Last news in Fakti

3 Юли, 2019 20:32 9 057 73

Да помислим над тези думи на Путин

  • либерализъм-
  • владимир путин

"Либерализмът е отживелица" - с това свое изказване Путин се подреди до самозваните източноевропейски "консерватори"

Да помислим над тези думи на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Либерализмът е отживелица" - с това свое изказване Путин се подреди до самозваните източноевропейски "консерватори". В един отбор ли са? Самите те мълчат. Но има как да разберем, пише Евгений Дайнов.

От години фундаменталистките елементи из Източна Европа, наричащи себе си "консерватори", громят либерализма и пропагандират модел на общество, който го отрича. Повечето от тях съобщават между редовете и покрай другото, че не са поклонници на Путиновия модел на властване. Преди дни обаче самият Путин повтори техните мантри. "Либерализмът е отживелица", отсече той като тях. И като тях обвини "либералните ценности" за това, че "из Европа" мигранти извършват престъпления.

Така руският президент се подреди до самозваните източноевропейски "консерватори". Сега въпросът към тях гласи: те в един лагер с Путин ли са или не? Ако не са заедно: защо, след като идеологията им е като неговата?

По темата обаче те мълчат. И ще продължават да мълчат - не по идеологически, а по чисто прагматични причини. Не са твърде многобройни поляците, чехите, унгарците и дори българите, които с лекота биха приели, че ако застанат срещу "либерализма", то задължително ще трябва да се подредят до Путинова Русия.

Имаме обаче начин и сами да стигнем до отговор на въпроса: дали източноевропейските самозвани "консерватори" и Владимир Путин са от една и съща страна на барикадата?

Какво свързва Путин и т.нар. "консерватори"?

Още преди няколко години, докато се спореше как да бъде наречен моделът власт, граден от Путин, решително се намеси Збигнев Бжежински и сравни политиката на руския президент с фашизма на Мусолини. За "руски фашизъм" още през 1940-те години пише любимият философ на Путин - Иван Илин. За фашизма, като нещо крайно позитивно, пише и говори днес Александър Дугин - човекът, който казва онова, което Путин вероятно мисли, но не намира за уместно да изрече лично. Остава да видим дали и у източноевропейските "консерватори" прозира фашистки уклон. Ако отговорът е "да", значи с Путин са от една и съща страна на барикадата.

Още в началото на прехода в Източна Европа едни от най-големите западни анализатори (Тони Джъд, Ралф Дарендорф и други) се притесняваха, че макар тръгнали към либералната демокрация, бившите социалистически страни могат да се окажат в някаква форма на предвоенен фашизъм от самобитен тип. Дори се появи афоризъм по въпроса. Той гласеше: сега, след като отхвърлиха натрапения им отвън съветски комунизъм, източноевропейците са свободни да се върнат към изконните си традиции на фашизма.

Крайното отрицание на либерализма, с неговото ударение върху свободата и правата на индивида, е черта, която всички днешни така наречени "консерватори" в Източна Европа споделят. Чърчил забелязва още в края на 1930-те години, че фашистите и болшевиците в еднаква степен отричат либералната демокрация; и че в това е тяхната споделена същност. И двете се опитват още тогава да ликвидират свободния, самодвижещ се индивид, за да го заменят с групи, движени от своите вождове. При фашизма на Мусолини групата е държавата; при Хитлер това е расата; при Сталин - класата. При Франко - католицизмът и нацията.

Освен в Чехословакия, по онова време положението е горе-долу същото из цяла Източна Европа. Почти навсякъде са оформени авторитарни режими, призоваващи за лоялност към групата ("народа") а не към конституционно закрепени права на индивидите: Пилсудски в Полша, Хорти в Унгария, Антонеску в Румъния. Макар в България положението да е различно (цар Борис непрестанно присвоява парчета власт, които са толкова големи, че не оставят място за появата на някого като Хорти), страната без драми се присъединява към Оста. Това само по себе си е доказателство за податливостта на националната психика на призиви за лоялност към група, жертвайки автономността на индивида.

Из целия регион режимите разработват идеологии, които са изрично насочени срещу либералните ценности. В крайна сметка всеки от тях работи с някаква комбинация "три-от-пет", избирайки между: Нация, Държава, Семейство, Труд, Бог. По малко парадоксален начин тази идеология е най-ясно изразена и отстоявана в победена Франция. Авторът е маршал Петен, шеф на марионетната на Хитлер "Вишистка Франция". В обръщение към френския народ от есента на 1940 година, след като благодари на "благородните ни победители", че са дали възможност на французите да започнат на чисто, той продължава:

Новият режим (...) вече няма да стъпва върху невярната идея за естественото равенство между хората (...) Всички французи, работници, фермери, функционери, техници, предприемачи ще имат, преди всичко задължението да работят. Онези, които избягват това задължение, вече няма да заслужават статута си на граждани (...) Всички професии ще са организирани и тази организация ще бъде наложена върху всички (...) под властта на държавата.

Осем десетилетия по-късно, ето го Виктор Орбан, безспорен шампион на днешните източноевропейски (и не само) т.нар. "консерватори". В една своя реч пред студенти от 30 юни 2014 година той съобщава следното:

...Досега познаваме три форми на организация на държавата: националната държава, либералната държава и държавата на благоденствието. Въпросът е: какво предстои? Унгарският отговор на този въпрос е, че настъпва ерата на държавата, основана върху работенето. Ние искаме да организираме общество, основано върху работата, което е готово да преглътне презрението, когато съобщи, че не е либерално по своя характер.

"Консервативната" българска триада: Бог, Отечество, Семейство

В други речи той разгръща обичайната за региона триада Труд-Отечество-Семейство. На север полските му колеги добавят задължително и Бог в целия този микс. В България работенето е по някакви причини пропуснато и "консервативната" триада е Бог-Отечество-Семейство.

И всички до един постяват на пиедестал "суверенитета" в трактовката на неразкаялия се нацист Карл Шмит. А именно: суверенитетът като неоспоримо право на държавата. Дори и това да означава лидерът да взема произволни решения, нарушаващи декларираните правила и приетите закони. Което, естествено, води до появата на една фигура, упражняваща подобна произволна власт. А такъв е например Владимир Путин. Срещу тази произволна власт гражданите нямат закрила, тъй като, при подобен режим, те не са граждани. Те са само вярващи/работещи/отглеждащи семейства/патриоти. Не им трябва да имат, освен задължението да се подчиняват, някакви си права, и то - права срещу "суверенитета"...

Разбира се, и сегашните, и предвоенните източноевропейски фашисти не достигат висините на идейна и стилова чистота, описани например от Вилхелм Райх в книгата "Масовата психология на фашизма". Тяхното е провинциално, прашно, селско, кръчмарско, палячовско, шуробаджанашко. Толкова могат. Но и това си е вариант на фашизма.

Но засега не си го признават. Затова и не откликват на антилибералното интервю на Путин отпреди няколко дни. Но е добре, че атакуваните "либерали" вече отговарят без да се крият. Като Доналд Туск, например, който отговори на Путин, че не либералните ценности, а авторитарните азиатски режими са отживелица. Всъщност, и народите на Европа дадоха отговора си още на изборите за Европарламент, като вместо да се втурнат подир различните видове самозвани "консерватори", масово гласуваха за либерали и зелени.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    20 140 Отговор
    Путин е диктатор и е за бесилото, нашите русофили също!

    Коментиран от #2, #24, #59, #62, #69, #73

  • 2 Диагноза

    104 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    А ти си "пuдаль" и ставаш само за задна npaшka. Бесилото е твърде висока чест, куршумът - твърде голям харч за таквиз като тебе.

    Коментиран от #4, #37

  • 3 Тръмп

    42 20 Отговор
    Само Меркел,Ердоган и Путин властват вече второ десетилетие по нацистки,фашистки и комунистически!!!:):):)А то разликите са в дребните детайли,докато общото между тях е Авторитарен и Тоталитарен!!!:):):)Меркел погази Авторитарно Европа с мигрантите чрез заобикалянето на Закона на което се гради просперитета на ЕС!!!:):):)За Ердоган и Путин пък изобщо няма Закони,което е Тоталитаризъм!!!:):):)Либералното граничи с беззаконие,което няма бъдеще!!!:):):)Бог е Закона и без него всичко се разпада!!!:):):)

    Коментиран от #47

  • 4 Сесесере

    7 65 Отговор

    До коментар #2 от "Диагноза":

    Млък, цървул теб, никой не те пита!

    Коментиран от #8, #26, #44, #52

  • 5 Азз

    42 3 Отговор
    Ако либерализмът е да мога да го турна на съседката с разрешението на мъжа и.. - значи Путин не е прав

    Коментиран от #31

  • 6 Порно

    24 12 Отговор
    Вишеградската четворка ги свързват само болни соросоидни мозъци , на които Дойче сере обилно дава рупор
  • 7 Ал та фанах Атаопънах

    81 6 Отговор
    Либерализмът е бил отживелица още когато е бил измислен, защото е измислен в държави които са се гордеели с техните колонии и робите които им слугуват доживот без право дори на дума. Едно време по-либерално от това да продаваш роби не е имало. И сега същата работа, само че бившите роби започнаха да използват либерализма като оръжие. Като кмета на Лондон който твърди че градът му е супер безопасен въпреки че всеки ден се изнасилват и колят хора предимно от чужда етничност.
  • 8 ...

    52 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    Заврu cu kлавиатурата там, де слънце не огрява, mpemonoлов четвърmokласен б0kлуk, тa веднъж да свършиш нещо полезно с нея...
  • 9 Дедо Дончо

    86 4 Отговор
    Не Путин е виновен за загиването на Европа, което е в ход. Сорос и слугинята му Меркел докараха тук милиони потенциални престъпници и джихадисти, които никога вече няма да се върнат в страните си.

    Коментиран от #36

  • 10 INOT

    67 4 Отговор
    Велето - имах Ви за сериозна медия. Но да изкарате Путин фашист, това вече е прекалено
  • 11 ужас

    75 3 Отговор
    Дойнов, мекере мръсно, лъжеш. Путин каза "либерализмът в сегашния му вид е отживелица". А не изобщо либерализма. А бе Дойнов, мекере мръсно, след като си либерал, остави правото на всеки да има собствено мнение по всеки въпрос. Защо претендираш за това че твоите виждания са абсолютната истина и това трябва да се признава от другите. Дойнов, сегашния либерализъм е параван за прокарване на мръсни политики.

    Коментиран от #21

  • 12 someone

    56 2 Отговор
    същността на либерализма - европееца да се отрече от историята си и културата си и по права да се принизи спрямо всеки друг бил той арабин, негър или който и да е.При това другите групи получват неограничени права за гавра с домакина, докато самия домакин в собствената си държава има само задължението да бачка яко.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анти милиционер

    25 1 Отговор
    Либерализмът не евреите произлиза директно в чист вид от Протоколите на Ционските Мъдреци.
  • 15 Точното определение

    58 0 Отговор
    Да си го кажем направо. Либерализмът е възникнала в модерността форма на икономическо, политическо и духовно робство, осъществявана от субектите на капитала (наднационални корпорации, организации и банки) върху отдаващите своя труд (интелектуален или физически няма значение). Мечтата на либерализмът днес - това е тоталната власт на субектите капитала върху националните държави и политики. Под фалшивия претекст за свобода, либерализмът е най-отвратителната и лицемерна форма на робство, която превръща хората, през маркетинга и пазара, в консуматори и, през "образованието" и медиите, в еднотипна, неспособна да мисли маса.

    Коментиран от #18, #25

  • 16 Бб666

    19 15 Отговор
    Това е либералното положение на грамотния,работещ и осигуряващ се да издържа неграмотния и мързелив/предимно ром/........

