Last news in Fakti

24 Ноември, 2018 18:58 7 999 24

Защо европейските елити мразят и се страхуват от Доналд Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • сащ

Погледите на глобалистките медии отново се насочват към Белия дом

Защо европейските елити мразят и се страхуват от Доналд Тръмп? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Париж, Франция. Еманюел Макрон държи реч по повод годишнината от края на Първата световна война. В нея той отправя остра критика към Белия дом, която не минава незабелязано. „Национализмът е предателство на патриотизма“, изрича той и всички погледи се вторачват в Доналд Тръмп, който съвсем наскоро е обявил себе си за националист.

Берлин, Германия. Обявилата скорошното си оттегляне Ангела Меркел защитава бюджета на страната в немския парламент. В речта си тя яростно атакува „онези, които вярват, че могат сами да решат всички проблеми и мислят единствено за себе си – това е най-чиста форма национализъм, а не патриотизъм“. Погледите на глобалистките медии отново се насочват към Белия дом. Освен другото и защото словесните атаки на Меркел идват в защита на Пакта на ООН за миграцията, чийто основен противник е Доналд Тръмп.

Лодз, Полша. По повод годишнината от обявяването на независимост на страната, председателят на Европейския съвет Доналд Туск казва, че „за пръв път в историята имаме американска администрация, която, да се изразим деликатно, не е ентуасизирана относно обединена и силна Европа“. В същата реч Туск реферира към онова, което той нарича „кафяви ризи“ в Европа, т.е. националистическите формации, които се надигали в ЕС, като го прави по начин, с който да изглежда, че отново сочи с пръст към Тръмп.

Примери като горните са извадени само от последните седмици. Ако се разрови човек, ще види как целият европейски елит е толкова мрачен и гневен на Белия дом, колкото може би е мрачен и гневен спрямо Кремъл. Един когнитивен дисонанс прозира от поведението на европейските лидери, които днес не знаят кого да мразят повече – Тръмп или Путин. С избора на Доналд Тръмп и с укрепването на неговите позиции след скорошните междинни избори, европейските политици се намират в състояние на шок, отрицание и откровено нежелание да осмислят новите геополитически реалности. Това поведение на елитите граничи с психично разстройство. Ако не бъде адресирано скоро, има опасност да се събудим в Европа, ръководена от хора, които се мислят за политически „богове“, макар това очевидно да са „богове, които сигурно са полудели“. За кафявите ризи питайте Туск, той ги разбира, но моето опасение е да не дойде време за белите престилки.

Истината е, че европейските лидери имат не една и две причини да мразят и да се страхуват от Доналд Тръмп. Нека преди да поговорим за тези причини, да си изясним, че тук дори не става дума за личността на президента Тръмп. Той е такъв, какъвто е и какъвто е бил винаги – провокативен, нарцистичен, брилянтен, нападателен, целеустремен, умел и прочие, и прочие. Обективно обаче европейските елити не мразят и не се страхуват от човека Доналд Тръмп. Те мразят и се срахуват от тенденцията, която Доналд Тръмп олицетворява. Това е една тенденция за обърщане на статуквото с хастара навън. Неолибералният глобализъм бива деконструиран плавно и с хирургическа точност от администрацията в Белия дом. С демонтирането на неолибералния идеологически хегемон идва един нов политически дневен ред, в който вече не наднационалната бюрокрация, нейните глашатаи, слуги и спонсори ще определят политиката на света, а това ще правят суверенните народи и техните демократично избрани лидери.

Ето от това се страхуват елитите. Ето това мрази Брюксел в днешен Вашингтон. Защото в продължение на десетилетия обединена Европа се изживяваше като една европейска империя, в която бюрокрацията се беше превърнала в император и самодържец на цялата власт. Демокрацията беше омаловажавана и натиквана в ъгла, защото империята не се нуждае от демокрация. Тя е носител на властта сама по себе си и няма нужда от това обикновените хора и да й объркват сметките с досадни неща като мненията и желанията си. Тази квази-имперска каста на привилигировани псевдоелити се хранеше от ръцете на обитателите на Белия дом преди 2016 г. Всички президенти на САЩ (без последния) в последните 30-на години бяха проводници на глобализма и на консенсуса, че светът се управлява от Вашингон и се администрира от Брюксел. Pax Americana, Pax Europaea. Америка бе превърната, за радост на дълбоката държава, в глобален центурион, чиято задача е да носи „мир“ и „имперски ценности“ на диваците по света. Пък ролята на Европа бе да поддаква на този глобален ред и да се храни обилно на мащабната глобалистка трапеза. Едното създаваше условия другото да същестува, като двете се легитимираха взаимно с цел да обяснят на света, че отвъд тях алтернатива няма.

Но американският народ, който винаги е проявявал мъдрост, когато стане дума за избори, доказа, че алтернатива има. В момента Белият дом провежда политика, която е диаметрално противоположна на желанията на елитите. Политика, която има за цел да служи на хората. Добра, лоша, времето ще покаже. Но сигналите от Белия дом са, че с неолибералния глобализъм е свършено. Америка се отказва от (само)наложената й роля на поддръжник на световния ред. Няма вече американските данъкоплатци да плащат, за да може дълбоката държава да се шири в глобален комфорт. А промяната на елитарния консенсус предизвиква паника и киселини в европейските политически върхове. Те се чувстват предадени и изоставени. Към момента Брюксел има същия изненадан поглед, който имаше Тодор Живков на онзи пленум на ЦК на БКП на 10-ти ноември 1989 г.

Европейските елити и провежданата от тях политика на централизиране на имперската, простете, на „федеративната“ власт си отива. Това не значи, че Европейският съюз няма бъдеще. Напротив! Но то е бъдеще на Европа на суверенните народи, а не на наднационалната плутокрация. Европа на зачитането на демокрацията, а не на назначените елити. Европа на равните, а не на насилствено приравнените. Европа, която може да бъде, трябва да се отърси от Европа, което елитите искат да бъде. А такава генерална промяна нито Макрон, нито Меркел, нито Туск, нито техния ишиас са готови да преглътнат. Те не биха могли да се адаптират в демократична Европа на суверенните народи. Затова сега се борят на живот и смърт да запазят статуквото. Готови са да хапят и драскат, за да оцелее собствената им представа за света. И това е разбираемо. Но колкото повече укрепва новият политически дневен ред, който идва от Вашингтон, толкова по ненужни ще стават европейските плутократи. Дали и докъде ще стигне промяната, предстои да видим. Единственото сигурно е, че живеем в интересно, но и разделно време, в което всеки ще трябва да заеме страна. Дали ще сме на страната на стария ред, или на новото началото, зависи изцяло от нас. Имаме думата и можем да гласуваме и да избираме. Все още.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    44 6 Отговор
    Защото европейските лайноелити са подставени лица на Сорос. А в САЩ сега е Тръмп.
  • 2 Пища Хуфангел

    14 3 Отговор
    Защо децата не трябва да си играят с кибрит?
  • 3 боцмана

    12 17 Отговор
    Че кой не се страхува от лудите?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Киро

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Secret Alliance":

    Това реклама на Тръмп ли е???

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Secret Alliance

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Потърси за Q Anon и ще разбереш!
    Благодаря за интереса!!!

    Коментиран от #12

  • 8 Secret Alliance

    13 1 Отговор
    Над 60 000 запечатани обвинителни актове предназначени за престъпният американски елит чакат своето изпълнение! Q Anon!!!
  • 9 Secret Alliance

    5 1 Отговор
    Q - Планът за спасяването на света
  • 10 жжж

    3 0 Отговор
    какво стана с оня скандал за демократите ? пица ли се казваше ?

    Коментиран от #11

  • 11 Secret Alliance

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "жжж":

    "пицагейт" Голяма част от масовите арести ще са за тях!
    Гуантанамо вече се реновира и има нови места за възрастни арестанти, чудно защо!?! Q Anon!!!
  • 12 Гост1234

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Secret Alliance":

    Дай повече инфо .

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Тръмп

    11 5 Отговор
    Неолиберализма и Сорос,са комунисти под прикритие а това е против генезиса на САЩ-Свобода и Равенство пред Закона и Конституцията!:):)Безграничната свобода е Беззаконие,а това е заплаха за Демокрацията!:):):)

    Коментиран от #17

  • 14 Тръмп

    17 7 Отговор
    Сорос е антисистемен играч,което означава против системата на Демокрацията!Клинтън,Хилъри и Обама издигнаха в култ всичко антисистемно на Демокрацията и за това бяха наказани жестоко от Тръмп,който е еманация на американското в чист вид:Успех,успех и пак успех!:):):)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    4 21 Отговор
    тръмп е едно недоразумение в интелектуален и морален план затова и всеки читав човек не го харесва.няма нормален интелектуалец,икономист,политик или бизнесмен да е казал нещо положително за тръмп.напълно невярно е че тои изразява някакъв нов стереотип или философия.тръмп е популист и лъжец на дребно.и деиствията му са в тази посока.
  • 17 ХанкоБрат

