Last news in Fakti

20 Май, 2017 21:33 15 793 121

Как Червената армия грабеше България

  • червена армия-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • маршал жуков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на тригодишната й окупация от Червената армия България е подложена на тотален, безогледен и безпощаден грабеж, несравним дори с най-тежките контрибуции по силата на жестокия Ньойски договор.

Цената на поголовните и безотчетни конфискации на българско държавно и частно имущество, храни, промишлени стоки, финансови ресурси и ценности от страна на съветските окупационни власти се оказва по-висока в сравнение с официално оформения държавен дълг на нацистка Германия към Царство България в края на Втората световна война.

До този извод стига историкът Даниел Вачков в изследването си за историята на българския външен дълг след 9.09.1944 г., публикувано на интернет-страницата на БНБ. Въпреки че българската армия дава над 40 000 убити, ранени и осакатени жертви във войната срещу Германия, Москва отказва да признае България за съвоюваща на страната на съюзниците държава.

Статутът на окупирана страна не само улеснява плановете на Сталин за превръщането й в покорен васал на СССР, но и развързва ръцете на окупаторите за подготвения тотален грабеж. Те не се трогват от факта, че разходите за половин година участие на българската армия във войната, където тя отменя поне 15 съветски дивизии, възлизат на 1 милиард златни франка.

Подобно на изтръгващо сгради и пътища чудовищно торнадо, ограбването на България не подминава нито една от стопанските дейности и активи на държавата и нейните граждани.

Демонични измерения

Под вещото ръководство на „освободителите“ и с енергичното съдействие на донесената на щиковете им комунистическа хунта ограбването на България добива наистина демонични измерения. Всички търсени на световния пазар български стоки като висококачествените ориенталски тютюни, розовото масло, концентратите на олово, цинк и мед и други са системно плячкосвани от съветските окупационни власти.

Представителите на американското и британското командване в Съюзната контролна комисия в София непрекъснато протестират, че Съветите ги третират като затворници и не им позволяват да извършват инспекции из страната без въоръжен червеноармейски ескорт. Американският журналист Чарлз Лениъс, който през трите окупационни години успява да изпраща репортажи за извършваните в България убийства, беззакония и грабежи, пише за предложената на София оферта от американски търговец на едро, поискал да изкупува висококачествени български тютюни по международни цени.

Под натиска на съветските окупатори марионетното правителство в София се измъква от сделката под предлог, че ще разменя тютюна срещу памук заради спрялата поради липса на суровини текстилна индустрия.

Тогава американецът предлага по 4 килограма памук за килограм тютюн. Офертата отново е отхвърлена. Скоро става ясна и причината – правителството на ОФ, играещо по свирката на съветския председател на Съюзната контролна комисия ген. Бирюзов, е заменило българския тютюн за съветски памук в съотношение килограм за килограм. Малко след това на американските стокови борси се появява предложение на съветска външнотърговска организация да продаде големи количества български ориенталски тютюн на много висока цена.

В същото време заместникът на Бирюзов докладва в Москва, че текстилните работници в Габрово целували докарания след наглата „сделка“ съветски памук, защото щял да им осигури поминък в условията на наложения на „победена България“ съветски търговски монопол.

Най-разорително за българската икономика се оказва подписаното през есента на 1944 г. в Москва примирие. То изисква от България да предава безвъзмездно на съветското командване огромни количества въоръжение, финансови средства, техническо оборудване, храни и нехранителни стоки, а също и да извършва безплатни ремонти на съветска техника и съоръжения. Изсмукването на последните резерви на страната продължава и след капитулацията на Германия и Япония през 1945 г.

Дори марионетният премиер Кимон Георгиев е принуден да напомни през декември 1945 г. на Бирюзов, че войната вече е свършила, а исканията на съветското командване за нови безвъзмездни доставки нямат край. Окупаторите обаче нямат никакво намерение да преустановят рекета и грабежа. България продължава да плаща измислените в Москва незаконни контрибуции дори след подписването на Парижкия мирен договор през февруари 1947 г. Цената на тригодишната съветска окупация по най-скромни изчисления достига почти половината от целия брутен вътрешен продукт на България за периода 1944 - 1947 г.

„Освободители“ или мародери?

Голяма част от престъпленията на окупационната Червена армия срещу гражданското население в Централна и Югоизточна Европа и до днес не могат да бъдат изследвани заради забранения от Кремъл достъп до съветските и руските военни архиви. Няма никакво съмнение обаче, че грабежите, редом с изнасилванията, са били „визитната картичка“ на съветското военно присъствие в Централна и Югоизточна Европа.

България не прави изключение от тази трагична статистика. И няма как да е иначе, след като главният съветски военен мародер се оказва не кой да е, а самият върховен главнокомандващ Червената армия маршал Жуков. В поведението на военоначалника през септември 1944 има един странен епизод. Жуков неочаквано напуска основния театър на военните действия срещу Германия и се озовава за няколко дни в окупираната без един изстрел България.

