ФАКТИ.БГ

Р. Славянова, брокер, пред ФАКТИ: Нямам случай с отстъпка от 1000 евро/кв.м.

Тенденцията е младите хора да търсят имот в селата около София

Публикувана: 28 Юни, 2019 06:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 12141
Р. Славянова, брокер, пред ФАКТИ: Нямам случай с отстъпка от 1000 евро/кв.м.
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С решението на КПКОНПИ, че няма конфликт на интереси във всички казуси около „Апартаментгейт“ - на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Валери Симеонов, Елена Йончева, бившият зам.- министър на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, темата се завърна в дневния ред. Това, че според проверката на точно тази институция няма никакъв проблем, не е новина. Усещането за нередности обаче остава. В тази връзка с коментар по тази и други имотни теми от ФАКТИ потърсихме за коментар Радослава Славянова, брокер с над 10-годишен опит, основател на компанията "Успех Недвижими Имоти".

- Г-жо Славянова, в своята практика имате ли и чувала ли сте за сделки на фирма „Артекс“ на цени около 580 евро кв/м в кв. „Изток“, каквато се оказа, че са сключили Вежди Рашидов и Цецка Цачева? Цените за другите популярни политици от „Апартаментгейт“ също не бяха много по-различни.

- За случаите, които визирате, научих от новинарски емисии в българските медии. Доколкото знам към момента тече и проверка от съответните държавни органи, имаща за цел да изясни наличие или липса на на злоупотреби. Относно обявените цени, скандализирали обществото, както знаете в България пазарът е свободен. Реално две страни - купувач и продавач, биха могли да се споразумеят при взаимоизгодни условия и въпреки пазарните стойности към момента на сделката. В моята професионална практика не се е случвало да работя с конкретната компания.

- Какви са средните продажни цени за квартал "Изток" и как повлия скандалът, доколкото знам цените са се повишили още повече?

- Квартал "Изток" винаги е бил предпочитан квартал поради редица фактори, определящи търсенето в даден район. В момента цените там започват от 1500 евро/кв.м. за и стигат до 2000 евро/кв.м. за ново луксозно строителство. Разбира се и тук важи правилото, че при по-големите жилища цената за кв.м. е по-ниска, и обратно - при малките жилища цената на кв.м. е по-висока, поради тяхната бърза ликвидност и висока доходност.

- В своята практика имате ли или знаете ли за случай, в който при преговори за апартамент цената да е намалена с 1000 евро кв./м.?

- Случвало ми се е цената на апартамент да бъде намалена при преговори с 1000 евро, но не с толкова на квадратен метър. Както споменах, пазарът е свободен и в преговорите могат да се използват различни тактики- това може да бъде например предложение за бартер и т.н. Важното е условията по сделката да удоволетворяват и двете страни.

- След целия шум около случая, има ли някаква промяна в нормативната уредба или жилищата продължават масово да се изповядват на данъчна оценка, а не на реалната стойност на сделката?

- Изповядването на сделката е ключовия момент в придобиването на недвижим имот и моментът, в който страните полагат своите подписи, че се съгласяват с условията по сделката. Вариантът, в който страните биват максимално защитени, е да обяват реалните договорки помежду си. Така при възникнал проблем ще могат да потърсят отговорност от виновната страна в пълен размер. Грижа се моите клиенти да бъдат максимално защитени, затова нямам такива случаи. Реално договорките между купувач и продавач в търговията се уповават на свободната им воля.

- Около имотите има най-различни начини за финансови нередности, които никой не следи. Предполагам имате наблюдения върху това каква част от наемодателите официализират тази си дейност и подават декларация за приходите. Каква е ролята на брокера във всички тези процеси? Той е сякаш нещо като мълчалив съучастник.

- Съучастник е неудачно определение дори в контекста на медиаторската роля, която брокерът на недвижими имоти изпълнява за своите клиенти. Неговите професионални ангажименти започват с предварителен разговор с клиента - възможности, нужди и изисквания, оформяне параметрите на желаната сделка в посреднически договор и завършват с изготвяне на приемо-предавателен протокол за въвод в имота, обект на вече финализираната сделка. Всички произтичащи действия преди и след този процес не биха могли да бъдат негова отговорност, както морална така и законова.

- Промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари предвижда брокерите да правят проверка на клиентите си при покупко-продажби, както и когато биват отдавани скъпи имоти с месечен наем над 10 хиляди евро. Информацията след това ще бъде предоставяна на ДАНС. Вие как гледате на подобна инициатива?

- Смятам, че има институции които да извършват подобен тип проверки. Физически е невъзможно брокерът да поеме и тази функция. Така или иначе и към момента купувачът при сделка декларира произход на средствата си пред нотариус.

- Още една имотна тема, която е арена на манипулации, без брокерите да имат директно участие в процеса, е отдаването на общински жилища на хора, които определено не са крайно нуждаещи се. Имате ли наблюдения по нея?

