Last news in Fakti

5 Май, 2019 10:00 62 284 235

Невиждано студен прием на папата от българските православни християни

  • папата-
  • папа франциск-
  • българи-
  • християни-
  • студено

Българската православна църква отказва всякаква обща молитва

Невиждано студен прием на папата от българските православни християни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската православна църква, която е един от най-големите опоненти на католицизма, се съгласи да "се срещне" с папата, но отказва всякаква обща молитва. Това е нещо невиждано.

Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо. Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт, пише журналистът Жан-Мари Геноа във "Фигаро".

Ще успее ли папа Франциск да разчупи българския лед?

Никога през своите 28 пътувания този активист на "културата на срещата" не е преживявал толкова ледено посрещане. Не от страна на българските власти, защото те горещо го поканиха да посети страната на 5 и 6 май. А от страна на Българската православна църква. Тя "ще се срещне" с папата, но нищо повече. Тя няма избор. Тя дори поиска в началото на април да бъдат направени две поправки в програмата на посещението и успя да постигне свеждане до минимум на контактите между нейните представители и главата на Католическата църква. А върхът за християните е, че няма да има обща молитва между католици и православни по време на това пътуване! Нещо невиждано.

Франциск ще посети в неделя величествената православна катедрала "Св. Александър Невски" в София. Той ще трябва да се помоли "в лично качество" пред трона на двамата братя Св. св. Кирил и Методий,които разпространиха Евангелието в Централна Европа през VIII век. Те са много почитани от православните християни, както и от католиците. Но папата ще трябва да се задоволи с обикновена "мълчалива" молитва, наложена от патриарха. По същия начин междурелигиозната, т.е. икуменическа "молитва за мир", която трябваше да се проведе на 6 май на големия площад "Независимост" в София, се превърна в обикновена "среща за мир".

Така реши Светият Синод на Православната църква на 3 април. Разбира се, той разреши на патриарх Неофит - по-скоро благосклонен към диалог - да "се срещне с папата" в лично качество, но забрани на всички свои членове, от върха на йерархията до обикновения вярващ, да "участват в каквато и да било обща молитва" с католиците.

Все пак Франциск ще бъде приет в Българската патриаршия, която даде разрешение за посещението му в катедралата "Св. Александър Невски". То ще бъде "възможно", решиха православните власти, но при едно условие: "Всяка форма на споделена литургия или молитва, както и носенето на богослужебно облекло са неприемливи за нас, защото свещените канони не го позволяват". Няма да има и музика: "Участието на църковния хор също е невъзможно".

Що се отнася до официалните или католическите прояви на това посещение, Българската православна църква прецени, че е "невъзможно" нейни членове да участват в тях, дори и да не са религиозни. Патриархът дори изрази резерви към факта, че един католически дякон, Иван Иванов, ще бъде официален преводач на патриарха и папата!

Официалната причина за това мусене произтича от протоколен проблем. Поканата към папата бе отправена само от българската държава, но не и от Православната църква. Неговата реалност обаче е доктринална. В най-крайните случаи, Православната църква се смята за единствената истинска Христова църква. В списъка на Православните църкви Българската църква, по-скоро близка до Московската патриаршия, е една от най-строгите. Тя твърдо отказва каквото и да било участие в официалните инстанции на католическо-православния диалог.

През юни 2016 г. именно Българската православна църква беше първата от 14-те Православни църкви, отказали в последния момент да участват в първия всеправославен събор в Кипър, въпреки че беше подготвян от години. Тогава неотстъпчивите българи допринесоха за провала на сближаването между Православните църкви. В тази битка Българската църква беше подкрепена обаче от Московската патриаршия. Този отказ бе използван като претекст за неприемането от българска страна на априори невалидните решения, взети на всеправославния събор.

Разкол в православната галактика

Оста между Московската патриаршия и тази в България - една от най-старите Православни църкви, е основана през 927 г. и също може да обясни студенинената, проявена към пристигането на папа Франциск, защото то идва в разгара на конфликта в православната вселена по украинския въпрос.

Украинската православна църква се освободи от опеката на Москва през декември 2018 година. Тя бе подкрепена и богословски оправдана от Константинополския патриарх. Това предизвика неочаквана схизма в православния свят, където нервите са много обтегнати заради тази криза. Светият престол и папа Франциск впрочем са особено близки с Константинополския патриарх Вартоломей. Което никак не е приятно на Московската патриаршия. И следователно не е приятно и на Българската патриаршия.

Въпреки че е поставено под знака на икуменизма, единството на християните, посещението на папата в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата на Франциск не направи чудо. Той е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт, за да установи връзка.

Освен този злополучен икуменически аспект, папа Франциск реши да отиде в България, защото я смята за една от най-забравените страни в покрайнините на Европа.

Оттук и посещението му рано в понеделник сутринта в мигрантски лагер в София. Тогава той би трябвало да постави отново пред Европа въпроса за приемането на бежанци, както настойчиво го стори при пътуването си в Мароко в края на март. България е член на Европейския съюз.

Утехата в това трудно пътуване ще дойде може би във вторник сутринта, при визитата му в Северна Македония. В Скопие папата ще посети мемориала, посветен на Св. Тереза от Калкута, родена в този град на 26 август 1910 година. Но тук папата ще се сблъска с друг християнски възел: Македонската православна църква. Тя току-що скъса със Сръбската православна църква, също яростно антикатолическа, от която беше зависима. Понастоящем тя не е призната от нито една Православна църква. Срещайки се с папа Франциск, Православната църква на Северна Македония, начело с патриарх Стефан, търси международна видимост и легитимност. Но този жест ще ядоса много Православните църкви. Така че нищо никога не е лесно на Балканите.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Електрошок

    76 25 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо сумиста":

    Най- добрия възможен първи коментар!!

    Коментиран от #12, #214

  • 5 ПУМА БОЕЦА

    330 81 Отговор
    Поповете може да са всякакви обаче са по свестни от лизачите къде се мислят за политически лидери в Бг. ! Пълен игнор на католиците.

    Коментиран от #219

  • 6 Meganoob BG

    383 50 Отговор
    Католицизмът е предал Православието неведнъж. Константинопол
    е паднал 2 пъти по вина на западните им братя християни, и пак благодарение на тях не можахме да си го върнем.

    Коментиран от #146

  • 7 ПУМА БОЕЦА

    231 51 Отговор
    Дошъл е да вербува православни!
  • 8 Обикновен Бг

    301 58 Отговор
    Браво отче.
    Ние сме православни, а не менте католици от Рим.
  • 9 А бе пичове

    171 25 Отговор
    Защото само богатите бг са там да го посрещнат а ние бедните бг изобщо ни няма?
  • 10 Електрошок

    273 36 Отговор
    Голяма наглост е да посетиш център за бежанци в чужда държава!!!Това означава много!

    Коментиран от #110

  • 11 Папите са сатанисти

    259 69 Отговор
    Папата и Римокатолическата църква се кланят на Луцифер, те са сатанисти!

    Коментиран от #95, #96

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ментета сте

    99 209 Отговор
    Православната църква се е болшевизирала отдавна :(
  • 15 Гост

    152 108 Отговор
    Православен бастион. Къде беее? В българия сме 90 процента безбожни и неверници. И православните църкви не сме единни.поне католиците са единни по целия свят

    Коментиран от #123

  • 16 Атеиста

    265 48 Отговор
    Папата е самозванец! Къде в Библията пише че Бог си поставя наместници на Земята?

    Коментиран от #20, #107

  • 17 православие

    58 37 Отговор
    Защо на гробовете слагат петолъчки?

    Коментиран от #60

  • 18 Billy the Kid

    103 150 Отговор
    Всички источниправославни попове са кгб и дс шпиони нямащи нищо общо със вярата

    Коментиран от #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    47 19 Отговор

    До коментар #16 от "Атеиста":

    Ето тука в евангелието на матей-А и Аз ти казвам, че ти си Петър/канара/и на тази канара ще съградя Своята църква и портите на ада няма да й надделеят.
    Ще ти дам ключовете на небесното царство и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.

    Коментиран от #22, #27, #94

  • 21 КОГАТО ТУРЦИТЕ ОБСАЖДАТ

    303 18 Отговор
    КОНСТИНОПОЛ И КОНСТИНОПОЛСКАТА ХРИЯСТЯНСКА ЦЪРКВА ЗАЕДНО С КОНСТИНОПОЛСКИЯ ИМПЕРАТОР ОТИВАТ В РИМ ПРИ ПАПАТА И ГО МОЛЯТ ЗА ПОМОЩ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ ТОЙ ИМ КАЗВА; ЩЕ ВИ ПОМОГНА АКО СИ СМЕНИТЕ ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА И СТАНЕТЕ КАТОЛИЦИ. ГЪРЦИТЕ ОТКАЗВАТ И ТУРЦИТЕ ПРЕВЗЕМАТ ГРАДА. ПООВЕЧЕ НЯМА КВО ДА ГОВОРИМ И КОМЕНТИРАМЕ . ИЗВОДА Е ЯСЕН.

    Коментиран от #120, #130, #235

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Истината

    180 36 Отговор
    Римокатолическата църква служи на Сатаната и буквално залива света със зло под маската на християнската вяра!

    Коментиран от #25, #99

  • 24 К. за БХК на евреина Сорос

    109 23 Отговор
    K o r за Папата на евреина Сорос.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 да питам

    55 123 Отговор
    срам от Бог нямате ли? неуки кретенчета! безбожници! а вие редакторите? червени боклуци

    Коментиран от #32, #42

  • 27 Атеиста

    56 19 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Хахахаха ВЪПРОСА Е:КЪДЕ В БИБЛИЯТА ОТ НОВИЯ ЗАВЕТ ПИШЕ? ЕВАНГЕЛИЯ КОЛКОТО ЩЕШ, А БИБЛИЯТА Е САМО ЕДНА!

    Коментиран от #34

  • 28 007

    67 17 Отговор
    :(Пълeн сaтaнист.. Спирaм да гoворя, защото ще зaпoчна дa гo пcyвам..,нo нaум ще гo пoпилeя от пcувни и клeтви:(
  • 29 Госあ

    64 90 Отговор
    Католиците са много по куул,аз мислех католик да ставам, обаче съм Шинто. Най яко е ! Католиците поне правят благотворителност-храна и подслон, а тея наш'те вампири само гледат да смучат,като кармелитите от историята на Волтер са.
  • 30 Обективен

    84 82 Отговор
    Светият Синод на БПЦ е съставен от агенти и сътрудници на ДС, а по-младите му членове са такива като дяда ти Николай Пловдивски, който е доказан антихрист.
  • 31 Сатанаил

    69 28 Отговор
    Папата е мой служител и поклонник - черна душа в бели одежди, и който се кланя на него, кланя се и на мен!
  • 32 Бачо Киро

    107 31 Отговор

    До коментар #26 от "да питам":

    Срам от Бог? Да оставим настрана, че е приказка за неуки селяни от преди 2000 години, но явно въобще не си наясно нито за нелепия разкол между православната и католическата църква, причината за който е повече от смешна, но и за отказа на помощ от Рим за падането на Константинопол... Вместо да помогнат срещу нашествието на мюсюлманите, те поставят условието православните християни да станат католици.... Толкова за срама от бога... Колкото пък за точно този папа, той е абсолютен боклук и марионетка...

    Коментиран от #38, #61

  • 33 По делата им...

    60 112 Отговор
    Простотията българска няма край. Никак не е случайно, че всички източно православни страни са изостанали и бедни.
  • 34 Гост

    30 10 Отговор

    До коментар #27 от "Атеиста":

    Невежооооо. Не си чел библията ма се дереш. В новия завет се съдържат и 4 евангелиета.отгърни и виж

    Коментиран от #43, #57

  • 35 Пaпa Фpaнциcк

    33 26 Отговор
    Нaй-важното, което Бoрисoв ми каза е, чe дoвечeра щe има сaдо-мaзo - чeстно да си кaжа, аз мнoгo обичaм сaдo-мaзо.

    Коментиран от #79

  • 36 Дух

    115 10 Отговор

    До коментар #18 от "Billy the Kid":

    А крестоносни походи,подкрепвани от многобройни католически елити-папи римски?
    Средства,с които воюваха кръстоносци-убийства,грабежи,палежи и т.н.-НЕ Е ЛИ бохохулства?
    Та тези божьи слуги на папата по зле от кгб или др.
    Тяло на Методи беше изхвирлено от гроба му по нареждане на папа римски,-бил проповедал кирилица и православието!

    Коментиран от #112

  • 37 Citizen X

    110 5 Отговор
    Че кога е имало общи литургии между католици и православни?
  • 38 да питам

    33 49 Отговор

    До коментар #32 от "Бачо Киро":

    безбожнико, ти който си посегнал на съкровена част от българската история и името на велик българин ти ли знаеш какво се е случило преди повече от 1000 г. щото си бил там?, но Бог забавя но никога не забравя. иде разплатата. поддържаш ДС поповете ли? или си прочел каквато и да е книга
  • 39 Townboy

    70 9 Отговор
    Естествено че ще са сдържани. Папата е СЕО на конкурентна фирма. В нормалните бизнес практики представители на конкурентни компании не ядат и пият на една маса.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пешо

    98 24 Отговор
    Прави са архиереите от БПЦ. Точно пък този папа е най-големия антихрист, а и предшествениците му не са стока и са били единствено и само вредни за България и православния свят.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 луд

    108 5 Отговор
    Само питам,ЗАЩО ни тролите цяла сутрин с папата. Това журналистите как не разбрахте, че политици,папи, мюфтии и др. са ви интересни само на вас и на самите тях си. Хора които казват " .. слушай какво ти говоря, а не гледай какви ги върша, аз и подчинените ми.." изобщо не ме интересуват. Вярвам в Бог, но не ми е нужен някой поп,пастор,мюфтия или къв и да е лежляк да ми превежда с Него.
  • 45 Ицо Багера

    48 10 Отговор
    За сметка на това "нашите" могат да му препоръчат добър модел на "Ролекс" и престижна марка автомобил.
  • 46 С УВАЖЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ. МЮСЮЛМАН прес

    32 60 Отговор
    Само телевизията на комунистите не отрази посещението на папата
    Думкаха народни хора , казалсъм много пъти че комунягите са за световен комунизъм и интернационализъм.
    ПРОСТО СА АТЕИСТИ И НЕВЕРНИЦИ .
    За мен едно таково посещение в родината ми е голяма чест и едно уважение и една голяма реклама .
    Сега вече ще знаят къде се намира една маалка държавица която е мирна и една хубава туристическа дистинация .
    Да си сменим чипа,уважаеми комунисти, антикомунисти, християни, мюсюлмани ,католици ,евреи ,идуси и др,
    Уважение и почит към всички вярващи и не вярващи.
  • 47 Италиано

    55 9 Отговор
    Хора що нбивате чембера на папата,такъвбил никакъв бил. Ми сърдете си се на ваште политици,те го поканиха не е виновен тоя който яде баницата а тоя дето му я дава.нали.той иначе щеше си седи у ватикан.вас ако ви поканят да посетите италия например и вии няма да откажете.нали.то вии и неканени идвате де.
  • 48 да питам

    31 12 Отговор

    До коментар #42 от "Дух":

    понтийски е пилат не римски но това е подробност, а как са станали най големи е с отговор в историята. няма да спорим коя е верната църква тази на Христос и наследниците Му или тази на петър и павел. това вече е решено от времето и църковния събор. темата е друга и манипулативна. в атеистична българия студеното посрещане. да де ама е просто такова от времето. помниш ли колко беше топло посрещането на кгб патриарха всеруски особено от една "дама" от президентството?

    Коментиран от #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Asmodeus

    54 17 Отговор
    Папи, патриарси, равини и ходжи пълна глупост. Релегията е една успяла световна секта.
  • 51 луд

    25 32 Отговор

    До коментар #42 от "Дух":

    Не знам от къде ги четете тия работи, ама не са верни. Първо Иисус е евреин т.е. е от юдеите (пише се юдеи).Живял е в Юдея, и е убит пак там. Съден е от първосвещенниците (Каяфа) и римляните , защото се чувстват застрашени от новата религия. Ти като живееш във България , кой очакваш да те съди. Във всеки случай няма да са евреи. Стига с тоя антисемитизъм.

    Коментиран от #58, #208

  • 52 Гост

    37 63 Отговор
    Бвгяме в католическия запад да работим, а не в православна Русия.

    Коментиран от #103, #160

  • 53 Бари

    68 10 Отговор
    Този самозванец папата , да се извини затова че на Света Гора запалиха 26 български монаха !!! Живи изгоряха .
    Обща молитва с тях никога !!!
  • 54 Кирил

    37 65 Отговор
    Добре дошъл с пожелания за мир и дружба.относно БПЦ,тя е проект на руските служби и няма никакво влияние всред българите.просто една корумпирана покварена ченгеджийски секта

    Коментиран от #202

  • 55 Попо

    46 6 Отговор
    Тая папа не е оная папа. Ша шляка ша пляка за бежанци ша говори
  • 56 Боа

    57 6 Отговор

    До коментар #48 от "да питам":

    Има си канони
    .Православие не може да служи една литургия с католици!Не може!
    А ти,ако си кръстен от православен свещеник,-ЧТО ПРАВИШ СТОЙКИ ТУТ?

    Коментиран от #118

  • 57 Атеиста

    28 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Да, тури ли са ги католиците тия евангелия, преди това внимателно редактирани!
  • 58 Дух

    49 11 Отговор

    До коментар #51 от "луд":

    Не е въпрос в антисемитизъма.
    Въпрос в това,че римски негодяи отнеха живота на Иисус.А сега убеждават,че са най-първи и преданни слуги божьи! Римски безумия!

    Коментиран от #102

  • 59 Добре де

    15 20 Отговор
    За какво се карат светите отци? Момченца има за всички.
  • 60 стоян

    24 30 Отговор

    До коментар #17 от "православие":

    До 17 ком =Българите не слагат петолъчки а само безбожните комунисти слагаха и слагат петолъчки =а комунягите не са българи = те са солташаци на руските комуняги ,в България

    Коментиран от #98

  • 61 Абе кире

    60 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бачо Киро":

    Той Константинопол католиците го превземат и разграбват още през 1204 година, много преди турците
  • 62 ДТиБ ВГиЗ

    34 4 Отговор
    Може да иде да погледне черквата "Невски", ама няма как да пеят заедно. Канон! Иначе, яки коментари
  • 63 Разликата

    84 10 Отговор
    Няма и не може да има общо между католик и християнин. Влезнете и в най-малката църква в България и незавсимо даали си вьрващ или атеист, атмосферата в нея дкосва сърцето ти. Влезнете и в католически храм, а те са просторни и празни от образи. Чувстваш се незначителен и потиснат или поне аз лично съм го изпитвал. Или ако го кажа по друг начин -всяка жаба да си знае гьола. Папата при католиците. Тук няма дела за вършене а само служи на управляващите да се мислят за нещо си!

    Коментиран от #127, #154

  • 64 Алфа Ромео

    89 13 Отговор
    За първи път ми харесват български попове, не са лицемерни поне, квото чувстват това правят, а Боки се радва и лиже като пале.
  • 65 Панов

    31 34 Отговор
    Всичките ни митрополити са ченгеджийски агенти.интересуват се единствено от личното си благосъстояние и въобще не им пука за хората и морала

    Коментиран от #72

  • 66 Обикновен Бг

    37 14 Отговор
    1.Този тъй наречен папа е чист наследник на римските императори, само където последният римски император сам се е провъзгласил за папа.
    2.Истинският католически светец, със кръвта на Христос във вените си е била дъщерята на Мария Магдалена и Христос която Мария Магдалена ражда във Франция, след бягството и от Юдея.
    От там катедралата Нотрдам носи своето име, самите вярвящи са я кръстили така т.е. Домът на Девата.
    3.Личната охрана на Мария Магдалена са били тамплиерите.
    4.Римският император и Френският император унищоцават Тамплиерите поради богатствата на ордена.
    5.При извършеният погром над тамплиердският орден през ноща тези войници които са били при Мария Магдалена и дъщерята на Исус успяват с много саможертви да изведат и двете от Париж, след това следите на всички тях изчезват. ЗАТОВА ХОРАТА КАЗВАТ, ЧЕ ГОСПОД Е СРЕД НАС И БРОДИ МЕЖДУ НАС.
    6.Няма нищо, ама абсолютно нищо общо между ИСТИНСКИТЕ РИЦАРИ ТАМПЛИЕРИ и сегашните тъй наречени тамплиери. Разликата е САМАТА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ.
    7.Истинските рицари тамплиери са има ли само 3 коня, 3 брони, 3 меча, 3 комплекта бельо, служили са ЕДИНСТВЕНО В ЗАЩИТА НА ВЯРВАЩИТЕ ПОКЛОНИЦИ В СВЕТИТЕ ЗЕМИ, А ВЕТЕРАНИТЕ СА БИЛИ ОХРАНА НА СВЕТОТО СЕМЕЙСТВО.
    8.Четох за едно изследване във Франция, че светото семейство е оцеляло и са намерени днк доказателства за това. Странно, за изследването после нищо не се разбра ?!?!?!

