Last news in Fakti

29 Март, 2019 16:00 5 198 23

Нотариален акт повикало, личен акт се обадило

  • цветан цветанов-
  • артекс-
  • апартамент

Цветан Цветанов не изглеждаше съсипан. Нито от полета, нито от кашата, в която е забъркан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселина Седларска за сайта „Редута“

Прелитането на Цветан Цветанов от САЩ до София беше следено като пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим. Ето, вече се е качил на самолета, приземил се е в Европа, взел е полет за България, излиза от аерогарата, съобщава, че е верен на премиера и че му предстои да извърши личен акт, колата му спира на бензиностанция, предстои му да се срещне с премиера но преди това държавата трябва да почака да смени облеклото си, Цветанов се чака в Министерския съвет, чака се, чака се, изведнъж – не, не се чака – той бил вече в Народното събрание, където ще извърши личния акт.

Така трескаво, в догадки и фолклорен хумор премина вчерашният ден. Ако беше филм, щеше да е всички жанрове едновременно – комедия, драма, съспенс, трилър, хорър, а ако се вземе предвид Псалм 91 – и фентъзи. Към 17 часа, когато се очакваше изявлението на Цветан Цветанов, напрежението вече е нагнетено до крайност. Както написа в социалната мрежа Драгомир Симеонов ние май и Нова година не сме очаквали с такова броене на минутите. И ето най-после моментът идва.

Не, това не е моментът на справедливостта. Не е и на възмездието. Никой не очаква, че купувачите на апартаменти са преживели катарзис и ще се появят пред нас душевно пречистени и извисени. Всички сме наясно, че апартаментът е сакрална българска тема. Всички сме расли в апартаменти, на които не е достигала поне една стая. Онези във властта също. Така се е оформила изкривената представа, че апартаментът е доказателството за успеха, за замогването, за надхитрянето на живота. Хоризонтът на родните ни политици се измерва в квадратни метри, широк е колкото един мечтано голям апартамент. Цветан Цветанов обогати тази представа с персонален асансьор. След него голямата мечта вече няма да е никога същата. Тя няма да е за голям апартамент, а за голям апартамент с асансьор. Скандалът не е от най-големите, но натисна най-чувствителния български бутон – апартамент. Ние може да приемем, че някой си купува ТЕЦ, която няма да работи, но ще носи приходи, можем да преглътнем, че някой може да си присвои „Булгартабак“, но стане ли дума за луксозен и евтин апартамент – не, това ние не прощаваме. И не, не очакваме справедливост или възмездие, но си казахме хайде сега да ви видим какво ще направите, как ще изгазите от тия кълчища, как ще ви се срещнат високопарните думи с безогледната алчност. Горчивото удоволствие да видиш някой, за който нито бройката, нито размерите на апартаментите е проблем, в унизителната позиция да се оправдава, да обяснява. Това чакахме. И ето какво дочакахме в 17 часа на тази тъй чакана сряда.

Цветан Цветанов не изглеждаше съсипан. Нито от полета, нито от кашата, в която е забъркан. Изглежда тонизиран, делови, ораторски настроен и дори зле прикрито весел. Ето тук, в точно този момент, започва да работи онази невидима и неназована информационна агенция, която никога не съобщава новините, но те някак по въздуха, от въздуха, през въздуха се появяват в нашите глави. Онова чувство за новини, което българите си изработихме, защото много дълго време ни се наложи да го тренираме. Това чувство работи безгрешно и безотказно. В случая то ни казва: има причина Цветан Цветанов да е толкова спокоен и доволен, най-вероятно му е обещано директно, че това изявление ще е краят на историята, последствия от криминално естество за него няма да има. Ние знаем, че такива неща не се обявяват, наясно сме, че пазарлъците се правят дискретно и със съответния параезик, изобщо не очакваме някой официално да ни каже, че случката с апартамента на Цветанов ще умре – в най-лошия случай отмре – както всички останали случки с апартаменти. И да има разследване, то няма да е по-различно от разследването на конфликта на интереси на Владислав Горанов със собственика на апартамента, в който живее. По въпроса за апартаментите има някакъв общопартиен консенсус за мълчание – ние ще си мълчим за вашите апартаменти, а вие за нашите.

Всичко това ние разбираме още преди Цветан Цветанов да започне изявлението си. Разбираме го от вида му, от изражението, от стойката. След което той говори половин час и там вече ние не разбираме почти нищо. Изявлението на Цветанов беше (само)хвалебствено, той направи такъв героичен преглед на своето партийно строителство на ГЕРБ, че чак да ти стане неудобно. Лееха се изповеди за личната му самоотверженост, течаха потоци от преклонение пред премиера – толкова несръчни и комични, че човек чак се пита как Борисов не е взел мерки по въпроса с некадърното подмазвачество. Кадърното със сигурност му харесва.