- Това е въпрос, който би трябвало да бъде отправен към имащите законово право да управляват този тип недвижима собственост.

- Няма как разговор с брокер да не мине и без по-злободневния въпрос за тенденциите при продажбите и наемите на имоти. Какви са те през тази година?

- И тази година пазарът на недвижими имоти се развива благоприятно. Тенденцията се базира до голяма степен и от задържащите се ниски лихви по кредитите. Наблюдава се един сравнително стабилен пазар с плавен растеж. Покупателната способност остава завишена. Разбира се най- динамичен и активен е пазарът на жилищни имоти. Най-търсени остават двустайните апартаменти.

Цените на наемите пък се определят от нарастващия брой столичани, търсенето в София е много активно. В този сектор се наблюдава лека сезонност- периодът за смяна на жилището или за наемане на ново жилище започва през септември.

- Продължават ли да са атрактивни традиционните южни и югоизточни райони, въпреки презастрояването на голяма част от тях? И поради това хората не търсят ли все повече имоти около София, а не в самия град?

- Тези райони са предпочитани заради новото строителство и поради по-голямото предлагане са възможни по-конкуренти цени. Да, наблюдава се търсене и на къщи в периферията на София и ми прави впечатление, че младите хора са тези които търсят спокойствието и тишината на близките села. Една тенденция, която тепърва ще набира скорост.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Папуняк
1 Отговор
Това хлапе от снимката колко реални сделки има според вас, че да може да направи адекватен анализ.

Коментиран от #2, #3, #12


Оценка:
-35 +57

бай иван, с. Куртово конаре
2 Отговор

До коментар #1 от "Папуняк":


Това хлапе дори половин сделка да има пак може да ти каже че лукс стройтелство в престижен район няма никакъв вариант да е 500 евро на квадрат.

Вече в дружба и люлин няма такиви цени
само някъде по обеля, левски но зелено преди да е започнал строежа на сградата може да видиш подобни цени
но за да вземеш нестава с кредит понеже банките отпускат най ранно на АКТ 14
та ако искаш апартамент за 500-600 евро квадрата нямаш право на избор на квартал и трябва да имаш поне 30-35% от парите за да добуташ до АКТ 14 и вече от там се надаш банката да ти отпусне че иначе изгоре

Оценка:
-9 +69

Отстъпка 5%
3 Отговор

До коментар #1 от "Папуняк":


Хлпето е от 10 години в бизнеса.Започнала е на 15, кво. Някъде от 9ти клас действа.

Оценка:
-10 +32

123
4 Отговор
Цветанов е един честен мошеник с богата тъща, която всяка година му подарява по 1 апартамент. Цецка пък е ангел небесен, чиста вода не напита.

Оценка:
-5 +68

ДРУГИ СЛУЧАИ
5 Отговор
Обаче има случаи „ало, ваньо”, „тая да я опраскаме”, „ти си го избра”, „суджука е за нас” и т.н.

Оценка:
-4 +53

Златен век
6 Отговор
Има такива отстъпки. Когато ти гласуват поправка в ЗУТ-а, спестяваща ни 1 милион, има такива отстъпки!

Оценка:
-5 +46

Да да
7 Отговор
За 1000 евро/кв. м. отстъпка не знам, но от 1300евро купени, да се продава на 800 знам. От съдия изпълнител от 1300 евро на 300 евро старт на търга обаче има! Има и коли от 15 000 лв.продадени за 500 лв.! За боядисване били! Или не сте чули за такива сделки?

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +33

Лекар БГ
8 Отговор
Предполагам,че и за поправката"Артекс" не е чувала.Поправка-1000 евро отстъпка,какво по-нормално от това?!
Освен това,стига ги дъвкахте тез прекрасни хора!КОНПИ ви извади проверка-всичко им е ОК.Значи,спокойно могат да ги върнат на работа и да им възстановят всички постове.Цвък може и да съди ББ за сексуален тормаз.Модерно е.

Оценка:
-4 +36

Petko
9 Отговор
Всички се правят на ТЪПИ. На 580Е е изповядане сделката, реалната цена си е нормална. Не че ги оправдавам.

Оценка:
-7 +18

вуйчо Ваньо
10 Отговор
Хора не се хабете, държавата излезе със заключение виновни няма, карайте по старому и това е. За да стане цялостна промяна всичко да е морално и законно трябва радикална реформа на всички институции на парче не става. Няма кой да направи такова нещо, затова не се хабете по-вече. Майната му на всичко.

Оценка:
-3 +27

ТнТ
11 Отговор
Вие си лайте и злобейте колкото си искате, аз пък ще ви кажа че преди 2 години взех апартамент под 800 евро за квадрат и то без да съм политик или държавен служителт. Всичко е въпрос на преговори и да попаднеш на читав продавач а не да минаваш през брокери които изкуствено помпат цените на имотите за да имат по-голяма комисионна. Нищо чудно че момето така се е надула в бузките и косъма е згладила, явно бизнеса върви. Искам също да заявя че знам със сигурност от строител че цената на квадрат е до 600-800 евро нормално строителство, без да ми се влагат там разни екстри. Максимум 1000 евро, всичко по-нагоре че и двойно е алчност и изхвърляне.

