Last news in Fakti

4 Ноември, 2015 08:15 4 255 8

Новото поколение бомбардировачи на САЩ

  • поколение-
  • бомбардировачи-
  • сащ

Вече е избрана компанията за производството на далечно ударно бомбардировачи

Новото поколение бомбардировачи на САЩ - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Компанията Northrop Grumman получи контракт за разработката на ударни бомбардировачи за далечни разстояния от Военновъздушните сили на САЩ, пише Дейв Маджумдар в „The National Interest“.

Ако Northrop успее да съхрани своя договор, въпреки неизбежните възражения на своите конкуренти, то компанията ще има сериозни шансове да получи договор за конструирането на изтребители от шесто поколение F / A-XX и FX. Изпълнителният директор на компанията Уес Буш разпространи съобщение, с което изразява своя възторг от контракта.

„ВВС на САЩ взеха правилното решение от гледна точка на националната сигурност. Като компанията, която създаде СТЕЛТ бомбардировачите B-2 Spirit, ние се опитваме да осигурим на нашите клиенти висококачествени бомбардировачи на достъпна цена“, пише Буш.

Той също така отговори на опасенията на много анализатори, които не са сигурни, че Northrop всъщност са в състояние да проектират и конструират такова количество бомбардировачи.

„Ние разполагаме с ресурса за извършване на този важен проект и сме готови да работим“, написа Буш.

Все пак, най-вероятно, конкурентите на компанията ще протестират срещу решението. И ако за компанията Lockheed Martin неполучаването на тази поръчка не е чак толкова голям удар, то за Boeing, които са ключов подизпълнител, залогът е твърде висок. Тази компания все още няма нови програми, които могат да заменят тези по изтребителите F/A-18E/F и F-15, производството на които трябва да се прекрати в рамките на това десетилетие. За това и на Boeing им е нужно да получат договор или за нови изтребители, или за учебен самолет  T-X, или за разработването на нов безпилотен самолет, за да могат да запазят мястото си сред водещите производители. В противен случай компанията или ще трябва да придобие Northrop Grumman, което е възможно, според някои експерти, или да да се пренасочи към производство на граждански аерокосмически продукти.

Пентагонът и ВВС на САЩ не съобщават за подробности около проекта, като дават само някои финансови данни и името на изпълнителя. Оттам не съобщават периода за изпълнение на поръчката и как производителят ще произвежда двигатели.

„Новите бомбардировачи ще ни позволят да действаме в най-опасните зони, намиращи се в непосредствена близост до врага. Чрез тях ще можем да извършваме удари по всяка точка на света.“, заяви министърът на ВВС на САЩ Дебора Лий Джеймс.

Особеност е това, че новите модели ще използват система с открита архитектура. Това значи, че Пентагона ще зависи на 100% от изпълнителя, когато дойде време за подобряване на проекта. Фирмите, които искат да модернизират компонентите и подсистемите на бомбардировача, ще трябва да се конкурират помежду си.

Новите бомбардировачи ще могат да пренасят ядрено и конвенциално оръжие. Те ще осигурят на ВВС на САЩ гъвкавост и стратегическа мобилност. В Пентагона са си научили уроците от F-22 Raptor и F-35. Сега там са решили сериозно да се ангажират с контрола на разходите и създават две независими системи за контрола на харчовете.

Програмата за производството на бомбардировачите ще бъде разделена на две части. Обществените поръчки на договора обхващат първите пет партиди, т.е. 21 бомбардировачи от 100-те, за които се планира да бъдат купени.

„Това е опция с фиксирана цена, която насърчава намаляването на разходите. Средната единична цена на доставка, според независими оценки, въз основа, на които бе взето решението за сключване на договор, възлиза на $ 511 млн. за самолет“, заяви Уилям Лаплентам, който е зам. министър на ВВС.

Ако всичко върви по план новите бомбардировачи ще навлязат в американската армия през 2025 г. и ще бъдат част от нова генерация оръжия, предназначени за използване в западната част на Западния бряг.

„Като отчетем, че данните на тази платформа ще бъдат интегрирани в системите на различни оръжия и имайки в предвид как ние си сътрудничим с друг род войски, вече говорим за интеграция със следващото поколение от системи, които използваме за разузнаване, заглушаване и отбрана. Ние ще имаме такива, когато бомбардировачите вече са в наличност“, заяви генерал Робин Ранд, който оглавява стратегическото командване на ВВС на САЩ.

Първоначалният прием на новите бомбардировачи ще е през 2025 г. Важно е кой тогава ще държи поста на Ранд. Реално той ще определи окончателните условия по проекта.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    За всички ще има буламач. Обикновено един разработва и произвежда първата партида, но понеже по договор проектът става собственост на ВВС на САЩ, следващите партиди по този проект ВВС възлагат и на загубилите конкурса за разработване. Всички свини на копанята- Локхиид, Нортроп, Бойнг и т.н.
    Научили са си уроците от Хитлер и Шпеер.
  • 2 Типично

    1 0 Отговор
    по американски. Те този бомбардировач го описват като че ли няма други по света. И какво трябва да означава, че след 25-та година ??? ще ги използват на Западния бряг? На кой западен бряг? А какво ще бъде по света след 25-та? И въобще цялото това бръщолевене е всъщност просто едно оправдание за едни огромни разходи на правителството и за пълнене на гушите на някои приближени компании.
  • 3 Димитър

    1 0 Отговор
    Няма бомбардировач който може да спре брадат "вярващ/правоверен" с бомба самоделка в раницата.
  • 4 Bill

    0 0 Отговор
    Поредната зле летяща тухла...

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Bill":

    Зидаро-мазачите а и всички строителни работници не трябва да се изказват без разрешение на майстора на бригадата!
  • 6 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    Няма лошо,нека да разработват.Само да не летят над Сърбия стелтовете.Щото видяхме миналия какво стана...
  • 7 ГОСТ

    0 0 Отговор
    хах кви са тия 511 милиона , той като железо не струва повече от 2000 лева , коолкото и ми разправят че интелектуалния труд е скъп по комунистическо време беше безплатен , такива самолети ги правеха хора на по една заплата
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    И тоя селт ли е невидим !После да непишат .че пак са свалили невмдим селт? а за Руските радари ракети е ВИДИМ !