Last news in Fakti

14 Май, 2017 10:09 3 513 37

Сталин е далеч по-обичан от Горбачов

  • ссср-
  • йосиф сталин-
  • михаил горбачов-
  • русия-
  • носталгия-
  • съветски съюз-
  • обичан

Любопитни данни...

Сталин е далеч по-обичан от Горбачов - 1
Снимка: Shutterstock

Носталгията за епохата на Съветския съюз е много по-очевидна в определени страни, отколкото в други, пише „Форбс“, позовавайки се на ново проучване на центъра Pew Research.

Очаквано или не, балтийските страни, някога част от СССР, отдавна са загърбили топлите чувства към някогашния лидер Йосиф Сталин. Русия, от своя страна, продължава да си спомня с умиление за съветския лидер.

Оказва се, че Йосиф Сталин е много по-популярен от Михаил Горбачов. 58% от анкетираните руснаци смятат, че Сталин е изиграл по-позитивна роля в историята от Горбачов. Процентите са сходни в Грузия.

Проучване е направено и в България. 33% от анкетираните предпочитат Сталин, а 32% - Горбачов. На другия полюс са процентите в страни като Унгария, Литва и Полша. Едва 6% от поляците са дали гласа си за Сталин, докато 51% - за Горбачов.

Авторите на проучването посочват, че по-голямата част от руснаците съжаляват за разпадането на Съюза на съветските социалистически републики. Едва 17% от тях не скърбят за СССР.

Сталин е далеч по-обичан от Горбачов
Инфографика: Forbes, Statista


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Kcaniba

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "гостуващ":

    Фалшив тролик-льолик!!!!Подлога на подлогите...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 no name no face no number

    36 5 Отговор
    Разликата е голяма единият може да е бил жесток диктатор, но е съпричастен за успеха на СССР във втората световна . А другият си е обикновен предател. Кой обича и уважава такива създания.
  • 7 да го кажем направо

    40 4 Отговор
    Разбира се че е така-Сталин като умира-има само една риза на гърба си...а Горби е с дворци във Швейцария и Англия--фондове за милиони--собственик на бизнес център във Ню Йорк--а продажниците и предателите никой не ги обича!!!

    Коментиран от #25

  • 8 Данов

    35 2 Отговор
    Вторият е символ на предателството...нормално е да не го обича никой, дори и неговите началници.
  • 9 Шляхтиц

    30 4 Отговор
    Въпреки многото убийства и грешки Сталин прави от една крепостна държава Втора световна сила. Горбачов е един подлец и предател.
  • 10 Хасан

    5 18 Отговор
    Зависи кой обича Сталин.. Татарите към които беше извършен геноцид и депортация от Кримския полуостров едва ли.. А кавказките народи които пьшкат под руския ботуш.. Едва ли.. А узбеките, казаците, туркмените..които ги асимилираше и им налагаше руска култура едва ли
  • 11 Хасан

    5 18 Отговор
    То в България имаше много русофили.. Които ни караха да учим руски език и КУЛТУРА... Това не съм разбирал.. Едно е да учиш руски език, но култура е съвсем друго

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Груз ин еца

    16 0 Отговор
    Сталин и Чърчил са си приличали по отношение на дебелашкият хумор. След края на ВС. възниква спор с Чърчил какво да правят с останалият германски флот. Чърчил искал да се потопи целият, Сталин да се раздели между победителите. И след безплодни препирни, Сталин изрича- Е добре щом толкова искате, вземете си вашият дял от кораби , и си ги потопете. В политбюро докладват , че Рокосовски се е сдобил с лъскава любовница- известна и красива руска киноактриса. Събрали се политбюро да решават какво да правят, и както обикновено обърнали очи към вожда- Другарю Сталин , какво да правим другарю Сталин? Сталин мълчи опъва си лулата- Ми ще завиждаме, рекъл. Докладвали на вожда , че известен ректор на университет , и вероятно в следствие на спекула , си е вдигнал луксозна дача в покрайнините на Москва. Ректора получава писмо лично от Сталин- С благодарност ,че сте изявили желание да дарите своята дача на държавата, и честита ви нова длъжност ,като началник на университета в Магадан.

    Коментиран от #15, #19

  • 14 onq s konq

    9 22 Отговор
    Ами нормално е руснаците да си обичат Сталин,защото той брутално превърна първоначалната Освободителна за Русия война В НАПАДАТЕЛНО-ОКУПАЦИОННА,ПРЕВРЪЩАЙКИ ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА В РОБ НА РУСИЯ!И така 45 години ни дъвкаха и глозгаха ,а който се противи-ТАНКОВЕ И МАЧКАНЕ С ТЯХ НА ЖИВИ ДЕМОНСТРАНТИ...за по-евтино,че патроните пари струват!!!Азиатски разпасани орди развяли РУСКИ ФЛАГ и неразбиращи и дума на руски ли ще вилнеят пак някога из аристократична Европааа???...ДА естествено,но само в "мокрите сънища" на рускоезичниците:)

    Коментиран от #18, #31, #34

  • 15 Геров

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Груз ин еца":

    Малко хора знаят тези факти-те се разказват като вицове.А що се отнася до Чърчил и Сталин-точно Чърчил е написал върху салфетката зоните на влияние в Европа.Това инфо трудно се намира,но точно почерка на Чърчил е написано-България-90% влияние на СССР. Там са всичките европейски държави.
  • 16 bolbov

    13 1 Отговор
    Сравнението е немислимо да сравняваш година връх с локва кал.
  • 17 Ярослав Станчев

    14 0 Отговор
    Сталин,Рузвелт и Чърчил на конференцията в Ялта.Решават какво ще правят с Хитлер след победата.Чърчил казва да го разстреляме.Рузвелт казва да го обесим.Сталин предлага да питат един боец от окопите.Викат боеца Ваня и го питат.Ваня казва,другарю Сталин,предлагам да нагорещим едно желязо до червено и да му го забием отзад на Хитлер с горещи край навън.Защо така да направим,пита Сталин.За да не могат тия двамата тъпанари да му помогнат да си го извади,рекъл Ваня и посочил Чърчил и Рузвелт.
  • 18 Марчо

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Ако имах представа на колко сте години, щях убедително да репликирам това, което сте написал. А то е ..... меко казано лаишко и елементарно.

    Коментиран от #21

  • 19 Красимир Велчев-

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Груз ин еца":

    Безспорно и двамата са имали чувство за хумор.Но ,не бих казал,че е дебелашки.
  • 20 Марчо

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Хасане, съвсем естествено е когато един народ е тясно свързан с друг откакто се помнят, да се преодолеят езиковите бариери. И понеже е по-лесно да се научат да речем 8 милиона, а не 290 милиона. Действително че руския беше задължителен, но беше и задължително втори език по избор. А тогава бяха английски, немски и френски. Други и екзотичните езици можеше да се учат по алианси и читалища в зависимост къде какво има. Сега не е много по-различно, като изключим руския.
    Що се отнася до изучаването на културата, то тя беше включена единствено в учебниците като материали за четене и то бегло.
    За следващото съм съгласен, че може и да не разбереш българското русофилство, като чета името ти. Един народ, който е освободен от робство, ще е винаги благодарен на освободителя си. Това може да бъде заличено единствено, когато моето поколение умре, както и това на синът ми, а и на внуците ми. Така че ще има да чакате поне още поне стотина години.
  • 21 onq s konq

    2 19 Отговор

    До коментар #18 от "Марчо":

    Абе Марчо,не минавай с номера от типа "ако знаех,щях..."Кво значение имат годините?ГОВОРЯ ТИ С ФАКТИ,и ако нещо не ти харесва,КАЖИ МИ ЧЕ ЛЪЖА!Ама КОНКРЕТНО И АРГУМЕНТИРАНО!А ако нямаш какво да кажеш /не забравяй че когато фактите говорят и боговете мълчат/,просто си трай!

    Коментиран от #22

  • 22 Марчо

    24 1 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Ами аз точно ще ти кажа факти. Съзнателно съм живял в онова и това време. През далечната 1970 г бях на възраст да различа доброто от лошото. И да ти кажа, не съм видял руски танкове управлявани от руски танкисти или каквато и да е руска част на територията на България. Единствено са били на съвместни учения по линията на Варшавския военен договор. Така че твърдението ти за руски ботуши тук са абсолютно несъстоятелни. Намека ти за военна интервенция на съюзниците от Източния блок в Полша беше отговор на добре подготвен опит за преврат, като още преди да отидат войските имаше вече жертви от мирното население. За съжаление едва ли ще можеш да си направиш справка, защото всичко вече е изопачено според и услужливо забравено. Българската армия имаше малко повече танкове от Турция и Гърция взети заедно и такива като Ердо не смееха да си показват рогцата като сега. Нямаше безработица, както и битовата престъпност беше сведена до такъв минимум, че да речем когато в квартала ставаше кражба, беше събитие. Кражбите се ограничаваха в това да ти гепат чистачките на колата и толкова. За социалните придобивки мога да давам още и още безкрайни примери и това са факти преживени от мен лично, а не четени написани някъде. Далаверата на държавните мъже беше безплатното служебно пътуване в чужбина. Активните борци против фашизма и капитализма единствено можеха да се възползват от това да си купят лек автомобил без ред или апартамент, но винаги точно за толкова пари, колкото

    Коментиран от #23

  • 23 Марчо

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "Марчо":

    пари, колкото ще плати и последния бачкатор. Повечето от истинските комунисти след 10ти 1989 г се оттеглиха от властта с апартамент - съответно платен и с дрехите си на гърба. И по тая тема мога много факти да ти дам допълнително. Не говоря за псевдо комунистите, които забогатяха грозно благодарение на 10ти ноември за няколко години.
    А за аристократична европа може да си направиш справка кога българите са имали външна тоалетна и течаща вода в София и кога парижани и лондончани. Когато нашите са го имали, ония са носели легените и са пикали по кофи в стаите си.
    А за Сталин изобщо няма да те коментирам.
    Та за възрастта. Ако си под 50 годишен, е трудно да докажа видяното през моя живот.
    Егенето започва ли ти с 8 е ясно защо повтаряш едно и също. Просто не си бил по онова време в съзнателния си живот и нямаш база за сравнение.

