ФАКТИ.БГ

Петата божия заповед

Почитай баща си и майка си, за да се продължат дните ти на земята, която Господ, твоят Бог ти дава. Изход 20:12

Публикувана: 14 Юни, 2019 10:00
56 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3232
Петата божия заповед
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първите четири заповеди Бог фокусира върху

Самия Себе Си:

„Да нямаш други богове, освен Мен; Не си прави

кумир; Не изговаряй напразно името Господно;

Помни съботния ден“.

И веднага след Самия Себе Си! – Бог поставя родителите.

Не самия човек, а родителите му!

И изисква от него не просто да ги обича – защото е естествено за едно дете да обича своите

родители.

Бог иска от детето да ги почита! Не Държавната агенция за закрила на детето, а родителите!

И то не самоцелно, напротив – Бог обвързва почитта към родителите с продължителността на живота

на човека!

Толкова е важна тази заповед, че едва след нея идват известните: „Не убивай; не прелюбодействай;

не кради; не лъжесвидетелствувай; не пожелавай...“

Още един важен акцент на петата заповед – напомнянето, че почитта към родителите е изисквана „в

земята, дадена от Бог“.

Земя на почит към родителите – това Бог очаква от хората на тази земя.

Автор: Александър Урумов, urumov.bg

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Данчето
1 Отговор
Едно и също, като троловете си, едно и също меляш. Монотонните звуци се отразяват на психиката, и моето заключение е, че някой има проблеми........

Коментиран от #3, #5


Оценка:
-23 +6

armageddon
2 Отговор
Сега е модерно дървените философи да говорят от името на Бог.

Коментиран от #6


Оценка:
-19 +4

Димчо
3 Отговор

До коментар #1 от "Данчето":


Изглежда, че #Данчето май не обича родители си от една страна...и използва думи като "меляш" от друга. Но пък се прави и на психолог. Явно някой има проблеми...:)

Оценка:
-2 +12

хhhh
4 Отговор
Много е важно изпълнението на тази заповед, защото както Бог е наш създател, така и родителите участват в нашето създаване. И каквот е отношението към тях, такова е и към Бог.

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +21

Госあ
5 Отговор

До коментар #1 от "Данчето":


Аз отдавна поставих експертиза, цитирайки Фройд ;)

Коментиран от #8


Оценка:
-5 +3

Госあ
6 Отговор

До коментар #2 от "armageddon":


Че защо само сега ? От самото си начало някои хора се опитват да наложат мнение с "защото така казва Бог" много хубаво определение за "дървен философ"

Оценка:
-9 +1

Агностик
7 Отговор
Бог е да си добър човек. Това включва и да почиташ родителите си също.

Оценка:
-3 +14

Студент
8 Отговор

До коментар #5 от "Госあ":


Те такива дето са заболи глава у библията де ще знаят кой е Фройд

Коментиран от #9, #40


Оценка:
-14 +3

Мини
9 Отговор

До коментар #8 от "Студент":


....което пък разказва томове за твоя повече от скромен житейски опит! Я, се упражнявай да погледнеш малко по-далеч от ръба на чинията си, за да можеш поне да си заслужиш наименованието "студент"! Междудругото, има достатъчно преподаващи и студенти в SFU, които четат Библията.....

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +9

Студент
10 Отговор

До коментар #9 от "Мини":


Хаха нали, нали..... Ама разбира се, за какво да си четат уроците, като може да си платят за изпитите. Благодаря, вече знам защо образованието в България се срива все повече

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +0

Я си
11 Отговор
Гледайте работата.Статията е чудесна. НИКОЙ НЯМА ДА ВИ НАКАРА ДА ВЯРВАТЕ ИЛИ НЕ.ВСИЧКО Е СВОБОДНА ВОЛЯ.ИМА ГО И ПРИ НИЦШЕ И ШОПЕНХАУЕР.

