Last news in Fakti

3 Май, 2018 19:30 2 968 5

В Клуба на обедняващите

  • доходи-
  • бедност-
  • софия
В Клуба на обедняващите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юрий Борисов:

Мeждyнapoднoтo издaниe зa cpaвнeниe нa цeнитe във вoдeщитe гpaдoвe пo cвeтa – numbео.соm. ни казва, че в София за една година стоките от първа необходимост са поскъпнали с 14, 6%, а средните доходи са нараснали с 9%.

Днес в София на четиричленно семейство му трябва нетен месечен доход от 3700 лева, за да посрещне скромни, без разточителство, но и без сериозни лишения, нужди. Средното възнаграждение на работещ обаче е 1153 лв. И разбира се, както в много области и тук българският рекорд не липсва – софиянецът дава за храна около 40% от доходите си, което е значително повече от това, което отделят за храна във водещите градове.

Българската бедност е ясна. Май отдавна свикнахме с нея. Да говорим и да пишем за бедността у нас ни излязоха пришки по устите и мазоли по ръцете. По-впечатляващ е фактът, че усредненият жител на българската столица обеднява. Разбира се, нашата „стъкмистика“ не признава този факт – тя продължава да ни баламосва с данни за инфлация от 2,8% за 2017 г.!

Днес първият проблем на българската политика не е, че тя не се заема с решаването на фундаменталните проблеми. Първият проблем е, че тя не желае да вижда тези проблеми. Политиците ни не желаят да ги изговорят, да ги осмислят.

Хората у нас продължават да обедняват. Някой впечатлява ли се от този факт? Неравенствата в България продължават да нарастват. Някой впечатлява ли се от този факт? Някой на някакъв форум обсъжда ли тези проблеми?

2010 година беше обявена за Европейска година за борба с бедността. Някой спомня ли си как властта отбеляза тази „година на борба“?

Министерството на труда и социалната политика проведе 100 мероприятия. Най-впечатляващи сред тях бяха „6 местни срещи на хора, живеещи в бедност“. Представяте ли си българската борба с бедността? Събират на едно място бедни, за да си говорят! Уникално! Разтърсващо! Имаше и по-обикновени, но пак запомнящи се инициативи – „беседи с ученици и студенти, посветени на бедността“ или „фестивал на спорта, музиката и танците за деца, живеещи в специални институции“. Е имаше и такива – „26 информационни дни в областни градове на страната“, „8 дебата и 6 кръгли маси“ (вж в. „Дума“ 29.03. 2011 г.).

Сега вече и кръгли маси, посветени на бедността, няма. Явно всичко си изприказвахме. Явно всички мисли по тази тема си промислихме. Днес се занимаваме със Западните Балкани. В „Клуба на богатите“ щели сме да влизаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    24 1 Отговор
    Да, ние обедняваме, но политиците и олигарсите ни забогатяват.
  • 2 Така де

    15 1 Отговор
    Много правилно, Боко, Цвъки, Томито, Ментата, Лилянчето и прочие от бандичката на Гробарите бяха бедни, беседваха на кръгли маси и ето , че вече решиха проблема и сега са несметно богати! А циганите за едно кебапче, наркоманите за една дозичка , чиновниците за един рушвет и мутрите за закрила пак ще изберат партия ГРОБ. Да ни е честита демокрацията, да ни е честит Евро Съюза, да ни е честита солидарността! БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ!!!
  • 3 пари

    7 2 Отговор
    Властващите другари пьлнят банките
  • 4 Избираме демократично екзекуторите си !

    6 1 Отговор
    ЩО ЗА БЕЗУМИЕ САМИ ГЛАСУВАМЕ ДОВЕРИЕ НА ОНЕЗИ КОИТО НИ СЛАГАТ ПРИМКАТА НА ВРАТА ?
  • 5 ВСХ

    6 1 Отговор
    ОБЕДНЯВАЩ НАРОД, ИЗЧЕЗВАЩА НАЦИЯ С БОГАТИ ПОЛИТИЦИ - БЪЛГАРИЯ.