    Коментиран от #20

  • 17 Обективен

    8 29 Отговор
    Путин не е и никога не е бил консерватор. Той си е КГБ диктатор от азиатски тип.
  • 18 Допълнение

    42 0 Отговор

    До коментар #15 от "Точното определение":

    Във връзка с това, което написах за участието на медиите като инструмент на либерализма за заробване на човешкия дух, драсканиците на Дайнов са ярък пример за това, как либерализмът действа чрез медиите.
  • 19 Хахах

    4 32 Отговор
    Така се подреди до Мао, Сталин, Хитлер с това изказване хаххахахаха диктаторчето....

    Коментиран от #22

  • 20 Мотивация за отрицателен вот

    25 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бб666":

    ”Ром”??? Всички, които днес "ром"осват циганите доброволно и НЕ срещу заплащане от "героите" на статията, дават ли си сметка, че така ще дойде време, когато доброЗОРНО ще трябва да се наричат не БЪЛГАРИ, а "ДАС"ове ("любвеобилна" думичка от някой цигански диалект, използвана по адрес на нецигани, и ако ме не лъже паметта, значеща на български "Р О Б"!!!), за да бъдат още по-"толерантни" към "ром"овете???
  • 21 Чук и Гек

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "ужас":

    Абсолютно си прав!Споделям казаното!
  • 22 Хихих

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахах":

    А ти пред колко се подреди, че да ти го 0mnopяm xuxuxxuxux, neдалчеm0?

    Коментиран от #29

  • 23 Бич може

    27 1 Отговор
    Ма от Дойчето голям ферман написали ! Три дена правят анализ на едно изречение!!!
  • 24 Дони Браско

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Па ти си за Карлуково бе серсем.

    Коментиран от #58

  • 25 Чук и Гек

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Точното определение":

    Има интелигентни и умни хора!Има надежда!
  • 26 Санитар с бяла престилака

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    Откачи ли вече бе соросня ?
  • 27 Rusnak

    29 0 Отговор
    И Дайнов е отживелица но още не го схваща.
  • 28 outlander

    4 29 Отговор
    Плешивия ботоксов монгол, с платформите, да си гледа азиатската боклукчийска кофа, каквато е подобието на държава, което обитава и въобще да не се вторачва в Европа, защото с най-голямата джамия на континента москвабад се е превърнала в Кавказ и мюслитата са повече от местните неандерталци.

    Коментиран от #53

  • 29 Хахах

    1 18 Отговор

    До коментар #22 от "Хихих":

    Цър, цър как обичам мишоците да църкат срещу мен в безсилието си.... цър цър хахахахах умствения ти капацитет, не ти е достатъчен да обиждаш хахахахаха не ти се получава мишок

    Коментиран от #32

  • 30 патриотъ

    23 1 Отговор
    По добре фашизъм,отколкото джендъри!!!
  • 31 Boxer

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Азз":

    Либерализма е съседа да иска да ти го турне на тебе. Но ако си в някоя зпадна държава с дълбоки либерални корени, може съседът да се окаже жена ;)
  • 32 Хихих

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хахах":

    Цитат: " ... умствения ти капацитет, не ти е достатъчен да обиждаш ...". Гъци-гъци-гъци neдеpчеmo mo, ка' щяло да го обиждаме...ми тия, пред които си се потопорчил, за какво са? Хем те ще те "обиждат", хем ти - щатливо "обиден" - ще се тръшкаш за още "обиди"...
  • 33 Main Fürher

    5 22 Отговор
    Е й?Либерализма е отживелица и неефективен още от над 20 години,просто сега мигрантите отвориха очите на много хора,които преди 20 години твърдяха че да си гей или евреин не е лошо,но днес са първи национал-социалисти и фашисти.Знаем ги ние такива псевдо патриотчета като Орбан,Фарандж и Пути.Орбан дето на 3 месеца се прегръща с Нетаняху,Фарандж дето се оказа агент на руските служби и Пути дето вика че комунистите са герой,а те реално са избили над 180 млн невинно души.Единствените истински политици в момента са този на Иран и Родриго Дутерте на Филипините.Националисти,патриоти и върли национал-социалисти!
  • 34 Main Fürher