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +8

Родител
12 Отговор
Хора, страшно е, обществото ни изобщо не е запознато - какво ще правят с децата ни?!
Проектът на Националната стратегия за детето 2019 – 2030 година е оттеглен,но със новия закон за социални услуги, промените в другите закони влизащи в сила от 2020г. и самата Стратегия, която се оказва, че не им е даже нужна вече, защото законите са променени вече. Маркирани в жълто са коментираните пасажи и има добавени коментари в червено.''''''''' https://www.facebook.com/photo.php?fbid=614951312343778&set=pcb.408665070000349&type=3&theater&ifg=1 '''''''''''' В България все още не знам да има закон за детско правосъдие (ювенална юстиция), НО ВЕЧЕ ИМА ЧИСТО НОВ ЗАКОН ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ! Да ни е честито!
На кой му е нужна Стратегия, като вече написаното в нея е реалност! Дори и да е "замразена" или "отменена" Стратегията, закона за социалните услуги е ВЕЧЕ гласуван през Март 2019г и почва да действа от 01.01.2020г.
С него се приватизира сектора на социалните услуги и се оставя в ръцете на частни доставчици или бизнеси, които могат да бъдат всевъзможни организации. Представете си за каква корупция и изкривяване на това кое е в "най-добър интерес на детето" можем да станем свидетели?!

Коментиран от #13, #55


Оценка:
-0 +7

Госあ
13 Отговор

До коментар #12 от "Родител":


А кое по точно е ужасяващото в " създаване на работещо детско правосъдие в рамките на международните права на детето и стандарти" ?

Коментиран от #20, #22


Оценка:
-8 +0

Госあ
14 Отговор
Вижте, възпитателните методи на Макаренко не са добри и трябва да бъдат заменени. Освен това, навсякъде където съм бил не съм виждал тази обичайна българска картинка - невротична кифла да маризи невръстното си дете на улицата. Представям си вкъщи какво е. И после какво да очакваш като поведение в обществото от това дете ?

Коментиран от #21


Оценка:
-6 +0

Госあ
15 Отговор

До коментар #11 от "Я си":


Статията налага една единствена гледна точка от позицията на петата заповед. Точно както едномерната плоска земя. Свободната воля е в дискусията.

Оценка:
-3 +0

Мини
16 Отговор

До коментар #10 от "Студент":


...което пак подсказва много за твоя опит! Платено образование тук не е платеното образование в Бг! Тук плащат И УЧАТ! Ключовите думи са съзнание, съвест и самодисциплина! Сега вече наистина знаеш защо образованието в Бг се срива....Много успешни изпити ти желая....

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +6

Госあ
17 Отговор

До коментар #16 от "Мини":


Ама на много малко места в Европа образованието е платено (имам предвид високи такси). Едното със сигурност е Англия.

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +2

Мини
18 Отговор

До коментар #17 от "Госあ":


Именно! Да, вярно е! Тук и в държавните унис има такса- около € 360 на семестър.

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +4

Госあ
19 Отговор

До коментар #18 от "Мини":


Това е за бакалавър или магистър ? Не е чак толкова много,но не е като скандинавските страни и Франция и Германия.

Оценка:
-1 +2

Поинтерсувай се малко
20 Отговор

До коментар #13 от "Госあ":


Пък после повтаряй като папагал. Има много забележки като защо се предвижда приемането на нчанонимни сигнали, защо не се предвижда наказание за злоупотреба с фалшиви сигнали.... хората са я чели и са си направили труда да отбележат кое не е редно, и са го изброили с добре описани мотиви. А защитниците на стратегията освен да повтарят като шизофреници че българина иска да си бие детето, друго не правят.

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +4

Не знам къде гледаш
21 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


Но гледам че повечето кифли хич не са невротични и не им се занимава ни най-малко с децата им. Хвърлят им един телефон или таблет и ги оставят да правят каквото си искат. Направи си сметката какво ще стане от деца, които никой не възпитава в труд, усърдие, послушание и т.н. Според мен зомбита, които не искат и не могат да поемат никаква отговорност и да вземат решение, а ще разчитата само на разни псевдоинституции да им бършат задника.

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +5

Родител
22 Отговор

До коментар #13 от "Госあ":


Ами например това, че се узаконява отнемане на деца, че се прави точно по болшевишки - без съд и присъда, без да имаш възможност да се защитиш. Някой подава АНОНИМЕН СИГНАЛ и хоп- отнемат ти ЗАВИНАГИ децата !? В кой свят сме, в Османската империя с еничарите ли, в мрачното Средновековие !? ами ако човекът подал сигнала в социалната служба клевети, ами ако мрази хората само защото са емигранти и са се натресли в страната му !? Кой решава кой е крив и кой прав!? Социалните от т.н."детски съд",нали?! Който ще стои над правата на родителите!!

Коментиран от #24, #30


Оценка:
-3 +6

Госあ
23 Отговор

До коментар #21 от "Не знам къде гледаш":


Определено прави впечатление мариза по улиците. Убеден съм, че всеки е бил свидетел на такова нещо и то именно в България. Говоря за цивилизованите страни. Да, определено това е другият проблем с таблета. Затова всеки родител трябва да отделя съответното внимание и средства за децата си. Не казвам че трябва да тънат в лукс и никъде не е наложена такава мярка. Грижите на един родител най много проличават в училище сред другите деца и учителите трябва да са тези на които да им прави впечатление, а не всеки срещнат. Писна ми да слагам една и съща статистика за случаите в Норвегия,и не само-Швеция,Дания, Германия,че и Франция.Общо взето всички. И наистина трябва да има международни правила, които да бъдат единни за европейската общност. Понеже плямпате за Норвегия, според ЮНЕСКО норвежките деца да най щастливи,а процента отнети от родителите деца е нищожен. В 60% от случаите при намеса на службата се дават предписания и когато родителите са заинтересовани, всичко е наред. Освен това, в много от случаите с крайна мярка, децата впоследствие биват връщани,ако родителите наистина са заинтересовани и годни да възпитават подрастващото поколение на нацията.

Оценка:
-4 +3

Госあ
24 Отговор

До коментар #22 от "Родител":


Обществото е социум. Съществува социален договор, който всеки трябва да спазва. Този договор е много по значим и ни е извел от пещерата,а не петата божа заповед. Която всъщност не е лоша,стига да не бъде злоупотребявано с нея. Хората, които спазват общественият договор не са болшевики, а Разумни хора.

Коментиран от #27, #48


Оценка:
-4 +2

Госあ
25 Отговор

До коментар #20 от "Поинтерсувай се малко":


А това е добра забележка. Но според мен, това би могло да се тълкува като лъжесвидетелстване и да се търси съдебна отговорност

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +3

След дъжд качулка
26 Отговор

До коментар #25 от "Госあ":


Ако след анонимен сигнал ти отнемат макср и временно детето и всички преживеете ужаса. Не трябва да има анонимни сигнали. Иначе дори и да е лъжесвидетелстване, кой ще съди. Поредното дело срещу неизвестен извършител.

Коментиран от #29


Оценка:
-0 +3

Родител
27 Отговор

До коментар #24 от "Госあ":


Значи, съществува социален договор, който узаконява отнемането на деца и всеки трябва да спазва.!! Ти нормален ли си? Или грантове усвояваш, както тези които налагат тези закони??

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +5

Госあ
28 Отговор

До коментар #27 от "Родител":


Разбира се. Съществува и социален договор, който отрежда отговорност на родителите, и аз съм напълно нормален и разумен човек. Детето първо е човек със собствени права и свободи, второ е гражданин на социума и чак след това собственост на родителя. Как звучи само, собственост на родителя. А петата божа заповед е абсолютно пожелателна и няма ама абсолютно нищо общо с темата.

Коментиран от #37


Оценка:
-5 +0

Госあ
29 Отговор

До коментар #26 от "След дъжд качулка":


Да, това е уместно предложение. Но предполагам анонимността е във връзка със сигурността на свидетеля. Всъщност за службите,той не е анонимен, така че при установяване на лъжесвидетелстване би могъл да бъде съден. И тук наистина е уместно да се регламентира това. Освен това,никой не взема детето от един анонимен сигнал,а се задейства цяло разследване. Не бъдете наивни да мислите, че в Северна и Западна Европа на база на един анонимен сигнал идват и ти вземат детето завинаги

Оценка:
-4 +2

Мини
30 Отговор

До коментар #22 от "Родител":


Това е повече от преувеличено!!! Неможе в никоя правова държава да ти вземат веднага детето по анонимен сигнал, освен ако не си го пребил до несвяст. Включват наблюдения на семейството, редовни посещения от соц.работници, психологически консултации и един куп мерки, преди да се стигне въобще до отнемане на дете.

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +2

Мини
31 Отговор
Именно това се има предвид в 5 Божия Заповед- деца, обичайте, слушайте и уважавайте родителите си и родители, обичайте, възпитавайте в и с любов децата си чрез собствения си добър пример, грижете се за тяхното духовно и телесно добро, дайте им времето си, не парите си! И няма да има нужда от каквито и да било конвенции и стратегии....

Коментиран от #41


Оценка:
-1 +7

Госあ
32 Отговор

До коментар #30 от "Мини":


Недей да даваш такива коментари, защото веднага ще бъдеш анатемосана 😅 Че и болшевик ще излезеш накрая

Оценка:
-3 +2

Иванов
33 Отговор
Чудесна статия и много на място! Тази Заповед е обяснена от Спасителя Йешуа, че човек освен човешките си родители има и макрокосмически, като дава двете молитви- Отче наш, който си на Небесата и Майка наша, която си на Земята. Молитвата към земната Майка можете да намерите в есейското Евангелие на Мира от четири части и да съпреживеете единството си с Тях и с техните тайни и явни ангели. Така въздигайки Земята към Небето душите ви ще се изпълнят с мир и хармония! Халелуя!

Оценка:
-4 +2

Иванов
34 Отговор

До коментар #4 от "хhhh":


Абсолютно точно!

Оценка:
-1 +0

Иванов
35 Отговор
Искам само да ви обърна внимание на предпоследното си изречение в пост #33. В духовен план това е от огромна важност не само за нас хората, но и за света в който живеем. Всъщност това е единственото в духовен план, което трябва да правим, прюс на физически милост и щедрост разбира се.)

Оценка:
-0 +3

Иванов
36 Отговор
За древните евреи другото наименование на Земната Майка е Святото присъствие- Шекина, към която те са изпитвали най- възвишени чувства на синовна почит и любов. В павликянството това място е отредено на Дева Мириам, майката на Йешуа, Дева достойна за всяка почит и почест, но и на съвсем друго духовно стъпало от Шехина, която е нещо безкрайно Велико и превъзвишено. Бедни са думите за да изразят нейната Светлина и Любов!

Коментиран от #42


Оценка:
-2 +0

Родител
37 Отговор

До коментар #28 от "Госあ":


Ами объркал си се! Конституцията на България постановява, че „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата”. Възпитанието и грижата за децата попадат в частната, а не в публична сфера. Те са отговорност на личността, а не на държавните органи. Според конституцията, държавните органи трябва да оказват подкрепа на родителите, но без да снемат техните права и отговорности.

Коментиран от #44


Оценка:
-1 +6

Смотан
38 Отговор
Най-важното май е не лъжесвидетелства пък дали земни или извънземни семейства Иванов да поросвещава. Тъй, че истината си остава една какви плъгини и плагиянства създава някой си негов проблем май.

Оценка:
-1 +0

Електрошок
39 Отговор
Абе не беше ли Кашел Мордохай Леви ,известен и като Карл Маркс ,писал в една книжка,че семейството е отживелица и за децата трябва да се грижи държавата? И не е ли това същата дисциплина"Основи на комунизма",която учехме навремето,само че под друго име?Всички събития,които се случват последните години са обяснени и предсказани от много известни ЛИЧНОСТИ!Целта е унищожаване на семейството,заличаване на родовата памет,премахване на държавите,частната собственост и парите и най важното- унищожаване на бялата раса чрез смесването и с други раси под различни предлози,чрез джендър идеологията и най-вече чрез фината пропаганда на материализма,като смисъл на живота!Аз като родител мога да кажа- не оставяйте децата си друг да им оформя мирогледа,защото никой не може да твърди,че знае Истината!

Оценка:
-1 +6

40
Този коментар е премахнат от модератор.
41
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
42 Отговор

До коментар #36 от "Иванов":


Иванов,отговори ми къде в молитвата "Отче наш",има молитва и към Небесна Майка?И къде в Старият завет е сравнена Шакина(светлината на Божието присъствие в Светая Светих,в храма)със "Земна майка"?Отговори само и единствено от Библията,понеже ти твърдиш,че така пише там!

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +2

Смотан
43 Отговор
Абе каквото и дами говорят изтрадай първо чуждото после ми говори врелини капели. Религия бегай с двеста религията отдавна е натеменчеизпрашнелина вярвам че има нещо над нас само че като е гъс с уши не му вярвам капиш. Бегай с двеста вадим меча късам глава. Вярващи самоизбраници ще губя аз време за някой недоусъвършенстван копиро гризачомазач. Истината си е една друга няма както и да я прелилите стържете пречупвокристалиобразувате. Спасение няма самин го засрахте.

Оценка:
-1 +1

Госあ
44 Отговор

До коментар #37 от "Родител":


Родителя има права и задължения. И ако не ги спазва,не е родител. Така че държавата от помощни функции ще трябва да изземе неговите. С кое съм се объркал ? Няма такова нещо.