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    Неолиберализма и Сорос, са комунисти под прикритие, но нашичките от тези партии - ГЕРБ успешно се борят с комунизма. Като се сетя колко народ в България им вярва ми става тъжно чак.
  • 18 Мария

    10 1 Отговор
    ПРЕКАЛЕНО ДИРЕКТЕН Е.НЕ СЕ ВПИСВА В ШАБЛОНИЯ ОБРАЗ НА ПОЛИТИК
  • 19 Еврогей

    4 2 Отговор
    Санкции за САЩ ! До Дупка !!
  • 20 Secret Alliance

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост1234":

    Предишният ми коментар беше премахнат "Този коментар е премахнат от модератор" Колкото и да цензурирате това няма да ви помогне да удържите порива на човечеството за освобождение на планетата от тъмните сили!
    До: Гост 1234 - Като за начало потърси:
    Q - Планът за спасяването на света
  • 21 Мишо Илиев

    0 3 Отговор
    Реално Тръмп е издигнат и поддържан от традиоционната лобистка фирма на Републиканците, "Black, Manafort, Stone and Kelly". Това са хората, които са били ядрото на всяка републиканска кампания от Никсън, през Рейгън, Дж. Буш-старши, Буш-младши и всички които не са били избирани в крайна сметка, като Боб Доул например.

    Тези хора, които са финансирани от мърсни пари, включително пари от диктаторски режими, платени като хонорар за лобиране в Белия дом, са именно най-мръсната страна на лобистките групи във Ваншингтон.

    Кампанията на Тръмп и стратегията му за печелене на изборите е изцяло създадена от същата тази клика. Самият Роджър Стоун съвсем не крие, че кампанията е била базирана на лъжи и очерняне на политическите опоненти, на лозунгарстване и на насаждане на страх, като се използват най-низките страсти на по-необразовната част от населението.

    От тази гледна точка, твърденията, че Тръм не е част от статуквото и елита на републиканците са просто безумни. Тръмп е квинтесенцията на всичко най-мръсно в лобистаката мафия на републиканците във Вашингтон.
  • 22 Мишо Илиев

    0 2 Отговор
    Между другото, корените на тази мафия-псевдо-елит на републиканците започват още от Маккарти през 1950-те години. Роджър Стоун като млад се е възхищавал на Roy Cohn, известен нюйоркски адвокат, който е част от мръсната кампания и лов на вещици организирана от сенатор McCarthy. Рой Кон е известен също като адвокат на босовете на мафията в Ню Йорк, бил е замесен в корупция и задкулисие, смятан за един от най-непочтените хора в САЩ, майстор на инсинуацията, лъжите, изнудването. През 1986 е изгонен от адвокатската колегия на Ню Йорк за непочтено поведение.

    Самият Доналд Тръмп е бил близак на Рой Кон, а Рой Кон е ментор на Тръмп.
  • 23 Мишо Илиев

    0 2 Отговор
    С две думи, за тези които нямат време за факти и четене:

    Твърденията, че Тръм не е част от статуквото и елита на републиканците са просто безумни. Тръмп е квинтесенцията на всичко най-мръсно в лобистаката мафия на републиканците във Вашингтон.

    Самият факт, че републиканският елит безрезервно подкрепя Тръмп, буквално като апаратчици, всички са за, доста красноречиво показва несъстоятелността на тезата, че Тръмп не е част от елита.

    Новото при него е крайнта безкрупулност и фашизоидният начин на пропагандиране, както и активното саботиране на нормалното функциониране на институциите в САЩ, корупцията, личното облагодетелстване и шуробаджанащината. Все белези на банановите републики, които обаче навлизат и в Съединените щати.
  • 24 Мишо Илиев

    0 1 Отговор
    Българските комунисти и ДС мафиоти сега се пребоядисаха на "патриоти" и националисти. Основно за да могат да правят каквото си искат.

    Готови са да се пишат "консерватори" само и само да запазят заграбеното.

    Разбира се ЕС е трън в очите им. Но докато могат да смучат европейски пари, няма открито да приканват за излизане от ЕС