Last news in Fakti

13 Декември, 2018 13:03 4 128 33

ГЕРБ да не мислят, че им се е разминало

  • герб-
  • бойко борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След стихването на масовите протести от средата на миналия месец, управляващите и специално Бойко Борисов сякаш възвърнаха самочувствието си. Доказателство за това бе и обръщението към членовете на ГЕРБ по случай 12-годишнината на партията, където отново прозвуча самонадеяният тон на хора, убедени, че са се превърнали в майстори на преодоляването на кризи. Ако герберската върхушка наистина вярва в това и не забелязва вече заплатената тежка цена, тя наистина се е откъснала от реалността. Защото след ноември месец България вече не е същата. Нито като разстановка на политическите сили, нито като динамика и ход на политическите процеси.

И ако платени анализатори дълго време ни убеждаваха как липсва алтернатива на сегашното управление и какви ползи носи стабилността, достатъчно бе два уикенда хората да излязат на улицата, за да се преобърне картинката надолу с главата. Днес могат да предсказват пълен мандат на това управление или клакьорите, или глупаците.

Само за половин месец в страната се създадоха необходимите условия Борисов да бъде отново свален от власт. Налице е маса от недоволни хора, има ядро от активно протестиращи, има положителна обществена нагласа към протестите и най-главното- окончателно надделя тенденцията за

нетърпимост към премиера и ГЕРБ.

От тук насетне въпросът опира до изникването на нов повод за обществено недоволство, фокусирането му към персоналната дискредитацията на Борисов, формулирането на нов лозунг за нов протест и политическото му оглавяване. Като всеки един от споменатите четири елемента представлява поредица от стъпки, които водят след себе си до промяна на управлението.

Първата, свързана с формирането на политически скандал, може да се разглежда като константа. Ясно е, че тази власт, поради своята глупост и крадливост е обречена да произвежда скандали. Досега изглеждаше, че те не рефлектират върху рейтинга на ГЕРБ и лидера им. Е, след последните събития това вече не не така. Появата на социологическо изследване, което определи БСП за водеща политическа сила, би се превърнало в новинарска сензация, ако имахме нормална медийна среда. Но показтелно е, че то не бе яростно опровергано от проправителствените рупори, а само бе донякъде загладен ефектът от случилото се. Последва бързата поява на казионни изследвания, които оповестиха паритет между двете политически сили. Но фактът, че ГЕРБ се срина, макар и замитан под масата, е водещата новина в обществения ни живот.

За да се измести вниманието от случилото се, акцентът бе поставен върху втория факт - срива и при Патриотите. Който също е индикатор за

настъпващата политическа промяна у нас.

При запазените позиции на ДПС, очевидно при предсрочни избори създаването на управленска коалиция БСП-ДПС чисто аритметически става вече възможно. Но обществото ни все още не е готово да възприеме трето издание на подобна политическа комбинация. Затова и двете партийни централи не бързаха да оглавят протестите. Тяхното бъдещо взаимодействие се нуждае от още по-силното дискредитиране на днешните управляващи, до степен българите да приемат за спасителна всеки друг управленски формат. Включително кабинет "Орешарски 2".

Разбира се, за ДПС съществува опцията в един бъдещ парламент да се коалира с ГЕРБ, но тя е малко вероятна. Просто защото за партията на Борисов би било по-добре да бъде в опозиция, отколкото с днешния си обществен образ да влезе в ново управление под ръка с Доган. От тази гледна точка,

ДПС има основание да щади ГЕРБ, но странно защо и социалистите не го атакуват яростно.

А сега е техният момент, след подаръка който им направи Слави Трифонов с политическото си самоубийство. От позицията на единствен автентичен антагонист на ГЕРБ, хората на Нинова могат много по-енергично да бият по управляващите. Като най-лесният начин е открита и ярка персонална атака към Бойко Борисов. Той е най-уязвим там, където изглежда най-силен.

На първо място, стои образът му на ефективен управленец. Постоянното облъчване на обществото с цифри за икономически постижения всъщност цели да скрие

глобалния провал на Бойко Борисов.