Целта на височайшата визита става известна две години по-късно. От писмо на заместник-министъра на отбраната на СССР Булганин до Сталин от август 1946 г. става ясно, че съветските митничари са задържали 7 вагона с „лични вещи“ на маршал Жуков, съдържащи основно откраднати в Германия скъпи мебели. Картината е допълнена с опис от извършен по нареждане на Сталин през януари 1948 г. таен обиск в московските имоти на Жуков. В тях са открити 24 броя златни часовници, 15 златни огърлици, 4000 м вълнени и копринени платове, над 300 скъпи кожи, 44 много ценни килими и гоблени, 55 картини-шедьоври и още купища скъпи вещи.

Участвалият в окупацията на България беларуски писател Васил Биков свидетелства, че първата работа на ръководителите на съветските военни и шпионски служби в страната е била да изпратят към Одеса по няколко самолета, натоварени със заграбени в окупираната страна ценности. През декември 1944 г. Кремъл издава и специално постановление, даващо лиценз за мародерство на всеки съветски войник, офицер и генерал. Официално победителите вече можели ежемесечно да изпращат в СССР „колети“ със заграбени в завладените страни вещи – войниците по 5 килограма, офицерите – по 10 кг , а генералите – по 15 кг…


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ш33

    152 159 Отговор
    Само като видях източника и спрях да чета... колкото и да плюете и да насаждате омраза срещу Русия няма да стане, не разбрахте ли?Далеч не е идеалната страна,но е далеч по чиста от разпадащия се ЕС.

    Коментиран от #119

  • 2 Ловеца на поршета

    162 134 Отговор
    Троловете в България, които ближат руските г*зове е хубаво да прочетат тази статия, а не като бунадясали мисирки да пишат глупости и да ни казват, колко братски бил руския народ.

    Коментиран от #8, #9, #91

  • 3 меркелизъм

    89 77 Отговор
    Меркел пропаганден машинен !!!!
  • 4 соросоид

    74 74 Отговор
    Айде стига приказки за отминалите дни. Минало отминало и забравено. Факти.БГ мислете как ще отразявате (на арабски вероятно) като арабелите почнат да грабят България.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Скорпион29

    94 129 Отговор
    Егати евтината пропаганда на един явен добре платен слуга на фондация отворено общество и Америка за България.Тоя ,,историк" ще си хапне писанието лист по лист ама без вода.Ще виси провесен от паметника на Съветската армия надоло с главата за назидание на всички Соруси.Да е жива и светла паметта на всички руски войничета и партизани български.Дълбок поклон към майка Русия освободителка

    Коментиран от #71, #97

  • 7 соросоид

    42 32 Отговор
    Имам предвид - време е малко да обърнете внимание на настоящето и бъдещето, които не са много по-розови от времената на червената армия. А Факти.БГ (засега сте още БГ)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 соросоид

    50 31 Отговор
    Че както чичо ви Тръмп се целува по устата с крал Абула Рияд (както Брежнев с бай Тошо) - нищо чудно да продаде "южния фланг на НАТО" на араберите за някоя сделка за 110 милиарда $. А Факти.БГ?

    Коментиран от #12

  • 11 Киро

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Onq s konq":

    Такъв е, съгласен съм с теб
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 соросоид

    15 17 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    Представям си, че това ще ни донесе проблеми, бежанци и уахабитски тероризъм из нашите земи и по Европа (за която все по малко ми пука)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АбуТалиб

    19 13 Отговор
    Не се чудете. За 500 години платен неутралитет е взето стократно повече.
  • 16 Garrincha

    42 20 Отговор
    М...а им, на всички "велики" сили и еврейските банкери зад тях, които от хиляди години си играят със света и хората !!! Идва "Видовден" и за тях ...

    Коментиран от #17

  • 17 Bill

    36 28 Отговор

    До коментар #16 от "Garrincha":

    Никой не си играе със света. Това са глупости на болните червени умове.
  • 18 Киро

    90 50 Отговор
    Когато фактите лъснат, а именно, че Расия винаги е била най-големия ни мародер, заедно с Турция и устата на слабоумните ушанкаджии се пълнят с плюнки и пяна от безпомощност!

    Съскайте, съскайте жалки копейки, колкото повече съскате, толкова е по-вярно казаното!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 11111

    93 37 Отговор
    Дядо ми разказваше как през 1944 година руснаците тормозели българите,пиели и взимали добитъка на хората.
    За мен комунистите и руснаците са б...ци.
  • 23 Скорпион29

    40 52 Отговор
    И на вас сороси не ви е лесно, за 2-3$ да си плуеш в лицето и да правиш компромис с достойнствотоси ама ей на бедна държава и вие трябва да ядете а от руското посолство пари не дават

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    37 61 Отговор
    Този който е писал тази статия да не е бил жив тогава,че пише тези измислици!

