6 Април, 2019 19:00 4 227 32

Банална лакомия

  • апартаменти-
  • цветан цветанов-
  • цецка цачева-
  • пламен георгиев-
  • артекс

Всичко, което се случва, не носи нищо ново и няма да спре в близко бъдеще

Банална лакомия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Потокът от новини за имоти и политици няма да спре скоро, това е ясно от доста време. Цялата история сме я гледали и слушали много пъти и бъдещето няма да изглежда много по-различно от това, което става сега. Върнете лентата назад и ще се сетите за още доста случаи. Например, по времето на т.н. „цар“, във властта се изсипаха дузини парвенюта, селяни, различни категории мошеници, които бяха заети с това да капитализират достъпа до властта и купуват имоти в центъра на София. Един от т.н. „мандатоносители“ си купи огромен апартамент на улица „Оборище“ срещу Народната библиотека и го обяви за офис на нефункционираща партия. Друг се „тупна“ на „Попа“ след като за кратко бе областен управител на София. Вярно е, че сегашните по някаква неясна причина са решили да се струпат в „Изток“, може би стадното им партийно чувство ги кара да го правят, няма и особено значение. Така или иначе, несекващите вълни от нови и нови „политици“ не спират и няма съмнение, че една от първите им задачи винаги ще бъде да напазаруват имоти. При това по принципа на Мечо Пух, „колкото повече, толкова повече“.

Всъщност, имотните инвестиции напълно съответстват и на местната култура. Доста коментатори вече обърнаха внимание на това. Но не просто като манталитет, но и като икономическо мислене и среда. Ние нямаме развит капиталов пазар, а инвестициите на глобалните пазари изискват доста по-висока култура и разбиране. Някак си ми е трудно да си представя Цецка Цачева като борсов играч, макар че знае ли човек! Ние обичаме нещата, които могат да се пипнат, такъв ни е акъла и културата. Единственото по-изненадващо е избягването на къщите. Би могло да се предположи, че профилът на сегашния политик предполага повече интерес към тях. За апартаменти на по-бляскави имотни пазари, където не задават никакви въпроси като Дубай например, ще трябва да им осигурим още няколко години във властта. От тази гледна точка, всичко, което се случва е ужасно банално, не носи нищо ново и няма да спре в близко бъдеще.

По-любопитното този път е друго. И политици и коментатори се зачудиха критично защо хората са се вторачили толкова точно в апартаментите, а не в големи, мащабни неща, като кражбата АЕЦ „Белене“ или „КТБ“. Обясненията могат да бъдат най-различни. Най-очевидното е, че повечето хора изплащат имотите си цял живот, или поне десетилетия и няма как да не се впечатлят, когато довчерашни голтаци внезапно натрупват значими състояния и започват да пазаруват апартаменти като трошки на трета ръка. Не виждам защо някой би могъл да недоволства, че това прави впечатление или вбесява хората. Има обаче и друго обяснение. Политиците през последните години допълнително си „постелиха“ подобно недоволство, защото изкараха от политиката всичко, което има някаква връзка с идеи, управление, системни опити за промяна и т.н. Политици като Борисов обърнаха управлението в еднолично раздаване на нашите пари от кесия, която му виси на хълбока. Викаш пред министерски съвет, получаваш. Блокираш кръстовище, получаваш. Викаш по сутрешен блок, получаваш. Така вече изглежда българската политика, в нея няма нищо друго освен раздаване на пари, на протестиращи и приятели. Затова и няма нищо учудващо, че хората се фиксират върху теми като имотите.

Това ще бъде и предизборната кампания, но никой и не е очаквал нещо по-различно. Сега всеки път като си отвори устата Цветанов, другата страна ще му говори за апартаменти. Когато пък Йончева издума нещо, ще я засипят приказки за къщи, разследвания, мотори и т.н. Нинова ще отговаря за едни 30 милиона, Борисов за ремонтите, „Графа“, „Златен век“ и прочее. В подобна политическа кочина е ясно, че няма място за важни и съществени въпроси. Вече няма кой да ги задава, а все повече няма и кой да ги чува. Наесен пък ще слушаме основно за откраднати пари от ремонти, счупени плочки и грозни пътеки. И така ще си мине тази година, в кампании и безсмислени виканици. Пък в края на годината, някой от участниците може и да е спастрил за още някой апартамент. Няма как да не разберем….

Автор: Владимир Шопов

Източник: "Редута"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    7 65 Отговор
    Ви пък сте много убави ....мачкай Цецооооо...
  • 2 Гост

    67 3 Отговор
    Конфискация на апартаментите
  • 3 месара

    31 28 Отговор
    да започнем с техноимпекс!
  • 4 Всичко е ...

    48 2 Отговор
    Еврофондовете облагодетелстваха много избиратели на герб. Парите текат, харчат се по ПЛАН, и тази част от обществото са доволни, но...... всички други системи около тях са разрушени. Защото управлението на тези проекти канализира егоистично и изчерпва ресурса за администрация на останалите сфери от живота. Толкова могат, но явно има достатъчно доволни по веригата за да ги избират. Други пък са се спасили в чужбина и издържат семействата си там или тук. Има някакво ограбване, което се случва, обществото е разбито. Всеки мисли, че може да е сам, или влиза в схемите на лъжата, за да оцелява.

    Коментиран от #5

  • 5 месара

    11 38 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко е ...":

    а когато бсп грабеше, как и какво беше?

    Коментиран от #7

  • 6 Ernesto Guevara

    38 5 Отговор
    ОСТАВКА НАТИКВАТА
  • 7 nnn

    48 5 Отговор

    До коментар #5 от "месара":

    Виж сега....БСП крадяха,но все пак има някаква надежда да са си научили урока,докато ГЕРБ трябва да минат в опозиция и да си помислят хубаво как ще я карат другия път.ГЕРБ трябва да направи сериозна чистка,както направиха БСП и после да иска пак властта.Защото ако сега не ги сменим ще си знаят че могат да си я карат така до безкрай.Така че трябва да си ходят....и то ВЕДНАГА.

    Коментиран от #8

  • 8 месара

    8 40 Отговор

    До коментар #7 от "nnn":

    е стига с тая проба, прошка - грешка! бсп не трябва да са на власт. за тях урока е това - вън от властта. не знам на колко години си, но аз видях и усетих какво е да са на власт. не че оправдавам всичко при ГЕРБ но, предпочитам тях.

    Коментиран от #9

  • 9 nnn

    41 4 Отговор

    До коментар #8 от "месара":

    По този начин одобряваш краденето.По този начин показваш че нямаш нищо против да се продължава по същия начин.Даваш одобрението си.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 месара

    0 33 Отговор

    До коментар #9 от "nnn":

    не, просто съм реалист! ами нека тогава приемем че от ГЕРБ няма да крадат повече.
  • 11 месара

    2 17 Отговор

    До коментар #9 от "nnn":

    че са си взели урок!

    Коментиран от #12

  • 12 nnn

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "месара":

    Няма смисъл в това което пишеш.Протестният вот е някак ненормално да е против опозицията.
  • 13 Батман Боко

    26 1 Отговор
    От 30години гласувам и все си мисля,че съм избрал правилните хора,а после след 2,3години и тия като ония,само дето едните крадат малко по -малко от другите.И докога така,ако реша да не гласувам,то циганите ще избирали вместо мен,ако гласувам ,новите управляващи пак ще крадат,няма оправия.На тия избори много хора не виждат смисъл да се гласува,а други са сигурни,че от тях нищо не зависи,дори и циганите са обидени на властта и смятат да вземат парите от партиите и да не гласуват.Ще е много интересно през 2019г.Изборите ще е зрелище,което ще е доста забавно.Битите и еее...ните ще си признават.
  • 14 mi ta ka

    14 1 Отговор
    нз за вас но аз имам еднопосочен билет към Залцбург Австрия на 07.06.19 и едва ли ще се завърна в милата ми РОДИНА!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Коментатор

    21 1 Отговор
    Апартаментите са върхът на айсберга. Да не забравяме АЕЦ Белене, КТБ, Техноимпекс, Бургартабак, преди тях, строителството на пътеща и ремонти, ТЕЦ за жълти стотинки, санирането... В тази държава кражбите са станали начин на живот, а корупцията - начин на мислене.
  • 17 Арменеца

