Last news in Fakti

14 Юни, 2019 10:00 7 632 56

Петата божия заповед

  • семейство-
  • родители-
  • бог-
  • библия-
  • александър урумов

Почитай баща си и майка си, за да се продължат дните ти на земята, която Господ, твоят Бог ти дава. Изход 20:12

Петата божия заповед - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първите четири заповеди Бог фокусира върху

Самия Себе Си:

„Да нямаш други богове, освен Мен; Не си прави

кумир; Не изговаряй напразно името Господно;

Помни съботния ден“.

И веднага след Самия Себе Си! – Бог поставя родителите.

Не самия човек, а родителите му!

И изисква от него не просто да ги обича – защото е естествено за едно дете да обича своите

родители.

Бог иска от детето да ги почита! Не Държавната агенция за закрила на детето, а родителите!

И то не самоцелно, напротив – Бог обвързва почитта към родителите с продължителността на живота

на човека!

Толкова е важна тази заповед, че едва след нея идват известните: „Не убивай; не прелюбодействай;

не кради; не лъжесвидетелствувай; не пожелавай...“

Още един важен акцент на петата заповед – напомнянето, че почитта към родителите е изисквана „в

земята, дадена от Бог“.

Земя на почит към родителите – това Бог очаква от хората на тази земя.

Автор: Александър Урумов, urumov.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчето

    6 23 Отговор
    Едно и също, като троловете си, едно и също меляш. Монотонните звуци се отразяват на психиката, и моето заключение е, че някой има проблеми........

    Коментиран от #3, #5

  • 2 armageddon

    4 19 Отговор
    Сега е модерно дървените философи да говорят от името на Бог.

    Коментиран от #6

  • 3 Димчо

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Данчето":

    Изглежда, че #Данчето май не обича родители си от една страна...и използва думи като "меляш" от друга. Но пък се прави и на психолог. Явно някой има проблеми...:)
  • 4 хhhh

    21 1 Отговор
    Много е важно изпълнението на тази заповед, защото както Бог е наш създател, така и родителите участват в нашето създаване. И каквот е отношението към тях, такова е и към Бог.

    Коментиран от #34

  • 5 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Данчето":

    Аз отдавна поставих експертиза, цитирайки Фройд ;)

    Коментиран от #8

  • 6 Госあ

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "armageddon":

    Че защо само сега ? От самото си начало някои хора се опитват да наложат мнение с "защото така казва Бог" много хубаво определение за "дървен философ"
  • 7 Агностик

    14 3 Отговор
    Бог е да си добър човек. Това включва и да почиташ родителите си също.
  • 8 Студент

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Те такива дето са заболи глава у библията де ще знаят кой е Фройд

    Коментиран от #9, #40

  • 9 Мини

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Студент":

    ....което пък разказва томове за твоя повече от скромен житейски опит! Я, се упражнявай да погледнеш малко по-далеч от ръба на чинията си, за да можеш поне да си заслужиш наименованието "студент"! Междудругото, има достатъчно преподаващи и студенти в SFU, които четат Библията.....

    Коментиран от #10

  • 10 Студент

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мини":

    Хаха нали, нали..... Ама разбира се, за какво да си четат уроците, като може да си платят за изпитите. Благодаря, вече знам защо образованието в България се срива все повече

    Коментиран от #16

  • 11 Я си

    8 0 Отговор
    Гледайте работата.Статията е чудесна. НИКОЙ НЯМА ДА ВИ НАКАРА ДА ВЯРВАТЕ ИЛИ НЕ.ВСИЧКО Е СВОБОДНА ВОЛЯ.ИМА ГО И ПРИ НИЦШЕ И ШОПЕНХАУЕР.

