27 Май, 2015 08:00 19 964 11

Как България се срина от първо на 37-мо място

  • математици-
  • българия-
  • срина-
  • от първо-
  • олимпиада

Случайно ли е било първото ни място на Международната олимпиада по математика през 2003 година

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случва с младите таланти по математика в България?  И дали войните в гилдията не са довели до днешната ситуация? Тези въпроси възникват след като ви запознахме с драмата около исканията за оставка на председателя на Съюза на математиците акад. Петър Кендеров в статията „Игри на кодове, тронове и Д(о)С(иета)”.

След силните постижения от края на ХХ век на Международните олимпиади по математика, по време на които през 1998 г. България е втора, изпреварвайки дори САЩ и Русия,

през 1999 г. и 2000 г. - пета,

през 2001 г. и 2002 г. - четвърта,

а през 2003 г. - световен шампион,

в момента нашите отбори се движат към 40-тото място в подобни състезания (през 2014 сме на 37-мо място).

Защо се е получил този срив? Ние ли сме свалили нивото или другите страни са повишили своето?

Задаваме въпроса на акад. Кендеров, който обаче отново влиза в „играта на тронове” и обвинява ръководителя на българския отбор през 2003 г. проф. Сава Гроздев, че задачите са се знаели предварително от нашите участници.

Кендеров обяснява за Факти.бг, че в нашия отбор е въведена лично от него мандатност още през 70-те години на ХХ век. На всеки пет години ръководителите на българските отбори на Международната олимпиада по математика се сменят. Пет години си ръководител на отбора, след което идва следващия, който до момента е бил заместник-ръководител. При подобна мандатност няма прекъсване на процеса. „В един момент дойде Сава Гроздев. На петата година от неговия мандат България изведнъж взе първо място. Вярно е че имаме много добра мрежа по математика и информатика, че нашите състезатели бяха много подготвени, но чак първо място...”

„Целият тогавашен отбор не смее и днес да дойде тук, защото задачите са му били издадени”, заяви Кендеров. По думите му именно тогава сме загубили респект, който са имали останалите страни от нас и нещата са тръгнали назад, като в момента сме отстъпили доста назад, след 20 място

Няма доказателства за това, признава обаче Кендеров. Според него е било абсолютно невъзможно да вземем шест златни медала при конкуренцията от онова време.

Относно Олимпиадата през 2003 г. информацията е клеветническа, категоричен е от своя страна проф. Сава Гроздев, който заяви за Факти.бг:

„Кендеров и неговите пионки правиха опити да ме уличат, но безуспешни. Погледнете официалните сайтове за тази Олимпиада и ще разберете, че България е световен шампион през 2003 г. Успехът се свързва с мен и аз  получих голяма популярност, което не се хареса на Кендеров и неговите пионки. Бяха разпитвани учениците-участници и кой ли не - но не беше открито нищо, защото няма никаква измама. Типично българска черта е завистта да подтиква към съмнения. Смятате ли, че ако имаше нещо подобно, Кендеров нямаше да го използва срещу мен? Няма нищо. Има само приказки в резултат на завист и злоба. Шестимата български ученици от 2003 г. завършиха в престижни университети в САЩ и сега са на високи позиции. Те бяха наградени, включително и аз, от Президента на България.

Две години по-късно, когато получихме признание, злонамерените започнаха да измислят разни истории за измами. Олимпиадата е сериозно мероприятие и измами, подобни на тези, които описват клеветниците, са невъзможни. Погледнете класиранията на България на въпросната олимпиада преди 2003 г., и ще видите, че България е била втора, трета и в продължение на 10 години - винаги в шестицата.

Но сега сме на 38-39 място, причината за което е некадърността на Кендеров и неговите пионки. За да оправдаят своята неспособност да класират България по-напред, те издигат тезата за измама. От учениците, участвали през 2003 г., единият е носител общо на 2 златни и 3 сребърни медала от 5 различни такива олимпиади, друг е носител на 3 златни медала, други двама са носители на по 2 златни медала. Всички ученици бяха доказани състезатели с голям опит и сериозна подготовка, която аз бях организирал. Постиженията през 2003 г. не са случайни”.