А той се съдържа във факта, че идвайки на власт през 2009 г. страната ни се намираше преди Румъния, а днес е след нея. Това му „постижение“ може да бъде описано дори математически: Румъния – България = Бойко.
Не бива да се подминава и злободневният му провал, свързан с т. нар. "пакет Макрон". Вместо да изпозва европредседателството ни, за да дезавуира тази френска инициатива, министър-председателят се посвети да работи за благото на Западните Балкани. Предпочете да се потопи в мимолетното усещане за регионален лидер, отколкото да преследва чисто национални интереси.

Второто му уязвимо място е отъждествяването му със статуквото. Той трябва да плати цената, че изгради политическа реалност, в която на първо място е поставен личният му комфорт. Бидейки обаче основен бенефициент на статуквото, той лесно може да бъде отъждествен с него. И общественото недоволство, което има различни прояви и причини, може да изгради обща платформа, на база на отхвърлянето на Борисов и партията му.

Всъщност лозунгът за смяна на системата може да звучи абстрактно, само ако върху него се погледне чисто формално. Днешната ни обществено-политическа система се опира в много малка степен на законовите правила и процедури и в по-голямата си част функционира на базата на неписани взаимоотношения и зависимости, превърнали се в траен властови модел, задушаващ хората и институциите. И чието разрушаване е равнозначно на истинска смяна на системата.

И политическата сила или личност, която успее да представи популярна визия за „смяна на системата“ ще се окаже новият електорален властелин. Дали това ще е БСП или ще се появи нов спасител, това ще бъде дилемата на 2019 година.

Коментарът на Георги Георгиев е публикуван в Гласове


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тръмп

    18 17 Отговор
    Кой е този Г.Георгиев?
  • 2 SAAB

    40 8 Отговор
    Цар - свинар / Иванко .....първи секретар - овчар / Тато /
    Що не и бодигард-пожарникар ? .....берем е прочел една книга....или поне е гледал филма ....на лятно кино :) Ама е гонил комарите и не е фанал буквите ......:)

    Коментиран от #7

  • 3 Българин

    20 64 Отговор
    Аиде пак комунистизеска и путиновска пропаганда. При толкова русофили продажници Бат Бойко ни е късмет направо. Руската сволоч зад Урал заедно с нашите комунета предатели. Порошенко взема спешни мерки.
  • 4 Шоо

    32 30 Отговор
    Трагедията е, че всички са по-зле от Герб и Борисов. Което значи, че са много зле.
  • 5 ФАКТ

    19 62 Отговор
    а бе идиот който и да си ..писал тези абсолютни комунисти4ески измислици..ни сме били преди румъния преди да дойде герб..ти хората за идити ли ги имаш или ти се правиш на пълен идиот..зна4и като се има превид 4е то4но по това време държавата ни беше фалирала..и нямахме пари и един хляб да си купим бяхте обрали цялата държава до под дъното..и ти с цялата си наглост пишеш някакви абсолютни измислици..ти да не мислиш 4е народа е луд. и не помни..къде сме били и къде сме сега...и някой нормален 4овек би ти се хванал на болният ти комунисти4ески мозък..ехо автора на писмото я си намери снимки от 2007 какви са били градовете и какви са сега..колко е била минималната заплата тогава и колко сега..и ти ще ми кажеш едва ли не 4е хората са идиоти като теб ли..???благодарение на такива нагли лицемерни комунисти4ески подлоги бяхме стигнали фалита..и ти искаш някой луд пак да си гласува за вас..за да може пак да разрушите вси4ко ..нямате ли малко срам бе..безсрамници такива..твоето твърдение е равностойно буквално на това..4е едва ли не ние не сме българи а сме китайци:)...и искаш някой да идиот да се съгласи с теб..