    Коментиран от #31, #61

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БатХуй

    32 51 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    ЯВЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ щом източникът е дойче веле т.е. германските фашисти
  • 32 Гост

    29 40 Отговор
    Пак платена дезинформация.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Kana

    42 37 Отговор
    ,,КАК СИНЯТА ЧУМА, РАЗГРАБВА СЕГА, ДО ОСНОВИ". ТОЧИ ЕВРОФОНДОВЕТЕ, И ПАРИТЕ В ДЖОБ И НА ЛИЧНИ СМЕТКИ В ШВЕЙЦАРСКАТА БАНКА, ДА ИМА ЗА ВНУЦИ И ЗА ПРАВНУЦИ!!! СИН ЕВРОГЕЙСКИ СЪЮЗ!!!
  • 37 Скорпион29

    33 65 Отговор

    До коментар #35 от "FAKT":

    Попитайте някой платен от US посолството историк и той ще ви каже че е така.Пълна лъжа царя фашист е исмукал народа до шушка много преди руската армия да стъпи в България а руснаците единствено са взели по шепа въшки от ограбена България.Има факти неоспорими Как царя КРАДЕЦ и ФАШИСТ с вагони е пращал на Хитлер български ценности

    Коментиран от #121

  • 38 Бай Иван

    36 58 Отговор
    Хора , опомнете се... Не става въпрос тук за политици - те навсякъде са тъпанари и комплексари... Руснаците са славяни и православни хора като нас и са готини... и най вече обичам рускините 😁
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Скорпион29

    38 65 Отговор
    Русия ни е освобождавала два пъти единия път от турците втория път от фашистите ще има и трети бъдете сигурни и на тия еничари майките им ще плачат всяка година по едно и също време

    Коментиран от #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Лукашенко

    64 27 Отговор
    Рубладжии да бяхте хванали нещо да попрочетете преди да драскате глупости . Това не е единствената статия по въпроса и не е фабрикувана от ДВ. По тоя въпрос е писал и Антон Тодоров ,в момента депутат,проф. Пламен Цветков и много други и са се ровили с месеци по архивите за да могат да го напишат
    България е била толкова ограбена, че с трън да влачиш е нямало какво да закачиш. Така че е крайно време да прогледнете, защото Русия никога не е спирала да ни граби -и до ден днешен.

    http://www.168chasa.bg/article/4146877
  • 50 мсимов

    57 16 Отговор
    от професорът ни по геология знам,че урановата ни руда е изцяло ограбена от ссср в годините 1955-1975.след това е имало само остатъци.по негови думи,богатство равно на залежите на кувейт в нефт

    Коментиран от #58

  • 51 Чепатия чеп

    27 44 Отговор
    Както ни граби американската днес.
  • 52 Охранителят-София

    25 11 Отговор

    До коментар #42 от "Скорпион29":

    Ти си мазохист бате :) :) :)
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 кики

    46 19 Отговор
    Престъпленията на комунистите,сега социалисти,трябва да се изучават в училище!Филма Народен дворец на терора да се гледа задължително и да се чете книгата 'Бивши хора"
  • 55 гощо

    50 16 Отговор
    Корупция,източване на средства,кражби,все руски стил на работа!!! Докато има тяхно влияние тук така ще сме си!!! Ще се чудите защо хора които трудно се изказват имат бизнес за милиони,защо по прости от вас живеят добре а вие не!!! Защото са попаднали в схемата а вие не!!! Няма равен старт,няма коректен бизнес!!! Още си обичайте русия,още и целувайте задника!!! УБИТАЦИ!!!!
  • 56 Шаран БГ

    29 39 Отговор
    Това сигурно е било така - вярвам го ! И е продължило колко - 3-5-10 години. Аз не запомних съветски войски в България до 1989 година. Навярно има и истина в анекдота, в който Живков казва по телефона на Брежнев: "Товарим, другарю Брежнев, товарим ! "Но имаше строителство, имаше социални придобивки, които демокрацията ни скоро няма да достигне, имаше работа за всички !!!Ама такъв грабеж, който родните бандити и политици извършват вече 28 години, и продължават ,и край няма - такова чудо, такава разсипия не се помни!! А тая статия иска да покаже, колко много по-вече са крадили руснаците от нашенци, така ли да разбирам ? И защо историкът, г-н Вачков, не направи изследване, какъв грабеж е осъществил дядо Фердинанд на своето време? Или пък грабежа на немските войски от 1935 година до 1944 год.? Интересно ще да е .........Малка хубава страна, с работлив народ, като брашнян чувал - всеки я тупа и все има ......... Те за това около два милиона хванаха пътя ,я .....
  • 57 ПУХ

    53 21 Отговор
    Казват, че пред фактите и боговете мълчат.
    Да, но комунистите, безмозъчните подражатели, платените тролове, и всички останали предатели на българските интереси не четат и не мълчат.
    Те могат да съществуват само в измисления си свят, където да подкрепят взаимно собствената си умствена (и не само) немощ.
    За това не им се сърдете, съжалявайте ги.
  • 58 панов

    45 10 Отговор

    До коментар #50 от "мсимов":

    повечето от рудниците са работели на три смени без почивен ден.вагоните са се запечатвали и са пътували за ссср.до 1970-75 находищата в Чехия и България са изчерпани от качествен уранов субстрат.
  • 59 гошо

    13 38 Отговор
    МАЛКО НИ Е БИЛО,И ОТНОВО ФАШИСТИ ВЪВ ВЛАСТТА
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Теодор

    37 17 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Това е умствения капацитет на българския русофил. Ено вижте го с очите си


    Публикувано във факти.бг: Този който е писал тази статия да не е бил жив тогава,че пише тези измислици!

    Коментиран от #64

  • 62 ключаря

    9 5 Отговор
    Къде са Пеньо и Хасан да поплюят и те малко, да им .............................. !Те си знаят!
  • 63 Фашизъм

    27 27 Отговор
    в България е имало единствено от 09.09.1944г. до 10.11.1989г.
  • 64 Лукашенко

    24 5 Отговор

    До коментар #61 от "Теодор":

    Мдааа , а има и други забележителни коментари също.Може да са на същия човек.

    Е ,докато е толкова прост българина и ще ни доят ,и ще ни стрижат ,и ще ни е**т ако искат.
  • 65 Дойче веле

    26 36 Отговор
    България през тези години след 1944г. е била толкова ограбена че при относително същият брой население 1950г. са се родили 182 571 живо-родени деца, и има коефициент на раждаемост 25.1.В днешна европейска и просперираща България са се родили 25 000 българчета и още толкова дето не са знае какви. И на това няма как да се отговори , освен с пропаганда. Когато ти изнасят златният концентрат, медният концентрат, продават ти най-скъпият ток в между-галактическото пространство, и всичко което струва 5 лева повече е в чужди ръце , и всеки се спасява как може от колонията , може да се отговори само с пропаганда. Давахме на руснаците урановата суровина , и получавахме готово ядрено гориво за АЕЦ-ца и връщахме опасните ядрени отпадъци. Половината статия се говори за тютюна, как сме оцелели без този тютюн не знам. България през 80-те години е била на 2-ро място в света по износ на тютюневи изделия след Филип Морис.
  • 66 случаен

    45 16 Отговор
    От повечето коментари за пореден път ясно се вижда, че българинът не е свикнал да приема обективната истина. До това води партизанщината. Всяка партия си има своя истина за нещата. Никога обаче не обективната! Спомням си какво са ми разказвали възрастни хора, непосредствени свидетели и потърпевши за поведението на руските войници - разпасани, лигави, невъзпитани, диви, крадящи, нахални. Интересували се само от жени и пиене. Изнасилвали, крадяли и общо взето били най-разпасаната и безцеремонна пасмина. Когато тези неща се разказват от свидетели и потърпевши на деянията на червеноармееца, няма защо да не се вярва. Безобразията са били одобрявани от командирите им. А всичко останало, написано в статията, е точно така. Докато не осмислим миналото, не погледнем истината в очите, бъдещето ще бъде неясно и несигурно! Защото поведението на руския войник не се е променило и до днес. А когато една политика се води с лъжи и шмекеруване, тя не води до нищо добро.
  • 67 Възмездиетооо !

    42 22 Отговор
    Ей ватници и ушанки , що не прочетете книгата на Георги Боздуганов - "България военният трофей на Сталин", там всичко е точно с банкови факсимилета , телеграми и разписки е описано , даже и грабежа на 28 тона злато / изпратено за съхранение и пазене в Масква/.Съскайте рубладжии!

    Коментиран от #68, #77

  • 68 Лукашенко

    38 12 Отговор

    До коментар #67 от "Възмездиетооо !":

    Това злато ,изпратено на "съхранение " -28 тона ,толкова и ще го видим вече ,защото всички документи по предаването му са старателно заличени с престъпното съучастие на висшето ръководство на БКП.

    Но в това отношение -има и по зле от нас. По време на гражданската война в Испания испанските комунисти предават на Съветска Русия 510 тона злато на "съхранение" . Крал Хуан Карлос 4 пъти прави опити да си го върне -никакъв шанс.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 СТАЛИН

    15 44 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ
  • 71

    43 18 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    Aбе,скорпион29,големи глупости пишеш ! Ти българин ли си,къв си?! Трябва ли да ти напомням,че последният път,когато руснаците ни освободиха през 44-та година,загубихме 40 000 квадратни километра територия и 2 милиона чисти българи ! Територии които ни бяха върнати от нацистка Германия и благодарение на негово величество цар Борис който се бори тези изконни български земи с българко население да ни бъдат върнати . По време на управлението на царя фашист ( както го наричаш ) българката държава се намира в ПОДЕМ и ПРОСПЕРИРА!!! Царят,последният истинки управник на България е бил 100 пъти по-голям патриот и българин отколкото ти някога ще бъдеш ! Вземи и прочети малко истинка история,не червената !

    Коментиран от #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 onq s konq

    35 18 Отговор

    До коментар #72 от "СТАЛИН":

    Нека си живее Русия,НО НЕ НА НАШ БЪЛГАРСКИ ГРЪБ...както 45 години!

    Коментиран от #96

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Шизо

    17 36 Отговор

    До коментар #71 от " ":

    Какво сме загубили ,че не разбрах- ОКУПАЦИОННИ ЗОНИ, международно НЕ признати , територии които НИКОГА не сме притежавали черно на бяло, и то В СРЕДАТА НА ВОЙНАТА, А В НЕЙНИЯТ КРАЙ< КАТО ДОЙДАТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ ДА КЪСАТ ОТ ТВОЯТА ТЕРИТОРИЯ. Пилците се броят на есен , територии се печелят от победителите, не от победените. Два пъти ходим след пишман победители. Ако руснаците ни бяха оставили 1944г. на произвола- Турция с 28 дивизии влиза в България, Гърция до билото на Стара Планина , Сърбия - цяла Пиринска Македония , и един безстопанствен санджак , дето сигурно вече нямаше да е български , без защита и протекции. Имал си- сметки без кръчмар.

    Коментиран от #79, #82

  • 76 Патриот

    28 15 Отговор

    До коментар #72 от "СТАЛИН":

    Абе ей руски такъв я да се махаш от тук,че на никой не му е до тролското ти мнение

    Коментиран от #81

  • 77 Гост

    13 10 Отговор

    До коментар #67 от "Възмездиетооо !":

    Да не е същият този боздуганов, дето с евгени михайлов влязоха в партия ДОСТ- все боклуци и предатели.
  • 78 Руски трол

    14 9 Отговор
    Повече няма да пиша глупости, в офиса на КГБ сме и ни казват какви мнения да пускаме, ние сме 50 човека малумници и пишем всякакви глупости за по 50 евро на 100 мнения. Вижте какво става по-надолу това са все наши писания
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 СТАЛИН

    17 27 Отговор
    САМО РУСИЯ ТОВА Е ДЪРЖАВАТА В ЦЕЛИЯ СВЯТ КОЯТО МОЖЕ ДА ПРЕЧУПИ ВСЕКИ И ВСЯКА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #113, #115

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Густо Майна

    18 13 Отговор

    До коментар #75 от "Шизо":

    Шизо ли си шизофреник ли си? Ще ти отговоря: ако през '44 Русия ни беше заобиколила, никой от съседите нямаше ресурс в момента да се е.а.ва с нас! Панимайш? Щото ако бяха опитали, идеала на царя Обединител, вероятно днес щеше да е факт! Не давайте мнения за събития, които не сте "огледали отвсякъде"!

    Коментиран от #87, #88

  • 83 Vasik Atanasova

    5 2 Отговор
    а сетих ти се
  • 84 еми тва е

    23 18 Отговор
    Много ми се иска Германия да беше спечелила войната. Не, че таксите и грабежа щяха да са по-малки, но днес България щеше да е една много по развита държава с висок стандарт на живот. Просто Руснаците нямат никакъв план какво точно да правят като спечелят войната, което доведе и до разпадането на СССР и всички държави в него да тънат в бедност. Без русия де/.
  • 85 кво да прая

    9 6 Отговор
    Е па ази знам къде армията влезла в България се наричала Трети украинските фронт. Сегизка требе ли да мразим украинците?
  • 86 реалист

    15 16 Отговор
    Такава е историческата истина, колкото и да не изнася на някои настоящи г.зомийници .
  • 87 Шизо

    18 10 Отговор

    До коментар #82 от "Густо Майна":

    Небългарина си ти , това което ни се случи след Балканската Воина , в Междусъюзническата Война, и след Първата Световна Война щеше да е лека загрявка за това което предстоеше, вече сме били спазарени ПОНИМАЕШ - За трети път в лай.ата , кой ща търпи.
  • 88 Трол

    20 10 Отговор

    До коментар #82 от "Густо Майна":

    А да се поразровиш в изказванията на Чърчил за България и да видиш какво ни е готвил преди да се из.каш аналитично?
  • 89 Hristo

    19 18 Отговор
    юден веле по голям пасквил не можаха да измислят:) А западнали курпорации който грабят бълхаристан 27 години какви са? ад не са ангели пазители?:)
  • 90 Вальо

    18 11 Отговор
    И ся кво, длъжни сме да започнем силно да мразим руснаците и много по-силно да заобичаме американците, германците, авганистанците, казахстанците и панамците, а?!?!?!?!
    До-о-о-о-о-обре!!!
  • 91 ЛОВЕЦА НА ЛОВЦИ

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Ловеца на поршета":

    ЗА ДА ПОКАЖЕШ ЛОЯЛНОСТ ПЪРВО ДАВАШ ПОСЛЕ ПОЛУЧАВАШ КОЕТО И СЕ СЛУЧИ ДО 1990 А СЕГА САМО ДАВАМЕ ДАВАМЕ ДВАЙСЕТ ГОДИНИ ДАВАМЕ А НАСРЕЩА СЕ ОЩЕ И ОЩЕ ИСКАТ.
  • 92 ramstein

    18 10 Отговор
    Всичко е точно така,може би още по-ужасно!Абе много руски подлоги има още,трябва да останат на санитарния минимум!Тия същества нито история,нито факти,нито събития възприемат!!!Но никой не отива в тази "велика"страна ,нито децата си праща там!Аман от обичащи Русия,или може би нещо друго!Хубавата новина е,че намаляват!
  • 93 Комунист

    7 18 Отговор
    За Сталино за Родино само БСП ГЛАСУВАЙТЕ САМО ЗА БСП ДА ЖИВЕЕ ЧЕРВЕНА БЪЛГАРИЯ И ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ ОЩЕ ПАМТНИЦИ НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙНИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ В СТОЛИЦАТА!!!смърт за вас седесари демократи и капиталисти мръсни
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ПОНКО

    7 11 Отговор
    Ама как... братушките - ... мародери... неееее!
    Не може да бъде...
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Комуниста

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    Това са слова на един истински българин и един истински русофил поклон! Отдавм ти почит с козируване другарю! Да живее БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА РУСИЯ
  • 98 Бгфакти

