31 Октомври, 2018 19:37 6 882 22

Проф. Михаил Константинов: Нашите олигарси са тъпанари! Имаш съмнително богатство, бъди по-скромен!

  • ангела меркел-
  • корупция-
  • олигарси-
  • разследване-
  • ес

Евроизборите ще бъдат огромна катастрофа за класическите партии, казва той

Проф. Михаил Константинов: Нашите олигарси са тъпанари! Имаш съмнително богатство, бъди по-скромен! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Михаил Константинов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ Това е България“

- И докато в Германия все още се суетят след поредните лоши резултати на управляващите партии на поредните провинциални избори, Европа вероятно е изправена пред най-голямото си предизвикателство от 30-те години на миналия век: накъде да тръгне след задаващото се разместване на пластове? Какво начало вещае за Европейския съюз залезът на ерата „Меркел“? Проф. Константинов, резултатите в Хесен не бяха изненада, но някак си изненада реакцията на германския канцлер. Не прибърза ли с оставката?

- Не бих казал, че е кой знае колко голяма изненада, защото имаше и крайни становища преди понеделник, съгласно които се очакваше госпожа Меркел изобщо да подаде оставка и от канцлерството, докато тя в момента прибягна до половинчата стъпка – остави само партийния пост или по-скоро каза, че ще го остави.

Искам само да припомня, че тя няколко пъти досега през годините винаги е казвала, че двата поста вървят заедно, а виждаме как сега отстъпва от своите принципи в името на властта, което не показва особена принципност в нейното поведение. Същата безпринципност се наблюдава и в отношението на германското политическо ръководство към двата газопровода, които тръгват от Русия – "Северен поток" 1 и 2, и "Южен поток". Казвам това, защото при "Северен поток" очевидно източникът е само един – Русия, докато при "Южен поток" имаше възможност за диверсификация.

Въпреки това "Южен поток" беше спрян и останаха северните потоци. Така че там икономическите съображения надделяха над идеологическите съображения. В този смисъл всеки си гледа парата в крайна сметка, икономическия интерес. Допускам, че госпожа Меркел иска поне да изравни рекорда на канцлера Кол, на Демократична Германия, защото той също 16 години беше на власт. Естествено големият рекорд принадлежи на първия канцлер на Германия – Бисмарк, 20 години канцлер е бил той, но този рекорд очевидно, на Бисмарк, скоро няма да бъде подобрен. Виждате, че когато става въпрос за лични интереси, принципите отиват на второ място. Но, освен това, трябва да се има предвид, че съвсем не е сигурно, че госпожа Меркел ще си изкара цялото канцлерство. След като подаде оставка от партийния пост, ще има много силен натиск върху нея изобщо да се оттегли от ръководството на държавата.

- Това какво отражение ще окаже първо, върху Германия и след това, върху Европейския съюз? Защото германската партийна система е силно раздробена и без водещата роля на ХДС трудно ще може да продължи напред.

- Така е. Но виждаме, как доверието в ХДС много бързо ерозира и това всъщност е причината за днешното (б.р. - вчера) изявление на канцлера, че ще се откаже от партийния пост. Виждате, че от избори до избори доверието в ХДС пада с между 5 и 10%. В момента Алтернатива за Германия на национално ниво е вече втора политическа сила, и ако така продължат тези тенденции, може да видим и нещо съвсем неочаквано за германската политическа система – една националистическа формация да стане съизмерима с първата политическа сила.

Очевидно това е големият шок в Германия, но тези събития бяха предизвикани от поредицата от грешки, които след 2015 година допусна германското политическо ръководство. То просто подцени чувствата на германския народ и в крайна сметка неприемането на т. нар. политика на миграция, на бежанците, която се оказа крайно неприемлива за германците. Освен това ние вече говорихме с вас, че тази политика всъщност не означава един или два милиона повече чужденци на 80-милионна Германия, а означава вливането на два милиона мъже във възрастово най-чувствителния германски сегмент – между 18 и 30 години, където германските мъже са 5-6 милиона, вие им добавяте два милиона мъже без жени – изключително тежък момент.

Нищо не решават тези въпросни афганистанци и други мигранти, те са изключително слабо грамотни, не представляват съществена работна сила, освен да изпълняват някакви неквалифицирани дейности. И освен това на тях трябва да им се намерят жени. Това е изключително важен проблем, който се подценява. Виждате, там всеки ден има изнасилвания, има убийства на германски момичета и т.н. И накрая на германците им писна това нещо и започнаха да осъзнават какво им се случва.