    Коментиран от #13

  • 6 Гласове от тоалетната

    16 44 Отговор
    Това ако не го е писала кака Кури,главата си режа!Явно си е избрала нов псевдоним"Гошо Гошев" како Кури,няма как да не призная,много хитър ход,ама е елементарен.
  • 7 гост

    11 23 Отговор

    До коментар #2 от "SAAB":

    Ако се не лъжа,Вие от SAAB,правите Грипените,нали?Това обяснява много работи,които съвпадат с опорните точки на Решетников.
  • 8 123

    14 38 Отговор
    Мнееееее, този Георгиев изобщо не е получил хонорар, всичко извира от извисената му душа... Иначе този толкова известен сайт "Гласове" дето дори нямат доблестта да си купят домейн от България ще ми казва кое е правилно и кое не, мамини златни, ненаяли се, спокойно и вашето време ще дойде но ще почакате още 10тина години. Айде наздраве и поздрави на Нинова.
  • 9 Адалиетака

    14 40 Отговор
    Поредният "червен трол", който ни убеждава, че БСП били водеща политическа сила.. хахаха
    Та те не могат един град да спечелят, камо ли национални избори.
    С вдигането на заплатите се вдигна и културата на българския народ и българинът не вярва на глупостите по медиите, вярва на това, което вижда в своя живот - а то е прогрес и значително вдигане на стандарта на живот!

    Коментиран от #23

  • 10 Антисоциалист

    12 42 Отговор
    Господа, авторът лъже. Лъже, че е имало "масови протести". Не е имало и няма защо да има. Лъже, че "Налице е маса от недоволни хора...". Няма такава "маса" - има шайка соцжелаещи да седнат на управляващ стол. Има "ядро от активно протестиращи" - от активисти на БСП. Лъже, че "има положителна обществена нагласа към протестите" - отрицателната е господстваща. Доказвам - автопротестът на кресливите лъжемайки - соцактивисти със свирки и клаксони доведе до нетърпимост сред софиянци и до искания полицията да спре шума. След провала си, соцагитаторите спряха операцията си. Авторът лъже, че "окончателно надделя тенденцията за нетърпимост към премиера и ГЕРБ." Тази тенденция я няма дори в БСП. Лъже "... БСП или ще се появи нов спасител..." - БСП не е спасител, а грабител - уреди три държавни фалита не за да спасява, а да ограбва.

    Коментиран от #12

  • 11 Цирей

    43 10 Отговор
    На баба герберастчетата, как се се разчуруликали, сакън някой да не плюне по идола ви.Народа е във възторг от боко, най-вече възхвалява винету заради новите цени на хляба, дървата, въглищата, застраховките, данъците прекланят се и пред гения му да увеличи допълнително пенсионната възраст и куп други неща.Хвала на боко заслужават заедно с цвъки преживе паметник.Аз предлагам паметника да изглежа така-един индианец с пера държи пожарникарски шланг и е обут в гуменки на физкултурник.
  • 12 FOW

    34 12 Отговор

    До коментар #10 от "Антисоциалист":

    Мишок, автора си казва много добре реалността -НЯКОИ КАТО ТЕБ СА СЛЕПИ ДА ГО ПРОУМЕЯТ.Такива са и 800000 чиновници на хранилка от ГРОБ. В грешка си,че протестите са от симпатизанти на БСП.
    Изниква съвсем друга алтернатива на СТАТУКВОТО-ДВИЖЕНИЕ ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ ВИ ИЗНЕНАДА НА ПРЕДСТОЯШИТЕ ИЗБОРИ.

    Коментиран от #16, #17, #20, #25

  • 13 Сатаната

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "ФАКТ":

    Нещо си се объркал, говориш за 10 години по-рано 1996-7 години.
  • 14 Меркел

    28 6 Отговор
    По лошо от мутренската мафия няма, така че който и да вземе властта ще е по добре от сега.
  • 15 Byg

    10 17 Отговор
    Гаварит радио Москва , гласове от отвъдното идват да ни засипят с ташаци на рояци , пустиняци
  • 16 Другар

    11 7 Отговор

    До коментар #12 от "FOW":

    Не зная кой си,но успя да ме усмихнеш сериозно и да подобриш настроението ми с това "възраждане".Имаш голям потенциал като хуморист,замисли се,ако не работиш това,опитай. Сигурен съм,че скоро ще те четем масово в този жанр.
  • 17 Санчо

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "FOW":

    Всички медии и дума не обелват за движението,да не се разчува. А иначе никой не атакувал управниците,ми как,от народният казан се раздават тльсти мрьвки на "атакуващите".
  • 18 Макаренко