    Коментиран от #74, #78, #162

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 niki

    62 10 Отговор
    БРАВО НА ПАТРИАРХА.
  • 69 SAAB

    56 6 Отговор
    Само главанака обели коленете от тичане .....да го галят по чутурата ! :)
  • 70 Гост

    66 4 Отговор
    Разбира се, че няма да искат да имат общо с тези педофили. Ние сме християни, а политиците ще ни направят и мюсулмани ако им се плати.
  • 71 Pacenek

    41 10 Отговор
    Атеист съм, но вярвам,че има някакви сили!!! А, ТОЗИ КАКЪВ ГО ДЪРВИ В БЪЛГАРИЯ???!!!
  • 72 Госта

    18 3 Отговор

    До коментар #65 от "Панов":

    Сменяш "митрополити" с "политици" и всичко става точно.
  • 73 Мислещ

    47 21 Отговор
    Няколко интересни факта за християнството, които всеки знае, но просто някак си повечето хора не ги осмислят: Римската империя е била най-развитата и мощна държава в света. Няколко века след като приема християнството се разпада. България е била втората най-развита и най-мощна държава в света и е нямала никакви проблеми да се защитава от чужди нашественици. Няколко века след като приема християнството пада под турско робство. В Испания е същата история. Само в Израел не става същото, защото Израел създава християнството, но не го приема за себе си. Както дилърите на наркотици, продават, но не ги употребяват, защото знаят каква отрова е това. От българските революционери няма нито един, който да е разчитал на "християнските ценности" да се освободим. Дори Паисийй Хилендарски, който е бил монах, дори той е разчитал на Историята Славнобългарска да събуди българския дух, а не на "християнските ценности". А Ботев открито е критикувал християнството, заради робското мислене, пацифизъм и "смирение" което насажда у хората. Християнството няма никакви заслуги за запазването на културата ни по времето на турското робство, каквито то често си приписва. Истината е че Османците не са унищожили християнството по българските земи просто защото то им е вършело перфектна работа във възпитаването на робско мислене у Българите. По абсолютно същата причина и днешните управляващи дават пари за църкви, държавни субсидии за заплати на попове и поддържат християнството.

    Аз при

    Коментиран от #148

  • 74 преминаващ

    17 4 Отговор

    До коментар #66 от "Обикновен Бг":

    ''Нотр Дам'' значи Нашата дама.Твоето е свободен превод.

    Коментиран от #77

  • 75 4х4

    16 25 Отговор
    Е, ние кога не сме се осрали, че днес да е нещо по-различно...
    Да видим кво ще стане, когато нашият Патриарх отиде в Рим.
  • 76 Човек

    9 9 Отговор
    ..не може да бъде Бог, защото е подъл, грешен и смъртен. Не визирам личноста на Исус, а само че е човек, а онова което ни пеят католиците че Исус е Божи син, просто е една лъжа. Защо го убихте?! Исус се е борил за свободата на еврейския народ, изправил се е срещу могъществото на Рим, и е платил с живота си. Той ще е жив вечно като символ за мъжество, а неговите врагове тънат в забвение и биват споменавани само като съпътстващи образи.
  • 77 Обикновен Бг

    4 0 Отговор

    До коментар #74 от "преминаващ":

    Е щом казваш.
  • 78 12 века разлика

    12 2 Отговор

    До коментар #66 от "Обикновен Бг":

    Нещо много си се объркал в т.5. Къде смеси 1-ви и 13 век?!? Цялата ти т5 не отговаря на истината. Т.8 "намерени днк доказателства" и после "за изследването после нищо не се разбра" и аз нищо не ти разбрах.
  • 79 нидялко

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Пaпa Фpaнциcк":

    Ще има и малки момченца.
  • 80 katolik

    22 51 Отговор
    Като ви чета коментарите разбирам защо сте Бедни и Прости и искате да се върнете в кошарата на социализма....

    Коментиран от #83, #85, #113

  • 81 Малтус II

    31 22 Отговор
    Срам от Бог ли ? Ха ха... Ако имаше бог, и ако той беше толкова добър, всеопрощаващ и всемилостив, колкото го описват (като в реклама на Слави Трифонов) дали щеше да допусне всички гнусни неща, които се случват по света ? Щеше ли усмихнато и всеопрощаващо да гледа как милиони измират от глад всяка година, когато само 10% от разходите за въоръжаване бихи ликвидирали глада по света ?? Щеше ли да седи безучастно, когато чужди армии избиват невинни жени и деца ?? Щеше ли да си мълчи, когато умират болни деца, чиито единствен грях е, че родителите им са бедни ? Щеше ли да допусне цели държави и народи да бъдат системно затривани, за да могат управниците им спокойно да крадат ?? Аре помислете си и ми отговорете........... Има 4 евангелия, да. Но има и още 11 забранени такива, които църквата умишлено е забранила, защото всъщност само те казват истината за произхода, живота и "божествените" и деяния на Исус !
  • 82 Наблюдател

    13 35 Отговор
    Полковник Гундяев е забравил на българските православни скотове да общуват с папата. Затова е "хладното посрещане".

    Коментиран от #114

  • 83 Филибар

    13 37 Отговор

    До коментар #80 от "katolik":

    Невежи и долни хора....прост народ.....само фес им трябва......Честит празник,братя Католици...бъдете честити.....

    Коментиран от #116, #136

  • 84 666

    24 31 Отговор
    чета коментарите и мисля си за това колко сме жалки .българите мразим всичко и всеки .обичаме само този който ни го набутва.затова сме на това дередже

    Коментиран от #119, #230

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Лаик.

    49 5 Отговор
    Мога да кажа, че съм лаик протези въпроси, но невежеството на тази публикация ме потресе.
    Великата схизма забранява на православната църква общи молитви, обреди и т.н. със католически свещеници.
    Така, че това което направи българският клир е максимално учтиво!
    Ако се смяташ за православен християнин , ще трябва да се съобразяваш с тези забрани и да не ги пристъпвали.
  • 87 Лаик.

    27 2 Отговор
    Мога да кажа, че съм лаик по тези въпроси, но невежеството на тази публикация ме потресе.
    Великата схизма забранява на православната църква общи молитви, обреди и т.н. със католически свещеници.
    Така, че това което направи българският клир е максимално учтиво!
    Ако се смяташ за православен християнин , ще трябва да се съобразяваш с тези забрани и да не ги пристъпваш.
  • 88 Двете религиозни мафий не се понасят😂😂

    7 23 Отговор
    Иначе се кълнят че служат на ицето и проповядват добрини а?😂😂😂😂😂😂😂 храма бил отворен за всички ама папата не можел да се моли вътре😂😂😂😂😂 са видите ли че Свети Сталин е бил прав като е разрушавал църкви и е трепал поповете😂😂😂😂

    Коментиран от #163

  • 89 папатак

    48 6 Отговор
    Да бяха подарили на папата не чипровски килим,а репродукция на иконата в притвора на манастира "Зограф" на Атон как рицарите -католици изгарят православни монаси в кулата на Зографския манастир,защото са останали верни на Православието и не са поискали да признаят главенството на римокатолическия епископ. Що се отнася до лелеяното "съмолитстване"нека авторът направи справка що значат 11 и 45 апостолски правила.
  • 90 Ая Мерич

    13 33 Отговор
    Поредното доказтелство,че българина харесва само себе си... Колко простота,Господи,какво невежество...
  • 91 Гост

    46 10 Отговор
    Папата няма работа в БЪЛГАРИЯ
  • 92 Стани да си легнеш

    18 34 Отговор
    Типично по нашенски оплюваме човека който го почита половината цивилизован свят ,по добре е когато дойде та ни тегли една пу..а майна Руския патриарх ,и опростим дълга на мюфтийството.
  • 93 Ганю е неверник😂😂😂обича турския само

    14 20 Отговор
    Руския патриарх бил агент носел скъп часовник и имал самолет и яхта папата бил не знам си къв си😂😂😂😂ама за хожата нищо не смее да каже че Ердоган е близо и ше има отвори бузи😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #121

  • 94 сеирджия

    40 7 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Какво искаш да кажеш!?Че всеки папа е преродения апостол Петър ли!? Или, че апостол Петър не е реален, а е събирателен символ!? Царе сте да извъртате нещата както ви отърва. Обаче масовото образование промени характеристиките на масите. Вече трудно ще намерите хора дето да ви се вържат на простотиите. Дори и чалга поколението е достатъчно интелигентно за да ви поизпоти. Само много препатил човек с голяма мъка в сърцето може да се хване на въдиците ви като "удавник за сламка". Затова всички хлъзгави слуги на капитала не сте нищо повече от гнусни кърлежи-кръвопийци. Въпреки, че съм атеист и много често съм плюл нашите попове, сега изцяло заставам зад тях. Няма по-гнусно нещо от западното лицемерие.
  • 95 ИМПЕРИАЛИСТ

    29 7 Отговор

    До коментар #11 от "Папите са сатанисти":

    Да, достатъчно е да се види "двурогата" форма на католическите катедрали и липсата в тях на олтар...
  • 96 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 8 Отговор

    До коментар #11 от "Папите са сатанисти":

    Да, достатъчно е да се види "двурогата" форма на католическите катедрали и липсата в тях на олтар...
  • 97 ИВАН

    60 0 Отговор
    О мой Боже, правий Боже
    не ти що си в небесата,
    а ти що си в мене Боже,
    мен в сърцето и душата.
    .................................
    .................................
    Не ти който си помазал,
    царе, папи, патриарси,
    а човека си оставил,
    роб да бъде на земята.
    ...................... Гениалния Ботев е казал всичко, стиховете му и сега са актуални.
  • 98 Веселин Бенев

    13 14 Отговор

    До коментар #60 от "стоян":

    Петолъчката (звезда) е сатанински символ на паднал ангел! Социализмът е измислен от католиците - йезуити!
    Във Ватикана е пълно със звезди по подовете на катедралите и не само там!

    Коментиран от #100, #108

  • 99 тъпунгер

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    А юдеите на кой служат?
  • 100 даааа

    21 7 Отговор

    До коментар #98 от "Веселин Бенев":

    А йезуитсвото е измислено от евреите, комунизма също, петолъчката също. Първия йезуит е чифут!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 евреите

    19 0 Отговор

    До коментар #58 от "Дух":

    А кой го предаде Иисус на римляните?
  • 103 сеирджия

    38 5 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Не казвай "бягаме". Бягаш ти. Бягат и мухите към по-миризливата гниеща мърша. Аз съм тук и смятам тук да си остана. ЧУВСТВАМ СЕ ПО-ДОБРЕ ТУК! Смятам, че гадостите тук ги има навсякъде по света(даже са по-големи) защото имам познати там, които са ми достатъчно близки за да ми споделят откровено. Още преди 25години моя позната ми сподели, че в щатите тихомълком се приема сред почтените хора за неучтиво жена да заговаря непознат мъж защото му докарва невероятен стрес от усилието да прецени защо го прави. Мъжът се препотява, пребледнява и си гълта езика от усилие да прецени какво може да ти отговори без да създаде риск да го съдиш за обида или сексуален тормоз. Дори се приема за невъзпитано да го попиташ на улицата "колко е часа". Там отдавна са ликвидирани нормалните човешки взаимоотношения. Общува се само с посредничеството на парите. Безумните им закони се опитват вече да налагат това дори и във взаимоотношенията в семейството, между най-близки роднини (например деца и родители).