- Можем ли да очакваме на европейските избори силна националистическа вълна – Алтернатива за Германия, италианската крайнодясна партия „Лига“, "Националния фронт" на Марин Льо Пен?

- Очакваме такава вълна. И може да се окаже, че и в Европейския парламент националистите стават може би втора сила.

- Да. Докато сега коалицията на госпожа Льо Пен, нейното семейство „Европа на нациите и свободата“ е на последното осмо място по големина в Европарламента, с 36 евродепутати, то може ли в следващия парламент да съперничи с Европейската народна партия, която сега има 216 евродепутати?

- Точно така. Националистите стават близки по големина с Европейската народна партия, защото виждаме, това е тенденцията – те са във възход, докато класическите европейски партии са очевидно в залез. За социалистическите партии даже няма и да говоря, при тях е пълна катастрофа, защото те всъщност се отказаха от основните си принципи, а именно да бъдат партия на наемния труд, на работниците, на по-бедните европейци.

Няма такова нещо. Те се изявяват като една либерална линия и всъщност се държат като едни лоши консерватори. Затова европейците предпочитат да гласуват за автентичните консерватори или пък за националистите, които поне обещават да ги запазят от това нашествие, което се развива в Европа и което никой не казва, как ще го спре.

Трябва ясно да се каже, че това нещо трябва да бъде спряно, както казва Тръмп. Между впрочем предстои много интересен сблъсък на мексиканско-американската граница, защото Тръмп е обещал да спре нелегалната миграция там. И ми е много интересно, как ще го направи, защото това ще стане модел и за бъдещи действия на други места.

- Е, той е единствен начинът – силово.

- Ами да, така се пази граница. Това са законите. Който преминава границите незаконно, трябва веднага да попада в затвора. Както трябва да попада и в българския затвор, защото в българския Наказателен кодекс, искам да припомня, наказанието за нелегално преминаване на границите е до 5 години. Аз не знам нито един от тези нелегални мигранти тук да е попаднал в затвора. В най-добрия случай ги глобяват по 100-200 лева, което за тях е нищо, пускаме ги и те бягат към другите граници, през сръбската и румънската, и отиват в Германия.

Докато Европа не разбере какво се случва, не признае какво се случва, има опасност да дойдат много сериозно големи проблеми: ще видим римейк на 30-те години на миналия век, т.е. това, което се случи в Европа. Казвам го без всякакво преувеличение. Не става въпрос, разбира се, за крайностите, които бяха при нацисткия режим, но може спокойно един много твърд националистически подход да бъде приложен, при който употребата на сила ще доведе до кръвопролитие. И това ще бъде заради калпавото поведение на европейските политици в момента, които имаха възможност да употребят мека сила, за да спрат инвазията, но те избраха да не правят нищо и следващите след тях ще трябва да употребят твърда сила.

- На какво се дължи залезът на десните партии? Само в 6 от 27-те страни членки на Европейския съюз министър-председатели са на десницата, което е безпрецедентен нисък брой?

- Можем изобщо да говорим за залез на традиционните политически сили, които първо, се омешаха. Самата Германия вече за трети път последователно се управлява от т.нар. ляво-дясна коалиция.

- Е, да, брак по сметка – десни -леви. Но сделката не се оказа успешна.

- То това е чиста лъжа за избирателите. Значи, двете партии, тоест двата центъра – десни и леви в Германия, водят предизборна борба, казват „изберете ни, защото ние сме по-добри от другите“, и накрая плеснат с ръце и се прегърнат. Това е абсолютна подигравка с избирателите. Такова нещо се прави само, ако държавата е във война. Например по време на Втората световна война лейбъристите и консерваторите във Великобритания се обединяват, Чърчил е президент, негов заместник е Атли – шефът на Лейбъристката партия.

И те така изкарват войната, защото когато държавата е във война, не може да има вътрешни противоречия. Но в мирно време това нещо, което се случва в Германия три пъти поред и няколко пъти преди това в Австрия, е чиста измама за избирателите. И те накрая го усетиха. Усетиха, че политиците водят бутафорна битка, всичко е борба за власт и за някакъв вид кокал и интересите на народа остават на втори план. И затова идват националистите, толкова е просто, изглежда само те не искат да го видят, но този път ще се наложи да го видят. Резултатите на евроизборите ще бъдат огромна катастрофа за класическите политически сили в Европа.

- Тази картина как ще изглежда в България?

- В България, колкото и да е странно, но все пак - хубаво, нещата са умерени. Дори национализмът тук е умерен. Виждате, колкото го има, разбира се, този национализъм, това е т.нар. малка коалиция във властта, която има общо 27 депутати, малко над 10% са депутатите, и като изключим такива индивидуални изцепки и неприятности, които предизвикват скандали, в крайна сметка нашите националисти не са крайни.

Те имат ясна позиция по редица въпроси, но от тях аз не очаквам крайни действия. Това е хубаво, защото нито крайната десница, нито крайната левица са нещо хубаво. Те са всъщност едно и също нещо. Така че аз не мисля, че в България кой знае какво ще се случи в този спектър. Още повече, че тук големите партии в някакъв смисъл и те заиграват на националистическата струна. И БСП го играе нещо национално, ГЕРБ също.

В този смисъл, място за краен национализъм в България няма. Той е в някакъв смисъл размит и това е много хубаво, защото това предполага, че няма да има резки сблъсъци в края на краищата.

- Проф. Константинов, на фона на събитията в Европейския съюз, на фона на напреженията, които съществуват в света, ние сякаш тук сме на някакъв остров, на който действат съвършено други закони. Имаме трудност при справяне с проблема с ромите, имаме хващане на едри бизнесмени, което наричаме борба с корупцията, но какъв е крайният резултат?

- Специално тези акции, които станаха срещу едни досега считани за недосегаеми хора, мен лично леко ме изненадаха, защото първо беше минало доста време от техните предполагаеми престъпления и нарушения.

- Ами тя, давността, им е изтекла, както твърдят юристи.

- Да. Има едно понятие като продължаващо престъпление и т.н., би могло да се намерят разни причини. Освен това, това е добър урок за хора, които искат по някакъв незаконен или полузаконен начин да се обогатяват за сметка на обикновените хора.

Не, че те са единствени – тези, които бяха ударени, но все пак това е сигнал към хората в тази област – да знаят, че все пак има някакви граници, които не трябва да се преминават. Не знам, откровено казано, докъде ще се стигне. Много е възможно да няма осъдителни присъди, но виждате как някои от тях продължават да се крият. Например сем. Арабаджиеви не се появяват.

Тоест те, ако са сигурни, че правото е на тяхна страна, трябваше да се появят. А само, доколкото разбирам, синът им стои в ареста, а възрастните ги няма. Това е, даже бих казал, малко предателско отношение – да оставиш едно 20-годишно момче да ти отговаря за греховете. Не знам. Просто там е много интересен казусът и ще видим как ще се развие.

- Проф. Константинов, не смятате ли, че е любопитен и със семейство Баневи, защото трябва да проследим реакцията на френските власти – те ще бъдат тест за събраните доказателства на българската прокуратура?

- Да, така е. Но виждате, че французите веднага откликнаха.

- Да, те веднага действат, но след това изчакват всички доказателства.

- Вижте, кражбите и последните безобразия в това семейство са от последните години, не знам там дали е изтекла законната давност. Разрушаването на „Полимери“, което е най-гнусната им дейност, за което всички знаят, мисля, че там още текат някакви срокове, не са изтекли напълно. Освен това, те имат проблем да обяснят част от богатството си, което очевидно е придобито по не съвсем законен начин. Така че най-малкото Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество има доста работа в техния случай. Така че и да няма присъди, може да има отнемане на имоти, на ценности, на акции и т.н., което се е случвало вече. А това не е малко. Все пак се възстановява някакво чувство за справедливост у хората.

- Въпросът е защо сега? Това са хора, чиито действия са пред очите ни от години насам и всички ги знаят.

- Когато и да се случи нещо такова, винаги може да се пита: защо сега? Спецпрокуратурата обяснява, че трябвало време, за да се получат някакви достоверни данни за извършено престъпление и т.н. Сигурно има и други мотиви, които не се съобщават. Но това, че е закъсняло едно действие и че засяга не всички виновни, а само част от тях, не значи, че то не трябва да се извършва. Това е все едно да знаете, че някой кара пил, а той казва – ами те и другите карат пили.

- Защо и другите не са засегнати.

- Не виждам как едновременно могат да бъдат ударени всички хора в подобно положение. Просто държавата няма да издържи.

- Така ли смятате?

- Ами не може, има някакъв запас на сила във всяка система. А и няма какво да се лъжем, има си олигарси, които са приближени към политическата власт, други, които са далеч от нея. Ясно е, че ще го отнесат тези, които са по-далеч. Навсякъде по света е така. Ние не правим някакво изключение. Някой път минават наистина много години преди да се задействат съдебните органи. Виждате във Франция – едва сега подгониха Саркози.

