Last news in Fakti

13 Юни, 2016 13:00 1 242 0

Слаб риск от Зика в България

  • зика-
  • грип-
  • д-р ангел кунчев

Внос на Зика не е засечен в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„С повишаването на температурите и наличието на комари рискът е по-висок. От гледна точка на анализа ние попадаме в зоната със слаб и доумерен риск. Това не значи нищо, защото комарът не признава граници и може да отиде на всякъде. Въпросът е да няма местно предаване и местните комари да не станат преносители. Мерките са насочени към бременните жени, защото там вече има сериозен медицински ефект. Иначе за останалите хора се прекарва много леко, като един летен грип. Голяма част от случаите, дори няма да разберат, че са болни.“ Това заяви пред Факти.бг д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Той коментира излязла през миналата седмица статия в „Сън“, според която Южна Европа е уязвима спрямо избухване на епидемия от Зика, заради повишаващия се топъл климат. В нея се посочва, че за България също има сравнително висок риск за поява на вируса.

Как ще коментирате материала в „Сън“, според който България е една от страните, които през този туристически сезон са изложени на риск от разпространение на Зика?

Аз бих казал, че нещата не стоят точно така, защото това, което те цитират е един анализ от Центъра за контрол на заболяванията в Стокхолм, който определя зони с по-висок риск. Там са дадени някои части, но не от България, а от Украйна и Грузия. Разбира се заедно с много други части, включително от Италия и Испания. Общо взето южната част на Европа. Не, че това ни успокоява. С повишаването на температурите и наличието на комари рискът е по-висок. От гледна точка на анализа ние попадаме в зоната със слаб и доумерен риск. Това не значи нищо, защото комарът не признава граници и може да отиде навсякъде. Аз разбирам, че хората се страхуват след вдигналия се шум. Истината обаче е, че вирусът е с една много специфична рискова група, като това са бременните жени. Както има много летни вируси и трески, преминаващи с много лека клиника в рамките на един или два дни, точно така е и при Зика. Не сме засичали внос на Зика в нашата страна. В европейските страни, обаче вече има над 700 случаи и в това няма нищо чак толкова страшно. Въпросът е местните комари да не станат преносители. Мерките са насочени към бременните жени, защото там вече има сериозен медицински ефект. Иначе за останалите хора се прекарва много леко, като един летен грип. Голяма част от случаите, дори няма да разберат, че са болни.

С идването на чуждестранни туристи на нашето Черноморие, няма ли да зачести риска от предаване на вируса?

Не зачестява, защото е въпрос на преносители – комари, а не толкова на хора, които идват от някъде. Още повече мястото, където в момента се развива епидемията са Бразилия и страните от Латинска Америка. Ние от там особен туристически трафик нямаме. Нашите туристи са от други дестинации.

Какви мерки взима България за предотвратяване навлизането на вируса в страната?

На първо място се поддържа готовност за диагностика. Ние имаме такава в националния център за заразни и паразитни болести. На второ място се подава информация на хора, които биха пътували в рискови райони. Тази информация я има в сайта на министерството. Ние използваме данните Световната здравна организация и Центъра за борба със заболяванията в Стокхолм. Всъщност най-ефективната мярка е борбата с комарите от всякакъв вид. Борейки се с комарите или някои видове от тях, ние покриваме и други рискове. У нас в момента има сериозна епидемия от нодурален дерматит. Това е заболяване, което няма значение за хората, но е много тежко при животните. То се предава чрез летящи насекоми. Не само комари, ами и папатаци (дребни насекоми) и т.н. Има готовност за обработки по цялото продължение на Дунав с авиация. Дъждът вероятно малко ще ги отложи, защото не е ефективно да се пръска по време на дъжд.

До колкото може ще се намали броя на комарите, а от там и риска от ухапване. Мерките обаче са и до самия човек. Носене на дълги ръкави, използване на репеленти. Не само по отношение на кърлежи, защото голяма част от тези вируси заболявания се предават и от кърлежи. Това е оглед на тялото след излизане навън, независимо, дали сме били на риболов или екскурзия. Оглед на тялото и на нас и на децата за евентуално впити кърлежи и навременното им отстраняване. Това са ефективни мерки, не само Зика, а и за всички трансмисивни болести.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА