Last news in Fakti

31 Май, 2019 06:31 7 166 30

Мъчно ми е за Великобритания

  • брекзит-
  • великобритания

Скоро Великобритания ще бъде може би просто един потънал в облаци остров

Мъчно ми е за Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро Великобритания ще бъде може би просто един потънал в облаци остров. И толкова. А какъв магнит на респект и симпатии е било винаги кралството! Мъчно ми е за добрата стара Великобритания, пише А. Андреев в това есе.

Един потънал в облаци остров, който не се вижда откъм континента. И от който вече не се интересуваме. Това ще бъде Великобритания навярно още в края на тази година, когато излезе от ЕС.

Добрата стара Великобритания

А какъв магнит на внимание, симпатии, дори копнежи е било винаги Обединеното кралство! С великата си история, със забележителната си демократична традиция, с онзи ореол на джентълменство, с културата на твърдия и същевременно коректен диалог, с финия усет за двусмислеността на човешките отношения, с уникалния многопластов британски хумор… Списъкът може да продължи безкрайно. От Шекспир до Бийтълс - всички ние сме малко или повече рожби и на британската култура, и на британската демокрация. А езикът на тази страна неслучайно е един вид лингва франка за целия днешен глобален свят.

Като знам колко хиляди българи се изучиха в прочутите британски университети след 1989 година, колко други хиляди намериха на Острова добра работа и реализация, а и колко хиляди британци се заселиха в България: между хората възникна гъста мрежа от връзки, които ще започнат да вехнат. Да влезеш в Обединеното кралство навярно ще стане по-трудно, а да стигнеш дотам с влак, ферибот или самолет - по-скъпо.

Опасявам се дори, че част от хората там ще гледат европейците все по-накриво - както поради традиционния си изолационизъм и пропагандата на хора като Фараж и Джонсън, така и в резултат от нарастващото огорчение, че Брекзитът им е донесъл само несгоди. А моите британски приятели Л. и Л., които отдавна живеят в Испания и вече три години си скубят косите заради решението на сънародниците им да напуснат ЕС, сигурно ще си сменят паспортите. Както постъпват стотици хиляди британци в момента.

Сега обаче всичко това ще избледнее

Обединеното кралство вече столетия е неразделна част от Европа. Нещо повече - то винаги е било европейски лидер. Не само заради имперското минало или сегашните атомни бомби, а най-вече благодарение на гордия си дух и изконното свободолюбие. Милиони европейци винаги са гледали с уважение и респект към Албиона. Сега обаче всичко това лека-полека ще избледнее, когато островът вдигне котва от европейското пристанище и отплува през облаците към доброволно избраната си самоизолация. Ще ни останат само великолепните сериали на Би Би Си. И Висшата лига - за онези, които гледат футбол…


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Момчил Петков

    60 7 Отговор
    Епични глупотевини

    Коментиран от #2, #14

  • 2 оплаквач

    53 4 Отговор

    До коментар #1 от "Момчил Петков":

    Има една българска приказка - Недейте рева на чуждо умряло!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ххх

    54 5 Отговор
    Демокрация във Великобритания? Коректен диалог и човешки взаимоотношения? WTF? Забележителната им история е кръв, кръв и пак кръв. Нещастие за другите. Влачили и подтискали са целия свят. И за всеки един дирибей и световен жандарм идва Видовден. Техният дойде. Началните изречения описват много точно какво представлява острова им. Пропуснато е само да се отбележи, че англичаните вече са малцинство на този остров, кмета на Лондон е мюсюлманин, а най-често срещаното има на новородено е Мохамед. Видовден!
  • 5 среднощен

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "оплаквач":

    Не забравяйте, че в миналото е имало "платени оплаквачки". Днес също има. "Вият на умряло" хората на Сорос..! Те обаче сами се вкараха в тоя филм.
  • 6 Yamaha M1

    34 9 Отговор
    Чак пък велика история!
    Те са били винаги завоеватели,за България можеш да кажеш,че има велика история!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А за България

    26 5 Отговор
    За България, която е умряла от всякъде не му ли е жал на тоя чуждопоклонник. Ромите ще са повече само след 15 години, а след 30 изчезват и българите. Великобритания държи на традициите си и англо-саксонците имат нормална ръждаемост.Британия се управлява от държавници, мислещи само за родината и ще са им нужни от 6 месеца до години, за да се възстановят, дори след някакви сериозни икономически загуби, който не вярвам да станат.