Вижте колко време мина от неговия мандат, минаха 10 години, и сега срещу него има вече повдигнати конкретни обвинения и той отива на съд. Така че тези процедури са много бавни, някой път минават 10-15 години, докато се установи част от истината. Искрено се надявам българският съд да си свърши работата, както и българските правоохранителни органи, и ако има виновни, да си понесат отговорността.

- И да очакваме, че евентуално при смяна на властта ще бъде погледнато и към другите олигарси – приближените на сегашната?

- По принцип може да бъде така, но не знам пък как ще се погледне от страна на хората. Защото, няма какво да се лъжем, подобни акции се посрещат с одобрение от хората, защото ясно е, че нашата приватизация не мина по нормален начин. Хайде, нека да не го наричаме престъпно, защото съдът казва дали едно нещо е престъпление или не, но че не беше редно да се извършва по такъв начин, е очевидно. Не може така рязко да обеднеят хората, да бъдат изхвърлени от живота тотално, и в същото време да се демонстрира някакъв просташки лукс и богатство, които сигурно са придобити по съмнителен начин.

- И тези демонстрации продължиха през последните 15-20 години. Точно това се правеше – демонстрираше се непремерен лукс.

- Това показва, че нашите олигарси са тъпанари – казвам го така, напишете го така: нашите олигарси са тъпанари. Те са тъпаци. Когато си в съмнително положение, когато богатството ти е натрупано по съмнителен начин, поне бъди по-скромен да не дразниш хората. Това е точно поведението на Мария Антоанета – „Като няма хляб, яжте пасти“. Няма значение, дали тя го е казала или не този лаф, така или иначе й се води.

Значи, трябва да си изключителен тъпанар при това положение да кажеш подобно нещо. И като си тъпанар, плащаш си с главата, пада ти главата. Искрено се надявам, поне за в бъдеще, богатите хора в България да покажат по-умерено поведение, да покажат състрадание, да бъдат благотворителни, защото богатството не можеш да си го отнесеш в гроба, по-важно е как ще те запомнят хората. И ако действително си имал късмет, Господ ти е помогнал в този живот и си забогатял, ами част от богатството го дай на тези, които се нуждаят. Нищо няма да загубиш от това, само ще останеш с добро впечатление у хората.

Но очевидно нашите тъпанари това не могат да го разберат, за съжаление. Така е, нашият капитализъм е млад, жесток, глупав, както виждате, и затова ще си плати. Между другото, част от тези хора, които правеха такива неща, вече ги няма, те не са между живите, те ги изпотрепаха тези първите крадци, големите. Така че виждате, че и на този свят някаква справедливост се раздава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стомаха

    46 3 Отговор
    У НАС НАЙ-ТЪПИТЕ И ПОДМОЛНИ СТАНАХА ДС-та, ПОСЛЕ МИЛИОНЕРИ, СЕГА ВЕЧЕ ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ ОТ ТОЗИ ПРЕВЪЗХОДЕН МАТЕРИАЛ СА СЪЗДАЛИ, ВСИЧКО С НАРОДНА ПАРА

    Коментиран от #2

  • 2 Стомаха

    42 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стомаха":

    ТО ЗАТОВА СА И ТОЛКОВА ГРОЗНИ БОГАТИТЕ И УСПЕЛИТЕ У НАС, ЩОТО УСПЕХА ИМ НЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЧОВЕШКИ КАЧЕСТВА А НА ПЪЛНА ЛИПСА НА ТАКИВА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 439

    33 2 Отговор
    Нашите олигарси са на посредствено ниво, защото в миналото си са били посредствени хора имали късмета да са близо до истински богаташи, тва е няма как от стругар да станеш Банев, от свинар да станеш Гергов и от шофьор Арабаджиев
  • 5 Иванов

    9 6 Отговор
    М... ерата Меркел е времето на мъстта заради Холокоста, ако и милионите жертви да не бяха евреи, а синти. Знаете синтите? Не останаха. Донбаската хазарка напълни Европа с млади мъже джихадисти и съвсем нормално европейците си спомниха нацизма и омразата към чужденците. Ясно е, че евреите си играят с огъня, уповавайки се на Тръмп, който сами избраха с изборна машинация натопявайки злото жуже Жужи за това. Как обаче ще се развият нещата за в бъдеще? Тук ще си замълча, но бих припомнил думите на Месията, че който нож вади, от нож ...
  • 6 Иванов

    6 3 Отговор
    М...= мангусти( рускотюрки кланящи се на който плаща повече, безродници, предатели и изменници). Да не се бъркат с циганите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПРИЯТЕЛ НА бай СТАВРИ