По темата няма почти нищо в пресата и интернет. Единствено в списание „Математика”, в един от броевете през 2008 година, Емил Колев, който е следващият ръководител на отбора след Сава Гроздев, в отчета за своите пет години споменава за това което „всички знаят” за олимпиадата през 2003 г. Той говори и за непочтеността на Гроздев и как всички знаят за случилото се...

В крайна сметка не е ясно и едва ли ще стане ясно какво се е случило през 2003 г. Факт е обаче, че състоянието на националния ни отбор наистина не е на онова ниво отпреди 15-ина години. Въпреки че постоянно имаме медалисти от различни състезания, общото класиране показва, че нещо наистина куца в системата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашо

    3 0 Отговор
    Така е! Всяко ново поколение затъпява все повече и повече...Неграмотни, без посока и път в живота - това са повечето от бъдещите деца на България.
  • 2 незнайко

    2 0 Отговор
    Демокрацията крачи с огромни крачки. Защо правят винаги сравнения със САЩ. Идеята е да ни затрият.
  • 3 Пацо

    2 0 Отговор
    Но на никой не му минава през акъла, че може би българските деца като тези от 2003 год. вече не са в България и пак се състезават, но за други.
    Само неграмотните, без посока и път в живота остават - това е може би причината?
  • 4 smolata

    2 1 Отговор
    Олимпиадата не е за всички хора, демек възрастни. Тя е за младежи, които трябва да станат лауреати на национална олимпиада, което им дава право да се състезават за място в отбор на международната. Българските деца са изключително интелигентни и печелят места не само в математиката, ми и в биологията, информатиката, физиката, химията.... Тъжно е, че някакви фосили пак са почнали да се разправят и от това си личи кой страда - таланта и интелекта. След гимназията, ако решат да кандидатстват в БГ, на интелекта им се гледа подигравателно и са принудени да следват конспектите и учебниците дословно като последното зубърче. Ето за това тези млади хора или бягат там, където са оценени или се обезличават и се загубват в престъпната сивота на обезсмисленото ни съществуване!!! Тъжно е...
  • 5 Joan

    3 0 Отговор
    Данните са реални - само се хвалим с талантите си, пък нямаме нито един Нобелист. Средното ни образование е малко по-добро от висшето, но и то вече буксува. Стига сме се фукали с тези медали от олимпиади - ясно е, че се маргинализира населението и нямаме никакъв съществен принос към световната наука.
  • 6 луи 16

    3 0 Отговор
    как ще ги стигнем американците?!
  • 7 Дърабъра

    2 0 Отговор
    Дрън, дрън: интриги, завист, този се изказал против оня и тем подобни български особености. А истината е съвсем проста. Че интелигентните хора се изнасят на запад. Толкова. Другото показва морала на тези, които са останали тук.
  • 8 2003

    0 0 Отговор
    http://artofproblemsolving.com/community/c6t95f6h592033_curiosities
  • 9 1234

    0 0 Отговор
    КАКЪВТО НИ Е БАТМАНА т.е. баба яга ТАКАВА НИ Е И ДЪРЖАВАТА,и политиците....и народа.
  • 10 Миро

    1 0 Отговор
    Офф като ви чета коментарите на всички и почвам да се чудя за какво си губя времето. Само си оплаквате от политиците и държавата... Ами вие какво свършихте търтеи такива безполезни.. Само киснете по форумите и плюете... Жалка работа... категорично спирам да коментирам и изобщо да ви чета коментарите... Само хленчите, цял живот хленчите мързели такива безподобни... Това ми е последния коментар.
  • 11 2004

    0 0 Отговор
    You must be very careful with this kind of aspersions, especially when you may not have full information. The famous Bulgarian scandal from 2003 was admitted to - the very next year (2004 in Greece), by the very Bulgarian delegation. Guess who the leader was then - and kept going as a leader until 2008 inclusive? Emil Kolev. Do you think Bulgaria, after admitting to wrongdoing, will keep on sending as leader a main culprit? Better check who else disappeared from the Bulgarian roster just after 2003 - until the present days!