Last news in Fakti

28 Април, 2018 19:00 2 962 17

Капиталът в Русия: Присвояване без аналог

  • капитал-
  • карл маркс-
  • капитализъм-
  • марксизъм-
  • болшевики-
  • доход-
  • собственост

Необузданата клептокрация стана една от характеристиките на Русия на Путин

Капиталът в Русия: Присвояване без аналог - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следващия месец ще се навършат 200 години от рождението на Карл Маркс. Какво би си помислил той за тъжното състояние, в което се намира Русия днес? Това е държавата, която през целия си съветски период твърдеше, че е "марксист-ленинист". Несъмнено Маркс щеше да отхвърли всяка вменена му отговорност за режима, който се появи дълго след смъртта му.

Факт е, че когато болшевиките взимат властта през 1917 г., техният план за действие не е бил толкова "научен", колкото са твърдели. Било е ясно, че частната собственост ще бъде премахната. Но как ще се организират производствените отношения и кои ще са новите "собственици"? Какъв ще е механизмът за вземане на решения и за разпределение на богатството в огромния апарат на държавното планиране? Заради липсата на отговори се стигна до хиперперсонализация на властта, а заради липсата на резултати - до изкупителни жертви, които да се лишават от свобода по наложения дневен ред на чистките.

Когато Сталин умира, 4% от съветското население са в затворите, основно - за "кражба на социалистическа собственост" и други дребни престъпления, с които е могло да си подобриш бита. Това "общество на крадците" по описанието от Жулиет Кадио е драматичен провал на режима, който искаше да го освободи.

Съветските инвестиции в публичния сектор наистина донесоха известно наваксване - стагниралият преди революцията на около 30-40% от равнището в Западна Европа национален доход на глава от населението нарасна до над 60% през 1950-те години. Но изоставането през следващите две десетилетия се задълбочи, продължителността на живота започна да пада (уникално за мирно време), а режимът беше на ръба на имплозия.

Разпадането на Съветския съюз и неговия производствен апарат снижи стандарта на живот в началото на 1990-те години. От 2000 г. насам доходът на глава от населението расте и през 2018 е близо 70% от западноевропейския по отношение на паритета на покупателната способност. Но е два пъти по-нисък, ако се използва обменният курс - заради слабата рубла. Неравенствата растат много по-бързо от соченото от официалната статистика, както се вижда в проучване на Филип Новокмет и Габриел Зукман (WID.world).

Съветската катастрофа доведе и до отказ от идеята за преразпределение. От 2001 г. подоходният данък е 13 на сто, без значение дали доходът е 1000 или 100 млрд. рубли. Дори Рейгън и Тръмп (засега) не са стигали толкова далече срещу прогресивното облагане. В Русия, както и в Китай, няма и данък наследство. За сравнение - в Япония ставката за най-скъпите имоти току-що нарасна от 50 на 55%.

И докато Китай успя да запази някаква степен на контрол върху изтичането на капитали и частното натрупване, характеристика на Русия на Путин стана необузданата клептокрация. Между 1993 и 2018 г. страната имаше огромни търговски излишъци - общо 250% от БВП за 25 години (което се равнява на националния продукт за 2.5 години). Принципно това би трябвало да позволи равностойно натрупване във финансовите й резерви. Размерът е близо до натрупаното в Суверенния публичен фонд на Норвегия под зоркото око на гласоподавателите. Официалните руски резерви са десет пъти по-малко.

Къде са отишли парите? По наши оценки само офшорните активи, държани от богати руснаци, надхвърлят БВП за година. Природните ресурси на страната са изнасяни масово, за да поддържат непрозрачни структури, с които едно малцинство държи огромни руски и международни финансови активи.

Тези богати руснаци живеят между Лондон, Монако и Москва, други не са напускали страната си, но я контролират чрез офшорни субекти. Множество посредници и западни фирми също получиха едри трохи и продължават и днес да го правят. Степента на присвояване на средства няма равна в историята.