    Коментиран от #178

  • 104 9689

    13 6 Отговор
    Браво,така трябва.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 На майка ти

    2 15 Отговор

    До коментар #16 от "Атеиста":

    В устата го пише докато юда искариот и матей да и правили тройка и monster gumshot от анално положение

    Коментиран от #109

  • 108 веселяк

    27 1 Отговор

    До коментар #98 от "Веселин Бенев":

    Да, да, да! Прав си! Само пропусна, че американците са най-заклетите комунисти понеже имат най-много петолъчки на знамето си!
  • 109 Атеиста

    10 1 Отговор

    До коментар #107 от "На майка ти":

    Имаш предвин на товойта кадъна където те е изс***ла без да иска
  • 110 иии

    42 4 Отговор

    До коментар #10 от "Електрошок":

    нека папата да направи бежански център на площада във ватикана и тогава да дада акъл!

    Коментиран от #124

  • 111 магураджия

    8 14 Отговор
    как да се съгласят като всички са бивши агенти на ДС.
  • 112 И аз да кажа

    7 15 Отговор

    До коментар #36 от "Дух":

    Дух, ама невеж! Научи български, преди да сееш московските глупости.! Не заслужаваш нито внимание, нито отговор
  • 113 Вие бесепарите

    5 10 Отговор

    До коментар #80 от "katolik":

    ..преди грухтяхте против гнилия запад и педофилията но катлическата цръква, а сега като ви го нахакаха отзад загрухтяхте обратна песен, предатели, безнравствено племе.
  • 114 Мноо си

    7 2 Отговор

    До коментар #82 от "Наблюдател":

    ..наблюдателен бря, и сигурно се мислиш за по-умен от останалите, специален, наблюдател.
  • 115 И аз да кажа

    10 19 Отговор

    До коментар #49 от "Грух":

    Ами интересно е поне да видиш духовния глава на два милиарда души, простако! Но ти си пусни Ивана или Мара Отварачката да ти сгреят душата и разширят кръгозора.

    Коментиран от #125, #126, #128, #152, #167

  • 116 Алооуу умния

    10 2 Отговор

    До коментар #83 от "Филибар":

    ..ти от чие племе си ве?!
  • 117 Марат

    12 14 Отговор
    Е, току що видяхме, че тази статия е абсолютна глупост. Папата да си ходи по живо по здраво, че нашите православни дървета облечени в раса ще останат без клир. Толкова ни е закостеняла БПЦ.
  • 118 Я стига

    6 11 Отговор

    До коментар #56 от "Боа":

    Моля, посочете ми тези канони, но не руските
  • 119 Именно, мноо си прозорлив

    12 6 Отговор

    До коментар #84 от "666":

    ..безнравствено мерзско племе, европа го опъва отзад а той си мисли ах колко е хубаво в европа. Е, кому са нужни такива?!
  • 120 Стига бе!

    13 8 Отговор

    До коментар #21 от "КОГАТО ТУРЦИТЕ ОБСАЖДАТ":

    Византийският император е обсаден в Константинопол,но отива в Рим?!? Как така? Със хеликоптер, може би? И как папата ще му помогне? Европа е била едно болно село
    . Турците да ударили Балканите, защото тук е било сърцето на политиката, икономиката и търговията. Това все едно,днес да превземат САЩ и Тръмп да иска помощ от Венецуела. Айде да мислим малко. България е била превзета вече 50 години,помощ са имали само от Генуа,по море и това е. 700 години по -рано Тервел помага на Византия,при същата ситуация.

    Коментиран от #132

  • 121 Именноо

    15 6 Отговор

    До коментар #93 от "Ганю е неверник😂😂😂обича турския само":

    ..неверници са ония ганьовци джендъри които се ашладисват с католиците и депесарите.
  • 122 Бесни Страшни Пенсии

    10 2 Отговор
    Ех, а колко топло посрещахме ние едно време ...
  • 123 Гостилничаря

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Това по вина на тачения иначе комунизъм. Нямаше даже Коледа по онова време, религията тънеше в забвение а именно вярата стои в основата на всичко добро (и във всичко лошо, ако я няма).

    Коментиран от #131

  • 124 Електрошок

    39 0 Отговор

    До коментар #110 от "иии":

    Това посещение в лагера за мигранти ме притеснява.А иначе Ватикана има средства да открие не лагер за мигранти,а цяла държава.Така ще покаже хуманност не само на думи.

    Коментиран от #133

  • 125 Стига бе!

    39 4 Отговор

    До коментар #115 от "И аз да кажа":

    Един милиард католици,а не два! Повечето са в латинска Америка и не са приели католицизма,а са клани от католици. Да не забравяме и Инквизицията от същата тази Ватикана,убила умни и прозорливи хора и съответно спряла човешкият прогрес със столетия. И в днешно време,скандали с блудства и педофили! Този папа не е виновен,но е начело на същата тази църква
  • 126 Стига бе!

    21 3 Отговор

    До коментар #115 от "И аз да кажа":

    Един милиард католици,а не два! Повечето са в латинска Америка и не са приели католицизма,а са клани от католици. Да не забравяме и Инквизицията от същата тази Ватикана,убила умни и прозорливи хора и съответно спряла човешкият прогрес със столетия. И в днешно време,скандали с блудства и педофили! Този папа не е виновен,но е начело на същата тази църква
  • 127 Я стига

    17 19 Отговор

    До коментар #63 от "Разликата":

    Ти сравни духовниците- нашите мърльовци, дето с мазна ръчица прибират левчета и се пъчат със скъпи дрехи, коли, часовници и запивки и софри . И въздържаните чисти католически свещеници. Иди виж във Ватикана какви съкровища на културата са събрали и опазват и представят на всеки любознателен човек. А сега се запитай защо нашите църкви са малки и бедни, поинтересувай се как църковни имоти се дават под наем на мутри с комисионни, как БПЦ губи дела за църковни имоти, като се разсейва и не си брани интереса. Поинтересувай се колко училища, болници, детски градини е организирала БПЦ? Защото точно с такива дела се занимават католическите органи, а нашите се изтрепаха за свещоливницата. Поинтересувай се имаме ли мисионери? Защо нямаме?
  • 128 Чалга

    13 3 Отговор

    До коментар #115 от "И аз да кажа":

    ..слушат именно джендърите гъзолизачите на европа
  • 129 Вуйчо

    18 5 Отговор
    Тиквето, като е канил папунгера, защо не си го среща в Банкя!?
  • 130 Ники

    18 0 Отговор

    До коментар #21 от "КОГАТО ТУРЦИТЕ ОБСАЖДАТ":

    Гърция не е Източната римска империя, а Византия е името й, възникло през 18-ти век. Историите са малко мъгляви, но за Б-я и ние сме си виновни - както винаги се делим.
  • 131 Иименноо

    13 5 Отговор

    До коментар #123 от "Гостилничаря":

    ..тогавашните бесепари които грухтяха против гнилия запад, а сега станаха най-върлите капиталисти и грухтят против българския народ че православните били прост народ.
  • 132 ПО МОРЕ МОЙТО СОПОЛАНКОВЧЕ

    5 5 Отговор

    До коментар #120 от "Стига бе!":

    По МОРЕ. И КЪТ НЕ СИ ЧЕЛ И УЧИЛ НЕ ПРАВИ ДОГАТКИ ОТ КОИТО МОЙ ДА ПОВЪРНЕ ЧОВЕК......

    Коментиран от #135, #137

  • 133 Ще те подсетя

    11 8 Отговор

    До коментар #124 от "Електрошок":

    ..идват евроизбори, и брюксел не иска силна ГЕРБ-ерска България, а иска на власт в Бг да са техните подлоги бсп(дпс) или костоварското дясно, но то е вече в забвение. Ще последва сигурно новина че Герб ще приема бежанци в Бг. Това е за да отклонят електорат от Герб.
  • 134 Многоо

    6 6 Отговор
    ..бесепаро - католико - европейско гзолизачество в тоа пръднъл сайт бре.
  • 135 Стига бе!

    4 2 Отговор

    До коментар #132 от "ПО МОРЕ МОЙТО СОПОЛАНКОВЧЕ":

    Обясни тогава,че ми стана интересно
    Като гледам май ще се появи Батман
  • 136 Хайл

    29 3 Отговор

    До коментар #83 от "Филибар":

    Невежи ли? Колко народ изби вашата "света" инквизиция,изби всеки отказващ да приеме католицизма в новия свят /америките/,колко народ е избит по европа заради това че са протестанти,лутерани,източно православни,че дори и католици несъгласни с закостенелите мисли на църквата ви? Не проповядва ли същия този папа любов към убийците на християни,същите тези атентатори не бяха ли излъгани че ще живеят тук както в рая безплатно,към педофили и джендъри...та какво си честитите не ми е ясно и какво му е "светото" на папата?
  • 137 Стига бе!

    4 2 Отговор

    До коментар #132 от "ПО МОРЕ МОЙТО СОПОЛАНКОВЧЕ":

    Думата обсаден,ти казва че 180 000 турци са завардили и по море и по суша. А и тогава са разчитали на гребци и платна,а и как си представяш император да напусне. Нали крепостта ще падне на другият ден.
  • 138 Приказки под шипковия...

    10 12 Отговор
    Ченгетата в расо от БПЦ чакат тамян от Масква... Сибирци и анадолци не пускат България към стария свят, защото това значи висок стандарт, просвета на населението и сбогом на империите...
  • 139 BG BG BG

    29 2 Отговор
    Еми браво,как да го посрещнем на тази дата и въобще,забравиха за Баташкото клане изродите управляващи 😤😤😤😤
  • 140 Никой

    22 3 Отговор
    Като чета коментарите ме е срам ,докато православни и католици се делят и искат да покажат кой са "по велики " в Родопския край има "тих "процес да се привлекат колкото може повече хора към исляма .
  • 141 Цар Вул

    18 5 Отговор
    Един е БОГ,а ИИСУС е НЕГОВИЯТ ПРОРОК!К,ви са тия ДРУГОВЕРЦИ дошли от майната си да правят литургии да посещават лагери и т.н.Но докато ни управляват ГРОБ-арите все ще е така!Това се казва ГЬОН СУРАТ!!Когато този католик покани нашият Патриарх да изнесе с него литургия в Свети Петър и Павел в Рим тогава да иска и той съответната такава!Брависимо на патриарха!Да!Да го посрещнат като държавен глава на измислената държавица Ватикан!Добре!Ама другото е нахалство от рода на :"Да бутнеш баба си по стръмната стълба и да я питаш защо бърза"!А като толкова се е замислил за тези полуидиоти от цял свят/населници нахалници/има си държава да ги приеме там и да ги настани тъкмо ще осигури и на неговите пастори развлечение!КАЗАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #145

  • 142 Глкгулг

    36 2 Отговор
    Папата ни говори за демографската криза и да приемаме мигранти. А що не каже в прав текст на Борисов - вдигнете доходите, детските, пенсиите, дайте облекчения на младите семейства, намалете данъците за лекарства, основни храни и книги, вкарайте престъпниците в затвора! И мигранти.... Предлагам утре папата да бъде освиркан за това, че ни натрапва да приемаме мигранти. Мигранти, които не само, че нямат нищо общо с християнството, а дори ни налагат своята култура и религия! Южна и Североизточна България вече е маркирана територия с джамии в пусти села! България - християнска и източноправославна завинаги!!!
  • 143 Paxnas