    Коментиран от #24

  • 24 Браво Марчо

    22 3 Отговор

    До коментар #23 от "Марчо":

    Така си беше. А Горби е омразна личност. Разруши това което Сталин направи. Срина Съветите. Продаде ги. Предаде народа си. Заради него сме на тоя хал сега. Без държава. Без армия. Без икономика. За 45 години от изостанала държава станахме сила, построихме силна държава . Сега не могат да го боядисат това което се построи. А оня с коня според мен или е глупак или може би е някво глупаво дете висящо пред компа денонощно
  • 25 cornholio

    1 21 Отговор

    До коментар #7 от "да го кажем направо":

    Една риза и абсолютната власт и собственост над всичко и всички в СССР. Не говорете глупости...

    Коментиран от #26

  • 26 корнолиончо

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "cornholio":

    Именно де! Оказва се, че ,,по делата им ще ги познаете'' не е чак толкова голяма ,,мъдрост''. Хората инстинктивно усещат, че най-важни са мотивите. Готови сме да пренебрегнем много лоши неща,ако ни ,,успокоят'' мотивите за тях, или да отхвърлим много ,,добри'' дела, защото не харесваме мотивите за тях. Това ни е заложено в инстинктите от еволюцията.
  • 27 АбуТалиб

    1 1 Отговор
    Моят баща беше фронтовак и върл почитател на сталин.Неговият баща, моят дядо, често ме караше да викам "Сталин дава ляба, сталин дава ляба" Няма никакво съмнение у мен, че той сам е създал култа към Ленин, за да изпъква като единствен жив останал от цялото политбюро от 1917 г. А в същност го е мразел от дъното на душата си, писал съм по-рано, здълго е за пояснение тук.гешев е негов агент начиная от 1923 година, от учредителната конференция на Интерпол в Рим-там е вербуван. Задачата му е била да трепе ленинистите, а сталинистите- прикотквал като агенти на ДС.У нас имаше 191 агенти на Гешев в ЦК на БКП.

    Коментиран от #28

  • 28 АбУТалиб

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "АбуТалиб":

    Не се учудвайте, ако някой ден се разкрие друга истина за сталин.познавле много отрови и еликсир за подмлядяване.както съобщи един вегон двойник, при аутопсията, не са открити сраснати двата му пръста на краката, докато като каторжник при оглед е констатирано това сцепление на двата му пръста от лекари, които го прегледали.ДАДАЕВ е неговият двойник, едва през 2002 признава това.Филмът беше фантастичен, а още по-фантастична е "конччинта". Как ли би изтръпнал горбачов при вида му облечен във военна униформа през 1986 г.?!
  • 29 АбуТалиб

    0 3 Отговор
    Айне национ, айне щат, айне фюрер.Това е разривът между сталин и Хитлер. сатрапът от Грузия е настоявал за множество държави, а Хитлер е искал да са само с единна територия. Така мисля, няма друго обяснение.Едва ли някой би обвинил горбачов, ако в новата си конституция, която подгатвяха за конгреса на народните депутати бяха предвидили отпадане на границите межу 15 републики.
  • 30 Скорпион29

    12 0 Отговор
    Горбачов е най големия предател в човешката история и най вече родино предател този агент на ЦРУ ще остане без гроб.А Сталин е един от най великите хора живели някога на нашата планета.Мир на прахът му поклон дълбок пред делата му.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Киро

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "Onq s konq":

    И аз така срамувамсе ама опела гълта много масалце и си докарвам добри пари от фондация Америка за България
  • 34 коня върху оня

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Никакви факти не посочваш, а само едностранчиви коментари на фактите. Бас ловя, че смяташ британските и американските бомбардировки над България за приятелски "освободителен" огън. Сигурно и американските атомни бомби над японските градове са "освободителни". Така че си трай под коня, щото фактите наистина говорят, та чак крещят.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 раптър

    3 0 Отговор
    Едиствената меродавна оценка за един лидер може да даде собствения му народ!!!! А Горбачов е предател, за който след смъртта му,никой няма да каже добра дума за него!
  • 37 Вай,ваи.

    2 0 Отговор
    Вай,ваи Алах този Горби е умен човек продаде кръвта на 28 милиона руснаци за няколко тона мерцедеси и замък в Германско.Има къща в Москова,има още какви сгради на Ленинградски проспект и още е на СВОБОДА.
    Остана в немачко за немска пенсия там е евро а рублата е още от царско време.Не сака рубли иска евраки.Русите са такива ,Ако им кажете,че в Америка дават Водка безплатно ще преплуват и Атлантика.Продаде Горби Германия и се чудя как още е жив.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания