Last news in Fakti

3 Ноември, 2016 08:02 2 628 2

Насрещни ветрове за туризма на Балканите

  • кипър-
  • туризъм-
  • гърция-
  • ангелкова
Насрещни ветрове за туризма на Балканите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Туристическата индустрия на Балканите отбелязва противоречива година. Ако Турция и Гърция отчитат спад, то същото не важи за България и Кипър, коментира в. „Катимеирни“. За гръцкия туризъм се очертават около половин милиард евро. За деветмесечието спадът е от 7,1% на годишна база.

Посещенията на френски туристи са спаднали с 24,3%, тези от САЩ с 24%, от Германия с 8,4% и от Русия с 2,1 %. Президентът на Гръцката туристическа конфедерация (SETE) – Андреас Андреадис загубите се очертава за около половин милиард евро. Той не пропусна да припомни пред в. „Та Неа“, че спадът през силния отпускарски месец август е от 9,2%.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че гръцкото правителство трябва да спре намесата си в туризма и да започнете да го подкрепя. Той каза, че има належаща нужда от изпълнителен екип в областта на туризма, който ще взема бързи решения по въпроси, отнасящи се до сектора.

В същото време

ДДС секира ще удари от Нова година всички острови в Гърция.

Оттогава те ще загубят отстъпката от 30%, която ползват за данъка, коментира в. „Нафтемборики“.

През последните две години левичарското правителство на Сириза постепенно премахваше данъчните облекчения за някои острови.

Първи през октомври 2015 г. паднаха популярните туристически дестинации като Санторини, Миконос, Наксос, Парос, Родос и Скиатос. От юни 2016 г. към тях се присъединиха Тасос, Тинос, Карпатос и други.

От финансовото министерство посочват, че въвеждането на пълната ставка на ДДС е довело до увеличаване на приходи от популярните като туристическа дестинация острови.

От социалното министерство се хвалят, че близо четири пети от новите работни места през тази година са разкрити в туристическия бранш - голяма помощ за страната, страдаща от висока безработица.

Кипър – туризъм и пари

Островът на Афродита се радва на засилен туристически поток. Приходите от началото на годината бележат ръст от 13,6% на годишна база. Броят на туристите също се е увеличил с 18,8% до 2,6млн. Това се дължи на близо 44,5% увеличение на руснаците до 670 252.

Експертите посочват, че туристическият сезон на Кипър е целогодишен. Освен морски туризъм се предлага културен и религиозен. Един турист е харчил средно по €873,20 за своята ваканция в Кипър срещу €595,80 за Гърция и €1026 за Испания.

Продължаващата гражданска война в Сирия, породената от нея бежанска вълна, серията от терористични актове и опитът за държавен преврат са нанесли тежък удар на туризма на Турция. Страната трябва да започне с разрешаването на горещите проблеми, ако иска да съживи ключовата за икономиката си индустрия, отбелязват експертите. Приходите от туризъм в Турция са се свили с 38,8% , а броят на туристите е намалял с 32% до 20 милиона души.

В същото време

България очаква ръст на туристи до 11 млн. до края на годината.

Растат и приходите - през първите 7 месеца на 2016 г. те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015 г.

Според министъра на туризма основното предизвикателство сега е да се надгради постигнатото, като се насърчат инвестициите в материалната база и кадрите. "В туризма е нужен качествен персонал, за да продължи растежът, но за това са необходими работещи мерки по цялата хоризонтална структура на отрасъла", акцентира Николина Ангелкова. Тя припомни още, че по данни от World Travel and Tourism Council за 2015 г. броят на директно заетите в туризма у нас е над 92 хил., но основен проблем остава липсата на целогодишна заетост в сектора.

Сред проблемите е и фактът, че за 20 години в България са направени инвестиции за около €18 млрд. в изграждане на материална база, а във вузовете със специалност туризъм са подготвени едва 12 хил. специалисти. Остър недостиг има в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и пр. От друга страна, чувствителен дефицит се забелязва и за специализирани кадри, за нови и т.нар. „редки“ специалисти (за голф, гурме, СПА услуги и др.)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митев

    0 0 Отговор
    Моля да ми обясните какво искате да кажете с това Публикувано във факти.бг: Ако Турция и Гърция отчитат спад, то същото не важи за България и Гърция?????? Аз знам че има една Гърция но според вас май са няколко????

    Коментиран от #2

  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Митев":

    Туристическата индустрия на Балканите отбелязва противоречива година. Ако Турция и Гърция отчитат спад, то същото не важи за България и Кипър. :)