    5 20 Отговор
    Бай Пути вика че либерализма е отживелица-ТАКА Е,НЯМА СПОР!Въпроса обаче е с какво ще се замени този либерализъм,защото бай Пути всички знаем че си е комуняга от КГБ.Ако ще заменяме либерализма с комунизъм,по-добре да си останем либерални.Единственото ефективно решение би било национал-социализма или фашизма.Монархизма също би помогнал,макар че според мен вече вярата към Господ е много малка и е почти невъзможно да се върне монархията,но фашизма....АВЕ ДУЧЕ!!! 🇧🇬🇮🇹🇩🇪

    Коментиран от #55

  • 35 Main Fürher

    3 19 Отговор
    Бай Пути вика че либерализма е отживелица-ТАКА Е,НЯМА СПОР!Въпроса обаче е с какво ще се замени този либерализъм,защото бай Пути всички знаем че си е комуняга от КГБ.Ако ще заменяме либерализма с комунизъм,по-добре да си останем либерални.Единственото ефективно решение би било национал-социализма или фашизма.Монархизма също би помогнал,макар че според мен вече вярата към Господ е много малка и е почти невъзможно да се върне монархията,но фашизма....АВЕ ДУЧЕ!!! 🇧🇬🇮🇹🇩🇪
  • 36 Main Fürher

    4 20 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо Дончо":

    Добре бе умнико,я ми кажи комунизма каква идеология е?Лява е!Комунизма е интернационална идеология и има цел да развали нациите и националностите.Разликите между комунизма и либерализма са следните=комунягите убиваха наред,а либералите изчакаха своят момент и с много труд и усилия промиха мозъците на много хора без и капка кръв да пролеят.
  • 37 Хелиос

    0 16 Отговор

    До коментар #2 от "Диагноза":

    Прочетете дебили Строители на съвременна БЪЛГАРИЯ също така от Николай Гогол МЪРТВИ ДУШИ за да ти влезне в главата нещо не си мисли че ти си единствения мъж на земята да казваш кой кой е много селско много просташко Знаеш ли коя е Анна Политическа не разбира се Елена Бонер Академик Сахаров

    Коментиран от #42

  • 38 сори сорос

    21 0 Отговор
    Путин ограничава критиките си към "либерализма" само по отношение на мигранти, джендър роли при децата и традиционните семейни ценности, бе соросоиде Дайнов. Оплел си се като пате в калчища с идеологеми, само и само да оправдаеш мизерните си грантове.
  • 39 Хелиос

    3 23 Отговор
    Комунизма е интернационална идеология на дебили против частната собственост против свободната инициатива на личността диктатурата за която си мечтаете ви отнема свободата за правене на пари те казват кой да има На напоследък се шуми за огромния бизнес на изтъкнати политици без някой да ги попита от къде пари ето това е диктаторския режим

    Коментиран от #46

  • 40 аааа

    3 21 Отговор
    Ама разбира се, че е вреден либерализма!Друго си е да го държиш народа в железен юмрук, па да го крадеш и крадеш ,и да не може да гък-не!!Даже е хубаво който гласа си надигне ,да го таксуват като падриващ националната сигурност!!!А ние сме пионери в тази област. Хем сме уж либерали ,хем като "строяхме" оградата с Турция ,обявихме ,че който ни се бърка у кражбата ще съдим ,че се бърка в националната ни сигурност!!!Да взема пример и Путин,да взема пример и Обран, не само да прикрива македонскиьо крадец!
  • 41 Диагноза

    16 1 Отговор
    Цитат: ”Знаеш ли коя е Анна Политическа не разбира се...”. Анна ПолитИЧЕСКА - ”не разбира се”;-).Зная коя е Анна ПолитКОВСКА, ”умнuko”! Та за диагнозата - нелечим си!
  • 42 Диагноза

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хелиос":

    # 41 е за тебе, ”слънчице”.
  • 43 поредното бля бля бля

    21 2 Отговор
    от дайноф лий, майноф лий къф ий... дойчовото желе и то там :D
  • 44 111

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    A teb koi te pita be leke
  • 45 Румяна Костова

