11 Ноември, 2018 08:43 6 060 30

Комичната случка с партийните субсидии

  • слави трифонов-
  • партии-
  • субсидии

Солидарност-солидарност, колко да е солидарност? Едно левче

Комичната случка с партийните субсидии - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С интерес наблюдавам днешната комична сценка, в която партиите отново извадиха дъвката с партийните субсидии. Идват избори и фалшът и приказките за шарани отново са пуснати в действие.

Днес БСП предложи субсидията за партиите да стане 5 лева на глас.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Слави Трифонов.

О, каква изненада! О, какъв шок! Сякаш това какво искат Корнелия Нинова и качилия се на нейния кон някакъв си Александър Симов, е по-важно от това, какво са поискали 2 516 957 български избиратели. А те, да припомня на бързо забравящата партия-столетница, поискаха 1 лев субсидия за партиите.

БСП отново вади дъвката с високите партийни субсидии за предизборни цели. За да лови шарани. През февруари 2017 г., преди последните парламентарни избори, Корнелия Нинова обеща, че ще внесе предложение за законови промени за намаляване на партийните субсидии, защото „народът поискал да се намалят субсидиите на партиите“. Глупости, нищо не внесе! По-късно обеща да внесе и законопроект за избирателна система с 50% мажоритарно гласуване. Пак глупости – до ден днешен не го е внесла.

Всъщност, през 2013 г. БСП намали субсидията за партиите от 12 лева на... 11 лева, в „солидарност с българските граждани, които преживяват много лишения“, както каза тогава другарят Станишев.

Солидарност-солидарност, колко да е солидарност? Едно левче.

Точно тогава е отхвърлено предложението на „червения“ депутат Георги Кадиев субсидията да се намали не на 11 лева, а на 6 лева. Да, отхвърлено е. БСП е сред управляващите, Корнелия Нинова е „червен“ депутат. И сега същата Корнелия Нинова иска 5 лева субсидия. Иска, щото знае, че няма да мине.

Между другото, през същата 2013 г., на същия дебат за партийната субсидия, „Атака“ на бате Волен предлага въобще да няма партийни субсидии. Предложението е отхвърлено. А да попитам – сега бате Волен как ще гласува? 11 лева, нали?

Няма как да подмина и днешните изказвания на финансовия министър Владислав Горанов и на депутата от ГЕРБ и бивш душманин на ГЕРБ - Тома Биков. Първият каза, че ако няма субсидии, партиите ще изпаднат в зависимост, а вторият го допълни, че зависимостта ще е от едрия капитал. Аз по-голямо и искрено признание към българските избиратели не съм виждал - „Ако не взимаме от вас, ще си вземем от едни други хора“. То, не че не си взимат и от другите, но това е отделна тема.

В Германия субсидията за партиите е под 1 евро. Как се оправят германските депутати с тия под 1 евро – не знам.

И един много важен въпрос имам: „За какво точно са им на партиите тия пари? За какво, бе? За какво са има тия пари? За какво ги харчат? И как така имат пари на влог? Явно не им трябват. Това е една изключително мръсна история, която ние, българите, им позволяваме да реализират непрекъснато. Това е ужасно глупаво и много срамно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    90 1 Отговор
    В Германия и Гърция субсидията е 0,50 евро а тука излиза че сме по богати от Германците и Гърците

    Коментиран от #5

  • 2 ВЪЗРАСТЕН

    18 43 Отговор
    А БЕ КАК БЕ ,КАК ПРЕЦАКА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, КОИТО ТЕ ВЪВЕДОХА В ШОУ БИЗНЕСА , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ СИ ТОВА , КОЕТО СИ ?!
    ТОВА СМЕ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЦАКАЙ ДРУГИ ЗА ДА СИ ДОБРЕ !

    Коментиран от #6, #20, #22

  • 3 боцмана

    61 1 Отговор
    Какви субсидии , какви пет лева . Гледай ги наглеците как си разпределят нашите парички. Защо съвместно със следващите избори не направите един референдум и да попитата народа дали заслужавате и 5 стотинки. Плащайте си членски внос и се оправяйте , не както сега да се бият в гърдите аз съм от еди коя си партия. Когато го попиташ плаща ли членски внос , Гледа те почти като човек и на свой ред пита , че от какъв зор?
  • 4 Мдааа

    42 0 Отговор
    Точно така. Трябва да се вадят такива статистики за всеки и за всичко. Тогава Ганя, може и да вдене за какво (не за кого) гласува.
  • 5 Така е

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    ... по-богати са!
  • 6 Интересно

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Значи по твоята логика, ако имам приятел в "тежки - криминална" полиция, мога да стана спокойно масов убиец и не трябва никой да ме закача, така ли?

    Коментиран от #13

  • 7 123

    18 7 Отговор
    С какво ги е прекарал? Много сте ограничен и прост. Хора се събират и разделят, и в работата и в живота. Повечето с които е работил и сега се реализират добре
  • 8 гост

    47 1 Отговор
    Представете си колко деца могат да бъдат излекувани или изпратени на лечение за тези 30млн. годишно. Или дали на майките с деца с увреждания няма да им дойдат добре? И няма да са недоволни и вместо да протестират и да се срамят те биха похвалили правителството, че се отняся уважително с тях и техните проблеми. Браво да им се каже. А те не стига,че са на по 3-4х.лв заплата, на фона на 800лв за народа, а отделно си получават и партийно. За какво им се дава партийно? Нека си го финансират с членски внос, няма да ги гътне една 20чка за рекламни материали, наем на помещение или др., а пътни сами да си ги поемат, на мен никой не ми ги плащата като искат да посетя някоя среща, защо на тях партията да им го поема? Въобще у нас всичко е много грозно изкривено, дори едни ГО не могат да прекопират от Запада, без да вкарат българска простотия. Обяснението ме е, че са нагли идиоти, друго не мога да приема.
  • 9 Млад

    30 9 Отговор
    Кака кури е един от многото крадливи батали в тази кочина наречена парламент!
  • 10 Дичето

    17 9 Отговор
    гроб папкат, за да порастнат. А бесепето вече са се напапкали, затова искат по 5 лева.
  • 11 Иванчо Драгел лично

    23 0 Отговор
    Всеки има мнение. Дори и Слави Трифонов. Както покойнят Калоянчев му каза" "Щастието е кацнало на твоето рамо". Няма лошо. Лошото е, че на живеещите тук, минус Слави Трифонов и подобни на него няма да дочакакат подобна случка. А, що се отнася до субсидиите. Нека са по 11 лева на глас, но депутатите да получават по 1 лев заплата. Да не кажа, стотици, но поне десетки проблеми за обикновените ще отпаднат, защото оялите се депутати хрантутници ще изгладнеят, а това ще ги отрезви!
  • 12 Дядо

    32 1 Отговор
    Субсидии по 1 лев и то само на партиите в парламента. На тези извън парламента да не се дават.
  • 13 Възрастен

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Интересно":

    Писах прецакване за облагодетелстване от материален характер, не убийство!
  • 14 Гост

    8 15 Отговор
    Славчо, що си пропуснал и ,,субсидиите,, от социално слаби на льотчика-президент?!
  • 15 Ba7_Rambo

    7 3 Отговор
    Има много оесен начин зя намаляне на тая субсидия - на следващите избори, които не са никак далече, да гласуват само купените гласове... Но това трудно ще стане, защото тук в Бг си имаме навик да гласуваме за някой инпосле да ги плюем и протестираме - от това ефект няма!
  • 16 бай Станой

    23 0 Отговор
    Партокрация! Партиите са се самонадарили с огромни блага и привилегии! Техните елити тънат в раскош и живеят в паралелна вселена. Партиите във властта са се обградили с "обръчи от фирми" по почина на Доган. Чрез тези фирми се трупат милиарди и се ограбва националното богатство. Членската им маса е незначителна част от народа, затова членския внос не стига за самоиздръжката им.Те не представляват групи от обществото, а служат само за целите на партийните си елити. БСП и ГЕРБ по своето политическо поведение са едно и също! Те са двете страни на една и съща монета.
  • 17 3333

    21 1 Отговор
    Всичко казано от Слави е точно така. Най гнусното признание което всички чухме е "Ако не вземем от вас ще вземем от едрия бизнес"
    Те си мислят че сме ги избрали да вземат. Хора това е нетърпимо вече.
  • 18 Субсидия

    11 1 Отговор
    Добре де, и без тва гушите рушвети като за световно, толкоз ли сте мизерни, та да не може да заделяте от тях за партийната касичка?! Един промил от рушветите да заделите, и можете поне официално да не сте на субсидия.
  • 19 Тръмп

    8 16 Отговор
    Слави,какво гледаш в джоба на политиците,като част от тази субсидия я дават на хора,като теб????:):):)Но не можеш да се сетиш сам,трябва лично Тръмп да ти го каже,умнико!!!:):):)
  • 20 Мнение

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Аз съм сигурен че 90% от хората не одобряват законното ограбване на хората чрез субсидии. Половината от тях разбират, че тези субсидии гарантират охолен живот на целия партиен елит и точно тези субсидии са основната причина за застоя в политическия живот. Защо да се напъват да правят нещо когато едно законче за субсидиите им осигурява всичко.
    Да започнем нов референдум за субсидиите или просто на следващите избори да отбележим нула процента избирателна активност.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "ей помияр":

    Предполагам че въпросът ти е насочен към кака ти Кури.
  • 24 Справедливо

    6 1 Отговор
    Щом има хора които са съгласни да плащат субсидии нека на следващите избори да се разграничат тези които искат и тези които не искат. Деклариралите "искам да плащам" да продължат останалите НЕ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да да

    4 0 Отговор
    Зависи от гледната точка за едни случката с партийните субсидии е комична за други е трагична.
  • 27 До Трифунезе

    9 4 Отговор
    Господин гологлав.
    Желаете ли да свалим цените на рекламите по левче на минута? За какво са Ви всичките тези пари?
    Вие държите ли пари на влог? Подарете ги. За какво са Ви?

    Коментиран от #28

  • 28 Да да

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "До Трифунезе":

    Г-н Трифонов си е изкарал парите с труда си, а партиите ги вземат на готово от нас и ни правят на балами. Толкова ли е трудно да направиш рзликата?
  • 29 Карагенан (Е-407)

    3 4 Отговор
    Сливчо Трифонов, субсидийте за партийте са да създаваме политическа класа на БЪЛГАРИЯ, а не алкохолизирани всезнайковци от махленските капанчета.
  • 30 Сатаната

    5 0 Отговор
    Събрали се 100 човека и никой с никой не е съгласен, но всеки за себе си е 1 % и по закон гласуван от всички уроди ние плащаме субсидия на всичката сган. Никаква субсидия, никаква задължителна ГО, никакъв парламент от 240, нула заплата в парламента, на полза роду.