    10 13 Отговор
    Драги сънародници по времето на втората световна война вермахт войски застават в Румъния над северозападна България до изчакване на второ нареждане, което гласи или ставате наши съюзници или ви изравняваме със земята.Така ние ставаме съюзници с гЕрМаНия след,което настава погром в родината ни цялото ни производство започва да се изнася за швабите и за нас не остава дори хляб. Свормират се шпиц роти в България оглавени от тогавашни комплексирани алчни слабаци с малки пи.ки които съществуват по-долу в коментарите един от тях е дядото на боко тиквата който ви е шеф сега а на другите имената са изписани на стената в гнусния дяволски "параклис" в парка на НДК създаден от партия сдс. Единствените които защитават народните интереси по онова време са Партизаните които биват преследвани и избивани от шпиц еничарите.
    Ще ви разкажа три случая сами си направете изводите:
    Шпиц командир ген.григор тражев, пише му името на стената като жертва на комунизма.
    Посоченият по-горе главорез залавя жена и две деца на Партизанин. Изнасилва жената и после я убива същото се случило на дечицата имало трето детенце което било свидетел на случилото се но се било скрило в сеното след като вижда майка си и братчетата си убити излиза плачейки със следните думи към главореза:
    -Чичко чичко моляте не ме убивай!
    Изрода го застрелва от упор.
    Другите случаи ще ви дойдат в повече!
    Така че мили сънародници пак си помислете дали искате да сте с хамерика или с ВЕЛИКА РИСИЯ.РУСИЯ НИ СПАСЯВ
  • 99 Ник

    10 6 Отговор
    Който иска да мрази Русия, но в младото поколение и без това омразата я има и тези статии са излишни. Великобритания на времето е воювала със САЩ за да си запази владението, но сега се уважават. Името братски народ, не е случайно и Ванга го е казвала.
  • 100 misli posle govori

    9 8 Отговор
    http://monarchism.blog.bg/politika/2010/02/05/ikonomika-na-tretoto-bylgarsko-carstvo.486973. Тук е съкратената информация за състоянието на българската икономика

    Ако искате да се запознаете с повече подробности в "Алманах на царство България", където са събирани данни архивни документи от ДА ЦА - София.

    И без архиви баба ми е разправяла за "т.н секвестиране" на държавно и частно имущество.Партизаните- шайки (20-30 хиляди човека)завземайки властта се впускат в оплячкосване и на частното имущество.Понеже те са живели тогава на село, ето какво ми е казвала.
    Минавали са от къща на къща, като са им конфискували дори храната.В България обаче мащабите на това плячкосване са ограничени поради една случайност.Новините бързо се разпространяват между хората т.к селата са близки едно от друго.Вие знаете, че в България имате село на всеки 5-10км.Това дава възможност, останалите хора да вземат мерки.Моите баба и дядо например, извън селото са заравяли грънците с жито, ечемик и друг фураж за животните и това ги спасява от глада, който се случва в най-тежко засегнатата страна Украйна, където само от глад умират между 5-8млн души.При мен имам една архивна единица, в която се описва какво е направила една украинска майка.В нея пише, че изяла от глад едно от децата си.
    Комунизмът и нацизмът са едно и също нещо-отвратителни престъпления извършени срещу човечеството и достойнството на отделния човек

    Тоталната разруха на Райха, принуждава германските жени да прости
  • 101 гост 2

    7 9 Отговор
    Всички питат къде е източника, а никой от питащите не си прави труда ДЕЙСТВИТЕЛНО да го потърси в нета! Иначе отдааавна щеше да го е намерил- http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_03_bg.pdf Хайде сега хулителите да занмлъкнат и просто да прочетат този труд- заслужава си! След това да се замислят на кого служат с коментарите си, при толкова добре структуририрани и изнесени ФАКТИ в книгата!

    Коментиран от #112

  • 102 гост 2

    4 17 Отговор
    http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_03_bg.pdf ИСТОРИЯ НА ВЪНШНИЯ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ 1878-1990 ТРЕТА ЧАСТ /Изследвания на банковото и финансовото дело/ БНБ
  • 103 хахахаха

    19 15 Отговор
    2/3 лъжи и глупава пропаганда останала от времето на Гюбелс , но въпреки това - какво трябва да е отношението към нацистка страна поддръжник на хитлеристката коалиция.И кой направи и реализира т.н.народен съд-ами днешните "наши приятели" -Великобритания и САЩ които до последно натискаха за чистки иубийства.Първо ни бомбардираха и убифа 3000 души после избиха още хиляди българи в т.н.народен съд.Това е тяхно дело не на Сталин.
  • 104 Аndi

    14 17 Отговор
    Ама кое е пропаганда, като не ви изнася платени рубладжийски тролове било пропаганда.На истината неможеш да кажеш,че е пропаганда и дори да го направиш то това не я променя.Комунистическите паметници на които се кланяте трябва да се махнат защото са на окупатори и подтицници на българският народ на една червена армия която е разграбвала от хората каквото пожелае и за един режим довел до ограничаване на свободата и правта на българският народ.Това е все едно турция да направи паметници на някакви султани и амията си в центара на София и да каже ние ви освободихме от българското поробителство кланяйте ни се сега.Безсмислено нали.
  • 105 БЪЛГАРИН

    13 17 Отговор
    Напишете в ютуб Soviet Story bg за да ви излезе с бг субтитри и гледайте гнусния комунистически режим какви отвратителни неща е причинил на толкова много хора по света и недейте да обяснявате,че било пропаганда защото всичко се вижда с факти и е документирано просто няма как да се фалшифицира всичко това .Гледайте.
  • 106 БЪЛГАРИН