    Коментиран от #15

  • 12 Родител

    7 0 Отговор
    Хора, страшно е, обществото ни изобщо не е запознато - какво ще правят с децата ни?!
    Проектът на Националната стратегия за детето 2019 – 2030 година е оттеглен,но със новия закон за социални услуги, промените в другите закони влизащи в сила от 2020г. и самата Стратегия, която се оказва, че не им е даже нужна вече, защото законите са променени вече. Маркирани в жълто са коментираните пасажи и има добавени коментари в червено.''''''''' https://www.facebook.com/photo.php?fbid=614951312343778&set=pcb.408665070000349&type=3&theater&ifg=1 '''''''''''' В България все още не знам да има закон за детско правосъдие (ювенална юстиция), НО ВЕЧЕ ИМА ЧИСТО НОВ ЗАКОН ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ! Да ни е честито!
    На кой му е нужна Стратегия, като вече написаното в нея е реалност! Дори и да е "замразена" или "отменена" Стратегията, закона за социалните услуги е ВЕЧЕ гласуван през Март 2019г и почва да действа от 01.01.2020г.
    С него се приватизира сектора на социалните услуги и се оставя в ръцете на частни доставчици или бизнеси, които могат да бъдат всевъзможни организации. Представете си за каква корупция и изкривяване на това кое е в "най-добър интерес на детето" можем да станем свидетели?!

    Коментиран от #13, #55

  • 13 Госあ

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "Родител":

    А кое по точно е ужасяващото в " създаване на работещо детско правосъдие в рамките на международните права на детето и стандарти" ?

    Коментиран от #20, #22

  • 14 Госあ

    0 6 Отговор
    Вижте, възпитателните методи на Макаренко не са добри и трябва да бъдат заменени. Освен това, навсякъде където съм бил не съм виждал тази обичайна българска картинка - невротична кифла да маризи невръстното си дете на улицата. Представям си вкъщи какво е. И после какво да очакваш като поведение в обществото от това дете ?

    Коментиран от #21

  • 15 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Я си":

    Статията налага една единствена гледна точка от позицията на петата заповед. Точно както едномерната плоска земя. Свободната воля е в дискусията.
  • 16 Мини

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Студент":

    ...което пак подсказва много за твоя опит! Платено образование тук не е платеното образование в Бг! Тук плащат И УЧАТ! Ключовите думи са съзнание, съвест и самодисциплина! Сега вече наистина знаеш защо образованието в Бг се срива....Много успешни изпити ти желая....

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мини":

    Ама на много малко места в Европа образованието е платено (имам предвид високи такси). Едното със сигурност е Англия.

    Коментиран от #18

  • 18 Мини

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Именно! Да, вярно е! Тук и в държавните унис има такса- около € 360 на семестър.

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мини":

    Това е за бакалавър или магистър ? Не е чак толкова много,но не е като скандинавските страни и Франция и Германия.
  • 20 Поинтерсувай се малко

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Пък после повтаряй като папагал. Има много забележки като защо се предвижда приемането на нчанонимни сигнали, защо не се предвижда наказание за злоупотреба с фалшиви сигнали.... хората са я чели и са си направили труда да отбележат кое не е редно, и са го изброили с добре описани мотиви. А защитниците на стратегията освен да повтарят като шизофреници че българина иска да си бие детето, друго не правят.

    Коментиран от #25

  • 21 Не знам къде гледаш

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Но гледам че повечето кифли хич не са невротични и не им се занимава ни най-малко с децата им. Хвърлят им един телефон или таблет и ги оставят да правят каквото си искат. Направи си сметката какво ще стане от деца, които никой не възпитава в труд, усърдие, послушание и т.н. Според мен зомбита, които не искат и не могат да поемат никаква отговорност и да вземат решение, а ще разчитата само на разни псевдоинституции да им бършат задника.

    Коментиран от #23

  • 22 Родител

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Ами например това, че се узаконява отнемане на деца, че се прави точно по болшевишки - без съд и присъда, без да имаш възможност да се защитиш. Някой подава АНОНИМЕН СИГНАЛ и хоп- отнемат ти ЗАВИНАГИ децата !? В кой свят сме, в Османската империя с еничарите ли, в мрачното Средновековие !? ами ако човекът подал сигнала в социалната служба клевети, ами ако мрази хората само защото са емигранти и са се натресли в страната му !? Кой решава кой е крив и кой прав!? Социалните от т.н."детски съд",нали?! Който ще стои над правата на родителите!!

