Last news in Fakti

8 Май, 2019 08:00 4 847 39

Демокрация, ама друг път

  • истанбул-
  • турция-
  • избори-
  • демокрация-
  • ердоган-
  • реджеп ердоган-
  • кмет

Ердоган не успя да приеме, че е загубил Истанбул

Демокрация, ама друг път - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако някой е живял с илюзията, че в Турция има демокрация, вече спокойно може да се раздели с нея. Проведените кметски избори в многомилионния Истанбул и последвалото анулиране на резултатите показаха ясно, че няма разделение на властите, няма плурализъм, няма свобода. Всичко е концентрирано в ръцете на един човек – Реджеп Ердоган.

Има ирония и символика във факта, че именно кметските избори в Истанбул разрушиха мита за демокрацията в Турция. Настоящият султан (наричан формално президент) Реджеп Ердоган беше кмет на Истанбул, преди с политическия трамплин да окупира управлението на цялата държава. Ердоган знае по-добре от всеки колко е важен кметският пост в най-големия град и съответно какви биха били политическите щети, ако не управляваш икономическата столица на страната.

На изборите в края на март кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу победи с малка разлика (от близо 14 000 гласа) Бинали Йълдъръм, издигнат от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. Освен Истанбул, управляващата партия загуби и столицата Анкара, както и Измир, макар той традиционно да е опозиционен. В национален мащаб управляващите победиха на местните избори, но загубата на големите градове бе тежък удар по непоклатимостта на властта. Така настъпи и денят, в който Висшата избирателна комисия взе решение да отмени резултатите и свика повторни избори след оспорването на Партията на справедливостта и развитието (заради нередности на изборите). Несъстоятелно и безпрецедентно решение, което накара мнозина да погледнат истината в очите - Ердоган е готов да минава през политически трупове, за да продължи да властва.

Самият президент заяви без грам ирония, че повторното гласуване в Истанбул всъщност е „важна стъпка в укрепването на демокрацията“. Демокрация, която е само на хартия. Ердоган вече показва признаци на уязвимост, властта не му е в кърпа вързана както преди няколко години, а освен това все повече млади и образовани турци виждат бързите темпове, с които сегашна Турция се отдалечава от републиката на Мустафа Кемал Ататюрк. Секуларизмът, заложен от бащата на модерна Турция, е бледа илюзия в този момент. Илюзиите за икономическа стабилност, прокламирани постоянно от управляващите, също започнаха да избледняват.

Опозицията вече се закани, че няма да се предаде и ще се бори за нова изборна победа. „Ще осигурим демокрация в тази страна“, обеща опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу. Масовите арести в Турция след опита за военен преврат през 2016 година, както и отмяната на резултатите от кметските избори в Истанбул през тази година, начертаха пътя на Турция далеч от Европа. За родения в Истанбул Ердоган обаче Европа няма значение. Той прекрасно осъзнава, че Европейският съюз няма да отвори вратите си за Турция и членството е мисия невъзможна. Важна е победата вкъщи. Ердоган обича да казва, че „който спечели Истанбул, печели Турция”. Битката за трона в Истанбул свали маските и показа две истини, които не са тайна за западните страни, но вече не са тайна и за турските граждани. Първата е, че Ердоган все повече се отдалечава от Запада. Втората е, че има демокрация, ама друг път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 grot

    53 8 Отговор
    Мръсно цигане е Ердоганчо, влече го челмата за султан се мисли.
  • 2 гост

    11 35 Отговор
    Мислех,че ще минем без турски новини,но съм грешка...
    Щом Висшият съдебен орган е отсъдил така,може би има някаква причина,иначе хората ще се надигнат и най-малко опозицията(която уж я няма и в Турция има диктатура)ще направят голяма дъндания ,а те кротуват,явно има нещо гнило...
  • 3 Реджо

    37 11 Отговор
    Добре написано турция няма да се оправи при ердо
  • 4 mediator37

    39 8 Отговор
    Оака кълките Ердуханя. След този уникален позор за всички е ясно, че Турция е един азиатски султанат, нямащ нищо общо с европейските ценности и демокрацията. По-далеч от Европа.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Mорук

    9 20 Отговор
    Тя пък щото в България я има ,14 000 гласа,за 15мил е много голямата преднина ,и при какъв процент се ходи на балотаж бе денизчо,я вземи да ни светнеш ,и тогава земи да плюеш ,и да ми драскаш за димокрация
  • 8 салярас

