9 Октомври, 2018 13:04 2 603 3

Явор Дачков: Истеричните реакции на убийството в Русе не помагат на истината

  • виктория маринова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"България уби дете" (През 2001 г. луда жена уби детето си, но убийството бе приписано на Иван Костов и правителството му и въпреки че бе детайлно разкрито, никой от противниците на Костов не повярва на истината) периодично се повтаря с поразително същата интонационна истеричност слепота за истината и предварително нежелание да се установят фактите.

Каквато и да е истината за убийството в Русе, няма значение, защото излезе във Фейсбук и световните медии - бедата става глобална, защото внушенията са направени преди да е изяснена тя.

До този момент няма никакви основания да се мисли, че това убийство е нещо различно от криминално-битов сюжет и от него да се правят обобщенията, изведени по установени български канали и копипейстнати в ББС и по всички западни издания, които не работят по-различно от нас.

Между зверското убийство в Русе и убийството на словашкия журналист или взривената журналистка в Малта засега има очевидни разлики и нито един сериозен факт, който да ги приравнява.

Освен това думата "разследващ журналист" започна да се употребява под път и над път - последният, за който се сещам, е един измамник от "Господари на Ефира". Не е лошо да бъдем по-прецизни, независимо дали става дума за ужасна трагедия или не.

Психопатологичните свръхреакции няма да променят нещата, нито ще стигнат до истината. Обратното, ще я скрият от очите ни.

Истеричавостта, с която на властта се приписват измислени престъпления, но оставаш сляп за истинските й, не върши никаква работа. Затова и циклично се повтаря.

Чувството, че не може повече така, че това е краят, че България умира и прочие автосугестии ги наблюдавам от 35 години. Още от времето на късния соц.

Самият аз съм се поддавал на тях, но вече ми е в повече. Това е обикновена глупост и вътрешна незрялост.

И нещо, което дълбоко ме потиска - фенската психология. Реагираме така, защото нашите не са на власт и се възмущаваме от същите реакции на враговете, когато техните не са на власт.

Непоносимо е всичко това.

Коментарът на Явор Дачков е публикуван в "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кумчо Вълчо

    7 0 Отговор
    Абсолютно си прав ,новината е ,че държавата в лицето на Марица исток 2 подари на доганчо ТЕЦ Варна ,а джурналята ни навират едно убийство което в България не е новина защото тези неща са ни ежедневие.
  • 2 Усмивката

    2 1 Отговор
    Явор Дачков за пореден път е неадекватен.От психологията е известно че етапите са следните поред.Истерия ..следва апатия.В кой етап на развитие на болеста на. обществото сме.Да прескочи до съседна Румъния тоя корифей на мисълта и ще се освести.Що е истерия,апатия.И какво будна съвест
  • 3 3333

    3 0 Отговор
    Браво Дачков прав си така е не бива да се меши политиката с професионализма, но имаме толкова примери за груба намеса в работата на държавните институции от политиците, че на хората друго не им остава освен да използват някой по-шумен инцидент за да освободят натрупалото се напрежение. Виновна е системата, а не хората.