Вместо да налага търговски санкции, по-добре ще е Европа да подхване тези активи и да се обърне към руското обществено мнение. Днес посткомунизмът стана най-лошият съюзник на хиперкапитализма. Маркс би оценил иронията, но не това е причината да се действа.

"Капитал"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    22 20 Отговор
    Доста се смях на тоя пасквил.

    Пълни глупости са написани за Русия.
    Който е ходил там, ще пътвърдие, че това е поредната пропаганда.
  • 2 РЗС

    24 6 Отговор
    Какво би казал Маркс за Русия, ми същото което би казал Стамболов, Вазов,Левски,Ботев за България сега...
  • 3 Логиката къде е...?

    29 9 Отговор
    Чакайте сега-"Капитал" обвинява "Путинова Русия" че сега живее по всички правила на капитализма??? Офшворките са дело най-вече на американските корпорации-значи когато американските богаташи вадят активите си в офшворките-това е бизнес...а когато руснаците го правят това е лошо...-странна логика.?!?! И друго-в САЩ --1% от населението притежава 96% от нац.богатство-и разрива между богати и бедни постоянно се увеличава-но затова пък "Капитал" ни убеждава че това става само в Русия.. ..А простичката истина е,че Русия днес работи напълно по капиталистическият модел и то доста успешно...Точно по този модел който беше създаден основно от американските съветници на Елцин след разпада на СССР. Считам че е голямо лицемерие "Капитал" да обвинява Русия точно в тези"грехове"...

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Голем смях

    17 22 Отговор
    Браво на автора.Много точен анализ на ситуацията в русия.Една шепа олигарси около Путин ограбват богатството на страната.Не случайно сочат Путин за един от най-богатите руснаци.
  • 5 Валя

    15 8 Отговор
    Винаги съм си мислела че това,което се случва в Русия и другите държави не е комунизъм,тъй-като всъщност съществуват колосални противоречия между писаното от Маркс и това което са изплагиатствали и нагласили по тяхно усмотрение така наречените му ,,последователи,,.Например Маркс никъде не споменава за принудително налагане чрез репресии и терор а това е крайно несоциално и т.н.

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 новичок

    14 6 Отговор
    Какъв умопомрачителен "анализ"! Джендъра от "Капитал" критикува Русия за плоския данък от 13%, като казва лицемера че "даже Рейгън не си го е позволил", но не казва че именно такива пазарни фундаменталисти като този наложиха същия този плосък данък и в България от само 10% и за най-богатите! Същия този джендър се опитва да ни убеди , че само и единственно от Русия "изтичат" капитали, а когато от Западните страни се вливат в Русия, тогава казваме "инвестиции"! Интересно дали джендъра се отказва от мантрите си за "свободно движение на капитали , стоки и хора"? Това че руските компании са регистрирани в офшорни зони с цел да взимат евтини кредити, не значи че и заводите са си преместили в тези офшорни зони, или както казва джендъра "активите". Освен това тези компании как ще получат тези кредити , ако акциите им не се продават на борсите?

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    11 13 Отговор

    До коментар #7 от "новичок":

    Добре сравняваш подох. руски данък от 13% с бълг.-10%,остава да обясниш и ЗАЩО МИН. РАБ. ЗАПЛАНА В РУСИЯ Е 270ЛВ,А В БГ-510ЛВ...с гарантирана тенденция 560лв?!...докато в Русия е гарантирано УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ...И тук не става въпрос за драсканици на някакви "джендъри",,А НА РЕАЛНИ ФАКТИ!А защо рублата е в позициа на НЕЗАПОМНЕНО ИСТОРИЧЕСКО ДЪНО,ДОКАТО ЛЕВЪТ СИ СТОИ НЕПОКЛАТИМ,въпреки че Русия притежава "цялата менделеева таблица"/Т.Живков/,а БГ...е просто член на ЕС?!!

