Last news in Fakti

31 Март, 2017 12:05 4 138 11

Чист мажоритарен вот, а не марсианска изборна система

  • мажоритарен вот-
  • избор-
  • депутати

27 години цирк, 27 години лъжи и манипулации, 27 години надежди, че нещо ще се промени

Чист мажоритарен вот, а не марсианска изборна система - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредните избори минаха, поредния нов , а в същност почти стар парламент е на ход. Поредните излъгани очаквания, поредните празни обещания . Сега отново ще сме свидетели на редица компромиси с предизборни обещания и платформи, които ще имат една едничка цел – да съхранят статуквото и за пореден път да ни покажат, че продължавайки да гласуваме по същата пропорционална система по която избираме едни и същи корумпирани некадърници ще се обвиняваме взаимно във всички земни грехове, ще слушаме поредните прозрения на поредния мастит шаман колко опасно е да се променят изборните правила, как всъщност народа ни е прост и недорасъл да иска промяна и че най-виновно е международното положение.

27 години цирк, 27 години лъжи и манипулации, 27 години надежди, че нещо ще се промени.

И въпреки всички внушения и манипулации, през изминалата година се случи нещо, което е на път и има всички шансове да внесе малко светлина в тунела - народа се произнесе повече от категорично на първия референдум, който може да промени системата. Народът се произнесе, но тъй нареченият ни самопровъзгласил се елит се направи, че нищо не се е случило. Но за всеки случай впрегна отново целия платен слугинаж от социолози и политолози , журналисти от обслужващи медии, професори и доценти на партийни хранилки с една единствена цел – бой и атака по единственото нещо, което може да застраши властта на партийния картел и може да промени системата.

Чисти мажоритарни избори в два тура. Народът се бил произнесъл! И какво от това? На народа трябва да му бъде внушено, че той всъщност е прост и не може да иска ей така – сам да избира тези които го управляват, сам да взима съдбата в ръцете си, сам да определя правилата.

Не може някакъв долнопробен шоумен, някакъв учиндолски чалгар с обеци на ушите и неприятен глас да дава тон на гражданските ни искания и да поставя ултиматуми на политиците. Ужас! За кой се мисли той? Както и сценаристите му? Как може да говорят с такова неуважение към народните ни избраници! И се почна - и в нощта на изборите, и на следващите дни от медиите не спряха да ни заливат с какви ли не пророчества и малоумни твърдения за вредата от евентуални мажоритарни избори. Как мафията и олигархията щяла да напълни парламента, как държавата щяла да се срине, как половината народ щял да остане непредставен в парламента.

Ами да не би сега всички да са представени?

Ами да не би и досега олигархията не присъства и не управлява парламента?

За каква стабилност говорят, като за последните няколко години се смениха двуцифрено число правителства. Родени от толкова обичаната от партиите и политиците ни пропорционална избирателна система. Ако нещо може да докара някаква трайна стабилност и в политическия ни живот, и в държавата, това са чисти мажоритарни избори в два тура. Просто това е една от характерните особености на тази избирателна система – образуване на стабилни мнозинства в парламента. Факт.

Където компромисите с предизборни обещания и платформи няма как да се случат. Нещо, което е толкова типично за пропорционални избори. На което ни предстои да станем свидетели още следващата седмица. И което ще има като следствие това, че избирателят отново ще бъде излъган.

Не че и досега непрекъснато не ни лъжат. След първия президентски тур Корнелия Нинова заяви в прав текст как тя и партията и ще се вслушат във волята на суверена и ще изпълнят резултатите от референдума.

Какво по-естествено – нали предстоеше втори тур и нищо не беше решено. Но минаха изборите и ездачката запя съвсем друга песен – всъщност чак сега разбрала какво е искал да каже народа, как волята му за чист мажоритарен избор в два тура е завоалирано желание за нещо съвсем друго.

Може би смесена, може би немска, а защо не и марсианска система.

Но задължително със засилен мажоритарен елемент. Това е. Ей, много е хитър този наш народ. И политиците ни трябва много да внимават какво го питат в бъдеще . Или какво обещават. Защото след това явно трябва да се търси скритото послание или някакъв шифър за разкодиране на подтекста. Но спокойно – освен Корнелия в политическия ни елит е пълно с подобни дешифровчици и глашатаи на волята на народа. Друг един виден тълкувател на народната воля ни убеждава, че всъщност референдума не е задължителен защото за него били гласували само 2,5 милиона, а останалите около 4 милиона не го били подкрепили.

Ами според тази малоумна теза президента Румен Радев е съвсем нелегитимен и незаконно избран, защото не е подкрепен от 4,5 милиона, а само от около 2 милиона.

Не разбирам и смешния плач на тъй наречената ни градска десница и отричането и на мажоритарни избори в два тура. Ами същите тези умни, красиви и интелигентни индивиди сътвориха за кой ли път поредната ода на глупостта и се самоубиха повече от ритуално. А няма нищо по-естествено за тъй наречената автентична десница да подкрепи волята на собствения си народ за мажоритарен вот, който ще изчисти и обедини всички дясно мислещи хора.

И ще наложи истински лидери, избрани и подкрепени от хората.

През 1992 г на лекцията си в Софийския университет Морис Дюверже отправи ясно послание към политическите ни партии. И в най-голяма степен то се случи с десните: “И все пак бъдете внимателни, защото пропорционалната избирателна система не би попречила на тези формации да се делят при съответното желание – процес, който би довел вашия режим до безпомощност. „ Никой не го чу и сега подсмърчат и се чудят как народа да си върне доверието към тях. Не се чудете, а застанете до народа за бърза промяна на избирателния закон според резултатите на референдума. Всички политически партии в България биха имали полза от мажоритарни избори в два тура. И БСП, и ГЕРБ, и всички останали с реални електорати. Първо ще им помогне по естествен начин да си излъчат истински качествени личности и лидери и второ: точно втория кръг ще е лепилото, което ще обедини близки по идеология и платформи партии. Един велик реформатор – признат от народа си като такъв, а не самоокичил се с такова прозвище – Шарл дьо Гол, прави във Франция това, от което има нужда и България в момента за стабилизиране и обединение: мажоритарен вот в два тура и засилени президентски правомощия.

Подкрепени от французите на референдум с над 80%.

По въпроса за избирателната система народът ни се произнесе повече от категорично. В която и да било демократична държава подобен резултат би бил реализиран без коментар от страна на елита. А у нас елитът ни се прави на умряла лисица. И нещо за финал – имаме уникалния шанс да променим държавата си и резултата от референдума да влезе в действие. Няма никакво значение кой е бил инициатор на референдума – Слави Трифонов, Бойко Борисов или Волен Сидеров.

Въпросите бяха зададени ясно и коректно, народът се произнесе, от нас зависи парламента да промени закона. Да не стоим безучастни, а да вземем сами съдбата в ръцете си. За да ги накараме да чуят гласа на народа. Собственият си народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    7 14 Отговор
    Полза от мажоритарни избори няма.Партийте отдавна са им хванали цаката-с инициативни комитети.Относно това всеки да познава депутатите за които гласува-няма никаква пречка за всеки желаещ да се запознае с неговите представители в парламента.За тази цел човек трябва да отиде в районния клуб на харесваната партия или партий.За 1 седмица се запознах с 3ма народни представители от БСП.Та общо казано,мажоритарната система е една глупост,въпреки това гласувах за референдума с 3 пъти да,но тогава още не знаех как стоят нещата.Големите партий са намерили решението,ако хората не ги искат трябва други неща да се променят.Мисля че по-голямо внимание и референдум трябва да се концентрира върху Българското злато,пенсийте и здравеопазването.Мажоритарната няма да промени нищо.
  • 2 БАДЖАНАКА

    4 0 Отговор
    Ако не може да се контролира нещо не го искаме, щот тогава вие ще ни контролирате. НЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ОЛИГАРХИЯТА, Просто нема да го допуснат брато.
  • 3 ГЕРБ е за мажоритарните

    2 0 Отговор
    Както знаем, ГЕРБ са за мажоритарните изботи и сега веднага ще ги прокарат :)
  • 4 Киро

    6 2 Отговор
    Веско, тролче неграмотно, кажи ми как очакваш някой да ти се върже на лъжите и глупостите при пишеш без правописни грешки??