    Коментиран от #24, #30

  • 23 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Не знам къде гледаш":

    Определено прави впечатление мариза по улиците. Убеден съм, че всеки е бил свидетел на такова нещо и то именно в България. Говоря за цивилизованите страни. Да, определено това е другият проблем с таблета. Затова всеки родител трябва да отделя съответното внимание и средства за децата си. Не казвам че трябва да тънат в лукс и никъде не е наложена такава мярка. Грижите на един родител най много проличават в училище сред другите деца и учителите трябва да са тези на които да им прави впечатление, а не всеки срещнат. Писна ми да слагам една и съща статистика за случаите в Норвегия,и не само-Швеция,Дания, Германия,че и Франция.Общо взето всички. И наистина трябва да има международни правила, които да бъдат единни за европейската общност. Понеже плямпате за Норвегия, според ЮНЕСКО норвежките деца да най щастливи,а процента отнети от родителите деца е нищожен. В 60% от случаите при намеса на службата се дават предписания и когато родителите са заинтересовани, всичко е наред. Освен това, в много от случаите с крайна мярка, децата впоследствие биват връщани,ако родителите наистина са заинтересовани и годни да възпитават подрастващото поколение на нацията.
  • 24 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Родител":

    Обществото е социум. Съществува социален договор, който всеки трябва да спазва. Този договор е много по значим и ни е извел от пещерата,а не петата божа заповед. Която всъщност не е лоша,стига да не бъде злоупотребявано с нея. Хората, които спазват общественият договор не са болшевики, а Разумни хора.

    Коментиран от #27, #48

  • 25 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Поинтерсувай се малко":

    А това е добра забележка. Но според мен, това би могло да се тълкува като лъжесвидетелстване и да се търси съдебна отговорност

    Коментиран от #26

  • 26 След дъжд качулка

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Ако след анонимен сигнал ти отнемат макср и временно детето и всички преживеете ужаса. Не трябва да има анонимни сигнали. Иначе дори и да е лъжесвидетелстване, кой ще съди. Поредното дело срещу неизвестен извършител.

    Коментиран от #29

  • 27 Родител

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Значи, съществува социален договор, който узаконява отнемането на деца и всеки трябва да спазва.!! Ти нормален ли си? Или грантове усвояваш, както тези които налагат тези закони??

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Родител":

    Разбира се. Съществува и социален договор, който отрежда отговорност на родителите, и аз съм напълно нормален и разумен човек. Детето първо е човек със собствени права и свободи, второ е гражданин на социума и чак след това собственост на родителя. Как звучи само, собственост на родителя. А петата божа заповед е абсолютно пожелателна и няма ама абсолютно нищо общо с темата.

    Коментиран от #37

  • 29 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "След дъжд качулка":

    Да, това е уместно предложение. Но предполагам анонимността е във връзка със сигурността на свидетеля. Всъщност за службите,той не е анонимен, така че при установяване на лъжесвидетелстване би могъл да бъде съден. И тук наистина е уместно да се регламентира това. Освен това,никой не взема детето от един анонимен сигнал,а се задейства цяло разследване. Не бъдете наивни да мислите, че в Северна и Западна Европа на база на един анонимен сигнал идват и ти вземат детето завинаги
  • 30 Мини

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Родител":

    Това е повече от преувеличено!!! Неможе в никоя правова държава да ти вземат веднага детето по анонимен сигнал, освен ако не си го пребил до несвяст. Включват наблюдения на семейството, редовни посещения от соц.работници, психологически консултации и един куп мерки, преди да се стигне въобще до отнемане на дете.

    Коментиран от #32

  • 31 Мини

    7 1 Отговор
    Именно това се има предвид в 5 Божия Заповед- деца, обичайте, слушайте и уважавайте родителите си и родители, обичайте, възпитавайте в и с любов децата си чрез собствения си добър пример, грижете се за тяхното духовно и телесно добро, дайте им времето си, не парите си! И няма да има нужда от каквито и да било конвенции и стратегии....