    Коментиран от #14

  • 9 Диоген

    4 6 Отговор
    "Заповед за арест"- Бил Браудър. "Зимата идва"-Гари Каспаров. Тези книги дават огромна част от отговора на въпросите, свързани със статията!
  • 10 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Логиката къде е...?":

    Ами проблема е , че виждаш това което ИСКАШ да видиш , а не реалността !! Първо единия процент дето държи "националното богатство" (макар че не е точно така) , го държи от над 200 години и не го е натрупал , като безогледно е крал от държавата , като 100% от руските"капиталисти" !! Просто щото тогава какво да се краде от държавата почти не е имало !! И това е станало за ПОКОЛЕНИЯ , а не за ДНИ , като със "назначените" в Русия милиардери !! И тия дето държат "богатството" в САЩ годишно връщат (даряват) обратно на обществото повече от бюджета на Русия за оръжие , това известно ли ти е ??!! Само Гейтс и Бъфет досега са дали над 70 млд , а такива са хиляди , макар и с по-малки суми !! Да ми дадеш барем един руски "милионер" дарил барем 1 (ЕДИН) милион ?? Няма и да видиш , щото до един са крадени и първата им работа е да ги скрият на запад , ама и там ще ги намерят скоро !! А наистина ПРОСТИЧКАТА истина е , че Русия работи по мафиотско-олигархичен модел , където бизнес и власт са оплетени като котешки черва и то "бизнес" в Русия викат основно на заграбване на подземни ресурси ! Само виж сравнението с Норвегия и повече няма нужда от никакви приказки !!!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 патриотъ

    6 5 Отговор
    Явно Капитал съвсем са объркали понятията и кашата в главите им е пълна,та пишат толкова глупости накуп!Това си е чиста проба популизъм и изкривяване на действителността!Да изкарваш американците като демократично и хуманно общество,дето ограбиха и разрушиха целия свят,е чиста лъжа,защото само децата не разбраха колко струват!А да се опитваш да обявиш Русия за агресор,като тя никого и никога не е нападала,а само се защитава,това е най-голямата вероломство и най-голямата лъжа на 21 век! Русия отдавна живее по законите на капитализма и бедата и е там,че има огромни ресурси и природни богатства,които американците се мъчат да завладеят.Това е война за ресурси и влияние и нищо друго!Останалото са празни приказки и заблуда на обществото!
  • 13 релито е такова

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ауууу чак ще се разплача-от това как в САЩ преди 200 години са натрупали капитала си-честно и почтенно...--направо идилия според теб...Само един проимер ще ти дам(защото не ми се влиза в спор) ----Няма натрупано богатство в САЩ от преди 200 години от фамилии които да не са били робовладелци--да ти развивам ли още темата по твойта логика??? -или сам ще се сетиш??? Пример-11 президенти на САЩ са били робовладелци-а ти ми говориш за Бил Гейтс--...ами той самия си го казва-той е продукт и проект на спец.службите в САЩ-безспорно умен и талантлив-НО -проект на спец.службите...-факт.Та не ни заливай тук със сълзливи истории за руският капитал....
  • 14 Сибирь

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Толкова глупости си написал, вземи и проучи как стоят нещата! В Русия жените се пенсионират на 55 г, как е у нас?! В Русия на мин. заплата работят основно мигрантите,Русия е третата по брой на мигранти държава в светът. А кой какви разходи има?! За комунални услуги,данъци и т.н.т. ?! С какво е гарантиран българският лев,какво ще правите .когато свършат парите от гейропа и заемите?!
  • 15 Азазел

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Валя":

    Ами описват се едни трудови лагери, които подозрително приличат на концентрационни лагери. Всъщност т.н. последователи на Маркс и Енгелс, след като са се хванали на това хоро, са го изиграли до естествения му край.
  • 16 стоян

    0 1 Отговор
    Браво за автора -много вярна история
  • 17 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 1 Отговор
    а в европейския съюз парите не са присвоени а са обрани от дърветата!