    26 5 Отговор
    Откакто се помня, при тези никога е нямало мир и спокойствие. Все са в някакви войни, атентати, трепаници, кръвопролития. При всички избори се стрелят и убиват, отвличат и пребиват. Изглежда няма да имат покой никога, такава им е орисията. Добре че навремето сме се отървали от тях.
  • 9 Ердоган

    8 25 Отговор
    Ердоган ще победи
  • 10 Да да

    15 7 Отговор
    Много искам да спечели Ерпосран! Дано да направи Пуйкиленд независима от ЕС и НАТО и братска с пРосия. Това е една естествена симбиоза между предницата Путкин и задника Насран,, пък бил той и голям Ер.
  • 11 Анти седераст

    11 12 Отговор
    Сорос загуби изборите в Турция.
  • 12 Анти седераст

    17 7 Отговор
    Измежду Сорос и Ердоган, по-добре - Сорос. За Турция става дума. Нашият интерес е Сорос да управлява 80те милиона изправени двукраки ислямисти.
  • 13 Анти седераст

    12 4 Отговор
    Дано Синагогата им инсталира еврейски седерасти и Турско Отворено Общество и Турски Хелзинкски Комитет. Така ще е най-демократично. А не като сега - да скача на Израел и САЩ и интересите им в съседните на Изсраел страни. Ааамаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абеее

    12 20 Отговор
    Турция е 1000 пъти по-демократична страна, отколкото България!!! При нас кадърни хора не биват допускани да са конкуренти на водещите партии! Ако някой се появи, веднага се погрижват изборите да са фалшифицирани или с купени гласове!!!! Целият бизнес е в ръцете на статуквото! Всички водещи медии са в ръцете на статуквото! Държавната администрация е в ръцете на статуквото! По-тоталитарна страна от БГ няма!

    Коментиран от #18, #19

  • 16 ха ха ха

    10 8 Отговор
    то пък щото в Германия има демокрация... аре друм! Видели сте някъде "демокрация", че да я сравните!
  • 17 цирк

    16 8 Отговор
    Хора какво разбирате под думата-демокрация!?такова животно няма вече никъде по света,така че спрете с глупостите....
  • 18 mediator37

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "Абеее":

    За "порциите на финансиране" ли говориш? Или за "обръчите от фирми"? А може би за Цанков камък и еднократна хидроложка консултация за 1,4 млн. лева ?

    Коментиран от #24

  • 19 ТАС

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Абеее":

    Защо смяташ, че там е по различно. Е на по високо ниво почват нещата там. И затова не се усеща толкова от хората. В ЕС е същото, но нещата почват на ниво 500 милиона евро. В Турция на ниво около 10 милион евро. Три нас за съжаление над 100 хияди лева и се усеща от почти всеки.
  • 20 ТЮРК

    8 20 Отговор
    На времето Ататюрк е бил най-мразеният лидер от тия които сега мразят Ердоган държави.Откакто Ердоган е на власт Турция е много по-модерна демократична независима и красива държава от почти всички европеийски държави.Щом враговете те мразят значи ти завиждат.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Да да

    5 8 Отговор

    До коментар #20 от "ТЮРК":

    Как врагове бе? Нали Пуйкиленд е кандидат за ЕС от няма и половин век(с тенденция след 2 да я приемат, щото е много развита) ! Как ще кандидатсваш в съюз от врагове? Вай, вай, вай! Олигофрени

    Коментиран от #23

  • 22 Анти седераст

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "ТЮРК":

    Вие нямате приятели освен уйгурите, мюсюлманските братя и Хамас. Затова евреите ще ви разцепят на южна анатолия, Кюрдистан, Северна Тракия и Източна Армения.
  • 23 Анти седераст

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Да да":

    Ако чакаш на Милиционера да ви спасява скъсаните потури... 🤭
  • 24 Ввв

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "mediator37":

    Човека казва истината. Отвори си очите!!! И аз мога да започна да ти давам примери от суджуци, през Хасково, апартаменти и да не продължавам, но като цяло си е точно така! Трябват нови хора, необременени, нови политики и в никакъв случай да не са алчни. Само не знам от къде ще ги вземем!

    Коментиран от #37

  • 25 гост

    5 4 Отговор
    Бай Ердо да се оплаче на първия си другар и духовен брат Владимир Путин ...