    Коментиран от #41

  • 32 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мини":

    Недей да даваш такива коментари, защото веднага ще бъдеш анатемосана 😅 Че и болшевик ще излезеш накрая
  • 33 Иванов

    2 4 Отговор
    Чудесна статия и много на място! Тази Заповед е обяснена от Спасителя Йешуа, че човек освен човешките си родители има и макрокосмически, като дава двете молитви- Отче наш, който си на Небесата и Майка наша, която си на Земята. Молитвата към земната Майка можете да намерите в есейското Евангелие на Мира от четири части и да съпреживеете единството си с Тях и с техните тайни и явни ангели. Така въздигайки Земята към Небето душите ви ще се изпълнят с мир и хармония! Халелуя!
  • 34 Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "хhhh":

    Абсолютно точно!
  • 35 Иванов

    3 0 Отговор
    Искам само да ви обърна внимание на предпоследното си изречение в пост #33. В духовен план това е от огромна важност не само за нас хората, но и за света в който живеем. Всъщност това е единственото в духовен план, което трябва да правим, прюс на физически милост и щедрост разбира се.)
  • 36 Иванов

    0 2 Отговор
    За древните евреи другото наименование на Земната Майка е Святото присъствие- Шекина, към която те са изпитвали най- възвишени чувства на синовна почит и любов. В павликянството това място е отредено на Дева Мириам, майката на Йешуа, Дева достойна за всяка почит и почест, но и на съвсем друго духовно стъпало от Шехина, която е нещо безкрайно Велико и превъзвишено. Бедни са думите за да изразят нейната Светлина и Любов!

    Коментиран от #42

  • 37 Родител

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Ами объркал си се! Конституцията на България постановява, че „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата”. Възпитанието и грижата за децата попадат в частната, а не в публична сфера. Те са отговорност на личността, а не на държавните органи. Според конституцията, държавните органи трябва да оказват подкрепа на родителите, но без да снемат техните права и отговорности.

    Коментиран от #44

  • 38 Смотан

    0 1 Отговор
    Най-важното май е не лъжесвидетелства пък дали земни или извънземни семейства Иванов да поросвещава. Тъй, че истината си остава една какви плъгини и плагиянства създава някой си негов проблем май.
  • 39 Електрошок

    6 1 Отговор
    Абе не беше ли Кашел Мордохай Леви ,известен и като Карл Маркс ,писал в една книжка,че семейството е отживелица и за децата трябва да се грижи държавата? И не е ли това същата дисциплина"Основи на комунизма",която учехме навремето,само че под друго име?Всички събития,които се случват последните години са обяснени и предсказани от много известни ЛИЧНОСТИ!Целта е унищожаване на семейството,заличаване на родовата памет,премахване на държавите,частната собственост и парите и най важното- унищожаване на бялата раса чрез смесването и с други раси под различни предлози,чрез джендър идеологията и най-вече чрез фината пропаганда на материализма,като смисъл на живота!Аз като родител мога да кажа- не оставяйте децата си друг да им оформя мирогледа,защото никой не може да твърди,че знае Истината!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Иванов":

    Иванов,отговори ми къде в молитвата "Отче наш",има молитва и към Небесна Майка?И къде в Старият завет е сравнена Шакина(светлината на Божието присъствие в Светая Светих,в храма)със "Земна майка"?Отговори само и единствено от Библията,понеже ти твърдиш,че така пише там!

    Коментиран от #45

  • 43 Смотан

    1 1 Отговор
    Абе каквото и дами говорят изтрадай първо чуждото после ми говори врелини капели. Религия бегай с двеста религията отдавна е натеменчеизпрашнелина вярвам че има нещо над нас само че като е гъс с уши не му вярвам капиш. Бегай с двеста вадим меча късам глава. Вярващи самоизбраници ще губя аз време за някой недоусъвършенстван копиро гризачомазач. Истината си е една друга няма както и да я прелилите стържете пречупвокристалиобразувате. Спасение няма самин го засрахте.
  • 44 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Родител":

