Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 19:49 2 275 8

2019 г. 32 млн. лева за партиите

  • партии-
  • субсидия-
  • парламент

Сумата от 11 лева за спечелен глас остава и за догодина

2019 г. 32 млн. лева за партиите - 1

Партийните субсидии няма да се променят догодина. Парламентарните партии ще получат над 30 милиона лева от бюджета и през 2019 г.

След като финансовата рамка за догодина мина на първо четене, вече е ясно, че субсидиите остават по 11 лева за спечелен глас.

Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” - по 3,5 млн., а „Воля” – 1,6 млн. Общо сумата е близо 32 милиона лева. Опозицията не е съгласна.

„Размерът на субсидиите наистина дразни хората и представляват безобразен цинизъм за едно общество, което е изключително чувствително по тази тема”, каза Александър Симов от БСП. Предложението на левицата е за 5 лева на глас, припомня бТВ.

Според управляващите обаче това е популизъм и затова идеята е неприемлива.

„Тези, които казват, че субсидиите трябва да се премахнат, просто ще обслужат интереси на едрия капитал, който в един момент ще се сдобие с партии”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Аргументите на властта са, че е по-добре партиите да взимат пари от бюджета, отколкото от частни икономически структури, на които да връщат жеста

„Политическите партии в България трябва да имат легално финансиране за сметка на бюджета, за да са максимално възможно независими от външно влияние, особено финансова зависимост”, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 curse

    14 0 Отговор
    Лапачи! Go to hell!
  • 2 Гост

    7 1 Отговор
    Да купуват близките им свещи.
  • 3 123

    12 0 Отговор
    И въобще защо има субсидии ?Т.е за които и да гласуваш, каквито и да са резултатите от изборите, все тая. Плащаш данъци, и задължително част от тях заминават за тези паразити.Тези многоцветни гадове да се спонсорират с членски внос.Ние нормалните българи не трябва да изхранваме тези партии + ромейте избиратели.
  • 4 Varhat

    6 0 Отговор
    Недеи да намесваш сънародниците,те и без това които и да дойдат на власт пак ще крадат.крадлива нация това сме ние българите.Недеи да всяваш смут между нациите те това тарсят за да можем да се самоизядем.Предлаг всички българи на площада с оръжия въте в парламента и смърт на всички крадливи депутати.От Иван Костов до бати Бойко.
  • 5 Хасанчо

    2 0 Отговор
    Че туй как не са го вдигнали? То като хляба беше 0,50 лв. и сега като е 1,30 пак 11 лв лапкат. Ми те направо шъ умрат от глад бе. Няма нужда ние да им го пожелаваме. Пък и кой ако не ГЕРП и всичките други от БКП ,то кой ще раздава преди избори . Кой ще плати тока и водата на махалата.Кмета и той ще опрости вересиите поне за казана с ракията в неговия двор-30 лв . Ми чи тез ора съветници с почти средно убразование от махалата имат и те съветват големия кумет кво и как да усвоява от еврото. Малко си избърсва ...с тях после ,ма кво да прайш. Ко ще му вземеш на манго хеле пък като са много съветници. За подпис пара,за отишъл един път на събрание и вдигнал ръка -пара. Да не е лесно мислиш. Хич не са за трепане.Те дават на нас ,пък от къде вземат си е тяхна работа. Ми ний как шъ са развъждаме като нация и ще ви тенгрираме да се циганизирате ако няма пари? А сега имаме , и кючека върви с БМВ то и Джагуара. И новото 6 то чаве идва и то съветник ще го прайм или митничар. Едното във ветеринарния за доктор ,щото там лесно го взеха и като си доде жи-пи не ни трябва.Няма само той да продава хапчета я. То не че сега в един двор дето има магазин и бар ,няма и разни хапове ,ама нейсе. За даскалка искахме едното да отива ,ма то фана един келеш от Шумен и айде у Белгия .За една година с много пара се върна и едно внуче остави.Праща и на нас и на оня от Шумен. Направо сме като колекторска фирма-всички се натискат да дават. Само с пари можем да въ тенгрираме и вас да са
  • 6 3333

    2 0 Отговор
    Единствения въпрос по който има пълно съгласие са субсидиите. Всички са маскари.
    Референдума за собсиидите го отсвириха всичките партии до една,
    Остава само една възможност за противодеействие. Нулева избирателна активност, чак тогава може да им светне някоя лампа и нещо да се промени.
  • 7 КОЮ

    6 0 Отговор
    Имаше референдум на който се взе решение да се намали субсидията на един лев за реален глас. Аргументи от сорта че олигарсите ще ги превземат са безпочвени. Ако партиите си вършеха работата в ползу роду щяха да си събират членския внос от реалните си гласоподаватели. В момента няма нито една партия която да е направила нещо за народа , всички заедно се обогатяват за сметка на бедните .
  • 8 Вуте

    1 0 Отговор
    Излизам на балкона и гледам 11лева 11лева 11лева та за нула време си стана цифра пари ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове