ФАКТИ.БГ

Р. Славянова, брокер, пред ФАКТИ: Нямам случай с отстъпка от 1000 евро/кв.м.

Тенденцията е младите хора да търсят имот в селата около София

Публикувана: 28 Юни, 2019 06:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 12189
Р. Славянова, брокер, пред ФАКТИ: Нямам случай с отстъпка от 1000 евро/кв.м.
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С решението на КПКОНПИ, че няма конфликт на интереси във всички казуси около „Апартаментгейт“ - на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Валери Симеонов, Елена Йончева, бившият зам.- министър на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, темата се завърна в дневния ред. Това, че според проверката на точно тази институция няма никакъв проблем, не е новина. Усещането за нередности обаче остава. В тази връзка с коментар по тази и други имотни теми от ФАКТИ потърсихме за коментар Радослава Славянова, брокер с над 10-годишен опит, основател на компанията "Успех Недвижими Имоти".

- Г-жо Славянова, в своята практика имате ли и чувала ли сте за сделки на фирма „Артекс“ на цени около 580 евро кв/м в кв. „Изток“, каквато се оказа, че са сключили Вежди Рашидов и Цецка Цачева? Цените за другите популярни политици от „Апартаментгейт“ също не бяха много по-различни.

- За случаите, които визирате, научих от новинарски емисии в българските медии. Доколкото знам към момента тече и проверка от съответните държавни органи, имаща за цел да изясни наличие или липса на на злоупотреби. Относно обявените цени, скандализирали обществото, както знаете в България пазарът е свободен. Реално две страни - купувач и продавач, биха могли да се споразумеят при взаимоизгодни условия и въпреки пазарните стойности към момента на сделката. В моята професионална практика не се е случвало да работя с конкретната компания.

- Какви са средните продажни цени за квартал "Изток" и как повлия скандалът, доколкото знам цените са се повишили още повече?

- Квартал "Изток" винаги е бил предпочитан квартал поради редица фактори, определящи търсенето в даден район. В момента цените там започват от 1500 евро/кв.м. за и стигат до 2000 евро/кв.м. за ново луксозно строителство. Разбира се и тук важи правилото, че при по-големите жилища цената за кв.м. е по-ниска, и обратно - при малките жилища цената на кв.м. е по-висока, поради тяхната бърза ликвидност и висока доходност.

- В своята практика имате ли или знаете ли за случай, в който при преговори за апартамент цената да е намалена с 1000 евро кв./м.?

- Случвало ми се е цената на апартамент да бъде намалена при преговори с 1000 евро, но не с толкова на квадратен метър. Както споменах, пазарът е свободен и в преговорите могат да се използват различни тактики- това може да бъде например предложение за бартер и т.н. Важното е условията по сделката да удоволетворяват и двете страни.

- След целия шум около случая, има ли някаква промяна в нормативната уредба или жилищата продължават масово да се изповядват на данъчна оценка, а не на реалната стойност на сделката?

- Изповядването на сделката е ключовия момент в придобиването на недвижим имот и моментът, в който страните полагат своите подписи, че се съгласяват с условията по сделката. Вариантът, в който страните биват максимално защитени, е да обяват реалните договорки помежду си. Така при възникнал проблем ще могат да потърсят отговорност от виновната страна в пълен размер. Грижа се моите клиенти да бъдат максимално защитени, затова нямам такива случаи. Реално договорките между купувач и продавач в търговията се уповават на свободната им воля.

- Около имотите има най-различни начини за финансови нередности, които никой не следи. Предполагам имате наблюдения върху това каква част от наемодателите официализират тази си дейност и подават декларация за приходите. Каква е ролята на брокера във всички тези процеси? Той е сякаш нещо като мълчалив съучастник.

- Съучастник е неудачно определение дори в контекста на медиаторската роля, която брокерът на недвижими имоти изпълнява за своите клиенти. Неговите професионални ангажименти започват с предварителен разговор с клиента - възможности, нужди и изисквания, оформяне параметрите на желаната сделка в посреднически договор и завършват с изготвяне на приемо-предавателен протокол за въвод в имота, обект на вече финализираната сделка. Всички произтичащи действия преди и след този процес не биха могли да бъдат негова отговорност, както морална така и законова.

- Промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари предвижда брокерите да правят проверка на клиентите си при покупко-продажби, както и когато биват отдавани скъпи имоти с месечен наем над 10 хиляди евро. Информацията след това ще бъде предоставяна на ДАНС. Вие как гледате на подобна инициатива?

- Смятам, че има институции които да извършват подобен тип проверки. Физически е невъзможно брокерът да поеме и тази функция. Така или иначе и към момента купувачът при сделка декларира произход на средствата си пред нотариус.

- Още една имотна тема, която е арена на манипулации, без брокерите да имат директно участие в процеса, е отдаването на общински жилища на хора, които определено не са крайно нуждаещи се. Имате ли наблюдения по нея?

