11 Юни, 2019 06:30 3 103 9

По границата на САЩ: Ловят мигранти. И се гордеят...

  • сащ-
  • мексико-
  • мигранти-
  • стена

И американските гранични власти се дистанцират от гражданските отряди

По границата на САЩ: Ловят мигранти. И се гордеят... - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тежковъоръжени мъже излизат след залез слънце на "лов за мигранти" покрай границата на САЩ с Мексико. Повечето са членове на брутална въоръжена групировка. Някои от тях дори мечтаят да "решат проблема" с отровен газ.

Те подхващат мисията си след залез слънце - покрай граничната ограда в Сънланд Парк, Ню Мексико. Когато за другите денят почти е завършил, техният тъкмо започва - Джим Бенви и шофьорът "Чин", който крие истинското си име, а и лицето си, защото носи маска. Двамата са въоръжени с автомати, които законът на американския щат Ню Мексико им позволява да носят открито. Освен Чин и Бенви, въоръженият доброволен отряд, поставил си за цел да пресече притока на нелегални мигранти, включва още трийсетина души. Те патрулират, залавят мигрантите и ги предават на граничните власти - наричат се "Патриотична гвардия".

"За нас нищо не е било даром, а мигрантите получават всичко"

Чин, който е син на нелегални мигранти от Мексико, сега се бори срещу прииждането на нови пришълци оттам. "В крайна сметка за тях трябва да плаща американският данъкоплатец", отбелязва той. По сходен начин мислят и останалите от отряда: "За нас нищо не е било даром, а мигрантите получават всичко безплатно". Сред членовете на групата има ветерани от армията, има и безработни като Джим Бенви. Издържат се с дарения, набирани благодарение на преките видео-репортажи, които Джим Бенви ежедневно публикува в интернет.

Основният им враг са т.нар. "койоти" - трафикантите на хора, които прекарват нелегални мигранти, проститутки и наркотици към Америка. „Те са опасен враг, срещу когото не можеш да се изправиш невъоръжен“, казва Бенви. От оръжията има нужда както за сплашване, така и за самозащита - срещу "койотите", а и срещу членовете на престъпния картел от мексиканския град Хуарес от другата страна на границата.

"Граничните власти имат нужда от нас", посочва Бенви. И това е самата истина - заради множеството мигранти американските граничари са толкова претоварени, че не успяват да контролират всеки участък от границата с Мексико. През април от Мексико в Съединените щати са дошли над 100 000 души без документи. „На много места границата е просто отворена“, отбелязва Бенви. Затова и неговият отряд не остава без работа.

Една от най-опасните групировки в САЩ

"Патриотичната гвардия" има претенцията да е безобидно гражданско сдружение, нейните членове се определят като доброволни помощници и не желаят да бъдат наричани "милиция". Правозащитните организации и кметът на Сънланд Парк обаче не споделят това мнение - групата създава повече проблеми, отколкото решава. Само допреди няколко седмици мъжете са били част от т.нар. „Обединени конституционни патриоти“ – тежковъоръжена групировка, прославила се с редица незаконни деяния.

Край границата с Мексико тя беше изградили свой лагер – т.нар. Camp Liberty – тъкмо на онова място, през което, според Доналд Тръмп, прииждали убийци, изнасилвачи и други престъпници от Мексико. В един момент обаче обвиненията срещу членовете на групировката станаха прекалено много. Говореше се, че мъжете са гонели и задържали под оръжие стотици мигранти. Един от членовете пък обявявал, че иска "да избие мигрантите с отровен газ", за да сложи веднъж завинаги край на "инвазията". Прокуратурата в Ню Мексико открито осъжда провежданите акции, но до процес така и не се е стигнало.

"Няма доказателства", изтъква кметът на Сънланд Парк Хавиер Переа. А няма и как да се противодейства на въоръжените милиции - при положение, че носенето на оръжие в Ню Мексико е законно, ако не го насочваш срещу хора и не задържаш някого против волята му. Правозащитни организации като "Border Network for Human Rights" в Ел Пасо са възмутени от саморазправата, извършвана от милициите. Повечето мигранти, преминаващи границата, са семейства, които бягат от престъпността в Мексико и искат доброволно и са готови доброволно да се предадат на американските гранични власти, казва председателят на организацията Фернандо Гарсия и пита: "При това положение кому са нужни въоръжените опълчения?

Нелегални действия?

И американските гранични власти се дистанцират от гражданските отряди по границата и предупреждават официално за "последствията за обществената сигурност", които биха могли да настъпят, ако "въоръжени цивилни граждани започнат да упражняват насилие". В Сънланд Парк обаче се вижда, че американските граничари ползват сведенията, предоставяни им от "Патриотичната гвардия" и си сътрудничат с нея, макар и неофициално.

Действията на въоръжените милиции няма как да бъдат наречени законни. В интернет има видеозаписи, от които се вижда как тежковъоръжените мъже принуждават мигранти да падат на колене и после ги държат под насочените дула на своите оръжия, докато дойдат граничарите.

Както казва Бенви - докато стената на Тръмп не е готова, ще продължим да контролираме границата. А оръжията в последно време се оставяли в колата - ако им се наложело да ги употребят, знаели как се действа с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    29 1 Отговор
    Тия америте нямат ли си там сороски НПО-та ...А иначе по целият свят ОБИКНОВЕННИТЕ хора реагират адекватно кьм емигранският проблем-и след като политиците са силно зависими и немогат да отстояват интересите на народа си-народа взима нещата в свои рьце...
  • 2 чалма тв

    21 0 Отговор
    В Европа нещата са по страшни,идват хора от пещерни времена афганци,пакистанци и др.мюслимани с промити мозъци,ако имат грам сиво вещество,те го използват за терор и насилие над деца и жени. Тези никога няма да бъдат европейци,единствено решение за тях обратно в кочината откъдето са дошли и там те да се колят и да бесят.НПО гризачи заедно с тях ,там на терена да направят добър свят за тези примати,но надали Сорос ще харчи пари ей така за даром.
  • 3 Коментара

    3 7 Отговор
    Да не стане като в Саут Парк... Един ден всички имигранти решиха да си ходят и затвориха границата , но от обратната страна XD
  • 4 НПО

    20 0 Отговор
    Няма да ги стигнем никога.Тука срещу Динко и Перата колко помия се изля а пък там на тия даже дарения им правят
  • 5 Ивайло

    19 0 Отговор
    Брей, и в САЩ си имат Динковци с АТВ-та, хахаха!!! А тука за един Динко Европа орева орталъка. Ми че той като пази да не влизат в България, пази да не влизат и в Европа!!! Държавните граници са затова, да не се преминават своеволно, иначе какво - разграден двор??? Всеки да си ходи незаконно, където му е кеф!!! Незаконното преминаване на границата е държавно престъпление и народа, населяващ дадена държава, има своето право да си я защити, ако службите не успяват!!! Добре правят хората!!!
  • 6 Бай Шиле

    7 4 Отговор
    Динко да взима два чувала свински опашки и да им покаже как са праи.Да не забрави русенско варено и ракийка,че до САЩ е много път.
  • 7 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Българските реднеци да търтят и да се записват в "гвардията" на братята американски реднеци. Утре като дойде кризата банката ще им вземе къщите на всички, но днес са на амбразурата за "ценностите" които им са вменени от републиканската партия на злото ... Лузър до лузъра майно льо!
  • 8 цар Крум

    3 0 Отговор
    динко взимай пример брато ,човек трябва да се учи от батко
  • 9 Сайт за

    1 0 Отговор
    фалшиви и манипулирани новини.