    22 3 Отговор
    Дойче Веле вече знае какво дори мисли Путин!!! Много на сериозно се взима тази медия, която повечето хора в България и Русия приемат с насмешка. И, Дойче Веле, не е задължително, ако виждаш какви ги вършат либералите и се дистанцираш от тях, непременно да си от отбора на Путин. А е възможно просто да си нормален хетеросексуален мъж или жена. И се замисляш в какъв свят ще живеят децата ти, ако либералите още си развяват байряка и толерират хомо, джендери и емигранти.
  • 46 Румяна Костова

    19 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хелиос":

    Да де, ама тук става въпрос за либерализма. Или не правите разлика между двете идеологии?
  • 47 Румяна Костова

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Кои точно закони погази Путин, бъдете по-конкретен? Че то така и баба знае. По принцип Путин е перфектен юрист, знае законите и много внимава с тях. Надявам се не се върти в главата Ви присъединяването на Украйна към Русия.

    Коментиран от #50

  • 48 Путин

    1 25 Отговор
    Руснака е генетично обременен.

    Коментиран от #49

  • 49 За домашна работа

    18 2 Отговор

    До коментар #48 от "Путин":

    Мерни си умопомрачuтелнuя "рейтинг" и сам си определи обременеността.
  • 50 Госあ

    0 15 Отговор

    До коментар #47 от "Румяна Костова":

    Чак пък перфектен юрист ... Вие откъде знаете,да не сте му секретарка или имате информация за спечелени от него знакови дела ? Според мен такива не се водят в Русия. Олигарсите никой не ги пипа и другите дела са по бързата процедура за "подривна дейност". Често със смъртни наказания.

    Коментиран от #56

  • 51 Кой... Кой

    1 14 Отговор
    Кой потопи най-модерната руска подводница?? Кой, кой....?? Кой...??

    Коментиран от #57

  • 52 и аз да ти кажа

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    а теб кой те попита?
  • 53 ти наистина си

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "outlander":

    out не само от lander а и от здравия разум.Съмнявам се,че си аут и от главната връзка с мозъка
  • 54 Факт

    16 0 Отговор
    Либераст това звучи гордо осбенно като ти плащат фондации
  • 55 дааа

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "Main Fürher":

    майн фюрер-хората искат да те направят МЪЖ,като ти отварят очите,но ти пак не разбираш нищо и си отваряш г,ъза-ами стой си в "либералния" джендаризъм и се определяй какъв пол си,след като не искаш да си мъж
  • 56 и аз да ти кажа

    14 0 Отговор

    До коментар #50 от "Госあ":

    да изучаваш право и да си перфектен юрист,не означава,че трябва да използваш знанията си САМО в съдебна зала.Той наистина е ПЕРФЕКТЕН ЮРИСТ,но използва знанията си да ръководи над 140 милиона руснаци и както виждаме има успех,колкото и да не ви се иска на някои любители на "либерализма"дженаризма.Капката вода,с която искате да го удавите,е ,меко казано,суха.
    И накрая-не съм фен на никой,освен на България
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 и аз да ти кажа

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дони Браско":

    и си поправи името на "се.р.сем"
  • 59 абе ей

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    имаш 117(СТО И СЕДЕМНАЙСЕТ)МИНУСА-това не ти ли говори нещо?
  • 60 Хрониките на Евразия

    2 11 Отговор
    С тези думи Путин се подреди до такива величия на борци против либерализма като : Пол Пот , Ленин , Сталин , Хитлер и до други такива исторически недоразумения ..
  • 61 Хрониките на Евразия

    4 10 Отговор
    Путин е отражението на руското общество , неговият манталитет и желания ..
    И цялата тази шовинистка риторика , не е съвсем пропаганда , на колхозният интернационал тя им харесва .
    Но е като наркотик , еуфорията на ксенофобията и шовинизма иска нови дози от победи , за да се поддържа жив организма .
    И ако тази наркомания не се спре , всичко ще завърши катастрофически ..