    Коментиран от #10

  • 9 Дреме ми

    22 0 Отговор
    А на мен хич не ми е мъчно. Както и на ингилизите никак не им е било мъчно за българите и България, напротив - злорадствали са при всяка наша беда. И даже са помагали да се случи.
  • 10 Може би

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "А за България":

    Правилно и много точно си го написал - РЪЖДАемост.
  • 11 Morgoth

    9 2 Отговор
    Германската позиция по Брекзит я знаем, но все пак да не забравяме, че Германия е страна в преговорите, а не безпристрастен наблюдател. Великобритания определено ще загуби от излизането си от ЕС, но последиците далеч няма да са толкова трагични. А за великолепните сериали на БиБиСи ... ние тук си имаме тъпи турски сериали на БиТиВи.
  • 12 греж

    10 3 Отговор
    Народ кланящ се на баба с миризливи панперси и кой кого на......л
    от "кралскита" измет
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Живееш в Лондон

    17 3 Отговор
    Много, много неща не са вярни.От 30 години живея в Лондон,нито са джентълмени ,нито пият много чай/пият кафе/. Много са мързеливи и нечистоплътни.Да не забравяме и как ни броеше на литището Найджъл Фараж,а имаше наглостта да ми пуска в домът ми до мен лично адресирано брошура да гласувам за него.Догодина напускам тази фалшива държава.

    Коментиран от #23

  • 16 Great Britain

    10 4 Отговор
    Великобритания има икономически отношения със САЩ Китай Австралия и Канада така че не плачете

    Коментиран от #17

  • 17 UK GB

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Great Britain":

    Да. Достатъчни са даже само САЩ. А зад нас кой е..,? Не е необходимо да са ти партньори много като Косово, Мали и Македония. Достатъчни са Индия, Китай, САЩ, Канада... Но кой ли ги разбира нещата, камо ли да мисли
  • 18 Иван

    13 5 Отговор
    Глупости на търкалета. В Лидъл и Ауди излизам с пълни колички, хляба е по евтин от България. Работя като прост сервитьор и не само че нищо не ми липсва , а мога и да спестявам! Питам аз може ли колега сервитьор в циганската България, който работи за 600 лв. да се похвали със същото? Така че оплаквайте деградирала,чалгализирана и циганска България, управлявана от простата охрана на Тодор Живков.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 бивша лондончанка

    4 0 Отговор
    грешката в политиката им е, че навъдиха паплач, която им седна на главите и паразитира кой както си може. харесвам англичаните от старата генерация, но от нея почти нищо не остана. против съм свободния достъп до държавата им на всеки пожелал защита синьо-зелен индивид. затова си се и прибрах, не желаех повече да се препъвам в многодетните им синьо-зелени отроци, създадени с пот и кръв, само и само да се водят БРИТАНСКИ ПОДАНИЦИ, понеже били пръкнати на европейска земя 😷
  • 20 бивша лондончанка

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    в лидъл и ауди пазаруват баш тези синьо-зелените,.. и се замисли докога ще си прост сервитьор, замисли се и за наема който плащаш, за да се гърчиш с още 10 човека на 4 м кв площ. но ако ти доставя кеф да си дойдеш в бг за един месец и да се правиш на баровец за сметка на 11 месеца в ролята на гастарбайтър, продължавай.успех 😉

    Коментиран от #24, #27

  • 21 бивша лондончанка

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    да се доуточним-не в магазините на Ауди, а Алди 👍
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор
    Англия без ЕУ, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главорези още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕУ, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 23 Айхман

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Живееш в Лондон":

    Последното ти изречение е правилно.Направи го.
  • 24 Иван

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "бивша лондончанка":

    Душичко, плащам 100 на месец в самостоятелна стая с хладилник и собствен санитарен възел.

    Коментиран от #25

  • 25 Един мармот

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Да не те шиба хазяина?
  • 26 Ira

    5 0 Отговор
    Със зъби и нокти чиновниците от Брюксел се мъчат да оправдаят високите си заплати и привилегии. Смешна статия. Да припомня, Англия по времето на крал Хенри се е отделила от католическата църква. и имаме англиканска църква и до днес. Разбира се, сега имаме Юнкер и Габриел, как да се разделищ с тази харизма...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    0 2 Отговор
    Отделянето им от Европейската общност е огромна грешка.