Last news in Fakti

25 Януари, 2016 08:00 15 918 52

Българите и евтиният нефт

  • българите-
  • евтиният-
  • нефт-
  • горива-
  • бензин

Защо въпреки колапса в цените на горивата по световните борси бензинът, дизелът и природният газ остават скъпо удоволствие за бизнеса и потребителите в България? Николай Цеков от Дойче веле потърси мненията на трима експерти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възходът и спадът в цените на горивата имат пряко въздействие върху икономическия растеж. Цитирани от „Икономист“ експерти твърдят, че средният ръст на брутния вътрешен продукт се ускорява с половин процент на всяко 10-процентно намаление в цената на петрола. Това правило важи с още по-голяма сила за страните, които са предимно консуматори на горива, сред които е и България.

Защо обаче през последните 18 месеца на стремителен срив на световните борсови ставки за течните въглеводородни горива в страната не се забелязва някакво стопанско оживление или подобрения в бюджетите на домакинствата? Падащите световни цени на петрола и природния газ не водят до адекватни промени в тарифите за клиентите на българските бензиностанции и газостанции. Върху шията на потребителите в страната висят като воденични камъни монополното присъствие на руските доставчици „Газпром“ и „Лукойл“, безскрупулният картел между дистрибуторите на горивата и престъпното бездействие на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и на Националната агенция по приходите (НАП). Това заключение обобщава становищата по проблема на политолога Алекс Алексиев, финансовия консултант Илиян Василев и енергийния експерт Васко Начев.

Цените в България са скандално високи

„Бензинът е кръвта на икономиката и поевтиняването винаги има благотворен ефект. В САЩ цената му падна до 60 цента за литър и в страната се завръщат предприемачи в тежката химия, които преди инвестираха в Китай и Индия. Същото правят сега и производители на торове и други зависими от природния газ продукти, защото американското „синьо гориво“ е най-евтиното в света. При цени в Европа от 190 долара за 1000 кубически метра България продължава да го купува за почти двойно по-голяма сума. Това е скандално!“, твърди политологът Алекс Алексиев.

Експертът по подземните горива Васко Начев, който е работил за международни компании в Азия, обяснява по следния начин: “На практика българите не живеят на континент, а на някакъв остров. Страната ни продължава да е откъсната от Европа и доказателство за това е, че чрез установения модел на зависимости и държавно покровителство над монополните интереси, на българските потребители и сега се пробутва газовата схема един доставчик-една тръба-един дистрибутор. В крайна сметка ситуацията на пазара на горивата в България много прилича на скандалите във футбола. Потребителите гледат безвластно от трибуните мача между доставчици и дистрибутори, но резултатът се договаря далеч от стадиона – под тежките сенки на държавно-олигархичния сговор“.

Според финансовия консултант Илиян Василев, двойното бреме върху бизнеса и потребителите от страна на монополните доставчици и на картелите между дистрибуторите възпира растежа и новите инвестиции в българската икономика. Абсурдната ситуация почти заличава позитивния ефект от 2 млрд. долара за българският външнотърговски баланс вследствие на стремителното поевтиняване на петролните продукти, изтъква Василев.

Кой пази картелите в България?

Експертите са категорични, че при очевадното картелиране на българския пазар за горива спадовете по световните борси няма как да повлияят на джобовете на потребителите. „Вместо да стартира разследване за картел между дистрибуторите на нефтопродукти, Комисията за защита на конкуренцията продължава да обяснява колко трудно било доказването на сговор срещу потребителите в изгода на производители и търговци. Повод за разследване може да бъде дори обстоятелството, че бензиностанция във Варна продава бензин за 1.50 лева и твърди, че продължава да е на добра печалба. В много по-наситения пазар в София всички продават същия бензин на цени над 1.90 лева“, аргументира се Васко Начев. Илиян Василев допълва, че в резултат на тази разлика потребителите губят близо 1 млрд. лева годишно. „Машинациите позволяват на картелистите да надуват разходите си и така да ощетяват не само потребителите, но и държавния бюджет заради несъбраните данъци. Но НАП и КЗК предпочитат да не развалят рахатлъка на участниците в картела, в който има не само български и руски, но и европейски компании, за съжаление”, изтъква Василев.

Още по-смайващ е начинът, по който държавата „изтупва брашнения чувал“ – джобовете на потребителите, за да запълни дупките в бюджета. „Всъщност част от цената на спокойствието за монополисти и картелисти на българския пазар за горива тази година е покрита с повишените цени на винетките. Вместо да си събере укриваните и манипулирани сборове на този пазар за стотици милиони левове, правителството предпочита да измъкне с новите винетки такси от джобовете на шофьорите - 150 млн. лева за поддържане на пътищата“, заключава Илиян Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    5 0 Отговор
    Естествено,че Боко пази картелите и тъпаците,който
    гласуват за него и по този начин го пазят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 киро

    4 0 Отговор
    КЗК+НАП+картелите=МАФИЯ
    Да бъдат сменени всички от КЗК и може да потръгнат нещата !
  • 4 кико

    5 0 Отговор
    ей,журналиста, цените в САЩ стигнаха до1,30$ на галон ...смятай....

    Коментиран от #9

  • 5 дон корлеоне

    6 0 Отговор
    Цялата територия е една голяма МАФИЯ, която няма как да се осъди сама.
    От тук нататък, няма какво да се коментира.
  • 6 Иво

    4 0 Отговор
    Цените в някои щати са под 85 цента. Преди няколко дни имаше статия даже... Четете!
  • 7 mediator37

    4 0 Отговор
    Преди три години Боко падна от власт заради покровителстване на електроразпределителните грабители.
    Освен да стои пътища и мостове, това правителство друго не може. И това не е малко. Но на хората само това не е достатъчно. Правителството на ГЕРБ няма желание и смелост да се изправи срещу монополите, които грабят народа. Няма смелост да реформира прокурорската кочина и съдилищата, които юридически покриват ограбването.
  • 8 Батко

    3 0 Отговор
    Добре де , едно не мога да разбера. Не се ли наядоха тия , БГ политиците ? Никой не се заблуждава ,че на други места не се краде , но колкото и да се краде все нещо се прави за народа. Къде е българското в тези хора , къде е гордостта им , чест нямат ли ? Не се ли замислят как дедите им са плащали за тази земя с кръвта си, а те сега я продават без пари. 1300 години България ,а народът никога не е живял по-зле. Жалки хора , жалки душици .....

    Коментиран от #10, #24

  • 9 мдфк

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "кико":

    което е около 0.62лв на литър срещу 1.90лв тук.....
  • 10 reks1

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Батко":

    Напълно съм Съгласен!!! НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХА ПОЛИТИЦИ!!! Всички в парламента са милионери!!! Правят си каквото искат, за да може на тях да им е добре!!! Продадоха Държавата ни за лични облаги!! Всички тези по бай Тошово време бяха или по затворите или в МИШИ ДУПКИ!!! СЛАВА ЗА БЪЛГАРИЯ - СМЪРТ ЗА ТЕЗ ПОЛИТИЦИ!!!!

    Коментиран от #25

  • 11 onq s konq

    2 5 Отговор
    Кво лаете бе!Бензина изобщо не е скъп я виште кво става по улиците мрънкачи такива

    Коментиран от #13, #21, #38

  • 12 диан

    2 0 Отговор
    някъде може а води до скок в икономиката
    но тук сме толкова зле че няма ефект
    един пенсионер с 200 лева пенсия
    хляба и безплатен да е пак ще е беден
    че и бензина и по 20 ст да е
    просто на месец ще имаме 100 лева повече
    и пак ще сме бедни
  • 13 Той

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    "Паралията" ти не се обаждай много. Що караш нафтова печка а? Икономисваш ли за нещо? На патрон ще ми се правиш.
  • 14 onq s konq

    2 2 Отговор
    НЕ ВИЖДАМ И ЗАПЛАТИТЕ ДА СА СЕ ВДИГНАЛИ

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    3 0 Отговор
    Докато не започнат да се отстрелват олигарси, политици и народните поробители няма нищо да се оправи. Ако не започне да ги е страх за живота, няма да спрат да крадат, а те са много нагли и страхливи, обаче с пари се покриват чрез държавните органи. Една истинска държава, макар и да има престъпления в нея, няма да позволи държавните представители да са отявлени престъпници, целите апарати да са зависими и очевидни несправедливости да се ширят на територията. Навсякъде има корупция, но като тукашната няма. По документи всичко ни е изрядно, в действителност е много зле.
  • 16 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Аве адаш,хубо си докарал ника ми,ама пишеш едни русофилски неща дето не са за писане:)За какви заплати се ослушваш,сякаш някой е прокопсал от "заплата"?!Да не говорим че принципно/естествено има и немалко изключения/ за заплата трябва и да се работи?!Бъди като мене аристократ и си харчи ПРИХОДИТЕ с кеф...

    Коментиран от #22, #26

  • 17 Карли

    2 0 Отговор
    До Гост 15 и 10 Рекс 1, НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН с ВАС МОМЧЕТА!!!!!!!!!!
  • 18 222

    2 1 Отговор
    когато мафия управлява държавата ,тогава плащаме двойно
  • 19 жужу

    3 0 Отговор
    Няма ли поне един съдия или прокурор да удари по масата и да каже -БАСТА,стига с този грабеж ..просто питам..и знам че няма и никога няма да има ,това си казва кочина....

    Коментиран от #27

  • 20 жужу

    2 1 Отговор
    Няма ли поне един съдия или прокурор да удари по масата и да каже -БАСТА,стига с този грабеж ..просто питам..и знам че няма и никога няма да има ,това си казва кочина....
  • 21 ганчо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    ей, да се махаш......
  • 22 тони

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Къв бе? аристократ като тебе ли бе!
  • 23 Жельо

    2 0 Отговор
    Ако на КЗК им е трудно да докажат картела да напуснат , други ще се заемат с това . Когато не можеш да си изпълняваш задълженията - чао !
  • 24 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Батко":

    Виж значението на думата " социопат " и ще разбереш защо правят така.
  • 25 Mercedes-Benz

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "reks1":

    Те тия ги назначиха по бай ти Тошово време, някои от тях са дечица на червената номенклатура, а други са отрасли по това време...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Mercedes-Benz

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "жужу":

    Такива съдии и прокурори няма и по др. държави, там народа като види че е прецакан става и скача на мегдана, тука стадото "чака" друг да му каже, да му даде в шепичката, да му свърши той работата, да му вдигне революция, ама виж на маса и в нета сме ехеее...
  • 28 reks1

    3 0 Отговор
    И да спорите и да не спорите ИСТИНАТА Е ЧЕ ТЕЗИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ СА Н А Ц И О Н А Л Н И П Р Е Д А Т Е Л И !!!!

    Коментиран от #29

  • 29 999

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "reks1":

    Това спор няма. Докато има аристократи с сини венци вместо кръв така ще е.
  • 30 тошибиян

    1 2 Отговор
    росен4о и тикво4а да цирикат против Путин още и може и бензин да няма пове4е тука.....оти цирикате за бензина е?вси4ките карате или на метан или на пропан или на крадена нафта и тва си4кото е много ефтино с метана минавате с 20 пари градско 240км кво се заяждате с цената на бензина? все е дно кат падне на 1,60 ше махнете метана или пропана който е на 80 стинки и ше карате бензин
  • 31 тошибиян

    3 0 Отговор
    за народа ов4и тука само бой тормоз и мизерия
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 kkdown

    4 0 Отговор
    от тук човек не трябва да емигрира, а да се евакуира . Язък, че имам 2 деца...
    В Златев и компания за бесило ,защото прогониха хората . Оня ден го слушах как тази рафинерия (неговата) произвеждала горивото на около 60-64 ст /литър . Около София в радиус 500 км имало 10 рафинерии, които го продават по 40ст ... как става тая работа без картел бре нещастници?
  • 34 kombainer

    3 0 Отговор
    Да,да,да....в социалните мрежи е много лесно да си недоволен,гневен и всезнаещ.Ако всички който пишете тук и в не знам още колко форуми имахте поне половината от смелоста на зърнопроизводителите то в тази държава отдавна всичко да си е на мястото......аре и следващия път когато видите фермери протестиращи на някоя магистрала не псувайте,защото те са там най вероятно и заради ВАС!
  • 35 999

    0 2 Отговор
    По минусите на моите коментари могат да се преброят м........те и джамугите.

    Коментиран от #37

  • 36 хан крум

    0 0 Отговор
    така ли някой болен от рак,няма да му светне лампичката...то не остана ами я да накажа виновен...белким отида в рая.....а тук виновни много,да не кажа нептен....
  • 37 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "999":

    Аве Девяткин,що не спреш да се хабиш с писане на разни "коментари" и не се ориентираш към писане на само на АВТОМИНУСИ?!По лесно щи е:)

    Коментиран от #48

  • 38 Дядо поп

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Край на мъките за учещите икономика,вместо да изучават
    икономика в Оксфорд слушат коняра за да определят
    състоянието на държавата,показваш се на прозореца
    броиш колите по шосето и заключаваш,че всичко е наред,
    за,какво да си тормозиш главата със сложни анализи.