    5 0 Отговор
    Няма нужда некой да дойде ида развали бестуй не работещия часовник щот дори и развал часовник показвал двапати верно
  • 18 Към автора

    14 0 Отговор
    Съжалявам. Повърхностна е представата, че става дума за "банална търговия" Нещата не са мо че не са банални ами са и много дълбоки и драматични. Що не си зададете въпроса къде е контрола : на общината с нейния главен архитект за тия тераси, нотариуси, адвокати,строителен контрол и т.н., няма да ми стигне мястото да ги изредя. От всичките никой не видял, не чул, не знае...Скапана работа... Село без куче става жертва на крадци и зверове.
  • 19 Усмивката

    10 0 Отговор
    Много точна прогноза.Драстично различна например от прогнозата на гн. Цветанов ,за „устойчиво ” увеличение на доходите,и обръщане потока от посока А към Б ,от Б към А.Демек ,българите възхитени от успехите на Бойково правителство 3 ,се трупат по Румъно_Българската граница ,някои от тях кой с лодки кой с плуване ,преминават водите за да се докопат до обитованата зема наречена вече Бойковистан.Пародия ама истина.
  • 20 чиче

    9 0 Отговор
    Проверка на имотите на всички минали през властта и особено другарите на царя.Далаверите с енергийните дружества,АЕЦ БЕЛЕНЕ
  • 21 Националист

    9 0 Отговор
    За кокошката няма прошка. Цецко, Цецка и сие апартаментаджии ще се разминат само с разжалване, което за тях означава- замразяване на корупционните им хонорари, поне временно. Удар е за тях разбира се, но е твърде състрадателен, милостив и снизходителен, а то с Бойко начело друг и няма как да бъде, защото всички те са от едно ято гарги.
  • 22 Да не

    4 0 Отговор
    Гребане здраво на финала, лошото е,че нямаме избор!
  • 23 а така

    4 0 Отговор
    Готина и най-вече точна статия, евала на автора!
  • 24 Кумчо Вълчо

    0 0 Отговор
    Путьо ,като сме го гледали и ще продължи дай да си траем,мухльо.
  • 25 Матей

    5 0 Отговор
    Никаква опозиция и никакъв друг път за ГЕРБ,ОСВЕН РАЗТУРВАНЕ и съд за всички функционери.За избори се стягат,разбийш,след всичко,което оплескаха и кой ще им гласува,освен клиентелата!?Удариха дъното и продължават ударно да копаят.Наглотия без граници,ама да имат късмет нашествениците да пробият гръцката граница и ще видят едни избори.
  • 26 Диамантената ръка

    9 0 Отговор
    Апартаментите не са кражба, те са следствие от предхождащи големи кражби.
  • 27 Свободно падане

    3 0 Отговор
    Нали видя какво казват адвокатите - законни са, но неморални. Ако се свалят от хранилката и започнат каквито и да е дела срещу тях, ефекта ще е болезнен. Боко нищо не направи на "палавниците", следоваселно трябва да си ходи.
  • 28 Геле

    2 0 Отговор
    За разлика от Румъния ,където Кьовеши разбърка доста от "висшите етажи" за милиони пари , тука хвърлят прах в очите на хората с някакви си апартаменти.... за останалото - мълчание...
  • 29 Спас безделника

    0 0 Отговор
    До автора: браво, вдигаш летвата!
  • 30 Матей

    0 0 Отговор
    Да не се учудваме и възмущаваме,тъй ли ,бе?Всичко било законно,да,като си писаха 30 години фашистките закони,по тях всичко е точно.Давай,Радев,насмети ги,стига с тия декларации,само екшън,какво се превъртат като маймуняци,то бива-бива,ама от от бивол курбан не бива.
  • 31 Бате Люси

    0 0 Отговор
    алчността им е не банална,а батална - тоест огромна
  • 32 Един друг

    0 0 Отговор
    Започва ли да ви "светва" защо дойде "демокрацията" в България!?