    5 10 Отговор
    До целия ПРОЛЕТАРИЯТ,да се чете-до всички мързеливи,НЕ грамотни,НЕ предприемчиви,завистливи,некадърни,лентяи и т.н.!1918 година,отмина БЕЗВЪЗВРАТНО,безстопанствеността и кражбите,също,ако не сте го разбрали,ЛОШО!Ако сте го разбрали и най-вече такива агитатори като Георги Георгиев,който и да е той,защото е "МНОГО ИЗВЕСТЕН"запретнете ръкави и останалият ви мозък и започнете да РАБОТИТЕ!Другото са приказки,които не ви вършат работа и най-вече не пречете на работещите.
  • 19 Абе

    11 6 Отговор
    Заливат ни пак с идиотизми!Протестите не са от вчера.Незавършен един мандат,незавършен втори,па трети също под въпрос!Обаче съмнение няма кого бихме избрали на едни предварителни избори,ако Бойко хвърли оставката....пак!Знам със сигурност кого ще ПРЕизберем ,щото вече ни се е случвало,и от филма сме гледали 2 серии ,а в момента гледаме трета!Та на Бойко дали няма да се размине е спорно,но на късопаметния народ който отдавна опростачиха, и омалоумиха няма!Няма да му се размине,дано му е яка гърбина и г....а!
  • 20 onq s konq

    10 10 Отговор

    До коментар #12 от "FOW":

    Имаше статия от ВАШИЯ Председател на "Възраждане" Костадин Костадинов на 7 този месец,в която той яростно се възмущава че В АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ У НАС СЕ ГОВОРИ НА АНГЛИЙСКИ,но нищо не спомена че в масово в ДПС се говори на турски.Възмути се и че тия бази НЕ ПЛАЩАТ И СТОТИНКА НАЕМ на БГ,но не каза и дума че са всъщност НАТОВСКИ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ към българска територия нямат претенции НИТО БЛИЗКИ,НИТО ДАЛЕЧНИ ДЪРЖАВИ...което пък ни СПЕСТЯВА ХИТРИЧКО МИЛИОНИ ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ.Накрая пък недоволства от подписаният договор по силата на който въпросните бази са в България/който договор едва ли е чел/,търсейки слаби юридически точки в него ЗА ДА МОЖЕ ТОЙ И ПАРТИЯТА МУ ДА ГИ "ИЗМЕТЕ"/като дойдат на власт естествено/.А това че нарече българското население 5-6 пъти "АБОРИГЕНИ" в четивото си...няма да го коментирам.И ТАЯ ЛИ ПАРТИЯ РЕКЛАМИРАШ и съответно ПРЕДЛАГАШ да замени СЕГАШНОТО РЪКОВОДСТВО НА ДЪРЖАВАТА и ТАЯ ЛИЧНОСТ /КОСТАДИНОВ/ ЛИ ИСКАШ ДА КОЛИ И БЕСИ ?!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 FOW

    9 8 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Добре де кой да дойде?
    Според мен са МНОГО ПО ДОБРИ от БСП (там вместо ясно да се разграничат от ДПС , обявиха ,че са готови на коалиция с Тях)
    ГРОБ в никакъв случай не искам да ги чувам.
    А тези патриотари с просташкото си поведение ДИРЕКТНО ВКАРВАТ ДПС ВЪВ ВЛАСТТА. Възраждане е голямата алтернатива на ДПС, а мисля ,че и спасение за БЪЛГАРИЯ.
    Нали не мислите, че СДС ще се върнат -с камъни ще ги гони народа тях.

    Коментиран от #24

  • 23 Пепи Готиния

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Адалиетака":

    Бат Бойко е пич!
    Направи 100-150 км магистрали,който се ремонтират всяка година,гушна едни 2-3 милярда...па овцете да си блеят и гласуват за него!!!