- Това е въпрос, който би трябвало да бъде отправен към имащите законово право да управляват този тип недвижима собственост.

- Няма как разговор с брокер да не мине и без по-злободневния въпрос за тенденциите при продажбите и наемите на имоти. Какви са те през тази година?

- И тази година пазарът на недвижими имоти се развива благоприятно. Тенденцията се базира до голяма степен и от задържащите се ниски лихви по кредитите. Наблюдава се един сравнително стабилен пазар с плавен растеж. Покупателната способност остава завишена. Разбира се най- динамичен и активен е пазарът на жилищни имоти. Най-търсени остават двустайните апартаменти.

Цените на наемите пък се определят от нарастващия брой столичани, търсенето в София е много активно. В този сектор се наблюдава лека сезонност- периодът за смяна на жилището или за наемане на ново жилище започва през септември.

- Продължават ли да са атрактивни традиционните южни и югоизточни райони, въпреки презастрояването на голяма част от тях? И поради това хората не търсят ли все повече имоти около София, а не в самия град?

- Тези райони са предпочитани заради новото строителство и поради по-голямото предлагане са възможни по-конкуренти цени. Да, наблюдава се търсене и на къщи в периферията на София и ми прави впечатление, че младите хора са тези които търсят спокойствието и тишината на близките села. Една тенденция, която тепърва ще набира скорост.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Папуняк
1 Отговор
Това хлапе от снимката колко реални сделки има според вас, че да може да направи адекватен анализ.

Коментиран от #2, #3, #12


Оценка:
-35 +57

бай иван, с. Куртово конаре
2 Отговор

До коментар #1 от "Папуняк":


Това хлапе дори половин сделка да има пак може да ти каже че лукс стройтелство в престижен район няма никакъв вариант да е 500 евро на квадрат.

Вече в дружба и люлин няма такиви цени
само някъде по обеля, левски но зелено преди да е започнал строежа на сградата може да видиш подобни цени
но за да вземеш нестава с кредит понеже банките отпускат най ранно на АКТ 14
та ако искаш апартамент за 500-600 евро квадрата нямаш право на избор на квартал и трябва да имаш поне 30-35% от парите за да добуташ до АКТ 14 и вече от там се надаш банката да ти отпусне че иначе изгоре

Оценка:
-9 +69

Отстъпка 5%
3 Отговор

До коментар #1 от "Папуняк":


Хлпето е от 10 години в бизнеса.Започнала е на 15, кво. Някъде от 9ти клас действа.

Оценка:
-10 +32

123
4 Отговор
Цветанов е един честен мошеник с богата тъща, която всяка година му подарява по 1 апартамент. Цецка пък е ангел небесен, чиста вода не напита.

Оценка:
-5 +68

ДРУГИ СЛУЧАИ
5 Отговор
Обаче има случаи „ало, ваньо”, „тая да я опраскаме”, „ти си го избра”, „суджука е за нас” и т.н.

Оценка:
-4 +53

Златен век
6 Отговор
Има такива отстъпки. Когато ти гласуват поправка в ЗУТ-а, спестяваща ни 1 милион, има такива отстъпки!

Оценка:
-5 +46

Да да
7 Отговор
За 1000 евро/кв. м. отстъпка не знам, но от 1300евро купени, да се продава на 800 знам. От съдия изпълнител от 1300 евро на 300 евро старт на търга обаче има! Има и коли от 15 000 лв.продадени за 500 лв.! За боядисване били! Или не сте чули за такива сделки?

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +33

Лекар БГ
8 Отговор
Предполагам,че и за поправката"Артекс" не е чувала.Поправка-1000 евро отстъпка,какво по-нормално от това?!
Освен това,стига ги дъвкахте тез прекрасни хора!КОНПИ ви извади проверка-всичко им е ОК.Значи,спокойно могат да ги върнат на работа и да им възстановят всички постове.Цвък може и да съди ББ за сексуален тормаз.Модерно е.

Оценка:
-4 +36

Petko
9 Отговор
Всички се правят на ТЪПИ. На 580Е е изповядане сделката, реалната цена си е нормална. Не че ги оправдавам.

Оценка:
-7 +18

вуйчо Ваньо
10 Отговор
Хора не се хабете, държавата излезе със заключение виновни няма, карайте по старому и това е. За да стане цялостна промяна всичко да е морално и законно трябва радикална реформа на всички институции на парче не става. Няма кой да направи такова нещо, затова не се хабете по-вече. Майната му на всичко.

Оценка:
-3 +27

ТнТ
11 Отговор
Вие си лайте и злобейте колкото си искате, аз пък ще ви кажа че преди 2 години взех апартамент под 800 евро за квадрат и то без да съм политик или държавен служителт. Всичко е въпрос на преговори и да попаднеш на читав продавач а не да минаваш през брокери които изкуствено помпат цените на имотите за да имат по-голяма комисионна. Нищо чудно че момето така се е надула в бузките и косъма е згладила, явно бизнеса върви. Искам също да заявя че знам със сигурност от строител че цената на квадрат е до 600-800 евро нормално строителство, без да ми се влагат там разни екстри. Максимум 1000 евро, всичко по-нагоре че и двойно е алчност и изхвърляне.

