Last news in Fakti

18 Ноември, 2018 11:00 6 505 13

Борисов и Симеонов дадоха на ДПС каквото иска

  • валери симеонов-
  • оставка-
  • дпс-
  • бойко борисов-
  • управление-
  • герб

ДПС получи каквото искаше

Борисов и Симеонов дадоха на ДПС каквото иска - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случи се точно един месец след началото на протестите срещу него: лидерът на НФСБ и заместник на Борисов в кабинета Валери Симеонов подаде оставка.

Безвъзвратно закъснелият му акт предизвика радост у протестиращите и доведе до поредното мълчание от страна на министър-председателя. Само ден по-рано Борисов обясняваше, че напускането на Симеонов не стои на дневен ред. В “програмното” си интервю от предходната сутрин премиерът нито веднъж не се отказа от първоначалните си твърдения, че оставка на НФСБ-лидера ще доведе до “счупване” на правителството. Нещо повече – той прехвърли този въпрос изцяло на партньорите си от Обединени патриоти, като присъствието на Симеонов в кабинета изобщо не бе поставено под въпрос.

Какво се случи, че 24 часа по-късно вицепремиерът все пак подаде оставка? Понеже е малко вероятно да го видим да се покайва, мотивът трябва да бъде търсен другаде. И може да бъде открит лесно в думите на самия Симеонов.

“Воденичен камък”

На късния брифинг в Министерския съвет, наред с целия списък лични постижения, в които включи дори откриването на тоалетни на ГКПП “Калотина”, Симеонов го каза в прав текст: не искал да тежи като “воденичен камък” на правителството. Няколко часа по-рано тези думи бяха произнесени от друг политик - в същия контекст: след среща с Цветан Цветанов за вероизповеданията, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ситуацията около патриотите (говорейки явно за Симеонов) е “като воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, но и на цялата страна”.

Не е важно какви са били последвалите задкулисни совалки. Ключовото послание тук е друго - че желанието на ДПС е удовлетворено.

Показно жертвоприношение

Симеонов изигра централна роля в пиеската "Показно жертвоприношение". Разбира се, че то (жертвоприношението) се прави в името на стабилността. А стабилността в този момент, според разбирането на ГЕРБ, означава: парламентът да си работи, а правителството да не бъде атакувано по друга, формална линия, особено на фона на сегашните протести за горива, цени и заплати. Например да не допусне да се повтаря до втръсване как мнозинството на Борисов и патриотите всъщност не са мнозинство, защото не могат да осигурят нормалната работа на Народното събрание. Подобно нагнетяване на напрежение в дългосрочен план би довело до общо усещане за несигурност. Ето защо нормалната работа на парламента трябва да бъде възобновена. А това минава през показното жертвоприношение на Симеонов.

Всъщност, вицепремиерът в оставка е напълно наясно с това. Най-малкото защото ползва същите думи като тези на Мустафа Карадайъ. От тази гледна точка и той, и Бойко Борисов влязоха доброволно, и с пълно съзнание, в плана на ДПС. Което само за пореден път в последната година доказва напълно явната зависимост на управляващите от движението.

В името на стабилността

Разбира се, сега Симеонов ще опита да се представи като жертва на обстоятелствата и като непримирим борец срещу пороците в българския политически живот. Този му опит обаче е обречен на неуспех, защото всички досегашни “атаки” от страна на вицепремиера са завършвали без конкретен резултат. А иначе непримиримият нрав, който демонстрира, не се е проявявал, когато става въпрос именно за формацията на Доган. Колкото до показните опити в тази посока – те са без значение. Нека само си спомним инициативата му за промени в Закона за хазарта, която дружно - с гласовете на ДПС и ГЕРБ - бе удавена в процедури. Именно тогава стана ясно, че не – Симеонов не е антисистемен играч. Той е част от политическия картел и има удобна за всички (в това число и за самия себе си) роля в него.

На практика Валери Симеонов се превърна в легитимацията на това правителство, че ДПС е опозиция. Ако не бяха спорадичните и напълно неуспешни атаки по движението отдавна щеше да е ясно как формацията на Доган е част от управлението. Благодарение именно на Симеонов мнозинството имитираше битка с модела на ДПС, като винаги губеше тази битка и това никога не бе проблем за управляващите.

Фарсът

Сега, когато вицепремиерът подаде оставка, той отново ще послужи за затвърждаване на модела: движението получава всичко, което поиска, осигурява мнозинството на управляващите и... формално не е във властта. Впрочем, Симеонов участва с пълно съзнание в този фарс.

Разбира се, в оттеглянето му има и нещо положително: то все пак показва, че някаква нормалност трябва да се запази, и че политиците плащат за думите си. Въпросът е дали Валери Симеонов би платил тази цена и би отговорил на моралните претенции към него, ако не трябваше да се изпълни желание на ДПС? Желание, което - впрочем и за ДПС - е само и единствено имиджов въпрос, че са надделели. Защото проблем с това управление те никога не са имали. Даже и със Симеонов в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оставка

    34 12 Отговор
    дпс е скрита коалиционна патерица на ГЕРБ . От началото на този парламент те винаги гласуваха в полза на правителството! Боко да не се прави,а да се маха.ОСТАВКАААААА

    Коментиран от #5, #9

  • 2 ВМРО

    21 3 Отговор
    Важното е ние да продаваме българските тескерета.
  • 3 боцмана

    21 6 Отговор
    Гущерчето Боко за пореден път си откъсна опашлето за да се спаси , ама този път надали.

    Коментиран от #6

  • 4 отегчен

    23 2 Отговор
    Абе, хвани бойкУ, удари таз карадая, курнелия сама ще падне.
  • 5 БАЛКАНСКИ ЕВРОПЕЕЦ

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оставка":

    Те всичките са от едино КОТИЛО , вредна и паразитна структура на ( няма да кажа КГБ и ДС ) вие сами ще се сетите .
    Бе , трябват ни честни и работохолици които да въведат европейските стандарти на живот.
    ОБЕЗАТЕЛНО ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ КОИТО СА НАЙ ДОБРИ ЗА СЕГА.
    ТАЗИ НАШАТА СИСТЕМА СЕГА Е УРОДЛИВА И НЕРАБОТЕЩА.
    ДА СЕ СПРЕ НАЙ ПОСЛЕ ТАЗИ АГОНИЯ И ЗАСТОЙ В ДЪРЖАВАТА НИ.
  • 6 Хер Отто Флик

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Какъв боцман си ти бе, знаеш ли поне, как се плете корабно въже, проволка и гаша на въже бе?
  • 7 мангалезич

    4 6 Отговор
    Перхидролената болонка дали вече взе хонорара в рубли?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кур1954

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Оставка":

    Ако дпс не са патерица на ГЕРБ, ще са партньори на БСП в управлението. Теб кое от двете те устройвс?
  • 10 Аман бе

    7 0 Отговор
    Е И какво от това, ЧЕ СИ е е продал оставката, КАТО ЧЕ ли видяхме НИКАКВа полза от него, ЧЕ дандания голяма Да върви да СИ работи и изкарва прехраната. Впрочем да СИ яде оградните пари
  • 11 11111

    9 0 Отговор
    Българите искаме достоен живот, достойно заплащане, достойни старини. Да раждаме децата си в Родината ни, а не по принуда да бъдем икономически емигранти! ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ НИЕ СМЕ ВАШИ РАБОТОДАТЕЛИ НИКОГА НЕ ГО ЗАБРАВЯТЕ, АКО РАБОТИТЕ ЗА НАРОДА ТОЙ ЩЕ ВИ ПОДКРЕПЯ!
  • 12 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор
    Бойко пудел си намери, кръсти го Валери! Валерката дълго се въртя докато намери път във власта, на Адолф Сидеров бе сол ташак, докато го натириха в глух сокак! Пудела Боков тъй лесно се не отказва, че сладък е кокалът горе във власта. Патриотари продажни , коалиции правят с лица до вчера смятани за врагове, днеска обаче зад ушите ги галят и слушат кротко, като малко дете! Цар Тиквоций се прави, че не разбира, но всъщност умело със тях си жонглира! Поставя ги, като пешки където си ще и се прави на глупав и не разбрал, когато се разрази някой скандал! Нали на Тато беше пазвантин и добър ученик, където трябва се снижава, като малък мъник. Когато е време време мъдър да играе на Царя Лъжец да подобава се старае! Така със селска хитрост и бандитско безцеремоние управлява ни "мъдро" в това беззаконие! Валерка, ако си истински патриот а не патриотар, настани военните и полицаите без пара, като дар! Да ама не ти стиска, че душата ти е вързана със сезал и келепиреца ще е от ден до пладне, "скъпи" селски сандал т.е. цървул! На това му се казва преразпределение на баницата, но по мутренски. Ясно е, че по същият начин и гелосаното Лице е получило БМФ. Сега едни бандити, се опитват да откраднат заграбеното от други бандити, тъй, като имат подкрепата на главният Бандит Б.Б. Експроприяция на експроприяторите! -:)
  • 13 аката

    3 0 Отговор
    НФСБ-крадливи рунгели