    Жалки сте партийните тролчета, по..ани от страх, че хората поискаха мажоритарна система и тя ще се случи!
  • 5 БУШМЕН

    4 0 Отговор
    БОЙКО НЕ ДАВА ПАРИ , НИТО ВИСОКИ ПЕНСИИ, ЗНАЧИ ДОСТА МЛАДИ ХОРА ЩЕ СЕ ОРИЕНТИРАТ ПОСОКА ТЕРМИНАЛ 2
    Трябваше мажоритарни избори поне да гледам бг телевизия. До сегашните мишоци така ми омръзнаха , че гледам само ДИСКЪВЪРИ
  • 6 Веско

    6 0 Отговор
    @Киро :) Ако не ми вярваш се убеди сам.Отиваш в клуба на някоя партия и питаш кога има срещи с народни представители.Те ще ти кажат,нали това е идеята на клубовете.А иначе сме си наивни като народ,щом доста хора мислят че избирателната система ще промени нещо.Тя няма да промени нищо.Хората с пари ще си правят реклама,хора които не разполагат с милиони за рекламна кампания няма и да помиришат парламентарната зала.Поне на мен ми звучи логично.Но ниските слоеве на обществото лапват кокала и не пускат.Евалата пичове,заради идиоти като нас,защото и аз се прецаках да гласувам за референдума,след следващите избори, парламента ще е пълен и с олигарси,а не с #КИРОВЦИ,които могат да имат много чисти и земни възгледи,но няма да могат да си пуснат и една реклама по телевизията.
  • 7 Гарибалди

    3 1 Отговор
    Хубава статия. Трябва да се опита с мажоритарно гласуване. Искат неискат партиите ще бъдат принудени да търсят качествени хора. Ако не го направят на следващите избори губят със сигурност. Добрите политици ще се утвърдят и така постепенно ще започнат да се излъчват стабилни правителства. А олигархите бая ще трябва да се оръсят за да си купят политици. Съвсем пресен пример от изборите Ц. Цачева и още политици не се одобряваха от хората и бяха отхвърлени мажуритарно.
  • 8 himna

    0 2 Отговор
    da jivee krainia nacionalizam!Balgaria prezidentska repiblika!
  • 9 Бай Коста

    2 0 Отговор
    Не ставайте наивници. При мажоритарни избори победителят взема всичко. Потледнете как е гласувано по области и преценете какво ще стане. Пълно мнозинство на ГЕРБ, втори ДПС от няколко района и пет депутати от БСП, избрани от Северозапада. Затова гербаджиите нямат нищо против, а вие пак ще се чудите как е станало.
    Сега партиите носят някаква размита отговорност и контролират депутатите. Вярваш ли, че избирателите ще контролират избраните?
    Да бе, да. Ти го избери, пък сетне го търси.
    Можем да преживеем и това. Но точно на вярващите най-малко ще хареса. Едно време хората си мислеха, че като заменят Костов с Царо, ще цъфнат. Е, цъфнаха.
  • 10 Под контрол

    0 0 Отговор
    Какви избори ? Какви 5 лева? Всичко ще бъде под контрол , това е.
    Просто свиквайте , ний да не сме европейци ? Никога няма да допуснат нормални , свободни избори тук .Разбраха че имаме амнезия ,и си действат бившите комуняги. Както няма бивш негър , така няма и бивш комунист . Сегашните са били меки,криви твърди , дрън дрън . Къде се честните Българи в тези избори? Що не допускат един нормален не зависим човек? Трябва голямо обединение срещу статуквото . Иначе старата песен на нов глас, и нищо ново за държаватаи народа.
  • 11 БРЕКЗИТ

    0 0 Отговор
    Аз чакам двойните заплати, другите двойните пенсии. Ама ни изненадаха с четворните увеличения и ни тушираха. Сега ще охкаме и пъшкаме яко. Защо в германия не ги притесняват тези цени?