Какво разбрахме от половинчасовата реч на Цветан Цветанов? Така нареченият личен акт отне няколко секунди – когато някак между другото Цветанов обяви, че напуска парламента. През останалото време той ентусиазирано и нашироко опроверга всяко слухче, което беше стигнало до ушите му. Включително и това, което няма как да се опровергае – снимката от Велико Търново, на което млади хора демонстративно крият ръцете си, когато Цветанов им предлага флагчета. Колко дребнав трябва да си, колко трябва да нямаш чувство за случващото се, за да тръгнеш да опровергаваш фотообектив в момента, в който хората очакват да чуят от теб поне намек за разкаяние.

Какво не стана ясно от изявлението на Цветан Цветанов и последвалата я нещо като пресконференция? Не стана ясно нищо от конкретните въпроси, свързани с покупката на скандалния апартамент. Не стана ясно защо е било нужно да се прави замяна по същото време, в което заменените два апартамента са били купени. Как точно и защо точно така е преминала цялата тази замяно-покупка. Впрочем по безсловесните сигнали на онази неназовима и невидима информационна агенция, с помощта на която българите ловим новините от въздуха, идва информация, че двата апартамента на Цветан Цветанов, които той е разменил за един и които на момента са купени от негов служител, всъщност са си вероятно все още негови.

С малка и весела пресконференция, на която Цветанов отговаряше на въпроси по избор, това едноседмично представление приключи в Деня на театъра. Публиката се разочарова – това ли беше всичко? Може би не, все пак все още не сме чули Бойко Борисов. Чухме го при подписването на договора за съвместно явяване на изборите със СДС. И окончателно стана ясно – представлението свърши. По някаква странна приумица на съдбата – в същия миг, в който приключи и СДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализатор

    86 3 Отговор
    Представлението на този маймун още не е свършило, Борисов не посмя да го разкара (има си сериозни причини за това), но този голям камък на врата му ще продължава да влачи ГЕРб към дъното!

    Коментиран от #7

  • 2 Корадо Катани

    47 3 Отговор
    Тано Кариди - Октопод!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ABV

    43 2 Отговор
    Бил е в САЩ по покана на американския държавен апартамент.

    Коментиран от #21

  • 5 да питам

    21 1 Отговор
    след като нищо не ви е станало ясно поне разбрахте ли, че освен че подписва като селски кмет /председател на комисия/, а и не разбира, че това дето подписва не трябва да го подписва. чете текста на АПК и всички слушате и не реагирате. в текста пише..., "препраща в 7 дневен срок, ако не е адресирано до компетентния орган" … докато административно некомпетентни се занимават с управлението на държавата ще е така. важни ще са апартаментите, не дейността. каквито политиците, такива журналистите, такива всички
  • 6 Мордекай

    8 59 Отговор
    Както се оказа и както Труд показа явно апартаментите и цялата история е гнусна манипулация , цените са си такива каквито всички подали оставка включително и Цветанов са договорили , нито по високи , нито по ниски. Измама , лобиране и евтини апартаменти има само в бечурите на компартията , армията им от тролчета ореваха ортълъка , руменчо и той припяваше плътно до тях , неудачници.
  • 7 петров

    5 31 Отговор

    До коментар #1 от "анализатор":

    ех мечти! не схванахте ли? 8:5 на евровота, а есента 40:30, щото сега цц ще се занимава само с изборите. лошо им се пише на всички
  • 8 Кога

    28 1 Отговор
    Ще му приватизират апартамента???
  • 9 гост

    47 2 Отговор
    Цвъки се оцвъка...ами така е,като си е прост минц. и не е чувал приказката за стомната...тоя си е готов клиент на Кьовеши
  • 10 gradski

    2 31 Отговор
    Статия без смисъл.. Това е нивото... дъното.