    10 21 Отговор
    И още нещо голяма истрия има като стане дума за нацизъм,да лоша идеология е,но дали комунизамът не е нещо още по лошо.
  • 107 На дойче веле в уститиш

    22 13 Отговор
    Тези от дойче веле са по зле и от българския хелзинкси комитет !!! Освен да правят опити за насаждане на омраза друго не правят ! Евтина соросоидна пропаганда насочена срещу обикновенните българи ! Тази медия трябва колективно да се съди за умишлено периодично насаждане на омраза - нещо което е подсъдимо според българското законодателство !!!
  • 108 Хайко

    12 19 Отговор
    Всичко написано е много вероятно да е вярно.
    Съветската армия остава в България до 1949г - 300 хилядна съветска окупационна войска -която е трябвало всеки дена да ЯДЕ!
    Благодарение на нея сума ти мишоции, неуки мързеливи дрисльовци са станали "партизани", "активни борци против фашизма" и са се възкачили...като на всичкото отгоре започват и личните разправии със стари врагове. - Това ми е го е разказвала баба ми...и знам че е истина!!
    Русия колкото и е дала 3пъти по толкова ни е отнела.
    А да ли съм русофил или русофоб: Нека всеки сам прецени..
    Аз съм Българофил - и всички икономически отношения с "братска Русия" трябва да се поставят на прагматична основа а не да купуваме 2 пъти по скъп руски газ от "братята си".
    Ще завърша с думите на Левски: "Този който ни освободи, той ще ни и пороби".
  • 109 tost

    1 1 Отговор
    Ние сме на всеки километър.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 azazel

    16 8 Отговор
    Леле мале, ама и статия! За три години реват като за триста, а я дойче велето да каже Хитлер колко години и какво е правил същото в пъти повече в цяла Европа и да спрат да реват на чужди гробища ами да си се гледкат с имигрантите дето им **** жените под път и над път. Аман от платени писачи-гъ*олизци.
  • 112 КОНТРА НА ГОСТ 22

    12 8 Отговор

    До коментар #101 от "гост 2":

    АМИ ТУЙ В НЕТА ЗА ЧИСТА МОНЕТА ЛИ ДА ГО ЗЕМАМЕ ТО В ТОЯ НЕТ БЪКА ОТ СЯКВИ ЛИЗАЧИ ФАЛШИФИЦИРАЩИ ИЗКРИВЯВАЩИ И ЗОМБИРАЩИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА А ВЕЧЕ И МИНАЛОТО НИ.

    Коментиран от #114

  • 113 гост 2

    5 16 Отговор

    До коментар #80 от "СТАЛИН":

    “...Публикувано във факти.бг: САМО РУСИЯ ТОВА Е ДЪРЖАВАТА В ЦЕЛИЯ СВЯТ КОЯТО МОЖЕ ДА ПРЕЧУПИ ВСЕКИ И ВСЯКА ДЪРЖАВА...“ НИМА? БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ПРЕЗ 1916 Г. ПРЕЧУПВА ВАШИТЕ КАЗАЦИ В ДОБРУДЖА! Справка:“...ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-1917г.).... На 19.12.1916г. се води още един знаменит бой на частите на Конната дивизия при Сатул Ноу. Тук срещу българите се изправя т. нар. ,,дива ‘’ дивизия, която дотогава е считана за непобедима. Тя използва атака , наречена ,,казашка лава’’. При нея ескадроните като същинска лава светкавично се нахвърлят с нечовешка ярост против българските позиции. В откритото поле малобройните български части , без да трепнат , ги громят с пушечен, картечен и артилерийски обстрел. Шепата българи устояват на руската ‘’лава’’.
    Руснаците оставят по бойното поле край Сатул Ноу стотици убити хора и коне.
    Българите помагат на ранените руски войници, които обясняват, че са атакували, за да поднесат подарък за именния ден на руския император Николай II. Конните полкове от 10-та Донска казашка бригада са искали след толкова поражения на руската кавалерия в Добруджа да си отмъстят и да спечелят поне една победа. Но ги застига още едно поражение, още един позор и нова слава за българската армия...“ http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=535:-1916-1917
  • 114 гост 2

    4 16 Отговор

    До коментар #112 от "КОНТРА НА ГОСТ 22":

    “Туй нещо в нета“ е де факто изследване, което е публикувано и във вид на книга на хартиен носител. Ако искаш да докажеш, че всичко в тази книга е лъжа, ти препоръчвам да започваш да оборваш ФАКТИТЕ, вписани в нея, ЕДИН ПО ЕДИН! НЕ Е ЛЪЖА ЕДИН АВТЕНТИЧЕН ДОКУМЕНТ, а в тази книга не се съдържа САМО ЕДИН автентичен документ- СТОТИЦИ И ХИЛЯДИ СА! Нормалният човек вярва на автентичните документи, част от които се намират в Държавния архив на Р. България- ТЕ ни дават ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ! Какво РЕАЛНО се е случило в България в посочения период, се разбира ОТ ТЯХ, а не от твоите субективни представи какво и къде се е случило! Т.е.- агенцията “Една жена на пазара каза...“ няма НИЩО ОБЩО с автентичните документи, които са описани в това изследване. Реалността може да не ти харесва, но това не значи, че тя не се е случила и че не била факт, който е документиран в купища документи!
  • 115 петърчо