Оценка:
-12 +11

ами да
12 Отговор

До коментар #1 от "Папуняк":


Личи си, че си папуняк:)

Оценка:
-3 +8

Казуар
13 Отговор
Цветанов е изпратил писмо до Фандъкова да назначи проверка на фирма Артекс. Тя знае как стоят нещата и за това има отрицателни изказвания срещу Цветанов.

Оценка:
-5 +4

nqma sdelki be
14 Отговор
Сделки няма и няма да има.
Брокерите си отчитат ръстовете на търсене.... а тва търсене е колко пъти са им влезли в сайта и са цъкнали търси бутончето... смешнициииии.
Не купувайте обзаведено (хубаво, не с каталога на виденов) с акт 16 над 700 еур/м2

Оценка:
-0 +7

Aaa
15 Отговор
Разбира се, че няма сделка с ОТСТЪПКА от 1000 евро - всичките и сделки са с НАДЦЕНКА от поне 1000 евро!

Оценка:
-3 +6

гост
16 Отговор
Сделките са сключени на тези цени , а колко са платили никой не знае! 99% от сделките се правят така , за по-ниски такси!!
И стига с тези апартаменти , пишете за ЧЕЗ ,за ТЕЦ Варна , за Белене,за това че ни доят всеки ден!!!

Оценка:
-0 +17

Тит
17 Отговор
В София се строи масово,всеки копа,рине и изникват едни сгради ,които в повечето случаи са силно контрастиращи помежду си.Тоя маже в синъо,другият жълто и т.н.Стиловете са отделна работа.Улици и тротоари или са в окаяно състояние или липсват.Отстоянието също и минимално,за шум и прахоляк да не говорим.Липса на удобен градси транспорт също е от значение,паркоместа за почти кът.В България демографският проблем е от най големите,постоянно млади хора напускат.Строят се хиляди жилища,как така при наличие на толкова малко платежоспособни се продават и то на такива цени,цени с които на Хавай си взимаш сносно жилище??

Оценка:
-0 +12

777
18 Отговор
Публикувано във факти.бг: Тенденцията е младите хора да търсят имот в селата около Costa Brava- Ispania !

Оценка:
-0 +11

наблюдател
19 Отговор
Хлапе или пенсионер, това което е важно да знае нормалния човек е как Цялата комисия КПКОНПИ една кукла на конци избрана от Борисов и Доган и чрез нея контролират престъпността както в Парламента така и извън него ,разкрит е начина по-който откраднатите пари от рушвети и мръсни комисионни се превръщат в законни с изпирането им в апартаменти и къщи.
Борисов ще ги гони, докато той трябва да управлява, тъпаци и
желаещи за корупция колкото искаш ...а обръчите от фирми работят с пълна сила и то периодично пълнят джоба им.

Оценка:
-0 +8

Питанко
20 Отговор
Р. Славянова, брокер, като е 10 години в бранша, не е ли чувала, че "Артекс" всъщност продават квадратния метър в този район за 5000 евро?!

Оценка:
-1 +8

мнение
21 Отговор
Абсолютно безсмислено интервю.

Оценка:
-3 +8

гост
22 Отговор

До коментар #7 от "Да да":


Има да, кмета на Габрово преди години си купи така двугодишен джип за 10х.лв от фирма, която спечели общественна поръчка за построяване на мост с оферта за 45 дена, при технологично време за изработване на бетонното съоръжение от над 60 дена. Ей така, джипа за 100 бона се амортизирал за тези две години и цената му паднала на 10 бона, ама само един бил, нямали още на такава цена и кмета случайно разбрал и го купил.

Оценка:
-2 +6

Въпрос
23 Отговор
Абе, не виждате ли, че си побутват рекламно интервю, писано като от служебен пиар?!

Оценка:
-1 +5

Зайко Байко многознайко
24 Отговор
И тези, като онези. Помислете тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. КПКОНПИ , са зависими подлоги на власт имащите. Мерзки крадци, пладнешки разбойници обяздили народа ни и пият кръвта му без всякаква милост! Бъдете проклети!

Оценка:
-0 +3

Mango
25 Отговор
Циганите и политиците си правиме каквото си искаме и строиме когато искаме. Апа виа плащайте данаци и подкупи и си вадете разрешителни като си немате работа

Оценка:
-0 +4

Алфа Вълкът
26 Отговор
Няма ГЕРБ, няма НФСБ, няма БСП. Щом е да открадат народа и да отърват кожата, всички стават задружни. Хората го казали: "Гарван на гарвано, око не вади."

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Росен Плевнелиев
Президентът в коментар за случаите на полицейско насилие
Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава."

Още бисери
ТОП 5