    7 3 Отговор
    Папа Лапа,мен не ме интересува,по важното хората които са около мен да са щастливи,и ако за другите етака още по добре.
  • 144 Голем смях

    14 17 Отговор
    Не случайно православните народи са най-бедни в Европа.Не случайно православните бяха завладяни от османските турци.Всяка държава с патриарх,всяка дърпа чергата към себе си,автокефални ,бета кефални,безкефални ..славянски братя и прочие простотии.Католиците не си оставиха магарето в калта.Славяните католици къде са,и къде са славяните православни.Католиците спряха османските орди пред Виена.Католиците на полските славяни и Собиески.Не случайно прибалтийските държави,Словения и Хърватска ,Полша и Чехия и Словакия са десетки години вече пред ..православните европейци.
  • 145 Мария

    10 3 Отговор

    До коментар #141 от "Цар Вул":

    ХРИСТИЯНИНО ИСУС НЕ Е ПРОРОК.ТОЙ Е БОГ В ЧОВЕШКА СЪЩНОСТ.А КОЛКОТО ДО ТОВА ,ЧЕ БОГ Е ЕДИН СПОР НЯМА.НО ПО ТОЗИ НАЧИН Е ВЪВЕДЕНИЕТО В КОРАНА ЕДИН Е АЛЛАХ И МОХАМЕД Е НЕГОВИЯ ПРОРОК.НЕ СЕ ПОДДАВАЙ НА ЧОВЕШКАТА СУЕТА НАЧАЛОТО И КРАЯ НА ВСИЧКИ Е ЕДИН И СЪЩ, НЕКА ПО СРЕДАТА БЪДЕМ ПО ДОБРИ!
  • 146 Фелиша

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Meganoob BG":

    Самите православни християни в Константинопол не са искали помощта на Папата,а са предпочитали да паднат под Османска власт.Почетете повечко история.Четете реално.А не да четете както ви изнася.

    Коментиран от #151

  • 147 Кичка

    17 4 Отговор
    Много е психопатско всичко около тия Папи,Ватикана и въобще тази фанатична вяра-Католиците.Не ми харесва нищо от всичко това. С просто око се вижда ....Не е Чисто....тоест...Нищо общо с това което се представя. Страшна секта е това!
  • 148 Голем смях

    15 5 Отговор

    До коментар #73 от "Мислещ":

    Не те знам колко си мислещ,но си тъп като гъбена чорба.Източната римска империя загива повече от 1000 г. след приема на християнството.България 500 г след приема на християнството.И кога България е била ....втората най-развита и мощна държава в света ..Нова история ли измисляш или си тъп по природа.Именно християнството е дало хилядолетното предимство на народите ,които го изповядват пред останалия свят.Християните дадоха на света Леонардо,Галилео,Коперник ,Микеланджело и хилядите творци на Ренесанса.Християните откриха Новия свят и разпространиха религията на нови континенти,за да са сега 1 000 000 000 поклонници католици.Нима сме можели да бъдем будисти или мюслита след като Исляма го е нямало все още по света.Християнството е естествения локомотив на човешката цивилизация със своята човеколюбива и равноправна между половете същност.Не случайно най-демократични са християнските държави.Не случайно тук не могат да те убият с камъни заради вечеря с чужд мъж.
  • 149 АллллллаХ

    1 7 Отговор
    Местя
  • 150 Здравомислещ

    12 0 Отговор
    Ние имаме право на един единствен избор в живота си. Да бъдеш овчар, или да бъдеш овца! При положение, че пастирите са ясни, вашият предопределен избор е ясен.
  • 151 Голем смях

    14 3 Отговор

    До коментар #146 от "Фелиша":

    За това най-смелите защитници на Константинопол и единствените,които са оставени да напуснат с почести завладения град са били венециански и генуезки войници.Католици от където и да го погледнеш.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Борис

    21 18 Отговор
    Като слушам глупавите и злобни брътвежи срещу папата, все повече се убеждавам, че страна като нашата пълна с комунисти, путинофили, русофили и неуки псевдоортодоксални радикали, а не истински вярващи, нищо добро не я чака. Папите са имали своите грехове, но това е било в миналото, този с какво е виновен. Също и византийските василевси са правили злини на Запада, когато са били по - силни от тях, това защо не го коментираме, или византийците са лоши, само когато са правили злини на България. Доста прост, елементарен и злобен комплексиран народец сме за жалост и това ни обрича без бъдеще. Това чака всички православни държави между другото, ако продължаваме да сме такива, а най - вероятно ще продължим да сме такива, докато изчезнем.
  • 154 Иван

    15 5 Отговор

    До коментар #63 от "Разликата":

    Аз съм католик и не смятам, че чувството ти има обективна причина, освен, може би, твоят навик да посещаваш източноправославни църкви. Не си свикнал със западните ритуали, затова не ги и разбираш. Впрочем, попадал съм съвсем случайно на католическа служба точно пред Коледа, хората тихомълком ми дадоха библия в ръката и ме приеха между себе си, въпреки, че им прекъснах службата и спокойствието. Хора като хора, никого не са изяли... Между другото, точно тези хора отделят от залъка си, за да помогнат на нуждаещи се, от българи чакай помощ...

    Коментиран от #173, #199

  • 155 незнайко

    19 8 Отговор
    Католици и православни християни обща молитва КЪМ КОГО ??? Това с папата ми идва малко изкуствено !!! Защо се мъчат да ни натрапят КАГОЛИЦИЗМА ???
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Xxx

    8 3 Отговор
    Папата - соросоид, православните попчета - комуняги. Какво общо да имат
  • 158 vasik atanasova

    10 22 Отговор
    ПРАВОСЛАВНИТЕ СА ТАКА
    МИСЛЯТ СЕ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ
    А ТОЗИ ЧОВЕК Е ОБЕДИНИТЕЛ НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ

    Коментиран от #164

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Хахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Че кой ще ви пусне там да работите?
    За вас отредена друга територия за бачкане. Между другото , Русия е втора , след САЩ , страна в света, по брой мигранти, желаещи да живеят и да работят на нейна територия.

    Коментиран от #176, #180

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Стига бе!

    11 0 Отговор

    До коментар #66 от "Обикновен Бг":

    Скачаш от век във век много бързо.Исус е разпнат и е започнала новата ера и новото летоброене, рицарите след 1000 години пазят щерката......!?! Само трябваше да напишеш,че са я пазили с автомат Калашников и абсурда щеше да е пълен
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Main Fürher

    13 8 Отговор
    Папата защо се прави на християнин,като е еврейн?Юдейте не са свещени народ,а народ предател Юда е от този народ,а Юда предава Исус.Папата да ходи да мои краката на еврейте и маймуните,а ние ще си четем Майн Камф и ще викаме Хайл Хитлер!
  • 167 Neo

    13 2 Отговор

    До коментар #115 от "И аз да кажа":

    Самия термин „духовната глава” трябва да ти подскаже колко свободни са тези два милиона, които ходят да му се кланят. По същия начин, по който е всяко стадо овце по света - имат нужда от своя овчар, който да ги води към кошарките, а овцете горките, не знаят по каква работа съществуват.
  • 168 Въпрос

    15 2 Отговор
    Искам да уточня на уважаемия модератор в този сайт, че думата „педерастия” не е опит за обида. Беше ми интересно да разбера дали накой е попитал уважаемият „папа”, какво мисли за употребата на „педерастия” от неговите поклонници и дали действително се извършват и други, още по-извратени и не толкова набожни деяния към малки момчета.
  • 169 Антифашист

    23 3 Отговор
    А защо трябва православието да се кланя на католицизма? Какво е дошъл да вербува този папа не разбирам. Църквата ни не е склонила глава пред османците в продължение на 5 века, че пред този палячо със смешна шапка ли ще склони глава. Единствената религия пред която запада се прекланя е капитализъма, тоест религията на сребърниците. Че какво, ще научим от религиозният водач на такова общество?
  • 170 Bubbles

    14 0 Отговор
    Хорската простотия граници няма, а религията е точно за тия хорица дето са толкова прости че вместо на Бога се кланят на попове, папи, равини, имами и пр.
    Бог е един за всички, а за да вярвапш в него не ти трябва религия!
  • 171 Четворка

    18 1 Отговор
    Защо се сърдят католиците???Няма как да отслужат литургия заедно,различията са големи това би било лицемерие,Синода и взел възможно най доброто решение
  • 172 Стига бе!

    15 1 Отговор
    Най-голямата православна държава Русия, не е била под турско. Папата години наред е молил Калоян,но в онези времена е все едно да играеш в Реал Мадрид,а да ти предлагат в Славия. В онези времена културата, образованието,пазарите и капиталите да били около Константинопол и на. Балканите
    Западна Европа е било доста неатрактивно място, докато ме е открита Америка и не да донесени култури като царевица,боб, картофи и т.н.
  • 173 Стига бе!

    15 2 Отговор

    До коментар #154 от "Иван":

    Смирени да защото знаят,как е наложен католицизма, особено в Америка. Цивилизации са изчезнали,а за Инквизиция нещо да си чувал? Когато то е тъмно миналото,гледаш да си смирен и по нисък от тревата, защото ако ме всички,то достатъчно помнят и знаят какво е станало
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Людмила Попкръстева

    24 3 Отговор
    Много ясно, че това ще е отношението на Православната Църква! Между Източната и Западната Църква е имало и има все повече разлики. Фундаментални. Та преди 2 - 3 години папата обяви, че Господ и аллах са един и същи Бог - ?! Толерира хомосексуалността, като демонстративност. Хвърля се циркаджийски да целува крака на затворници и управляващи. А се разкриват все повече злоупотреби в католическите манастири. Дори няма да зачеквам промените в Писанията и натрупани от векове, жестокости и безумия от страна на католическата църква. Та папата е за икуменизъм! За смесица, бълвоч. За Вавилон. За каква обща молитва говорите?
    Моите почитания към отношението на Патриарха ни! И не забравяйте, че това не са леки и лесни решения...

    Коментиран от #179

  • 176 И аз да кажа

    1 7 Отговор

    До коментар #160 от "Хахаха":

    Искаш да кажеш, че повече хора искат в Русия ,а не в Германия? Кого лъжете!

    Коментиран от #211

  • 177 Хистерик

    9 2 Отговор
    Навръх Гергьовден да ни бутат Папата - тва е наивност! Спомнете си как цар Калоян му е скачал на 4 крака и лаел, като куче във Ватикана...
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Глупостта лимит няма

    9 8 Отговор

    До коментар #175 от "Людмила Попкръстева":

    Като сте захласнати по православието, гледам забравяте...православни какво? А, християни. Не е ли това същностното- християнството? Какво сте се настървили! Просто ме е срам, живял съм в чужбина и ходех в техните храмове, като питах има ли проблем, че съм ортодоксален? Никога, никой католически свещеник или богомолец не ми е казал и една крива дума - реакцията беше : Бог е един, важна е вярата, заповядай с нас! Тук като ви чета злобните коментари не виждам никаква християнска любов, помислете кой ви насъсква и не си въобразявайте, че Бог иска такава вяра!

    Коментиран от #198, #234

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 ВЯРА

    5 7 Отговор
    Много злоба бе братя християни! ЗАЩО? По-добре ли се чувствате, като изляхте отровата си върху ближните си???
  • 182 Православен

    10 0 Отговор
    Скъпи католици,правите такива коментари който не подобават на християни...лично аз не смятам че Папата е лош човек или нещо подобно,както знаем има православни по лоши дори от мюсюлманите,тук има хора определящи се като православни но непознаващи вярата си, и също коментарите не подобават на християни...сега аз не знам дали е добър или лош човек това само Бог знае,аз лично не се смятам за по добър от когото и да било,разберете едно става въпрос засериозни различия между нас,това не означава че не можем да имаме добри отношения един към друг,трябва да се увяжаваме и помагаме,но различията са факт това не означява че трябва да има омраза..смятам че Синода е постъпил правилно иначе другото би било лицемерие,няма нужда от обща лицемерна литургия,Папата иска и вещае мир в което няма нищо лошо всички искаме мир,но ако четем Библията виждаме че мир няма да има и ако сме искрени,всеки християнин познаващ вярата си знае че човечеството го чакат трудни и тежки времена,но в никакъв случай мир...и всеки който казва че идва мир на земята открито лъже,всеки един Християнин без значение дали е католик,православен или протестант знае че това е невъзможно да се постигне,още по малко със обединяване на религиите,обединението може да постигне фалшив мир който не би траел дълго,не знам......Бог знае този Папа може да е искрен в намеренията си и да прави всичко от чисто сърце,но не всичко зависи от него има и други хора там, и ако не е удобен просто няма да е Папа,знам че има
  • 183 Православен

    8 0 Отговор
    знам че има много ама много добри и искрени католици и са готови винаги да помогнат на нуждаещия се,но нека бъдем чесни няма как да има обща литургия,не се сърдете и обиждайте това не е поради омраза а поради различията който бих казал са сериозни,това не означава омраза понеже ако е омраза означава че нямаме Христос в сърцата си, сами знаете че Христос е главата и няма наместник на Бога тук на земята,дори и да е Папа,Свещеник или Пастор,всички са грешни и имат своята борба в живота със греха,няма безгрешни...Един е бил безгрешен и изпълнен с любов към всеки човек,но ние хората го разпъваме...нека имаме диалог по важни неща и нека сърцата са ни са изпълнени с любов един към друг,нека няма омраза и се водят добри диалози без спорове относно служението и вярата,нека има диалог във който да се стигне до правилните изводи,католиците няма да станат православни нито обратното,макар че има такива случки но това е въпрос на личен избор,както има протестанти станали православни други пък католици,да всички ние вярваме в един Бог и знем че оправданието идва чрез вяра в Христос и изпълняване на Неговите заповеди,и че пътя е труден и тежък за всички искрено вярващи в Него,знаем че не ни е обещал лесен път така че нека се отнасяме един към друг така както подобава на Християни,разберете едно нещо вярвяме в един Бог но,нито католиците ще станат православни нито православните католици,поради съществени различия, не е нужно са влизаме в спорове за различията,но може да
  • 184 Един

    12 0 Отговор
    Из „малките промити мозъчета” или защо аз повече никога няма да празнувам Хелоуин...
    Открих нещо важно и според мен всеки българин който уважава себе си и своите корени е хубаво да го проумее...

    Ние ги мислим за наши, а те ни мислят за чужди...

    Те ти говорят за интеграция, но на практика има едно тотално обезличаване и обезценяване на нашите обичаи и цености, натрапват ти думата глобализация, но се получава единствено и само налагане на техните закони и принципи...

    Преди една година на 31.10.2014г. в 20ч. На вратата на апартамента ми се позвъня, аз отворих с любопитство , пред вратата ми стояха три 6-7 годишни момиченца облечени като феи, усмихнаха ми се и ме посрещаха с репликата „пакост или лакомство”. Тези дни пак наближава 31 октомври и случката преди една година ме накара да се замисля за тенденцията(и посока, която въобще няма да ви се хареса), това ме мотивира да навържа няколко събития от което се получи една цяла картина.

    Досега, когато папата е идвал в България съм го приемал неутрално, но вече не, защото знам, че това е поредната маневра към нашите хора и нашите деца, поредната манвра за окупация и асимилация...вече знам, че ние сме на мушката, вече онази катедрала в центъра на София, зад халите няма да я гледам неутрално, защото това е поредната стъпка на една чужда и далечна от нас религия отровена от алчност...

    Ето и основните фактори:
    1. Историческото развитие на конфликта между Източната и Западната църква.(взето от „Истори
  • 185 Два

    9 0 Отговор
    Ето и основните фактори:
    1. Историческото развитие на конфликта между Източната и Западната църква.(взето от „История и анализ на религиозните системи” автор Ивайло Костов)
    Отначало всички християни били единни по отношение на вярата, както и по отношение на структурата на църквата. Постепенно обаче географската отдалеченост между Източната и Западната църква, различната минала езична ориентация на източните и западните хора и различната им историческа съдба оказват своето въздействие, така с течение на времето между двете църкви възникнали несъгласия и спорове, които прераснали във вековете в нереодолими конфликти...
    Своите властолюбиви претенции папите започнали да проявяват рязко и открито през 5ти век. На Четвъртия вселенски събор представителите на папата заявили, че Римската църква стои над всички църкви и трябва да й бъде признато правото да решава спорните въпроси. Противопоставяйки се на това , съборът формулирал и приел правило което на Константинополския архиепископ се признавали равни права с тези на Римския, но Рим не се отказал от претенциите си за върховенство.
    През 9ти век римските папи се обявили за напълно независими от византийските императори. (В същото време те се сближили с Каролингите във Франция, с което успели да разширят властта си. Това се изразявало в правото им да възлагат императорската корона и да раздават владетелски награди. На свой ред Каролингите подаряват на папите обширни земи в Италия, с което по косвен път постава
  • 186 Трима

    6 0 Отговор
    7. С времето силното обвързване на църквата със политическите ситуации и крале довело (през 14-15век) до такова положение, че избирането на папа заемало важно място в политическите комбинации, Римската църква се лишила от възможността да избира и да отстоява правата на своя глава, поради което на папския престол и около него се издигали неостойни хора, в папския двор царяла нерядко атмосфера изпълнена с интриги и разточителност, което довело недоволство и до започването на роене на католицизма. Резултатите са били в създаване на Протестанство, Баптизъм, Педесетничество, Адвентизъм, Калвинизъм, Методизъм, Евангелизъм...
    8. Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856) , непосредствен повод за войната е и спорът за контрола над светите места в Йерусалим. За да укрепи своята власт след преврата на 2 декември 1851 г., френският император Наполеон III иска от Турция да го признае за суверен на светите земи. Позовавайки се на Кючуккайнарджийския договор от 1774 г., Русия оспорва френските искания. Когато през май 1853 г. Портата отговаря с отказ на искането на руския посланик княз Александър Меншиков за признаване правата на гръцката църква върху светите места, а също за привилегиите на православните християни в Турция...
    9. Сърбия (страна с православна църква) отбелязва на 24 март 16-годишнината от началото на бомбардировките на САЩ и НАТО на нейна територия... САЩ и НАТО започнаха своята операция на 24 март 1999 г. без одобрението на Съвета за сигурност на
  • 187 двама плюс един

    8 0 Отговор
    постават основата на светска власт на папите. Така в края на 9ти век римският епископ става не само най-влиятелен духовен водач, но и светски владетел. Влиянието му преминава границите на Италия и се разпространяванад държавите в Европа) През първата половина на 9ти век се появил сборник от църковни постановления, известен под името Исидорови декреталии, в които наред с достоверни грамоти и определения на предишни папи и църковни събори се съдържали и около 100 фалшифицирани документи, въз основа на които папите обосновават и своите претенции за върховенство. Първия папа който се възползвал от тях бил Николай I (858-867г.) , който изискал от западните архиепископи да не предприемат нищо без негово съгласие. Това изостря допълнително отношенията между Източната и Западната църква, които започнали да се усложняват още повече след покръстването на българите (865г.)
    В периода на 11ти век Западната църква вкарва нови въведения, но Консантинополския ахиепископ Михаил открито се обявява против нововъведенията на Римската църква, Тогава император Константин 9-ти полага усилия да примири патриарха и папата и свиква събор, на който представителите на папа Лъв 9ти поискали Източната църква да признае всички западни нововъведения. След като се убеждават, че техните искания няма да бъдат приети, папските легати на 16.07.1054г. отлъчват Константинополския патриарх и всички източни епископи, няколко дни по-късно представителите на Източната църква отлъчва папа Лъв 9-ти
  • 188 двама плюс двама

    10 0 Отговор
    отлъчва папа Лъв 9-ти и всички които мислели като него западни епископи. От този момент до наши дни Източната и Западната църква водят свой самостоятелен живот. От тогава Източната църква остава вярна на древните традиции и не внася нищо ново в християнското учение, което е и причина да има водеща роля при развитието богословието.
    2. В България Православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница.
    3. През 837 г. римския папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.( Първоначално той се чества на 13 май, но през 837 г. Григорий IV официално променя датата на 1 ноември, Папата въвежда деня на Вси Светии, за да замести езическия празник на мъртвите. )
  • 189 двама плюс трима

    9 0 Отговор
    4. Йезуитиския орден са християнски религиозен орден на Римокатолическата църква. Членовете на ордена се наричат йезуити. През 1540г. Папа Павел 3-ти одобрява проекта. Членовете на Ордена се обвързват с каузата му чрез обети, съответстващи на мястото им в йерархията му. Малцина от тях, ръководителите на Ордена, са допускани да дадат най-важния обет — този за лична преданост към папата. Те следват променен морал, който в специални случаи допуска лицемерие и лъжа...
    5. Светата инквизиция или, както е по-широко известна, инквизицията, (от лат. Inquisition- „следствие“, „разследване“) е съществувало в миналото учреждение на Католическата църква. Въведена е от папа Луций III с указ декретна папска була в края 12 век по време на Синода във Верона през 1184 г. Епископалната инквизиция на Луций е създадена като разсредоточена институция, пряко подчинена на папата. Задачата ѝ се състои в това̀ да разследва и в случай на доказана виновност, да осъжда случаите на ерес. По-късно във всяко самостоятелно кралство възникват структури на Инквизицията, които също отговарят единствено пред Римския епископ. Инквизицията е бил независим от гражданските съдилища съд, а инквизиторите били назначавани от папата и са били отговорни единствено пред него. Съдопроизводството се водило тайно, като се използвали мъчения. Понякога осъдените са понасяли публично изгаряне на клада. Активна дейност това учреждение развива до 1808 г., като през този период само в Мадрид са изгорени около
  • 190 двама плюс четрима

    9 0 Отговор
    като през този период само в Мадрид са изгорени около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания.
    6. Четвъртият кръстоносен поход започва през 1202 г. по инициатива на папа Инокентий III и има за цел Светите земи да бъдат нападнати през Египет. През 1204 г. вместо да продължат към светите земи, те превземат и разграбват Константинопол. Те създават там своя Латинска империя, а в съседните византийски области основават още няколко по-малки кръстоносни държави. Превземането на Константинопол от кръстоносците е връхна точка във враждата между католици и православни...
    (Освен 9-те традиционно приемани като "големи" са били проведени им множество по-малки по мащаб походи, не само в Палестина, но и в Централна Европа и Испания. Насочени най-често срещу идеологическия враг - мюсюлмани, християнски еретици нерядко техен обект са и лични врагове на папата и монарсите)
    7. С времето силното обвързване на църквата със политическите ситуации и крале довело (през 14-15век) до такова положение, че избирането на папа заемало важно място в политическите комбинации, Римската църква се лишила от възможността да избира и да отстоява правата на своя глава, поради което на папския престол и около него се издигали неостойни хора, в папския двор царяла нерядко атмосфера изпълнена с интриги и разточителност, което довело недоволство и до започването на роене на католицизма. Резултатите са били в създаване на Протестанство, Баптизъм, Педесетничество, А
  • 191 двама плюс петима

    11 1 Отговор
    , Калвинизъм, Методизъм, Евангелизъм...
    8. Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856) , непосредствен повод за войната е и спорът за контрола над светите места в Йерусалим. За да укрепи своята власт след преврата на 2 декември 1851 г., френският император Наполеон III иска от Турция да го признае за суверен на светите земи. Позовавайки се на Кючуккайнарджийския договор от 1774 г., Русия оспорва френските искания. Когато през май 1853 г. Портата отговаря с отказ на искането на руския посланик княз Александър Меншиков за признаване правата на гръцката църква върху светите места, а също за привилегиите на православните християни в Турция...
    9. Сърбия (страна с православна църква) отбелязва на 24 март 16-годишнината от началото на бомбардировките на САЩ и НАТО на нейна територия... САЩ и НАТО започнаха своята операция на 24 март 1999 г. без одобрението на Съвета за сигурност на ООН... въздушните удари, продължили 78 дни... Според официалните цифри на Белград близо 2500 цивилни сърби са били убити, а 12 500 – ранени, по време на продължилите 11 седмици бомбардировки.
    10. Има ли смисъл да пиша за Гърция и за Русия, последните месеци са изпълнени с безжалостни удари към тях?
  • 192 двама плюс шестима

    9 3 Отговор
    Алчност, алчност, алчност, алчност...
    Власт, власт, власт, власт... (чувате ли ехото?)
    Една религия която се е изродила...,
    Една религия, която се е увълчила до краен предел...
    На човек ще му е доста лесно от тези 10 точки да си направи някои изводи, на човек ще му е доста лесно да проумее тенденцията и посоката накъде върват нещата, (а защо да им вярваме и да им даваме шанс, нали виждаме през вековете заради тях колко убийства и жестокости са станали) в нашата малка и уютна кошарка сме пуснали вълци,(ако те уважаваха нашата православна религия и бяха солидарни към нас нямаше да се опитват да се настаняват тук) те използват отслабената ни религиозна система от 45-те години комунизъм и нападат като за начало цигните (напишете в Google - цигни и адвентизъм и ще разберете) и обезверените, нападат БПЦ, нападат всеки който не им играе по свирката, а след това...на кой идва ред... и дали ще успеят... това вече зависи единствено от нас.
    Докато сме православна държава, при нас атентати няма да има, защото арабите знаят много добре кой е причината за техните неволи. Досега винаги съм гледал неутрално и на римокатолиците и на православните, но все повече се убеждавам, че ние – православните сме основата и корените на доброто... И когато човек навърже събитията, всичко му става ясно, няма нищо случайно, вече не се учудвам, защо единствено ние не сме дали евреите си на концлагерите...Вече не се учудвам защо Дойче Веле нападна така свирепо БПЦ , когато и те си каз
  • 193 двама плюс седмина

    12 2 Отговор
    , когато и те си казаха публично своето мнение по повод бежанците...Една голяма чужда верига K…L… пише навсякъде „От любов към България”, но вече се замислям, дали не е само от любов към българските земи и българските пари, а не към самите българи...
    От 4-5 години през лятото си обикалям с мотор славянските страни, вече съм бил в какви ли не селца и градове в Сърбия, Македония, Хърватия, Словакия, Полша, Чехия, навсякъде в тези страни ми прави впечатление, че в по-голямата част от техните радиостанции и заведения се слуша родна музика, филмите им винаги са дублирани на родния език, според вас това случайно ли е...
    Поклон към нашите православни традици, поклон към нашите духовни водачи,(да някой от сегашните имат забележки, но нали е трябвало да оцелеят по някакъв начин при комунизма и все пак гледайте основата, тя дава посоката) които са пренесли на плещите си нашата вяра през суровото време, за да ни донесат увереността и смелостта, че ние българите сме достоен народ и заслужаваме достоен живот, защото е дошло времето да проумеем, че не сме случайни...
    От тук нататък ти си решаваш, дали ще празнуваш чужди празници, ти си предценяваш за сигналите които ще дадеш със своите действия...аз вече реших.
    Един Българин.
    България ще пребъде!
  • 194 Православен

    7 3 Отговор
    Без омраза и злобни коментари,Папата е приет подобаващо от Православната Църква,нека имаме диалог подобаващ на Християни,омразата е хуленето няма да доведе зо нищо добро,един ден всичко ще стане явно и на тези на който е дадено много,много и ще се изисква от тях и ако не са водили хората в правата вяра ще отговарят пред Бога,за това се казва в Писанието да не стават мното учетели понеже осъждението ще е голямо,така че Папи,Патриарси и тези на който е поверено стадото ще носят голяма отговорност за това дали са водили хората в правата вяра и път, всеки човек ще отговаря за делата си още повече тези на който е дадена власт,за всеки Християнин е важно да слуша и изпълнява заповедите на Христос,във Библията пише всичко ясно и точно и ако не вършим нещо правилно Словото ни изобличава и наставлява към промяна понякога и болезнена но Бог нен ни е обещал лесен път към небето,всички имаме своята болка и грехове с койта се борим,без значение дали е католик, православен иле протестант битката за душата е една за всички,нека се отнасяме с любов и уважение едни към други,нещо което смятам че Православната Църква направи, да вярваме в един Бог и католици и православни и протестанти,но е трудно да се каже че сме едно поради различията в Богослуженията,можем да говорим за любов и уважение един към друг заради Господа,но за единство е трудно да се каже понеже някой трябва да признае че е збъркал,или иначе казано или всички трбвяа да станат католици или всички да станат пр
  • 195 от Белене

    8 4 Отговор
    През комунизама в Белене надзирателите бяха католици,биеха и убиваха със страст както сега гледат с умиление папата,по долно племе от католиците няма,Ръжгеви и друга измет Беленска колко хорица убиха с кеф,и гледаха как прасетата ги ядяха,само католици бяха тези измети дето се викат хора.
  • 196 Защо е това

    4 5 Отговор
    идиотско заглавие - студен прием от българските християни. Видя се на литургията в центъра на София колко е студен. Ченгетата от синода могат ли да изкарат толкова хора да се молят с тях? Не, разбира се. Студеният прием е от въпросните ченгета, пряко подчинени на полковника с яхти и часовник за десетки хиляди долара. Наречен от Валери Симеонов също ченге, но долнопробно.
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Антифашист

    7 0 Отговор

    До коментар #179 от "Глупостта лимит няма":

    Аз ви вярвам, но не се ли сещате, защо католиците в чужбина са ви приели с отворени обятия? Дали ще превземеш една крепост с любов или със сребърници е едно и също драги. Крепостта на вашата душа вече е наполовина превзета от католиците. Днес са католиците, а утре би могло да е всяка друга религия - къде е разликата, щом така разсъждавате?

    Коментиран от #222

  • 199 Хайл

    7 4 Отговор

    До коментар #154 от "Иван":

    Да ти кажа ли какво ми каза един католик от пловдивско,живееш доста години близо до Рим-каза следното един католик може да ти помогне но ще си му длъжен и винаги,при всеки случай ще ти го припомня
  • 200 ИВАН

    3 3 Отговор
    Чак пък и снайперисти го охранявали, кой ли ще си цапа ръцете с това чучело, което наистина е много вредно, ама чак пък да го трепят, няколко тояги и ритника щяха да са достатъчни ... за папата говоря - вън от тука, не щем думи а добри дела
  • 201 Vila

    1 5 Отговор
    Чета ви коментарите и не мога да повярвам, как един не написа нещо положително, само плуене по всички, само обиди личи си че в тази държава всичко ви дразни неверници без уважение за това сме на този хал, защото българина е проклет и никога няма да се оправим който ще да дойде все по зле ще си ставаме!!!

    Коментиран от #210

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 гост

    5 3 Отговор
    Много правилно от страна на поповете. Тоя боклук целуваше краката на негри и нарече мюслитата братя
  • 204 Паисий

    2 5 Отговор
    Дачков и ти си учил за поп, с пловдивският караконджул Николай.Нали знаеш,че вие сте московски ибрикчии и безбожници. Манастирите са пълни с педерасти, затова ритате.
  • 205 Димитрова

    2 0 Отговор
    ЕДНА ДОСТОЙНА ХРИСТИЯТСКА ПОСТЪПКА!
  • 206 taka e

    3 4 Отговор
    другаря полковник гундяев не дава...понеже КГБ командва нашата църква и не може...
  • 207 сеирджия

    4 0 Отговор

    До коментар #178 от "До сеирджия":

    до коментар #178 от "До сеирджия": Вярно е, че съм "тъпо и ограничено същество". Знам го. Предполагам, че наистина ще си "мухлясам с тъпите си ограничени мисли в някой тъп див пущинак". Знам, че съм "един прост нещастник". Ще продължавам да "слушам познатата си какво ми говори за Америка" защото мисля, че е откровена. Аз не одобрявам емигрирането ѝ, но не я осъждам за него защото разбирам причините да го направи. НО: не е вярно, че съм "тъп родолюбец". В родолюбието съм умерен защото прекаляването с него също може да води до грешки в мисленето. Смятам, че всичко вярно което си казал в гореизброените цитати от твоя коментар е казано само с една цел-да ме обиди. Не се е получило, защото съм имунизиран срещу болестта да се обиждаме от истината. Аз съм фен на точните науки и правилното мислене. Смятам, че всички истини, които си казал НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ АРГУМЕНТ СРЕЩУ НИЩО, което съм казал в коментара си. Написах предния си коментар не от родолюбие, а защото мразя лъжите-те "наторяват" глупостта у хората(включително и у мен), което пречи на правилното мислене.
  • 208 Хора бдете , завладял ни ЦИОНИЗЪМ

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "луд":