    7 15 Отговор

    До коментар #80 от "СТАЛИН":

    Както са казали древните: ТЕЖКО И ГОРКО НА РОБА ВЪЗЛЮБИЛ РОБИЯТА СИ!Даже гордия Български народ го изкараха славянски народ.
  • 116 1234

    17 4 Отговор
    А сега вече не ни грабят,а направо ни разграбват.Да вземем ЕРП тата,мобилните оператори,концесионерите на ЗЛАТНИТЕ МИНИ големите търговски вериги,и още колко,айде да не ги изброявам.Всичките ТЕ ни грабят,но това не го виждаме така ли.А къде мислите,че отиват парите ни .....отиват в другите държави,и за това няма пари за заплати,за здравеопазване и за всичко останало.Защото печалбите не остават у нас ,а у концесионерите.Ако всички печалби оставаха в България нашите деца нямаше да отиват по чуждите държави,които с нашите пари си оправят ....но на нашите политици така им е по добре,те си вземат комисионните и не мислят нито за производство,нито за заплати,нито за това,че държавата ни се обезлюдява именно поради това,че у нас няма какво да се работи,а и заплащането е мижаво стига само да преживееш,но не и да бъдеш добре.Но докато избираме тия галфони така ще стоят нещата.Как нашата държава е лош стопанин,а чуждите държави печеля от това което ние сме им дали на концесия.Сега и летището,защо не вземаме печалбата ние,а ще я даваме на друг.И до кога БДЖ ще е губеща,а железниците на другите държави са печеливши.Ами сменете го тоя министър не виждате ли,че не става за тая работа,или нарочно сте го сложили да фалира железницата,и друг да я купи и да печели.Като гледам тия влакове,то да те исрам да се качиш на тях.Толкова пари поне за едно боядисване нямате ли бе.Както дошли от завода и не са боядисвани.По пътищата няма такива ръждясали коли,тия влакове някакъв техн
  • 117 1234

    9 4 Отговор
    А сега вече не ни грабят,а направо ни разграбват.Да вземем ЕРП тата,мобилните оператори,концесионерите на ЗЛАТНИТЕ МИНИ големите търговски вериги,и още колко,айде да не ги изброявам.Всичките ТЕ ни грабят,но това не го виждаме така ли.А къде мислите,че отиват парите ни .....отиват в другите държави,и за това няма пари за заплати,за здравеопазване и за всичко останало.Защото печалбите не остават у нас ,а у концесионерите.Ако всички печалби оставаха в България нашите деца нямаше да отиват по чуждите държави,които с нашите пари си оправят ....но на нашите политици така им е по добре,те си вземат комисионните и не мислят нито за производство,нито за заплати,нито за това,че държавата ни се обезлюдява именно поради това,че у нас няма какво да се работи,а и заплащането е мижаво стига само да преживееш,но не и да бъдеш добре.Но докато избираме тия галфони така ще стоят нещата.Как нашата държава е лош стопанин,а чуждите държави печеля от това което ние сме им дали на концесия.Сега и летището,защо не вземаме печалбата ние,а ще я даваме на друг.И до кога БДЖ ще е губеща,а железниците на другите държави са печеливши.Ами сменете го тоя министър не виждате ли,че не става за тая работа,или нарочно сте го сложили да фалира железницата,и друг да я купи и да печели.Като гледам тия влакове,то да те исрам да се качиш на тях.Толкова пари поне за едно боядисване нямате ли бе.Както дошли от завода и не са боядисвани.По пътищата няма такива ръждясали коли,тия влакове някакъв техн
  • 118 До случаен

    0 4 Отговор
    "Изнасилвали, крадяли и общо взето били най-разпасаната и безцеремонна пасмина. Когато тези неща се разказват от свидетели и потърпевши на деянията на червеноармееца, няма защо да не се вярва. Безобразията са били одобрявани от командирите им"
    Тук обаче един възрастен комшия разправяше как е бил свидетел на един руски войник който влязъл в съседна къща да изнасили една жена, излизайки офицера му го оставя още на вратата, от упор без съд и присъда. Цялата статия е една лъжлива пропаганда. Разбира се други пък са ми разправяли как руски войници са влезли и взели прасето но чак пък такова ограбване за което се говори в статията -гнусна пропаганда
  • 119 Геро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ш33":

    Не се коси.
    Нямам намерение да те убеждавам.
  • 120 Тодор

    0 2 Отговор
    Само общи приказки от 1001 нощ и никакви конкретни факти.Бля,бля и нищо повече!
  • 121 Я стига

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Скорпион29":

    Има документи какво е отмъкнато от България, как са взели архивите и златния ни резерв и как сме плащали репарации до 60-те години; и как сме издържали 700 000 окупационна съветска армия до1947година, плащайки в долари на командирите й. По възрастните земеделски стопани помнят как задължително са предавали наряди по списък дори да не са отглеждали такива култури. Моите баба и дядо са ми разказвали как са се молели и чудели откъде да купят примерно жито, каквото не отглеждат. Дядо ми туберкулирал от лишения и притеснения.Грехота е да се лъже,
    че не е било или ако не знаете, да си затваряме очите!