    Родителя има права и задължения. И ако не ги спазва,не е родител. Така че държавата от помощни функции ще трябва да изземе неговите. С кое съм се объркал ? Няма такова нещо.
  • 45 Иванов

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Майко наша, която си на Земята писах къде ще я намериш. Святото присъствие се споменава в Библията, но това е една от най- ревниво пазените еврейски тайни и са необходими години за да се достигне до каквато и да било информация относно Шекина. Влизаш в спиралата, теглиш, мисля, че Евангелие на Мира е от четири части и четеш. Това е най- лесния начин за издигането на Земната Майка към Небесния Отец и Тяхното сливане носи благословия в нашия свят. Има и друг начин, но той е по- сложен и са необходими години практика, докато тук се изисква само да се осъзнаят. Опитай, нищо няма да загубиш.)

    Коментиран от #47

  • 46 Зейбекико

    2 3 Отговор
    Грешник съм и не мога да съдя , но забележка към автора . Моше /Моисей,пророците и светиите са се отнасяли с трепет към заповедите в пълнотата им , а именно началото : 1. Аз Съм Господ Бог твой !Най-същественото , Какво по - силно от това !? А що се отнася до почитта на децата към родителите им , то няма по добро средство от молитвата . Именно Вазовата молитва е предназначена за децата и ако се научат на нея от малки , (което е задължение на родителите ) ще радват и Бога и родителите си . “Дядо Господи прости ме ,моля ти се от душа .С ум и разум надари ме , да не мога да греша .Запази ми Ти сърцето от зли мисли и неща ;всичко виждаш от небето и на мен зло недей праща.Дай на мама , дай на тате здраве , сила и живот; мир , любов на всички братя и добро на наш народ “ Амин !

    Коментиран от #54

  • 47 Не религиозен

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Иванов":

    Пак мистерии и "гласове'....

    Коментиран от #49

  • 48 запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Прав си за обществения договор, но депутатите са престъпници защото непрекъснато променят обществените договори законите. Министрите също са престъпници. И след като обществото е яхнато от престъпници, какво да правим?
  • 49 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Не религиозен":

    С теб приключих отдавна.

    Коментиран от #50

  • 50 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Иванов":

    Приключил или не приключил фактите не се променят - Мистика и суеверие плюс микс от митове и предания. Но щом ти харесва....

    Коментиран от #51

  • 51 Иванов

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Не религиозен":

    Поне го прочети за обща култура, пък после си давай мнението.
  • 52 Патриот

    1 3 Отговор
    Четете беседите на Петър Дънов за придобивана на Божествена мъдрост. Без да се учим от най-великите учители ще имаме посредствени разбирания за живота.
    Лошото поведение на децата в училищата от къде идва? Първо от родителите. Каквито са родителите и децата ще носят не само техните физически черти, но и морални.
  • 53 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    А има ли родители, които мразят децата си? Има .... Причини най-различни ..., но има такива родители. И са на глед много добри и почтени, възпитани и културни, даже силно вярващи в Бог и всеки ден четат Библията, но .....от три , или две деца, едното може и открито да не го мразят . Но силно го недолюбват !!! Ако не двамата родители - единият поне....... И това дете ставайки мислещ възрастен човек как и защо да почита този родител ? Защото му е "биологична закваска", или защото така пише в 13-та заповед ?? Свят като цвят.... По принцип, при нормални добри човешки отношения така трябва да бъде - човек да почита родителите си ! И друг начин не бива и да има... Не защото така някъде е написано, а защото в човека са заложени не само лоши неща, а има и добри-прощаване, милост, състрадание, почтеност и т.н.
  • 54 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Зейбекико":

    Браво! Така трябва да бъде.
  • 55 Петя

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Родител":

    Трябва да се учи религия в училище, както е било винаги преди социализма.

    Коментиран от #56

  • 56 Даниела

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Петя":

    Ванга е казвала винаги, Търсете мъдростта в старите свещенни книги. Аз мисля, че това е Духовноста и Морала с което всеки човек от дете трябва да е закърмен. Няма друг път. Това е единствената Истина с която човек може да е щастлив наистина и да се развива към добро.