    Христос е осъден на смърт от СИНЕДРИОНА . Те поставят ултиматиум на римския управител да им изпълни присъдата , или започват бунт.Пилат от Понт си измил ръцете в името на мира и спокойствието.Христос , никак , ама никак не е дразнил римляните , но фарисеите от храма са го ненавиждали , защото е изгонил ченчаджиите от храма , в който юдеите са се молили на един рязан Фалос. Във филма "Страстите Христови" , режисьорът католик Пел Гибсън каза тази истина и ивреите , тези мили хора , тези от антиклевитническата лига , АватарътШорош на зловещите сили на Синедриона го съсипаха ритуално и го разпрахна на кръста . Пратиха му една меркалтирна и разпътна украинска хазарка , която го омагьса и му разби семейството. Полицията го дебнаше и го хвана са кара кола пил . Собствениците на банките , медиите , шоубизнеса го изхвърлиха отвсякъде, оставиха го без работа и го принудиха да се ИЗВИНЯВА ,ЧЕ Е КАЗАЛ ЕДНА ИСТИНА .СЕГА И ПАПИТЕ ПОЕМАТ ВИНАТА И ПОВТАРЯТ КЛЕВЕТАТА , ЧЕ УЖ РИМСКАТА ИМПЕРИЯ ГО Е УБИЛА, А НЕ СИНЕДРИОНА.НА НАС НИКОГА НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ И ВСЯКА СЕКУНДА НИ ОТМЪЩАВАТ , ЧЕ СМЕ СПАСИЛИ 48 000 ЕВРЕИ.Развалили сме сценария , че всички човеци - гои/говеда/ са лоши и завинаги виновни , и да си плащат..В Израел махнаха плочата ва Цар Борис ІІІ , а слагат плочи и величаят хора които имат микроскопични заслуги. тези мили хора , озъбено свирепо куче , Сатанински , зловещи сили .са ни завладели , фарисейският нацизъм и осъден от ООН , нарадно със националсоциализ

    Коментиран от #215

  • 209 сеирджия

    3 0 Отговор
    до коментар #178 от "до сеирджия": Освен това в природата няма "тъпи диви пущинаци"-това е категория, която съществува само в главите на хората и произлиза от душевното им състояние, не съществува обективно. Още по-тъпо е да го кажеш за страна като България. И още нещо: всеки, който смята. че не е "тъпо и ограничено същество" е с поне една единица по-тъп и ограничен от този който знае, че е такъв и се старае да го коригира. Всички сме "тъпи и ограничени", но ти, освен това, си и разтревожен.
  • 210 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #201 от "Vila":

    Какво положително е направил за България ? Идва тук за да агитира да приемаме натрапници-да си ги приема той,да отиде в кърнаре да пита циганите защо трошат,убиват и крадът,за какво ни е на нас,с какво е допринесъл за доброто на България?
  • 211 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #176 от "И аз да кажа":

    Искам да кажа, че неграмотността е страшна разрешаваща сила. Вие нищо не знаете за днешна Русия. Живеете в инфо.затъмнение. По умните търсят алтернативна информация, по ...такива....остават просто ретранслатори на глупостите за Русия, които им внушават.
  • 212 Хахаха

    8 1 Отговор
    Българската православна църква действа в съответствие със своите правила и канони. Респект и уважение. Една самостоятелна и независима от чужди влияния институция.

    Коментиран от #225

  • 213 Лошо

    2 3 Отговор
    Тука чета и се мая колко заблудени овчици има. Тези вероизповедания са най-голямата глупост на света! Болни мозъци, неуки, с остарели разбирания за света, отказващи да признаят световно известни факти, а именно, че няма божествено начало и бог. Всичко е научно доказно - как се е заформила вселената, как се образувала земята, как е се е родил живота на нея и как се е стигнало до нас - хората. Сложни физични, химични и биохимични процеси са довели до всичко, което наричаме настоще, не някакви богове... религията е за невежите, неуките, неуспелите и за по-ниско интелектиалните хорица!
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Електрошок

    3 0 Отговор

    До коментар #208 от "Хора бдете , завладял ни ЦИОНИЗЪМ":

    За съжаление,въпреки,че си прав,много малко хора осъзнават това,така че този коментар може да помогне само на теб като клапан за изпускане на част от натрупана безнадежност.Трупането на знания е трупане на печал!
  • 216 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "0897673587":

    Така е!Няма нито един от коментиращите да няма това усещане,в противен случай просто няма да пише.А твоят коментар те поставя най-отгоре!Винаги има едни,които няма какво да кажат,но непрекъснато правят опити ,и ако някой се върже да им отговори,както аз,са щастливи.Надявам се да си щастлив!
  • 217 Хооооо

    5 0 Отговор
    Веднага ставам католик, при условие, че тоя самозванец(както и всички преди него) ми докажат, че Бог ги е назначил.

    Коментиран от #221

  • 218 Тодор

    0 1 Отговор
    Невероятно е, как може да пишете такива невежи заглавия на статиите си! Явно никой не Ви чете и гледате да имате евтина публика.
  • 219 Африканец

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ПУМА БОЕЦА":

    Брато ,ти в църква стъпвал ли си? Свещ пали ли си през живота си?
    Я си затваряй устата и оди да си пиеш ракията.
  • 220 Това е така защото😂😂😂

    1 2 Отговор
    Сталин бди от стената 😂😂😂😂
  • 221 Ако много искаш нишан от бог

    0 1 Отговор

    До коментар #217 от "Хооооо":

    Папата като ти даде некое евро ше поверваш че и земята е плоска😂😂😂😂😂
  • 222 Глупостта лимит няма

    1 5 Отговор

    До коментар #198 от "Антифашист":

    Не мисля, че душата ми трябвало да бъде крепост срещу християнството. Изглежда ми шизофренно, в момент когато ислямът настъпва ние да мразим Католицизма - това са внушения на РПЦ, която иска да доминира

    Коментиран от #229

  • 223 Глупостта лимит няма

    1 4 Отговор
    Не мисля, че душата ми трябвало да бъде крепост срещу християнството. Изглежда ми шизофренно, в момент когато ислямът настъпва ние да мразим Католицизма - това са внушения на РПЦ, която иска да доминира
  • 224 Грух

    2 1 Отговор
    Стига с тоя папа !

    ХОРАТА НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ !!!

    СТИГА ГЛУПОСТИ !!!
  • 225 И аз да кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #212 от "Хахаха":

    Да бе, защо саботираха провеждане на Вселенския събор по руско поръчение?

    Коментиран от #226

  • 226 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #225 от "И аз да кажа":

    Не е работа на лаици и нереформирани да разсъждава на подобна тема.

    Коментиран от #231

  • 227 Патриот

    1 1 Отговор
    Четете беседите на Учителя Беинса Дуно/Петър Дънов. Няма друг начин как да разберете най-добре Христовото учение на Любовта.
  • 228 Тера

    3 0 Отговор
    Когато отиваш като гост, не е необходимо да се държиш като господар и да даваш съвети как да се отварят портите и кого и как да пускаме в дома си!
  • 229 Антифашист

    5 1 Отговор

    До коментар #222 от "Глупостта лимит няма":

    Срещу християнството - НЕ, срещу папата - ДА. Папата в случая, а и не само в този случай е един политически пратеник, а целта е предизборна. Европейците не желаят БСП да спечели следваите избори и изпращат папата да наклони везните в полза на друга партия(забележете, кой се радва на папата най-много).. Ако не схващате подобно елементарно послание, то значи, че глупостта наистина няма лимит. Вие сте живели на Запад и би трябвало да знаете, че на Запад нищо не става току така и че за всичко си има причина, както и че стотинката там се цепи не на две, а на холяда и две. Папата никога не би дошъл в България току така.
  • 230 Ккк

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "666":

    За жалост това е истината !
    Колкото и да отричате народа ни е заблуден от където и да го погледнеш във всяко отношение !!!
  • 231 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #226 от "Хахаха":

    Аз паля свещ в нашите църкви и ме вълнува как се държи нашето духовенство и кого подкрепя. Вселенски събор не е имало от 300 години, да не мислите, че няма въпроси за решаване, при толкова напредък- в комуникациите, в медицината, в науката? Не ми трябва да съм " реформиран"(както казвате) за да видя кой иска да си остане в Средновековието? Именно разломът между съвременния живот и каноните и процедурите отблъсква днешните вярващи. В Стария завет има абсолютно варварски текстове, които не се отличават от постулати на Исляма. А и да не би пък нашите православни да спазват напр. изискването за девственост преди брака? Каквото и да си говорим, животът се променя и би трябвало Църквата да си свери часовника, колкото и да бият чела в земята православните, след това се качват по колите.
  • 232 Херувим

    4 2 Отговор
    БПЦ е най-обърканата църква /ако може да се нарече изобщо християнска църква/. Моли се и празнува заедно с католическия календар /всичките големи празници са по католическия календар/, а не с другите православни църкви и в същото време воюва срещу тази църква. Ако се чувствате зле и болни от около 20 години насам слаби и безсилни духом, повредата не е във вашия телевизор. Спасението е в Библията, всички които сме кръстени в БПЦ. ЧЕТЕТЕ, които не сте я чели, които сте я чели - научете я наизуст. Има цяла страница за БПЦ в Апокалипсиса и наказанието на Исус към нея, и ако го проумеете не ще стъпите повече в тези храмове.За вас комунистите и да четете и да не четете, като не сте кръстени в БПЦ нямате право на мнение по този въпрос.Вие може да коментирате вашата църква от ул. Позитано 20 и ул. Врабча 1.Не казвам в коя църква да ходите /това си е ваша работа/, но казвам къде да не ходите /съветвам/.ЗДРАВЕТО Е ПО-ВАЖНО ОТ КОМУНИСТИТЕ ПАТРИАРСИ И МИТРОПОЛИТИ.
  • 233 Данаил Димитров

    2 1 Отговор
    Руската и другите поместни църкви да се учат на ПРАВОСЛАВИЕ от БЪЛГАРСКАТА, а не да се лигавят и прегръщат с еретици и икуменисти и да пишат общи Хавански Декларации.
    Нашата Църква показа, че не случайно е една отнай-старите и здрави православни църкви и че е запазила своя апостолски и вероизповеден дух!
    За Слава Божия и пребъдване във вековете!
  • 234 Кой говори срещу всички католици?

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Глупостта лимит няма":

    Или не си схванал главното. Посланието. Православието не отхвърля католицизмът, но се разграничава от политиката (именно политиката, а не Вярата!) на настоящия папа.
    Знаеш ли какво значи всъщност думата свят, осветен? Кадош (на иврит. "Свят, свят, свят е Господ". И свят човек. Означава отделЕн. Несмесен. Различен/Отличаващ се. Чист.
    Останалото осмисляй самостоятелно...
  • 235 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "КОГАТО ТУРЦИТЕ ОБСАЖДАТ":

    Прав си приятело католиците не веднъж са предава православието в ръцете на исляма .
    Католичеството трябва да бъде забранено в
    - Русия , Украйна , Сърбия , Грузия , Армения , Румъния , България , Македония , Черна гора и Гърция .