Last news in Fakti

16 Април, 2017 07:40 19 913 17

Ядреният Великден

  • великден-
  • ядрен
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И пак дойде Великден. В хиляди домове димят козунаци и агнешко, а децата опитват да счупят за броени минути и последното боядисано яйце. Телевизионният Великден започна от Разпети петък, в който с упоритостта на професионални оплаквачки, водещи ни натякваха с почти обвинителен тон, че това е най-тъжният ден. Представяте ли си тези, които заминаха за Гърция за празниците, как неутешимо са плакали в колите си.

Фейсбук-Великденът също дойде по обичайното време. И отприщи вечните спорове, има ли Господ, няма ли, атеисти и набожни настървено щракаха доводите си, сякаш точно на навръх празника истината ще лъсне окончателно и завинаги. Ех, ако ги нямаше религиите, заради които е избит толкова народ. Щеше да настане един живот, че само си викам „дано“, смятат някои. Нека помислим – за да сме това, което сме, заслугата до голяма степен е и на религията – независимо коя. Човечеството винаги е било озадачавано от хиляди важни въпроси, оставени от науката без отговор.

Несъвършени сме, но именно затова нашият свят съществува. Достигнем ли съвършенството, вероятно ще станем излишни. Винаги сме имали нужда от вяра, надежда и любов. От утеха и опрощение. И сме ги получавали – кой повече, кой по-малко – от религията, като техен носител. Следователно няма никакъв, дори мъничък шанс, да си представим, каквъв би бил светът и душите ни без религиите. Нека приглушим за мъничко вечния спор между науката и религията, като се позовем на една от науките – генетиката. Натрапчиво парадиращите с атеизма си, които срещаме из нашите земи, щат не щат носят предаваното повече от хилядолетие от предците им. А не всички от тези предци са били на тяхното мнение по отношение на вечните въпроси. Предците са създавали наследниците си неусетно, бавно и методично, изграждайки собствените си представи за света, векове преди да се появят следващите поколения.

Ако за парадиращият атеист е лоша новина, че във вените му несъмнено тече и кръвта на вярващи, ще трябва някак да живее с това. И да не драматизира особено. Какво иска да ни каже, когато удари по кравиатурата „Бог няма“. И какво печели. Да бъдем прагматични в духа на материалния свят, в който сме затънали до шия – всичко, което по някакъв начин, дори за мъничко ни прави по-добри, е ценно.

Доброто и злото вървят за ръка, няма как религията да е свързана единствено с хиляда каратово добро и нищо друго. Факт е, че в името на религиите са вършени безумни жестокости, загинали са и продължават да гинат безчет люде. Но и науката не е бяла невинност. Нима оръжията, с които се отнема човешкият живот, не са плод на научната мисъл? Днес, когато държави се заплашват взаимно с ядрени удари, изтръпваме от мисълта, че всичко може да свърши бързо и завинаги. Докъде ни доведе науката? До всевъзможните битови удобства. Стигнахме до края на Слънчевата система, търсим живот на други планети, а още нямаме отговор на рака и други смъртоносни болести. Тук. Вместо да превърнем пустините в градини, се готвим за Трета световна война. Светът е полудял. Това ли ще е съдбата ни? Изпълнихме ли мисията си тук?

За какво тогава човечеството излезе от пещерите и създаде науките и изкуствата, щом е напът да се самоубие. За какво ни бяха Омир, Шекспир, Достоевски. Леонардо и Микеланджело. Нютон и Айнщайн. Накъде сме се разбързали? Самозваните световни лидери трябва да се стреснат и засрамят. А ние, обикновените хора, вярващи и атеисти, да се съберем с тези, които обичаме и да се помолим за един различен свят. Тук, на Земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мара

    16 19 Отговор
    Нищо не разбрах!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Скорпион29

    24 17 Отговор
    Егати глупостта
  • 4 професора

    27 7 Отговор
    Много хубави размисли, но те показват само едно- невежеството в човешкият ум. Защо непременно трябва да живеем с идеята, че човешката раса в наше лице, трябва да просперира и да живее в хармония за вечни времена на Земята? Защо в расъжденията си относно нашето съществуване, не приложим същите онези биологични природни закони, които сме открили за животните? А именно- че когато една популация прекалено се разрастне, то тя остава без препитание и следва нейната гибел? Искаме да станем 5-6-7- милиарда, и да продължим да изчерпваме все повече всички ресурси, а да живеем в същото време в мир и хармония и да няма войни, и да мислим как да излекуваме рака, че да не умира никой и да станем 8 милиарда??? Е няма как да стане. И да, имаше смисъл от човешкия прогрес, и не- смисъла не е в това да си осигурим вечно съществуване и властване на планетата. Ние си изиграхме ролята. Остава ни съвсем малко. Ще дойде и следващият етап, който не включва нашето процъфтяло вечно съществуване в мир и хармония. Ние сме като торните червеи, чиято цел е да процъфтят, живеейки в разкош, но не заради техният кеф- а за да подготвят огромни количества тор.... Ние нашият го подготвихме. За тези които не знаят и не искат да го приемат, остава им само да се самосъжаляват. Колелото се върти и няма спиране.....
  • 5 Хубав

    11 15 Отговор
    Колко безсмислен брътвеж! Да се покаем и ЛЮБОВ И СМИРЕНИЕ!
  • 6 Елена

    8 8 Отговор
    Ядерна война между САЩ и Северна КОРЕЯ ,нарвемер,...е съвсем възможна.И днес. Трябва да се помолим за мир и дасе борим за него
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Plovdiv

    4 3 Отговор
    Че то много лесно било! Да се помолим - ами хайде де - почвайте да се молите и проблемите ще се решат сами, като на магия... Като барон Мюнхаузен, дето се хванал за пешовете и сам се измъкнал от блатото.
  • 10 Патето Яки

    6 2 Отговор
    Не молитва а тояга трябва за военолюбците.
  • 11 Мусюлманин

    8 5 Отговор
    С първите няколко изречения и разбрах, че е безсмислено да чета тази статия първо войните далеч не са заради различията в религиите Интересите на хората които го правят са много по различни... А колкото до атеистите според мен такива няма в падащ самолет и потъващ кораб атеисти няма и Приятно изкарване на всички хриястияни на техния празник Вликден и да не забравяме толерантноста си едни с други!
  • 12 Червен интернационал

    3 2 Отговор
    Религията е едно а вярващите в мир и добродетели-друго.... Да му мислят тези,които са поклонници на еврейския комунизъм изповядващ само и единствено мамона и парите ! Те предизвикват войните,бедността и омразата между хората.
  • 13 Ahnenerbe

    0 0 Отговор
    Точно така е Професоре,хората и филми им правят да им подскажат вулгарната истина...
  • 14 мда

    1 0 Отговор
    Да живее науката и всички любопитни хора, които се съмняват, задават въпроси и търсят отговори! Тоест всички екзистенциално интелигнетни хора! Само това ще кажа. Разбира се, да са живи и здрави и всички останали, без тях няма да е интересно :)
  • 15 Ламбо

    1 2 Отговор
    Нека всеки за себе си да прецени колко вярва и не вярва. Утре като кацне космическия кораб на центъра на София , да дойде дядо Поп да ми обясни за какво иде реч. Аз лично уважавам традициите и ми е кеф да празнувам Велик ден.Дали съм вярващ в това което ми казва църквата е друга тема. Има по-стари религии от християнството.Например хиндуизма , която е първата религия. Има будизъм и др. Коя е истинската? Кой бог е по по най?Все въпроси дето нямат отговор.Да не говорим за доказателствата ,издялани в камък , преди 4000 години, които дори с модерните инструменти на нашето време не могат да бъдат направени толкова перфектно.Наприме ПУМА ПУНКТО. Има го в Гугъл.
  • 16 Скорпион29

    5 0 Отговор
    Смятам да хапна малко козунак преди да паднат бомбите и едно две яйца ако ми остане време.
  • 17 Личо

    0 6 Отговор
    Повече от 1 Бог не може да има.Едни хора са произлезли от маймини и мечки,а други са създадени от Бог.Първите мислят с маймунските си опашки.