    Коментиран от #26

  • 26 Ние вече 30 г се моткаме

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Прав е,какво ги шубе че ще има повторни избори?
    Ми това е демокрацията, ако има дори минимално съмнение или нарушения се повтарят изборите.
    А не като при нас с подготвени торби с готови бюлетини.
    Аре точно ние да обесняваме за демокрация, направо си е кощунство и подигравка.
    Там у комшиите не е имало комунизъм , но изборите са били винаги обективни.
    Щом има избори , значи е демократична държава. А дали ще си изберат този или онзи мошенник няма значение, винаги са имали избори с много напрежение но С ИЗБОРИ .
    Ние 30 г не можем да разберем че ни управляват КГБ И ДС , а даваме акъл на другите.
    Има да изминем дълък път докът разберем кой какъв е и за кво се бори.
    А у комшиите е ясно всичко , кеф ти ердо кеф ти против.
  • 27 Мехмед

    8 4 Отговор
    А какво правим ако управляващата партия на Едоган отново загуби изборите? Сигурно отново анулиране и потретване на изборите и така до "победата на демокрацията".
  • 28 Марк Енгелс

    2 4 Отговор
    През 1932 г. БРП печели общинските избори в София, но правителството на Народния блок отказва да даде властта на законно избрания съвет. Властта назначава нови избори, които са спечелени от правителствените партии посредством машинации.
  • 29 Марк Енгелс

    2 5 Отговор
    Алиенде ?Така е в Южен Виетнам, Гърция, Испания, Германия преди Хитлер, София-1932г. ...

    През 1932 г. БРП печели общинските избори в София, но правителството на Народния блок отказва да даде властта на законно избрания съвет. Властта назначава нови избори, които са спечелени от правителствените партии посредством машинации.
  • 30 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските.
  • 31 Марк Енгелс

    2 1 Отговор
    Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските.

    През 1932 г. БРП печели общинските избори в София, но правителството на Народния блок отказва да даде властта на законно избрания съвет. Властта назначава нови избори, които са спечелени от правителствените партии посредством машинации.

    Коментиран от #39

  • 32 Тома Биков

    4 2 Отговор
    2011г: „Като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“ – казваше на съпартийците си Иван Тотев през 2009 г., малко след като Бойко Борисов го беше назначил за областен управител на Пловдивска област. Докато гледах кадрите с изнасящия урок по фалшифициране на избори Иван Тотев, си мислех, че този човек вече е приключил с политиката. Скандалът обаче мина и замина, а човекът си остана на поста областен управител и продължи да си изпълнява задачите като областен председател на ГЕРБ за Пловдив и член на най-висшия орган на партията – Изпълнителната комисия. Затова не се изненадах, когато преди няколко месеца Цветан Цветанов обяви, че Тотев ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Не се изненадах и от безпрецедентните 700 000 невалидни бюлетини на последните избори. Ако ситуацията в България беше нормална, тези хора нямаше да бъдат избрани дори за домоуправители на блоковете, в които живеят.
  • 33 Гражданска война

    2 6 Отговор
    Ердоган e eдинственият патриот. Всички останали в опозицията са предатели и терористи. Те заслужават смърт. Той трябва да ги убие веднага. xexexe

    Коментиран от #34

  • 34 мислещ

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Гражданска война":

    kak има луди да гласуват за ердоган-тая подла душа, ще затрие турция
  • 35 Кумчо Вълчо

    7 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако някой е живял с илюзията, че в България е имало или има демокрация,отдавна спокойно се е разделил с нея.
    Така че погледнете и си помиришете насрания гъз и тогава коментирайте другите, ама не ви стиска нали,кой ще целува на боко задника.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А само суджуците ли

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ввв":

    Това със суджуците е абсолютен хит. Каква ли малка душица трябва да си, за да клъвнеш на това.
    Просто не ми го побира главата. Леле...
    Ограбиха българския народ, няколко пъти с по няколко милярда, вие ми притопляте суджуци , бира и апартамента на по-ниска цена.
    Не че това не са важни неща, но са смешни на фона на големите грабежи , които се случваха в близкото минало.
  • 38 Васил

    0 2 Отговор
    И при нас е същата демокрация няма какво да се заблуждаваме Рапончо е копие на диктатора от Турция
  • 39 Скептична

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Марк Енгелс":

    Капитализъм, плутокрация, демокрация, .........! Историята на света показва, че човешкото общество не може да изгради справедлив обществен строй. Способно е да създаде едно единствено нещо - йерархична общност с привилегировано малцинство. Няма значение с какъв ...изъм или ...ация ще го наречем. Причината е човешката същност - невъзможността да пренебрегнем личните си интереси в името на обществените. Борбата за партиите е просто борба за лично облагодетелстване на шепа хора и тяхната цел е самата власт, а не просперитет на обществото. И така ще е завинаги, защото времето се променя, но ЧОВЕК - не!