    Коментиран от #19

  • 11 ТОЧКАТА

    17 2 Отговор
    Защо ЦеЦерон НЕ Е СЪСИПАН И КОЕ МУ ДАВА ГАРАНЦИЯТА ЗА УСПЕХ И НЕВИННОСТ!!!Любопитно ,нали....ТОЙ е твърдо убеден в ТОВА....Е и има защо....Конституцията е дело на д-р Бърнард Сийгън от екипа на Ран/Ът...За прототип е конституцията на САЩ,и след много спорове с Луканов ,опирайки се на МВФ И СБ налага своите тези...Възловото място е как ясно се дефинира и идентифицира ОбЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС С ...ИНДИВИДУАЛНАТА СВОБОДА!!!!а не с колективното благо, както повечет си МИСЛЯТ !Така се зачертава КОЛЕКТИВНОТО БЛАГО,накоето всяко общество разчита за да оцелее...,,В нея съм предвидил само ЗАЩИТА НА НЕГАТИВНОТО ПРАВО!!!,,/цитат от мотивите/....Конституцията на САЩ НЕ признава ПОЗИТИВНИТЕ ПРАВА/КОЛЕКТИВНОТО БЛАГО/, защото СПЪВАЛИ ИНДИВИДУАЛНАТА СВОБОДА И КРЕАТИВНОСТ.....Позитивните права се опират основно на МОРАЛЪТ като поведение ,защото гарантират функционирането на ОБЩИТЕ части---работа,инфраструктора,почивно дело,жилище,образование,медицина,армия,полиция,сигурност,администрация,данъци,контрол....Затова и ЦеЦерон е убеден в правотата си...
  • 12 Бивш пожарникар

    2 15 Отговор
    Ало набедената и наведена от ,, Редута,,. поне си направи труда да прочетеш раздаване на ,,ТРУД,,. И коментар на Петьо Блъсков
    истински журналист и то свободен, за какво става на въпрос когато се положат малко повече усилия и се погледнат и някои други актове за собственост.
  • 13 Фактолог

    13 1 Отговор
    Първа замяна: отДава бъдещи права върху апартамент с персонален асансьор и внедрен псалм – придобива в равностойност няколко апартамента.
    Втора замяна: Дава няколко апартамента – придобива един, с персонален асансьор и архитектурна композиция на древен псалм.
    Трета замяна (осуетена): Дава апартамент с персонален асансьор и архитектура на древен псалм – получава сградата на Парламента с надпис „Съединението прави силата”.
    Всичко е законно!
  • 14 Сталин е бил прав

    27 0 Отговор
    Разстрел-само разстрел ще стресне политическите ни тупани

    Коментиран от #18

  • 15 Зайко Байко многознайко

    16 0 Отговор
    Друго не можеш да очакваш от бавно развиващият се от помощното училище във Вършец. Гледах го по Евродикоф. Мели едно и също, " Европески съюз" , " Шенген-чакалнята", "Партньорите от НАТО", но все пак е по-добре от оня от ДъПъСъ Карадайъ, толкова се напрягам да му следя мислите, че ще получа инсулт някой път.
  • 16 Зайко Байко многознайко

    22 0 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, любимата страна. Пенсионери гладни мъждукат в агония през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний от живота тежък, как да изпълзим.
  • 17 koko

    4 1 Отговор
    krdci kradci strasni nagli mnogo nagli kradci a pensionerite mrat s 219 lv pensia 100 evro yjas ujas lele sto sme givi .bog da im prosti amin ........
  • 18 Ели

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сталин е бил прав":

    Прав си ,но кой и кога.
  • 19 762

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "gradski":

    Толкова може Седларска.Не може да се надскочи.
  • 20 Грую

    4 0 Отговор
    Че защо да е съсипан? Настанява се апартамент за два милиона и половина. Отпадат му доста отговорности след като напусне постовете и какво ли още не знаем как се е подсигурил за тези дни?
  • 21 уточнение

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ABV":

    Не. Не е по пакана на Държавния дпартамент, а на частна американо-еврейска организация, занимаваща се с проблемите на сигурността. Само не стана ясно в ролята на какъв е бил поканен? Нали той уж не е министър на вътрешните работи, не е и шеф на някоя от службите...
  • 22 мнение

    4 0 Отговор
    Най-лошото в цялата история е фактът, че в свободна България, цяла година нито една медия не посмя да напише нито ред за тези далавери, а трябваше "Свободна Европа" да ни информира - точно както по времето на тоталитаризма. Затова и реакцията на Борисов от Брюксел беше - Цветанов да мисли кой го е компроментирал! А после започнаха да говорят за "приятелски огън". А прокуратурата се прави на дълбоко задрямала в цялата тази каша....
  • 23 Матей

    4 0 Отговор
    В ГЕРБ са все такива тарикатлии.Цецо щял да го разследва гл. прокурор за великолепната седморка и уж щял да му конфискува последната придобивка за два милиона и половина.А навремето имаше някакъв закон,всеки забелязан да харчи повече отколкото изкарва,да бъде задържан и разследван ,а сега я подкараха през просото,с крадени милиони и милиардиТова ако не е цинизъм на ,управниците,здраве му кажи.