Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 20:30 2 235 7

"Това може да вгорчи живота на Тръмп"

  • доналд тръмп-
  • избори-
  • сащ-
  • нанси пелоси-
  • конгрес

Тези междинни избори наелектризираха американците по безпрецедентен начин

"Това може да вгорчи живота на Тръмп" - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е ясно: след междинните избори в САЩ републиканците запазват мнозинството си в Сената, но пък демократите печелят контрола над Камарата на представителите. И могат значително да вгорчат живота на президента Тръмп.

Тези междинни избори наелектризираха американците по безпрецедентен начин. В много щати бе отбелязана рекордна избирателна активност, на много места пред избирателните секции се извиха дълги опашки от хора, които чакаха с часове, за да гласуват.

В много от избирателните окръзи битката между основните съперници от двете големи партии беше много оспорвана, а резултатите им – много близки. Това се отнасяше в особена степен до избора за членове на Камарата на представителите на американския Конгрес. В бъдеще мнозинството там ще е в ръцете на Демократическата партия. Лидерката им в парламента Нанси Пелоси обяви, че са постигнали историческа победа: „Това е победа, която извоювахме не в името на нашата партия, а в името на всички американски семейства, които се трудят всеотдайно. Това е победа за нашата страна. Тя възстановява разделението на властите, предвидено от Конституцията. Победата е чест за нашите мъже и жени в униформа и за бъдещите намерения на нашите деца", каза тя.

Нанси Пелоси се готви да заеме най-важния пост в Камарата на представителите – председателския. А това ще я направи най-важната опонентка на президента Доналд Тръмп.

Тръмп не може да продължи да управлява по същия начин

Демократичното мнозинство в Долната камара на американския парламент сериозно ще затрудни бъдещото управление на Тръмп, твърди републиканецът Чарлс Кинг Малъри, който в продължение на няколко години е бил шеф на института „Аспен“ в Берлин: „Ако Камарата на представителите не е съгласна с някой елемент от външната политика на президента, тя има правото просто да съкрати съответните бюджетни средства. Подобно нещо сме наблюдавали по времето на президента Роналд Рейгън през 1980-те години. Нещо повече, мнозинството в Камарата на представителите има правото да изиска от президента да представи своята данъчна декларация – това става по силата на един малко известен закон, приет през 20-те години на миналия век. Мнозинството има също така право да инициира разследвания по различни въпроси. Всичко това може сериозно да вгорчи живота на господин Тръмп."

Тъкмо това Тръмп искаше да предотврати на тези избори. Затова той хвърли цялата си енергия в предизборната кампания на републиканците и постоянно повтаряше, че демократите представлявали опасност за страната.

Избирателите пък бяха водени от два основни, противоположни мотива: едните искаха да подкрепят позициите на Тръмп, а другите – да ги отслабят. Ето какво казва една избирателка „Не понасям неговото отношение към правата на жените. Аз гласувах за хора с характер, а той не притежава такъв".

Сенатът - още по-консервативен

Президентът Тръмп и неговите републиканци все пак успяха да извоюват и един успех: те разшириха мнозинството си в Сената. Там демократите загубиха някои важни сенаторски места – например в Северна Дакота и Индиана, където победа извоюва републиканецът Майк Браун. Той заяви, че консерваторите, водени от Тръмп, са решени да покажат, че успехът от Индиана е възможен и в останалата част от страната. Републиканският кандидат в Тексас също се увенча с успех: Тед Круз успя да се пребори срещу опонента си от Демократическата партия Бето О Рурк.

Въпросът сега е какво отражение ще намерят резултатите от тези избори в по-нататъшната политика на двете партии. Благодарение на мнозинството си в Сената, Тръмп е в състояние да прокарва свои важни политически цели – например, когато става дума за избора на консервативно настроени съдии за федералните съдилища. За почти всичко останало обаче той ще е принуден да се съобразява с демократите. Въпросът е, доколко двете страни ще са в състояние да си правят взаимни отстъпки след водената от тях изключително твърда и поляризираща предизборна битка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    9 5 Отговор
    Тръмп те първа започва да куса от собствената си попара ще я сърба прясна прясна!!
  • 2 Баба Ванга

    9 5 Отговор
    Тръмп ке търси руско гражданство през 2019 година и ке се реди пред Руското Консулство за дукименти!
  • 3 Ристе

    2 13 Отговор
    За мен важното е, че мераците на ватниците се изпариха яко дим. Сега ще имаме побъркан пудел на каишка, който като кимне на Вова ще го пляскат през вратлето.
  • 4 Венцислав

    6 2 Отговор
    А бе вие война с Русия ли искате я виште откакто Путин помогна на Асат теротозма в Европа спря няма ги европейските радикали да шетат от Сирия до Европа А арапската пролет откключи не демокрация а религиозни различия тя и за това бе направена само глупак и то наивен може да мисли обратното или руспфоб за който най добрия Руснак е мъртвия руснак а Тръмп е Американско мекере
  • 5 Венцислав

    6 1 Отговор
    Ами ако Русия ни спре гъзта и я вземаме от мюсюлманска Турция тогава Българите кучета ни яли наБрюксел няма да му пука Плевнелиев се изнесе в щатите и отм ще ни вика продължавайте напрет.Оня ден един помак ми вика вие Бухарите сте от Волга и сте мързеливо племе радикал като местан
  • 6 Пеньо

    3 0 Отговор
    Хайде да помоля пак тези, чието препитание е облизването на задни части, в случая на Тръмп, как точно той е спечелил тези избори?
  • 7 Тръмп

    5 0 Отговор
    Аз винаги Печеля,а Демократите вече са обикновенни Либерасти,някои са вече и с фереджета!!!):):)