Оценка:
-12 +11

ами да
12 Отговор

До коментар #1 от "Папуняк":


Личи си, че си папуняк:)

Оценка:
-3 +8

Казуар
13 Отговор
Цветанов е изпратил писмо до Фандъкова да назначи проверка на фирма Артекс. Тя знае как стоят нещата и за това има отрицателни изказвания срещу Цветанов.

Оценка:
-5 +4

nqma sdelki be
14 Отговор
Сделки няма и няма да има.
Брокерите си отчитат ръстовете на търсене.... а тва търсене е колко пъти са им влезли в сайта и са цъкнали търси бутончето... смешнициииии.
Не купувайте обзаведено (хубаво, не с каталога на виденов) с акт 16 над 700 еур/м2

Оценка:
-0 +7

Aaa
15 Отговор
Разбира се, че няма сделка с ОТСТЪПКА от 1000 евро - всичките и сделки са с НАДЦЕНКА от поне 1000 евро!

Оценка:
-3 +6

гост
16 Отговор
Сделките са сключени на тези цени , а колко са платили никой не знае! 99% от сделките се правят така , за по-ниски такси!!
И стига с тези апартаменти , пишете за ЧЕЗ ,за ТЕЦ Варна , за Белене,за това че ни доят всеки ден!!!

Оценка:
-0 +17

Тит
17 Отговор
В София се строи масово,всеки копа,рине и изникват едни сгради ,които в повечето случаи са силно контрастиращи помежду си.Тоя маже в синъо,другият жълто и т.н.Стиловете са отделна работа.Улици и тротоари или са в окаяно състояние или липсват.Отстоянието също и минимално,за шум и прахоляк да не говорим.Липса на удобен градси транспорт също е от значение,паркоместа за почти кът.В България демографският проблем е от най големите,постоянно млади хора напускат.Строят се хиляди жилища,как така при наличие на толкова малко платежоспособни се продават и то на такива цени,цени с които на Хавай си взимаш сносно жилище??

Оценка:
-0 +12

777
18 Отговор
Публикувано във факти.бг: Тенденцията е младите хора да търсят имот в селата около Costa Brava- Ispania !

Оценка:
-0 +11

наблюдател
19 Отговор
Хлапе или пенсионер, това което е важно да знае нормалния човек е как Цялата комисия КПКОНПИ една кукла на конци избрана от Борисов и Доган и чрез нея контролират престъпността както в Парламента така и извън него ,разкрит е начина по-който откраднатите пари от рушвети и мръсни комисионни се превръщат в законни с изпирането им в апартаменти и къщи.
Борисов ще ги гони, докато той трябва да управлява, тъпаци и
желаещи за корупция колкото искаш ...а обръчите от фирми работят с пълна сила и то периодично пълнят джоба им.

Оценка:
-0 +8

Питанко
20 Отговор
Р. Славянова, брокер, като е 10 години в бранша, не е ли чувала, че "Артекс" всъщност продават квадратния метър в този район за 5000 евро?!

Оценка:
-1 +8

мнение
21 Отговор
Абсолютно безсмислено интервю.

Оценка:
-3 +8

гост
22 Отговор

До коментар #7 от "Да да":


Има да, кмета на Габрово преди години си купи така двугодишен джип за 10х.лв от фирма, която спечели общественна поръчка за построяване на мост с оферта за 45 дена, при технологично време за изработване на бетонното съоръжение от над 60 дена. Ей така, джипа за 100 бона се амортизирал за тези две години и цената му паднала на 10 бона, ама само един бил, нямали още на такава цена и кмета случайно разбрал и го купил.

Оценка:
-2 +6

Въпрос
23 Отговор
Абе, не виждате ли, че си побутват рекламно интервю, писано като от служебен пиар?!

Оценка:
-1 +5

Зайко Байко многознайко
24 Отговор
И тези, като онези. Помислете тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. КПКОНПИ , са зависими подлоги на власт имащите. Мерзки крадци, пладнешки разбойници обяздили народа ни и пият кръвта му без всякаква милост! Бъдете проклети!

Оценка:
-0 +3

Mango
25 Отговор
Циганите и политиците си правиме каквото си искаме и строиме когато искаме. Апа виа плащайте данаци и подкупи и си вадете разрешителни като си немате работа

Оценка:
-0 +4

Алфа Вълкът
26 Отговор
Няма ГЕРБ, няма НФСБ, няма БСП. Щом е да открадат народа и да отърват кожата, всички стават задружни. Хората го казали: "Гарван на гарвано, око не вади."

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Борислав Коруджиков
Това каза пред bTV художникът, който съди Столичната община заради винетния стикер за паркиране.
Понеже съм бохем, художник-бохем, аз съм си създал интериора така, както на мен ми харесва, за да мога да творя."

Още бисери