ФАКТИ.БГ

Къде по колко пари получават бежанците?

Европейското право за предоставяне на убежище задължава страните-членки на ЕС не само да гарантират честна процедура по предоставянето на убежище

Публикувана: 25 Юни, 2018 09:59
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2063
Къде по колко пари получават бежанците?
Снимка: БТА/АП
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия кандидатите за убежище получават до 345 евро на месец. Така страната се нарежда на едно от първите места по този показател. Но колко точно дават другите? Ето кратък обзор, обхващащ осем европейски страни.

Европейското право за предоставяне на убежище задължава страните-членки на ЕС не само да гарантират честна процедура по предоставянето на убежище. То предписва и минималните хуманитарни и социални стандарти за осигуряване на прехраната и подслона на кандидатите за убежище. Тези стандарти включват "прехраната, както и грижите за физическото и психическо здраве на мигрантите". В различните страни от ЕС "услугите, които трябва да гарантират адекватен жизнен стандарт", все пак се различават. В някои страни бежанците получават определена сума пари, а другаде - ваучери за определени магазини.

Германия

Бежанците в Германия получават на човек максимално по 354 евро на месец. Това са 70 евро по-малко от сумата, която получават дълготрайно безработните германци - т.нар. помощи Харц 4. Право на тази финансова помощ за бежанци имат онези, които живеят в частна квартира. В някои случаи част от тези 354 евро се изплащат под формата на ваучери. В държавните общи бежански приюти се изплащат максимално 135 евро месечно на човек - под формата на пари в брой или ваучери. Право на нормалните социални помощи имат само онези, които вече са получили бежански статут.

Италия

Докато бъде взето решение по молбата за убежище, подадена от даден кандидат, италианската държава е длъжна да се грижи за подслона на бежанците. Те имат право на храна, облекло и хигиенни артикули. Два месеца след подаването на молба за убежище бежанците имат право да работят. Настанените в приют безработни бежанци получават 75 евро на месец, т.е. 2,50 евро на ден. Финансовите помощи са обвързани с престоя в приютите.

Швеция

Бежанците, които имат възможност сами да осигуряват прехраната си, би трябвало да плащат сами и подслона си. Тези, които не могат да си го позволят, биват настанявани безплатно в бежански приюти. Всеки бежанец, живеещ в приют, получава около 70 евро джобни на месец. За всяко дете се прибавят по 55 евро. Бежанците, които живеят извън държавните бежански приюти, получават около 225 евро на месец, които трябва да стигнат за храна, облекло, лекарства, развлечения. В тази сума не е включен наем за жилище. Когато бежанците получат право на убежище и разрешително за работа, са длъжни сами да се грижат за подслона си. Само за сравнение: един пълнолетен швед, който е зависим от социални услуги, получава 394 евро на месец.

Франция

От 2015 година насам всички търсещи убежище във Франция получават по 204 евро на месец. Всеки друг член от същото домакинство получава допълнително 102 евро за прехраната си. Така например четиричленно семейство получава месечно 408 евро. Сумата се преизчислява годишно и се напасва към нивото на инфлация. Бежанците, които откажат настаняване в държавен бежански приют, нямат право на социални помощи. В повечето случаи бежанците получават специална кредитна карта и не е необходимо да имат банкова сметка.

Великобритания

Бежанците във Великобритания нямат право на избор на подслона си. Държавата ги настанява в някой бежански приют и плаща по 170 евро на човек за прехрана, облекло и хигиенни артикули. Жените с деца под три години и бременните получават допълнително по 13 евро на месец. Търсещите убежище във Великобритания нямат право да работят. В замяна на това достъпът до националната здравна система и до държавните училища е безплатен.

Испания

Приемът и интеграцията на търсещите убежище в Испания са разделени на три фази, всяка от които трае шест месеца. В първата фаза бежанците живеят в общи приюти с прехрана и получават месечно около 50 евро джобни. За всяко дете бежанецът получава допълнително по 19 евро. Държавата възстановява разходите на бежанците за градския транспорт, медицинското обслужване, езиковите курсове и разходите за писмени преводи - но само срещу представяне на квитанция. Във втората фаза бежанците живеят в частни квартири. Държавата поема разходите за наем и отпуска между 300 и 500 евро на месец - в зависимост от семейното положение. В третата фаза бежанците могат да работят и получават социални помощи само в тежки случаи.

Австрия

Бежанците могат да се настанят в предоставените от държавата бежански приюти. В случай че за тях се полагат пълни грижи, те получават само джобни пари в размер на 40 евро. Когато живеят в приют, в който трябва да пазаруват и готвят сами, те получават допълнително между 150 и 200 евро на месец. В някои провинции ставката за деца е намалена на 100 евро. За облекло бежанците получават до 150 евро на година, в повечето случаи като ваучер за строго определени магазини. Учениците получават до 200 евро годишно за учебни помагала - също под формата на ваучери. Тези, които се настанят в частна квартира, получават между 320 и 365 евро месечно на човек от държавата, като в тази сума е включен и наемът.