    6 1 Отговор
    Моят приятел бай Ставри има забрана да коментира тук.
    ИМАТЕ ЗАБРАНА ЗА КОМЕНТАРИ
    Получил това съобщение и не можел да коментира.
    Някой нещо можели да коментира за цензурата в европейска България .???
  • 9 бсфн

    5 2 Отговор
    О господа БЪЛГАРИ чухте ли герберският възпитател как си ги обучава гада.
  • 10 Питащ

    23 5 Отговор
    Жабата не си знае гьола. Този професор не беше ли математик? Що се изказва по въпроси, от които не разбира. Зъболекарят ходи ли да оперира сърдечни клапи?
    Олигархът затова е олигарх защото краде, за да се показва. Това е в основата на мотивацията му. Ако не беше това щеше да е обикновен капиталист. Натрупал начално капитали и после ги вложил в производство, работни места, данъци. А нашите капиталисти крадът за да консумират безмерно и показно . Впрочем и терминът олигарх е употребен не много на място. Олигарх е човек,който съчетава политическа и икономическа власт директно. Типичен пример Пеевски или Свинарят. Тия дето ги арестуваха не са олигарси. Не е достатъчно само да даваш подкупи да крадеш или да имаш палати, за да си олигарх. Трябва да имаш и политическа власт- явна или задкулисна.

    Коментиран от #15

  • 11 857

    9 5 Отговор
    На мама умното синче. Ако не знаете е син на Елка Константинова. Не е ясно дали е била член на БКП, но е професор при социализъма. сигурно случайно.
  • 12 Къв ще да е

    5 0 Отговор
    Прав е ! с каквото се похвалиш без него ще останеш ...особенно ако си израсъл в мизерия
  • 13 Мечо Кух

    7 2 Отговор
    Искам да съм олигарх - тъпанар поне за месец ...после пак ще стана свестен ))
  • 14 анонимен

    5 0 Отговор
    Невероятна новинарска страница сте произвели другари. Ако чужденец отвори и види от какво се интерасува нацията ще си каже тук е рая на земята :)
  • 15 Хрис

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Питащ":

    Не си коси приятельо, в някои страни на запад от Белград обръщението професоре е равносилно на учительо. Този е КЛЕПИР професор, занимава се с това от което падат парички, но винаги в угода на политчески покровител. Сменя ги като пчеличката Мая цветята. Келепира клати феса.
  • 16 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Я-а-а-а-а, а чие богатство след 1990 година не е престъпно ?? Сигурно ще се намери някой пра-пра-внук след години, който да разказва, как прадядо му е лъскал и продавал ябълки и накрая .......Партията -майка му е харизала само два завода и едно куфарче със долари ...... че така е забогатял !!! АКО В ЕДНА ДЪРЖАВА ХОРА РОВЯТ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА ОТПАДЪЦИ И СПЯТ ПО ПЕЙКИТЕ ..... И ТОВА СЕ СЧИТА ЗА НОРМАЛНО, ........ НЕ МИ ХВАЛИ НИТО ДЪРЖАВАТА, НИТО БОГАТАШИТЕ И !!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 111Гост1

    4 0 Отговор
    Нашите тъпанари са олигарси
  • 19 123

    2 0 Отговор
    Е, как олигархът да е скромен? Нали заради това е станал олигарх - за да се перчи, да се показва пред другите, за да му завиждат и да си мисли, че е голяма работа и да си избива комплексите за малоценност. Това им е нивото на 90% от родните олигарси - прости хора с много комплекси. Въпросът е каква е тази държава и система, които позволяват все такива хора да забогатяват.
  • 20 ЪКИ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Националния фронт" на Марин Льо Пен е с московски финасни. Още през създаването с през 80те години. Тихомълком, по времето на социалистите. Тая другарката Меркел и тя си е чиста проба , по всички параметри таваришница.Първосигалния и наивен Ханс лесно е бил приспан от Вова&Моше corp. след ВСВ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гощо

    1 1 Отговор
    Еми като си живял с тоалетната в двора и с една крушка в кухнята ясно е че като ти дойде пара ей така без нищо ще има първенюшки изцепки. До вчера щофьор днес баровец.До оня ден свинар днес милионер,па не му се и разбира какво говори дори.За детето чудо няма да говорим тцтцттцтццт.....Мангала с дона Мангасрян и те големите бизнесмени.Прост народ слаба,крадлив народ това сме ние.Който и да му се падне от кресливите и протестиращи и тука лаещи и той ще взима и граби.