8 Май, 2019 20:30 3 538 21

Избори в Истанбул: докато Ердоган не спечели…

  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • кмет

Ердоган не е човек, който ще се примири със загуба, още повече, че става дума за властта в Истанбул

Избори в Истанбул: докато Ердоган не спечели… - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ердоган не е човек, който ще се примири със загуба. Още повече, че става дума за властта в Истанбул. Местните избори в милионната метрополия ще бъдат повторени. Според Еркан Арикан, това означава само едно:

Ако има нещо, което Ердоган изобщо не може да понася, това са загубите. Още повече, когато става дума за Истанбул. Веднага след края на изборния ден - на 31 март - си пролича, че в Истанбул още не е казана последната дума.

Независимо че победителят от Републиканската народна партия Екрем Имамоглу вече бе получил удостоверението си за кмет на 15-милионната метрополия, управляващата ПСР и президентът Ердоган направиха всичко възможно, за да оспорят избора в Истанбул. Първо поискаха да бъдат отново преброени бюлетините в някои изборни секции, където резултатите между победителя и следващия кандидат бяха минимални.

После се заговори, че имало несъответствия в избирателните бюлетини, а сега се твърди, че наблюдателите в избирателните секции на някои места не са били държавни служители. Твърде странно е обаче, че повечето наблюдатели в избирателните секции са били членове на управляващата ПСР.

Въпреки че на предишните избори имаше не само несъответствия, а и улики за по-сериозни прегрешения, Върховният изборен съвет (ВИС) тогава отхвърли всички оплаквания на опозицията. Този път той действа съвсем различно. Решаващо е обаче друго: решението на ВИС е финалният удар срещу демокрацията в Турция. Сега възникват и редица въпроси. Защо ВИС се съгласи с аргументите на ПСР? Защо решението на Съвета беше отлагано на три пъти? Как реагират борсите на подобен прецедент?

Окончателни отговори на тези въпроси няма. Има само спекулации. Върховният изборен съвет явно не устоя на натиска, на който бе подложен от страна на Ердоган. А решението на ВИС е окончателно и не подлежи на обжалване. Неслучайно именно сега бе оповестено решението за повтаряне на изборите в Истанбул. Това е тактически умен ход. В първия ден от Рамазана е малко вероятно да се стигне до масови протестни демонстрации.

Решаващото е само едно:

А фактът, че решението на ВИС се публикува след приключването на борсовия ден, показва на какво са се надявали управляващите: финансовите пазари да не успеят да реагират на тази новина. Стана обаче тъкмо обратното. Още миналите дни икономическите експерти прогнозираха, че турската лира ще загуби много от стойността си спрямо еврото и долара, ако изборите в Истанбул бъдат повторени. Ясно е и още нещо: както и да приключат изборите на 23 юни, демокрацията в Турция вече загуби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    5 11 Отговор
    Soros vs Erdogan(Deutsche Welle). кой от двамата ще спечели изборите в Турция?
  • 2 Онур

    11 27 Отговор
    Е тва е мачкай Ердоо, както аз обичам да мачкам инструменти на околовръстното

    Коментиран от #11

  • 3 Демокрацията на Сорос

    29 8 Отговор
    "Ясно е и още нещо: както и да приключат изборите на 23 юни, демокрацията в Турция вече загуби."
  • 4 Рубла

    5 12 Отговор
    Внезапно получих мощен прилив на дива полова възбуда докато чета новината, оххх, не мога
  • 5 Плача неутешимо

    26 3 Отговор
    Турците останаха без демокрация.
  • 6 Демокрад

    5 13 Отговор
    Да живеят Сорос, Ротшилдите и третия пол.
  • 7 тъга

    12 9 Отговор
    4000 човека плачат в момента пред Народното Събрание в София за демокрацията на Сорос в Турция.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 аааааааадемокрацията на САЩ

    15 4 Отговор
    Демокрацията на САЩ в Турция е в сериозна опасност. Моля направете НЕЩО!!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Анти седераст

    20 1 Отговор
    Ердоган се затрупа с врагове. В следващите месеци вероятно ще бъде застрелян от исшямист от Ашкайда или Ислямска Държава с викове Аллах акбар.
  • 11 боярышник

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Онур":

    Ей Онур,да ми ядеш големия к.р!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Батката-Баш майстора

    13 0 Отговор
    Лирата е 16-18% надолу спрямо $$$ от началото на годината. След изборите юни месец още толкова. След Юли, когато чакат руските ракети още 15%. И в края на годината, като почнат да фалират фирмите, защото заемите са им в $$$ и евро още 100%. Не е добре защото ще се отрази и на бг фирмите, ама тогава рашките и платените бг тролове, които пишат под турски имена пак ще обвиняват, че някой им е скроил план, за да съсипят Турция.
  • 15 Сенко

    17 2 Отговор
    Турция е демократична и правова държава, колкото Бойко Борисов е ядрен физик завършил английска филология
  • 16 #herseycokguzelolacak

    8 1 Отговор
    23 юни, ние не отиваме на почивка, оставаме в Истанбул и гласуваме за Имамоглу!
  • 17 стоян георгиев

    11 1 Отговор
    ердоган ще поправя грешките при броенето на бюлетините.втория опит няма да доведе до изненади.турците обаче вече се усещат и ще има големи разправии след новите избори в истанбул.
  • 18 Гражданска война

    4 9 Отговор
    Милионите избиратели на Имамоглу са терористи, предатели и врагове на Турция. Ердоган трябва да ги убие. хехехе
  • 19 Интересно

    5 1 Отговор
    Факти , да не би да ви финансират мюфтиството
  • 20 267

    2 2 Отговор
    Така или иначе, маса пари изтичат от Турция в различни посоки. У нас те минават през Търговска банка Д и заминават на Запад. Банката активно изнася капитали от Турция с благословията на БНБ,която изобщо не си пъха носа в процеса,макар и по закон да трябва да следи всякакви потоци от чужбина.Търговска банка Д обаче си пере пари на поразия!!!
  • 21 ХАСАН

    2 2 Отговор
    Какво значение има кой ще мете улиците на Истанбул?? В Египет Сиси направи военен преврат и на срещатп ЕС- Европа се извършиха смъртни присъди ! Уж Европа били демократи !