    Коментиран от #31

  • 24 onq s konq

    11 7 Отговор

    До коментар #22 от "FOW":

    А защо мислиш че "НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ"?Нормално е такива като тебе да не искат и да чуват за ГЕРБ,а такива като мене- за ПРО-РУСКА ПАРТИЯ каквато явно е "Възраждане",след като иска да гони Американските бази.Естествено следващата й крачка ще бъде пък да допусне на тяхно място Руски бази,но да не теоретизираме.Първо влезте в Парламента,пък после времето ще покаже!
  • 25 Антисоциалист

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "FOW":

    Лъжете. Не съм на хранилка, не съм чиновник, а ГЕРБ не е ГРОБ щом спестяванията на обикновените граждани достигниха от средно НУЛА при управата на БСП до средно 50 милиарда при управлението на ГЕРБ. "Гроб" за българския народ е дясната партия БСП, с управлението си докарала три държавни фалита, сдружила се с монарх и направила го министър председател на република - уникален случай в световната история. Нейният предшественик БКП докара също поне три държавни фалита. Лъжете, че съм писал, че протестите са "от симпатизанти на БСП". Написах, че са от "соцактивисти". Симпатизантите на БСП не подкрепиха протестите, което показва, че и да са зависими от средата си, имат здрав разум и не подкрепят фашистващи соцфигуранти. Но Вие не само лъжете , а сте и невежа. Пишете "друга алтернатива на СТАТУКВОТО", но алтернатива на установено положение е или друго установено положение или неустановено положение. Ни "алтернатива" знаете какво е, ни "статукво", а мен обявявате за "мишок"! Разбирате чуждиците, които употребявате колкото интестинален нематод и според иманентната Ви същност и социопринадлежност. А сега търчете за речник, чудопелтеко!

    Коментиран от #28

  • 26 анализатор

    15 4 Отговор
    Това, че ГЕРБ си отива, вече е ясно. Най-накрая по-голямата част от народа проумя, че това управление е вредно за него и за България, но остава да разбере още, че колкото по рано го свали от власт, толкова по-добре за него - народа. Съдбата на ГЕРБ ще е като тази на СДС и такава ще е съдбата на всички крадци и лъжци като тях - Костовци, Борисовци и техните слуги.
  • 27 патриотъ

    4 5 Отговор
    Спасението за България е само едно-референдум за президентска република.Имаме и подходящия президент.Всичко останало е лъжа и измама.Партиите трябва да се забранят и да се спре финансирането им.Съд,конфискация и затвор за всички управници от последните 30 години.
  • 28 FOW

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Антисоциалист":

    Колко сте заблуден си е ваш проблем а също и на ГРОБ. На протестите имаше от всички настроения вкл.и от ГРОБ. .След толкова развита теория всъщност, нищо не казвате- и как да е иначе-вие сте гербаджия. Затова се въртим в кръг-явно повечето , като вас смятат , че алтернатива на установено положение е друго установено положение. Това не води до нищо добро-като коне с капаци отиват и гласуват пак за ГРОБ(разбира се , че не трябва да се връщат БСП , СДС, ДПС) а не мислят ,че инвеститорите бягат и ,че въпреки, че инфлацията им изяжда парите, те си ги държат в банките-това говори само за едно- няма никаква сигурност в държавата- то само от страх да не дойде пак БСП. Има и други и на това се казва алтернатива-да те са националисти, каквато вълна се очертава в Европа и аз смята ,че това е бъдещето.
  • 29 bgred

    6 1 Отговор
    Управлението на герб е: Вълкът пази стадото.Лъжата повторена 10 пъти става истина.Откраднатото е чиста печалба и т.н.
  • 30 боби

    2 2 Отговор
    и бойко вие много без него ще лапате резняци
  • 31 Адалиетака

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пепи Готиния":

    Овцете намаляват и рубладжиите нямате почва, няма кой да ви вярва. Хората започнаха да обикалят из Европа и да разбират кой иска да ги манипулира и кой да съврши нещо. То уж БСП и предните парламентарни избори щеше да спечели ама накрая останахте извън кюпа. Още няколко избора извън властта и руснаците ще ви спрат финансирането. Тогава барем има истинска опозиция, а не безперспективни послушковци. Хахаха
  • 32 Булшитс

    3 0 Отговор
    Чакай хората да си видят новите данъци на колите, новите цени на гражданската защото тя ще скочи всеки момент, новите цени на стоките заради поскъпналия ток за индустрията, новата цена на водат защото тя вече е факт и лашкането с цената на горивата и да видим колко спокойни ще са гербаджийте
  • 33 1944

    1 0 Отговор
    ГЕРБкп