    Коментиран от #40

  • 39 Румен Гумен

    1 0 Отговор
    Аз съм много доволен имам Дачиа логан и сам много довоулен от колата.Таз сутрин е запалих и беше много студено -15 градоса и колата веднага запали няма проблеми ,и си варви стабилно не буксова като некои бракми бемевета разни и мерсцедеси боклуци смотани там.
    Дачията ми е супер и даже ....х в нея Ленчето от 3 етаж и никои не разбра.

    Коментиран от #45

  • 40 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Дядо поп":

    Ей попе:)Ти на по-умен от мен ли ще се правиш?Мислиш ли че не ви знам пълния набор от долни манипулации?И като ПИШЕТЕ С МОЯ НИК удобни и елементарни за вас глупости които да "заклеймите" в последствие кого ще заблудите?Русофилска ви работа...
  • 41 citro

    3 0 Отговор
    където има лукойл има високи цени на горивата,тея руснаци не се наядоха
  • 42 Mimi Ivanova

    4 0 Отговор
    МАФИЯ
  • 43 тошибиян

    1 3 Отговор
    Нали искахте демокрация и капитализъм ето ви я...бо живково страдахте че няма вицове и порно сега има и вицове и порно и дрога и мерцедеси и молове и дънки и дъвки и бомбони в шарени опаковки оти цирикате?

    Коментиран от #44, #46

  • 44 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "тошибиян":

    Тошиба,ти ли драскаш предизвикателни глупости с МОЯ НИК и по-конкретно пост № 11?Сигурен съм че ДА,но по-важното е ТИ да знаеш че знам.Няма да те питам защо го правиш,защото е ясно като бял ден.
  • 45 фауве

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Румен Гумен":

    Ела да видиш как моят Фолксваген пали на -17 градуса, а е само на 15 години, твоята Дачийка, след 5 години ще е само купчина старо желязо в някоя морга, ако преди това не изяде ръждата. :)

    Коментиран от #52

  • 46 фауве

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "тошибиян":

    Брат ти ходил ли си в Германия, Белгия, Холандия, Англия ..........!
    Там не е капитализъм, а е КОМУНИЗЪМ!!!!!!!!!!!
    "Гадните" капиталисти са построили капитализма!
    Тоя "капитализъм", в който ни убеждават, че живеем е дивия капитализъм, какъвто е бил в Западна Европа преди 100 години, но дори и тогава там е имало правова държава и независима съдебна система.
    В Бълхария определени хора са НАД ЗАКОНА, а съдебната система е само за кокошкарите.
  • 47 Това е

    5 0 Отговор
    Не се карайте в България
    Не е нито Комунизъм
    нито Капитализъм
    тука е най-отвратния и тъпанарски вариант на ФЕОДАЛИЗЪМ
  • 48 999

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    От ц......нин акъл неща, и не е хабене когато риташ продажни з.....ци. По минусите броя предателите и за разлика от теб на мен неми плащат заплатата в зависимо от тях.
  • 49 Дядо поп

    1 2 Отговор
    Написаното във всичките коментари с твоя ник напълно
    отговаря по стил на писаното преди и след това,тъй,че
    недей да обвиняваш други за твой изказвания.
  • 50 раптър

    1 2 Отговор
    Николай Цеков , Алекс Алексиев, Илиян Василев - все плачлъовци на чужд гроб. Национални предатели- какви са цените на бензиностанциите на Шел, и ОМВ. Защо във Варна , на Шел и ОМВ във Владиславово цените са дъмпинг дори на цените на Мареш ки???Но понеже това са "правилите" бензиностанции- не виждате нередност- национални Кириак Стефчовци!!!Иначе- картелно крадене на Българския народ- под управлението на метастазите на Костов и партията на Борисов!!!
  • 51 Михайлов

    0 0 Отговор
    Имайте предвид, че от цените на едро печели Русия, а от цените на дребно печели САЩ. Русия е допускана само до цените на едро, до границата на ЕС. Дори да има бензиностанции в ЕС, те са подчинени на законодателството на ЕС или съответната държава членка. Така , че колкото повече произвежда - толкова по бедна /съотносително/ става.
  • 52 Румен Гумен

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "фауве":

    ти си луд бе ,как може да ми хвалиш фолцквяагена бе ,и то на 15 годиуни бе ,виж Дачията ми е избрана за кола на годината и изобшто няма ръжда.и ускурява яко -изразвам всякви бракми като волксвагени ,беембета мерцедеси .И гори малко и при -15 граудоса пали от рас.
    Затуи не са надуваи с стара бракма изгнила и смардяшта на гъ..