Last news in Fakti

16 Април, 2019 13:01 3 301 19

Явор Дачков: БСП спечели от инфарктния пленум

  • бсп-
  • пленум
Явор Дачков: БСП спечели от инфарктния пленум - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисля, че БСП спечели от този инфарктен пленум, обратно на пожелателното мислене на онези, които прибързано я отписват. Всеки взе своето - Нинова се разграничи от Станишев, ПЕС и Истанбулската конвенция и даде знак към периферията, която би гласувала за БСП. Станишев, а с него и недоволните от Нинова, получиха избираемо място в листата и ще работят за кампанията, в която за евроизборите по принцип решаваща роля играят твърдите ядра.

Въпреки споровете на пленума, БСП ще излезе консолидирана за изборите, защото всеки от противниковите лагери ще има полза да спечели.

Ако Станишев бе останал извън листата, Нинова щеше да има проблем с пълната мобилизация на твърдия електорат. Сега тя изглежда бламирана, но това няма да има значение, ако спечели изборите. Тогава победата ще бъде нейна, Станишев ще отиде в Европарламента, а вътрешнопартийната ѝ опозиция ще се раздроби на предишните групи и ще се маргинализира. Ако загуби - лидерството ѝ ще бъде застрашено, което би било същото и при липсата на Станишев в листата.

Вчерашните спорове ще бъдат забравени до началото на кампанията, а в нея БСП ще влезе мотивирана и обединена, защото ще има ясна и постижима цел, от която всички враждуващи групи в партията имат полза - първо място на Евроизборите.

Мястото на Станишев е почти сигурно, но не и ако левицата се представи зле, преференциите също ще изиграят мобилизираща роля и ще имат ефект върху повишаването на активността за гласуване, което играе в полза на БСП.

Така че всички имат полза да работят за кампанията. След челен сблъсък, който не убива, отрезвяването винаги е по-силно, а консолидацията по-мощна. Има живот и движение. При победа сегашните вражди ще бъдат забравени и следва обединяване около лидера с поглед към властта.

Победата е по-вероятна с тази листа, независимо какво мислят онези, които харесват Станишев или не го понасят, които хейтят Нинова или я смятат за силен и добър лидер. И да - БСП продължава да бъде най-демократичната партия в българския пейзаж. Не знам защо това се смята за скандал.

От "Демократична България" си играха на предварителни избори, излъчиха Светослав Малинов и Стефан Тафров, а накрая някой сложи Радан Кънев за водач без събрания, обсъждания и конференции.

При ГЕРБ и ДПС е ясно кой и как реди листите. В този контекст наистина не разбирам злорадството срещу левицата, която продължава да упорства и да се движи по демократични правила във вътрешнопартийния си живот.

Демокрацията е сила, когато се прилага честно.

Ето защо мисля, че това, което се случи на пленума в неделя, е сила за БСП, ако, разбира се, знаят как да я използват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    27 8 Отговор
    Нинова е пич , но нпо-та на Сорос пречат и Бойко им помага .
  • 2 гост

    15 13 Отговор
    Бившият приятел на баба ни Кулезич,такъв анализ е избарал,че за една бройка да ме изпрати пред урните с червената бюлетина в ръка.Но признавам си успя да ме просълзи.
  • 3 бравос

    20 0 Отговор
    Нинова е ядосана, но скоро ще осъзнае, че старите разбойници в БСП и свършиха услуга, като заради воя си за Станишев, пропуснаха в листата млади и неизвестни хора, като прецакаха старците Стоилов и Кутев
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 анонимен

    12 0 Отговор
    Какъв електорат има гечето?
  • 6 моряк

    14 7 Отговор
    Колко са спечелили комунягите ще видим на изборите!!!!!
  • 7 Сарматиан

    10 14 Отговор
    БСП е една умираща партия също като Герб и ако се премахнат мъртвите души ще видите, че почти никой не гласува за тях освен циганите. Народът отдавна мрази всички тези цирей и ако някой му даде оръжие ще видите как ще гласуваме и какво мислим за всички паразити и крадци.

    Коментиран от #9

  • 8 ПЕЕВ

    10 9 Отговор
    КУРНИ Е ЗА КУРНИКА С РЕШЕТКИ.
  • 9 Мордекай

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сарматиан":

    Не зная какво точно е умиращото в ГЕРБ , за шумкарите ясно , те ги няма в зара в цяла Европа , но за ГЕРБ бих казал че до някаква степен се разширява , СДС , Земеделците от "Никола Петков" , "Обединени земеделци" , "Гергьовден" , "Съюзът на репресираните от комунизма" и с "Българският демократичен форум" . Всички мразят комунистите , всички знаят що за стока са , никой не ги иска вече.
  • 10 Пепо.

    5 4 Отговор
    Абе,Дачков.До кога с тези платени драсканици.Спечелила е Курналелйа само топки мариновани.Другото третото е за теб,пе..дал.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тръмп

    5 6 Отговор
    Дебилите гласуващи за БСП са във възторг от този театър на Гротеската и фалшиво гърчене по пода!!!
  • 13 Реплика

    5 8 Отговор
    Закривай те я тази партия. Стига сте ни занимавали с глупости.
    ХАЙДЕ СЕГА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ БОТОВЕ ДАВАЙТЕ МИНУСИ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тръмп

    3 5 Отговор
    БСП е Забранена от 1923г.,като Терористична организация която е на път за взриви и Александър Невски срещу пари!!!

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боко

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    БКП е забранената
  • 18 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    И ТИ!!!управляваш света??!!!УЖАС....
  • 19 Шайката си купува избори

    5 0 Отговор
    А защо не помислите до къде ни докараха днешните управляващи.Те в пъти повече са ограбили и унижили повече хора в държавата.НО КОЙТО СИ ГИ ХАРЕСВА ТАКИВА
    КАКВИТО СА ДА СИ ГЛАСУВА ЗА ТЯХ.И СТАВА СЪУЧАСТНИК В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СРЕЩУ НАРОДА