Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 14:07 4 127 2

Кой е най-корумпиран?

  • берлин-
  • германия-
  • корумпиран-
  • "трансперънси интернешънъл

Рушветът като ежедневие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупцията не е проблем само за България. Тя е ежедневие в глобалната икономика. Руските и китайските компании се оказват особено верни на този бизнес модел, става ясно от проучване на "Трансперънси интернешънъл", коментира Дойче веле.

Имиджът на концерна Сименс е силно разклатен, когато в края на 2006 година мюнхенската прокуратура се натъква на интересни доказателства. Според тях в продължение на години концернът редовно е получавал големи поръчки чрез подкупи. Става дума за плащания под масата, възлизащи на милиарди. В резултат редица мениджъри тогава са изправени пред съда.

Корупционният скандал в Сименс е смятан за най-големия в сферата на икономическата престъпност "made in Germany". Вероятно скандалът е накарал представителите на шефските етажи в германските концерни да се замислят. Защото актуалният т.нар. корупционен индекс на антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" показва, че ситуацията в Германия се е подобрила в сравнение с 2008 година - от пето страната е преминала на четвърто място. По-малко корумпирани са Холандия, Швейцария и Белгия, които заемат съответно първите три места. На опашката в списъка от 28 изследвани държави са Русия, Китай и Мексико, където съответно ситуацията е най-мрачна.

Подкупът е важен инструмент в ръцете на руските компании Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Подкупът е важен инструмент в ръцете на руските компании

Има ли шанс за честна световна икономика?

В изследването за 2011 година са участвали 3000 бизнесмени. Те е трябвало да отговорят на въпроса дали са се опитвали чрез подкуп да спечелят привилегии в чужбина. Практиката показва, че подкупи най-често се дават, за да бъдат получени обществени поръчки или пък да се оказва влияние на политици. В борбата срещу корупцията шефката на "Трансперънси интернешънъл" Югет Лабел разчита най-вече на страните от Г-20. През миналата година те обещаха да съставят план за действие. А на предстоящата среща на върха в Кан би трябвало да бъдат представени първите резултати.

Според Югет Лабел особена нужда от конкретни действия има в Китай, Индия, Индонезия и Русия. Ето защо Лабел апелира към държавите от Г-20 чрез нови закони да увеличат шанса за една честна и открита световна икономика. По този начин биха се създали необходимите предпоставки за устойчива икономика и стабилен растеж.

"Трансперънси интернешънъл" прави класация не само на държавите. В новия доклад са поместени и резултатите от 19 изследвания за податливостта на корупция в няколко обществени и частни икономически отрасъла. Резултатите потвърждават старите изводи, а именно - подкупи се дават най-често на строителни фирми или на петролни компании. В богатата на петролни залежи Нигерия например само за периода 2010/2011 държавни служители са били подкупени с общо 3,2 милиарда щатски долара.

В Германия най-търсени за подкуп са политиците

Председателката на германската секция на организацията "Трансперънси интернешънъл" Еда Мюлер остро разкритикува германската политика. Според нея било крайно време приетата от ООН и влязла в сила още през 2005 година Конвенция срещу корупцията най-сетне да бъде ратифицирана. Това направиха вече 154 държави по света - за разлика от Германия, където все още липсва законовата основа за това. В Германия подкупването на депутат е наказуемо дело само тогава, когато биват купувани гласове - в истинския смисъл на думата, за да бъде постигнат желаният резултат.

Според "Трансперънси интернешънъл" обаче за нарушение би трябвало да се смята и всеки опит за оказване на влияние върху депутат по време на неговия мандат. Ето защо от години антикорупционната организация настоява парламентаристите да обявяват публично годишните си доходи, без значение колко високи са те. Народните представители обаче не са задължени да го правят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 udilka

    0 0 Отговор
    Неплохо. Есть что почитать. Побольшеб таких постов.
  • 2 123,300д

    0 0 Отговор
    и аз взимам само да има кой да даде...човек дошъл с пари не се връща