Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 16:00 6 991 11

Игра на нерви с цените на горивата

  • марешки-
  • горива-
  • дизел-
  • бензин-
  • варна

Варна води в класацията за евтини горива

Игра на нерви с цените на горивата - 1
Снимки: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И днес Варна води класацията на специализиран сайт за най-евтини горива (Fuelo.net). Това се дължи на политиката на бензиностанцията на аптекарския бос Веселин Марешки.

В морската столица горивата са днес по- евтини около 33,12 ст. спрямо средната стойност на горивата в България.

На второ място е място Стара Загора със спад от 7,6 ст.

На трето място е Кърджали с минус 7,08 ст. Челната шестица се попълва от Габрово, Ямбол и Пловдив.

Игра на нерви с цените на горивата

При средна цена от 1,91 лв. за бензина в страната в морската ни столица той се търгува за 1,78 лв. за литър, цените за дизела са съответно 1,84 лв. за страната срещу 1,68 лв. за Варна, газта за автомобили 0,84 лв. срещу 0,79 лв. и бензинът А98 2,12 лв. срещу 2,07 лв. Единствено в морската ни столица метанът се продава по-скъпо 1,51 лв. спрямо средната цена за България срещу 1,49 лв.

В момента бензиностанцията на Веселин Марешки продава бензина А95 за 1,64 лв., дизела - за 1,48 лв., А100 - за 1,77 лв. и газта за автомобили - за 0,69 лв. Само преди седмици А95 за 1,69 лв., дизела за 1,59 лв., А100 за 1,84 лв. и газта за автомобили за 0,83 лв.

От седмици Варна и покрай нея и цяла България се тресе за цената на горивата, които се продават на една бензиностанция в морската ни столица.

Игра на нерви с цените на горивата

Аптекарският бос Веселин Марешки започна игра на нерви с местните играчи на пазара, смъквайки цените на горивата. В поредица от интервюта той на няколко пъти заяви, че разчита на минималния марж в цените и на висок оборот вместо на висок марж и минимален оборот.

Печалбата на литър гориво за бензиностанциите у нас е 12%, показва експертната оценка. Цените на бензина не падат със същото темпо, с което пада петролът, тъй като във всеки литър гориво има малко над 1 лев държавни вземания – акциз и ДДС, които са непроменими: Има ценова котва, към която бензиностанциите са привързани.

Игра на нерви с цените на горивата

Тя се решава в края на всяка година с приемането на бюджета от депутатите.

БПГА: Пазарът на горива е конкурентен

Пазарът на горива в България е силно конкурентен. Това се посочва в позиция от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). На този пазар, освен уважавани български фирми участват и представители на международни компании, които не биха рискували авторитета и пазарните си позиции, за да сключват забранени споразумения на твърде малкия български пазар, припомнят от асоциацията.

Всеки добросъвестен анализатор има достъп до огромен обем информация за начина на формиране на цените на горивата в държавите от ЕС и България, за предходни решения на КЗК по повод проверки на пазара на горива и в по-широк смисъл за практиката на този регулаторен орган при установяване и санкциониране на картел на други пазари. Винаги е добре да се чете, преди да се говори.

За целта Българската петролна и газова асоциация (БПГА) би искала да призове всички коментатори да уважават правовия ред в Република България. Законодателството на страната е оторизирало Комисията за защита на конкуренцията да се произнася дали на определен пазар има нарушение на правилата за защита на конкуренцията или не. Всички останали изявления, преди произнасянето на КЗК по темата, са откровено празнословие и клеветничество.

Игра на нерви с цените на горивата

В последните няколко дни зачестиха публични изявления на представители на работодателски организации и браншови структури в транспорта, както и на всевъзможни „експерти“, че на пазара на горива в България съществува картелно споразумение. Подобни твърдения, освен че показват некомпетентност, очевидно имат за цел да окажат натиск на Комисията за защита на конкуренцията, която в момента извършва секторен анализ на пазара.

На запитване на Факти. бг от ОМВ заявиха, че нямат информация тяхно гориво да е доставяно на бензиностанцията на Марешки. По този начин те опровергаха твърденията на Марешки пред медиите, че купува горива, включително и от ОМВ.От австрийската компания посочиха, че спазват правилата на пазара и борсовите котировки при определянето на цените на горивата за българския пазар. Според компанията пазарът на горива е конкурентен, отворен и прозрачен.

Факти.бг  потърси за коментар г-н Марешки, който в момента е извън страната. От медията сме отправили поредица от въпроси към него, на които очакваме отговор. От Факти.бг сме готови да предоставим и позициите и на останалите участници на пазара на горива. Ще следим темата в развитие.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 платени факти

    1 0 Отговор
    Не виждам, защо от факти.бг сте търсили г-н Марешки за въпроси относно бизнеса му. Ако сте чували за пазарна икономика, не би трябвало да имате въпроси нито към него, нито към конкурентите му. ПАЗАРА Е СВОБОДЕН!
  • 2 зззззззззззззз

    0 0 Отговор
    В Асеновград е по евтино-цената на дизела е 1.55лв. за литър

    Коментиран от #3

  • 3 Aaaaa

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "зззззззззззззз":

    Средната цена или само на 1 място?
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Марешки в прав текст е казал, как се печели без да "ламтиш" за печалба. Който не го е разбрал, не е ходил на училище. Що се отнася за останалите бензиностанции, те не са на Българи.
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    Заредих дизел на бензиностанцията на Марешки и мога да твърдя, че горивото явно е с добро качество. Колата се държи добре- няма проблем нито с паленето, нито с преразход на гориво. Нещата изглеждат добре за разлика от горивата на повечето бензиностанции във Варна, които на това отгоре продават и по- скъпо
  • 6 Божидар Димитров

    0 0 Отговор
    Така е. Заредих дизел два пъти на Лукойл-а до Метро, който конкурира цената на Марешки и разхода ми се увеличи с 0,5л при едно и също шофиране.
    А защо само около района на бензиностанцията на Марешки горивата са на конкурентна цена при едни и същи вериги? Май на някой му пречи, нали не бил конкурент. Защо му вървят по свирката?
    Дори да продават под цената на Марешки, пак ще зареждам при него, докато не станат подобни цените в цяла БГ.
  • 7 onq s konq

    0 1 Отговор
    Тъй като не съм от Варна но в града ми има аптека "Марешки" в която цените на лекарствата определено са най-ниски, ...не може ли някакси да продават и дизел за БМВ-та в туби по 10л примерно?:)

    Коментиран от #8

  • 8 БУК

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    На теб само слама!
    Може и на бали. Само конопа е с рецепта, защото прекаляваш!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Чачук

    0 0 Отговор
    Егати логиката- с липсата на информация от страна на ОМВ,че доставят гориво на Марешки те опровергават твърдението му,че купува горива и от тях.Шантава работа.
  • 10 Кожо

    0 0 Отговор
    Дано се намерят Марешковци и за други стоки...
  • 11 стига бе

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "БУК":

    Ти направо утрепа коня, с правата лопата.