Оценка:
-1 +2

Иванов
45 Отговор

До коментар #42 от "гост":


Майко наша, която си на Земята писах къде ще я намериш. Святото присъствие се споменава в Библията, но това е една от най- ревниво пазените еврейски тайни и са необходими години за да се достигне до каквато и да било информация относно Шекина. Влизаш в спиралата, теглиш, мисля, че Евангелие на Мира е от четири части и четеш. Това е най- лесния начин за издигането на Земната Майка към Небесния Отец и Тяхното сливане носи благословия в нашия свят. Има и друг начин, но той е по- сложен и са необходими години практика, докато тук се изисква само да се осъзнаят. Опитай, нищо няма да загубиш.)

Коментиран от #47


Оценка:
-5 +0

Зейбекико
46 Отговор
Грешник съм и не мога да съдя , но забележка към автора . Моше /Моисей,пророците и светиите са се отнасяли с трепет към заповедите в пълнотата им , а именно началото : 1. Аз Съм Господ Бог твой !Най-същественото , Какво по - силно от това !? А що се отнася до почитта на децата към родителите им , то няма по добро средство от молитвата . Именно Вазовата молитва е предназначена за децата и ако се научат на нея от малки , (което е задължение на родителите ) ще радват и Бога и родителите си . “Дядо Господи прости ме ,моля ти се от душа .С ум и разум надари ме , да не мога да греша .Запази ми Ти сърцето от зли мисли и неща ;всичко виждаш от небето и на мен зло недей праща.Дай на мама , дай на тате здраве , сила и живот; мир , любов на всички братя и добро на наш народ “ Амин !

Коментиран от #54


Оценка:
-3 +2

Не религиозен
47 Отговор

До коментар #45 от "Иванов":


Пак мистерии и "гласове'....

Коментиран от #49


Оценка:
-2 +2

запознат
48 Отговор

До коментар #24 от "Госあ":


Прав си за обществения договор, но депутатите са престъпници защото непрекъснато променят обществените договори законите. Министрите също са престъпници. И след като обществото е яхнато от престъпници, какво да правим?

Оценка:
-0 +1

Иванов
49 Отговор

До коментар #47 от "Не религиозен":


С теб приключих отдавна.

Коментиран от #50


Оценка:
-0 +3

Не религиозен
50 Отговор

До коментар #49 от "Иванов":


Приключил или не приключил фактите не се променят - Мистика и суеверие плюс микс от митове и предания. Но щом ти харесва....

Коментиран от #51


Оценка:
-2 +1

Иванов
51 Отговор

До коментар #50 от "Не религиозен":


Поне го прочети за обща култура, пък после си давай мнението.

Оценка:
-1 +2

Патриот
52 Отговор
Четете беседите на Петър Дънов за придобивана на Божествена мъдрост. Без да се учим от най-великите учители ще имаме посредствени разбирания за живота.
Лошото поведение на децата в училищата от къде идва? Първо от родителите. Каквито са родителите и децата ще носят не само техните физически черти, но и морални.

Оценка:
-3 +1

Шаран БГ
53 Отговор
А има ли родители, които мразят децата си? Има .... Причини най-различни ..., но има такива родители. И са на глед много добри и почтени, възпитани и културни, даже силно вярващи в Бог и всеки ден четат Библията, но .....от три , или две деца, едното може и открито да не го мразят . Но силно го недолюбват !!! Ако не двамата родители - единият поне....... И това дете ставайки мислещ възрастен човек как и защо да почита този родител ? Защото му е "биологична закваска", или защото така пише в 13-та заповед ?? Свят като цвят.... По принцип, при нормални добри човешки отношения така трябва да бъде - човек да почита родителите си ! И друг начин не бива и да има... Не защото така някъде е написано, а защото в човека са заложени не само лоши неща, а има и добри-прощаване, милост, състрадание, почтеност и т.н.

Оценка:
-1 +2

Браво
54 Отговор

До коментар #46 от "Зейбекико":


Браво! Така трябва да бъде.

Оценка:
-0 +0

Петя
55 Отговор

До коментар #12 от "Родител":


Трябва да се учи религия в училище, както е било винаги преди социализма.

Коментиран от #56


Оценка:
-0 +1

Даниела
56 Отговор

До коментар #55 от "Петя":


Ванга е казвала винаги, Търсете мъдростта в старите свещенни книги. Аз мисля, че това е Духовноста и Морала с което всеки човек от дете трябва да е закърмен. Няма друг път. Това е единствената Истина с която човек може да е щастлив наистина и да се развива към добро.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов критикува модела на правораздаван
У нас има съдебна благотворителност"

Още бисери