Last news in Fakti

4 Април, 2016 04:00 4 542 1

На мач като на война

  • франция-
  • европейско-
  • евро 2016-
  • война-
  • ислямска държава-
  • тероризъм-
  • свобода

Париж утихна, но не заглъхна

На мач като на война - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На мач като на война. Често чуваме треньори и футболисти да употребяват този израз, визирайки желанието си да дадат максимума на футболния терен и да спечелят битката с противника. За първи път, обаче, изразът придобива буквално значение.

На 10 юни започва европейското първенство във Франция. Франция, която на 13 ноември (петък) бе ударена в сърцето. 130 души бяха убити от „Ислямска държава“, а борбата с тероризма придоби различни измерения.

Париж утихна, но не заглъхна. Джихадистката групировка нанесе удар по най-святото на европейския живот – свободата. Но не постигна крайната си цел.

Въпреки опасността за милионите гости на най-големия футболен форум на Стария континент, европейското все пак ще се проведе. Да, при безпрецедентни мерки за сигурност, но ще се проведе.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че властите ще направят всичко възможно, за да осигурят безопасността на зрителите и привържениците по стадионите.

Една от целите на терористите във фаталната ноемврийска нощ бе именно „Стад дьо Франс“. Горещите точки на терористите са спортни мероприятия, градска транспортна мрежа и туристически обекти.

Европейското първенство ще бъде предизвикателство от нов калибър. През този месец бе ударена и белгийската столица Брюксел. УЕФА изрази притеснение за провеждането на турнира именно в този момент, но решението е той да не бъде отменян.

Евро 2016 ще бъде нашият отговор на терористичните атаки в Париж и Брюксел. Това заяви френският президент Франсоа Оланд. Той добави, че въпросът с отлагането на първенство никога не е стоял на дневен ред.

Европа в този момент се нуждае именно от подобна твърда позиция. Защото попадане в спиралата на страха и несигурността ще бъде пагубно за бъдещето на континента.

На война като на война! Групировки като „Ислямска държава“ разполагат с едно единствено оръжие – страхът в очите на модерния човек. Европа трябва да насочи дулото на най-силното си оръжие – свободата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Контрабас

    0 0 Отговор
    Европейските политици са страхливи мишки, свити в богати дупки!