10 Април, 2019 20:53 3 249 10

Дженифър, ИД и убитото момиченце

  • ислямска държава-
  • дженифър в.-
  • германия

В Мюнхен започна делото срещу Дженифър В. – млада германка, служила вярно на ИД

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Мюнхен започна делото срещу Дженифър В. – млада германка, служила вярно на ИД. Обвинена е в убийство на 5-годишно момиченце. Пред съда майката на детето е представлявана от звездната правозащитна адвокатка Амал Клуни.

Обвинителният акт срещу Дженифър В. е мъчително четиво. Човек неминуемо си представя сцени на непоносима жестокост. През лятото на 2015 година 27-годишната германка и нейният съпруг Таха А. закупили в иракския град Фалуджа за няколкостотин долара едно петгодишно йезидско момиченце, което двамата използвали като домашна робиня.

Особено непоносим става онзи пасаж от обвинението, в който дословно се казва следното: "След като момиченцето се разболяло и веднъж подмокрило с урина дюшека, на който спяло, съпругът на обвиняемата Дженъфър В. наказал детето, извеждайки го в непоносимата жега навън, където го приковал с верига и го оставил мъчително да умре от жажда."

Дженифър В. не се възпротивила на съпруга си, нито направила опит да спаси живота на детето. Сега тя е обвинена за това, че "по жесток начин и от низши подбуди" е убила човек, с което е извършила военно престъпление. Обвиняват я и за членство в терористичната организация "Ислямска държава" (ИД).

Дженифър В - "пазителка на нравите"

На 9 април в Мюнхен започна процесът срещу Дженифър В. от град Лоне в Долна Саксония, която през 2014 година се присъединява към т.нар. ИД в Ирак. Там тя е изпълнявала ролята на "пазителка на нравите" - патрулирала въоръжена из парковете на Мосул и Фалуджа, а задачата ѝ била да контролира жените от терористичната организация и да следи за това дали те спазват правилата на ИД за облеклото и поведението. В обвинителния акт се казва още, че тя сплашвала жените с помощта на автомат "Калашников", пистолет и жилетка с пришити експлозиви. Като възнаграждение за работата си Дженифър В. получавала от ИД между 70 и 100 долара месечно.

По време на геноцида срещу йезидите в лятото на 2014 са били избити над 5000 мъже и момчета, а поне 7000 жени и деца са били отвлечени в робство. Сред тях явно е било и момиченцето, което Дженифър В. и мъжът ѝ са оставили да умре от жажда. И днес над 3000 жени и момичета са в неизвестност.

Сузане Шрьотер, директорка на Франкфуртския изследователски център "Глобален ислям", интензивно се е занимавала с темата за джихадизма на ИД. Пред ДВ тя казва, че Франкфуртският център разполага с множество сведения за жени на терористи от ИД - съпруги, които са участвали активно в поробването на йезидки, някои дори помагали при изнасилвания, присъствали на изтезания или дори самите те измъчвали жертвите. "ИД е полагала големи усилия да легитимира робството и да го обясни с религиозни причини", казва Шрьотер.

Арестувана в Турция през 2016

През януари 2016 бременната по това време Дженифър В. посещава германското посолство в Анкара, за да подаде молба за нов паспорт. Тогава турските власти я задържат. Те я връщат в Германия. В началото тя остава на свобода, ражда момиченце и решава отново да се върне в Ирак. Тъй като била под наблюдението на органите за сигурност, следователите знаели, че тя посещава радикални джихадистки интернет-форуми. Като администраторка на една група във Фейсбук поддържала духа на арестувани свои единоверци. Предполага се, че германката е дълбоко проникната от идеологията на ИД.

Макар че през лятото на 2018 т.нар. "Ислямска държава" вече е в заника си, Дженифър В. решава през юни 2018 да се отправи от Долна Саксония към Сирия. Тя потегля за там с кола - без да предполага, че пътува заедно с човек, който е доверено лице на германските служби за сигурност. По пътя тя му доверява и историята за смъртта на малкото йезидско момиченце. В Бавария пътуването на Дженифър В. приключва. Там тя е арестувана. Информациите на специалния сътрудник на службите за сигурност са и основата, върху която е изградено обвинението срещу германката.

Амал Клуни защитава майката

Междувременно в Германия пристигна и жената, която твърди, че е майка на умъртвеното момиченце. Тя ще присъства на процеса като съобвинителка. Нейна защитничка пред съда, впрочем, е известната правозащитна адвокатка Амал Клуни.

Защитата на Дженифър В. вероятно ще се опита да докаже, че германката на практика не е имала никаква възможност да се противопостави на ужасяващото убийство на детето, тъй като жените на халифата са били длъжни да спазват абсолютно послушание сред мъжете. За процеса са предвидени 23 заседания. На първо време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Пирдоп

    21 2 Отговор
    Дали ще имат,, дупе" да осъдят ? Тека както осъдиха сърбите в Хага!
  • 2 Не глеам таувизия

    13 3 Отговор
    Тази е за fallbeil-a направо... Както и целото джихади "движение" със все създателите им островни и зад океански...
  • 3 Мосак фонсека

    6 6 Отговор
    Пияния гюнтер ши плаща на цяла плеяда стажант юристи да си лафят на топличко 2-3 години за нещо което не е станало в неговата държава ,ако изобщо е станало .
  • 4 Гост

    20 0 Отговор
    Хайде сега за нея същото наказание изрод ... на една верига и докато умре от жажда
  • 5 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Абе тая ясно, че не е в ред, но въпреки това - как точно си представят тая Дженифър да се опъне на джихадиста за момичето? После те там ли бяха и им светеха и гледаха как тези са оставили детето да умре? А който е гледал защо не е спасил детето? За 70те долара на месец за германка, дето са ги писали като някаква далавера, въобще няма да говорим...
  • 6 От Пирдоп

    16 1 Отговор
    Защо изобщо ги съдят тези твари! Чисто и просто ,,Изчезнал по време на акция" Поредния ЦИРК!
  • 7 Пешо

    10 2 Отговор
    Новите героини на Германия и Меркел. Унищожават немската държава проклетите либерасти и джендари.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Асан от Германистан

    7 5 Отговор
    скоро с братята мюсюлмани, който сме болшинство от населението в Мюмюнхен, ще се вдигнем като един за да я защитим
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.