    Коментиран от #64, #65

  • 62 До Серльо

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Серльо,
    "Диктатор" който върна държавата на крак след погрома.
    Дори и армия нямаше, а в 90 -те шефа на ЦРУ маршируваше по Червения площад.
    Никой не иска да е разграден двор и контролирана територия.
    Там няма НПО, които да УПРАВЛЯВАТ, а у нас под път и над път.
    С натиска, който указват /САНКЦИИ,ГЛОБИ/ само се закопават по надълбоко СВЕТОВНИТЕ КЛОУНИ, ТА ДОРИ НА НАШИТЕ ПУДЕЛИ, КОИТО ИМ ГО КРЕПЯТ БЕЗОТКАЗНО.
    Винаги сме стояли на картата, но в днешно време нашите "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ" ЩЕ НИ ЗАТРИЯТ, КАТО ЕТНОС.
    Добре го е кацал Петко Р. Славейков:
    „И рекъл бях: "Аз няма веч да плача за тежките на тоз народ беди!"…”
    Не сме народ, не сме народ, а мърша,

    хора, дето нищо не щат да вършат.

    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  • 63 Въло от Каспичан

    2 10 Отговор
    Искаме ние, смелите български натовски воини, нашите стратегически партньори и братска Американска армия, защитникът на България от агресора Русия, да им потопи още една подводница, а персоналът да отиде за храна на акулите. Все пак, мир на акулите на умрелите невинни войничета.

    Коментиран от #71

  • 64 Хрониките на Карлуково

    11 0 Отговор

    До коментар #61 от "Хрониките на Евразия":

    Цитат: " Путин се подреди до такива величия на борци против либерализма като : Пол Пот , Ленин , Сталин , Хитлер и до други такива исторически недоразумения ..". Айде в строя до дрucль0т0-серсемuн, "хахах"0т0, хелиосът и други такива интелектуални недоразумения. И не се блъскайте, бе rь0mверенu - усмирителни ризки ще има за всички!!!
  • 65 Хахах

    2 10 Отговор

    До коментар #61 от "Хрониките на Евразия":

    Русия е на първо място по употееба на най-бруталния и евтин наркотик В СВЕТА "крокодил". Добро развитие му удря диктаторчето хахахахахаха следващите помощи от САЩ за Русия ще са медицински принадлежности хахахахах

    Коментиран от #68

  • 66 читател

    10 1 Отговор
    Стигсм до извода че нашите платени глашетаи са далеч от политиката на САЩ и Путин.Тръмп разбра че без Русия няма световна политика,само ние не.Скоро ще разберем.
  • 67 читател

    9 1 Отговор
    Стигсм до извода че нашите платени глашетаи са далеч от политиката на САЩ и Путин.Тръмп разбра че без Русия няма световна политика,само ние не.Скоро ще разберем.
  • 68 Хихих

    9 0 Отговор

    До коментар #65 от "Хахах":

    Яаааа, nuдальчето, докато го ”обuждат” в поза ”napmep”, издpuckaл0 нова ”премудрост”;-). Единствената ”медицинска принадлежност” , що-годе ефективна за случая ти, е ризка с две поооо-длъжки ръкавчета, дет' ще ти ги вържат на гърба, хихих, nuдальчето! Ма тях ги шият и тук...
  • 69 Дойче веле

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини!
  • 70 Пумияр, толбухин,

    1 10 Отговор
    Русофлски ибрици, като ви е толкова мъчно за вовката късия, и като толкова много ми се радвате и обичате марш при него, какво правите в джендарска БЪЛГАРИЯ, чимадан, вакзал, масква, и палшли на ху
    😂😂😂😂😂🚾🚾🚾🚾, вашта мама ибрикчииска....

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хихих

    9 1 Отговор

    До коментар #70 от "Пумияр, толбухин,":

    Йеее, гейp0neйсkomo neдерче raзчuца nukae;-) ;-) ;-)! Ебu cu мамuчkama, б0kлуk, u ce npъжд0cвай npu kykл0в0да си Ш0p0ш!!!
  • 73 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Сесесере,Ти май се НАСЕРЕ .По-голям диктатор от янките няма.Налагат силово интересите си по цял свят.Питам и г-н Дайнов сега как е в източноевропейските страни?Властите в тези държави какво изповядват?Лоялност към една държава,или отстояват националните си интереси?Всички се слагат на една държава с подчертана агресия и диктат по света.