Гърция

Отговорността за бежанците в Гърция си делят две организации - Националният център за социални услуги и Върховният комисариат за бежанците към ООН. Те се грижат за основните потребности на бежанците и за медицинското им обслужване.

Бежанците, които живеят в държавен бежански приют, получават месечно по 90 евро джобни на човек. Понякога тази сума се изплаща под формата на ваучери. При семействата сумата е малко по-различна: седемчленно семейство например, което живее в частна квартира, получава общо до 550 евро на месец.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Справедлив
1 Отговор
Четете ли Българи...четете и си правете изводи-а те са че за Европа сме втора и трета ръка хора...

Оценка:
-2 +15

Голям Клюн
2 Отговор
А в България мат'ряла получава по 325 лева за срината къща. Много сме напред със социалната държава. А пък вие ми говорите за бежанци. Тук цял народ е бежанец в собствената си страна България, която е подложена на нечуван грабеж и обезродяване!

Оценка:
-0 +24

ЗайоБайо
3 Отговор
В Германия получават повече от публикуваната сума, както и много неща им се поемат. Например отпуска (????), курсове по : немски, каране на колело за жени, използване на тампони (без майтап), и т.н както и ходене с такси до социалната служба на 40 км (и обратно) в съседния град, щото не се оправяли с транспорта.....

Коментиран от #4


Оценка:
-0 +18

гост
4 Отговор

До коментар #3 от "ЗайоБайо":


Така е, написаните суми не са верни. Гледъл съм репортажи в които се представя как общинските служби не могат да се справят с дивите индивиди. Какво правят: зачисляват ги в някоя провинция, а те живеят в друга, по-евтина за живот и в окупирана сграда, която е общинска, но никой не може да ги изгони, дори с полиция. Интервюираният индивид прибираше по 550евро всеки месец и пътуваше до съседната провинция, за да си ги вземе, а живееше в бивше училище, превзето от индивидите. Там няма как да им спрат водата, крадат и тока, бяха натрупали над милион сметка към момуналните, но от кметството освен предписания и системно прогонване друго не им се разрешава да правят. Съответно продажбите на наркотици и грабежите в региона се увеличават многократно, хората ги е страх да си пускат сами децата до училище, както е било преди няколко години. Колкото са показали по официалните новини още 10 пъти по толкова има в неофициалните. Даже лекари започват да се отказват да работят в такива региони понеже споделят, че индивидите идват на медицински туризъм за какво ли не от виагра и до нови ченета. В София бежанците живеят в хотел, където аз не мога да си позволя и си идват с пачките.

Коментиран от #7, #8


Оценка:
-0 +19

къде сте бре
5 Отговор
Соросоидна тишина.....

Оценка:
-1 +16

Сепаратисти трябват,това не е държава.
6 Отговор
Абе,какво о по-колко пъти трябва да се напише ЕС дава за бежанец (така поне в бг изкарват) по 1000 лева,тоест 500 евра. Във провинцията,хората масова работят за по 510 лв,значи двойно по-малко.Това автоматично означава,че ако бежанеца го приемем за човек втора ръка,то ние сме трета ръка.Никоя ЕС държава ,не би допуснала Африканска страна да я изпревари.Сигурен съм дори Македоници и Молдовци(бошняците са с различна доктрина),ще се подобрят значително за 10 години в ЕС.И като инфраструктура,и като закони, и като инвестиций в предприятието,само наще политици безочливо ни крадат с много,и ние си затваряме очите.
Не децата на Бойко ,ще те управляват,а пра-пра внуците му. Комунистите ни увредиха ментално,демократите ни довършиха физически.А началото на края,едва сега започва.

Оценка:
-0 +9

Нема лабаво
7 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Малко, малко им е на германците. Още, още диви индивиди им трябват, да им превземат и собствените домове, а "белите" германки и германци да им сервират.

Оценка:
-0 +6

Голям смях
8 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Със сигурност са занижени за Австрия и Швеция.Преди 7 месеца живях във Виена за известно време.Колега от работата ми показа случай,който взриви местното общество-семейство имигранти с 9 деца получаваха месечна помощ 11хил. евро.Аз и жена ми работихме средностатистическа работа,с масимум овъртайм за месеца не можехме заедно да вземем чисто и половината от горната субсидийка 😢😜😂.Какво пра'им...емигрант да си в днешно време 😵😆😂

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Милош Земан
Президентът на Чехия коментира позицията на ЕС пред ТВ Prima
Правилно казват, че ЕС е икономически гигант и политическо джудже“"

Още бисери
ТОП 5