Last news in Fakti

8 Юли, 2019 20:30 6 507 27

Заради едно изречение на Борисов

  • сърбия-
  • косово-
  • бойко борисов-
  • александър вучич

Едно изказване на Бойко Борисов за Косово доведе до прехвърчане на искри между София и Белград

Заради едно изречение на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно изказване на Борисов за Косово доведе до прехвърчане на искри между София и Белград. Кой е крив и кой е прав в случая? И колко време още трябва да измине, за да изстинат димящите дула на Балканите?

Едно изказване на българския премиер Бойко Борисов предизвика остра реакция в Сърбия, а в резултат посланик и представител на посолство бяха привикани да дават обяснения във външните министерства на двете държави.

Как бе подпален фитилът

По време на пресконференция в Познан миналата седмица Борисов бе попитан как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика, след като неговата страна не признава Косово. “Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, заяви в отговор Борисов.

Само че единна позиция на ЕС за Косово няма. От 28 държави-членки на Общността (Великобритания все още не е напуснала) 23 са признали най-младата държава на Балканите. Останалите пет са Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия. Но позицията и на едните, и на другите тежи еднакво, като бройката не е от значение. Премиерът Борисов би трябвало да е научил този урок от българското европредседателство, когато срещата на върха ЕС-Западни Балкани за малко да се провали именно заради позицията на петте, но и на Сърбия, които не желаеха дори и обща снимка с президента на Косово Хашим Тачи. По неофициална информация, тогава се е наложило Борисов да преговаря с президента на Сърбия Александър Вучич, за да не се стигне до бойкот на срещата.

Наред с това е ясно, че бъдещият първи дипломат на ЕС ще трябва да загърби националния пред общностния интерес. Така например италианският премиер Джузепе Конте обеща Италия да работи за сваляне на санкциите срещу Русия, но в качеството си на Върховен представител на ЕС за външната политика италианката Федерика Могерини следва и защитава политиката на Общността, която е в подкрепа на санкциите.

Един твърде щекотлив въпрос

Изявлението на Борисов съвсем очаквано предизвика остра реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, според когото ЕС няма позиция, че Косово е независимо - и българският премиер Бойко Борисов трябва да се съобразява с това.

“Сърбия желае добри, приятелски и съюзнически отношения с България като съседна страна, което предполага и високо ниво на разбиране за най-важните интереси на двете страни и двата народа. Както имаме разбиране по въпроса за българската национална идентичност, езика или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране за значението на косовския въпрос за сръбския народ. Това изявление на българския премиер не се отнася до квотите за риболов или качеството на сръбското сирене в преговорите с ЕС, а се отнася до териториалната цялост на Сърбия”, каза Дачич в изявление за агенция ТАНЮГ. И припомни, че по отношение на статута на Косово позицията е неутралност: „Затова в документите на ЕС Косово се означава със звездичка и бележка под линия. И всички функционери на ЕС са длъжни да спазват това”.

На състоялия се току-що конгрес на ГЕРБ министърът на външните работи Екатерина Захариева определи изказването на сръбския външен министър като непремерено и заяви, че не би било лошо Дачич да се извини. Според нея на Балканите често се реагира прекалено емоционално: „Не бива така да се говори за съседна, приятелска държава, още повече от министър към премиер и още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било политически и юридически коректно. ЕС не признава държави, държави се признават от държави“.

"Камъче в обувката"

Отношенията между Сърбия и бившата ѝ провинция Косово са особено сложни и трудни. Но напрежение има и между Белград и Сараево. Колко време още трябва да измине, за да изстинат тези димящи дула на Балканите? Едва ли някой ще се осмели да направи прогноза. Провалиха се всички опити на ЕС и САЩ да играят ролята на медиатори, използвайки като козове членството в ЕС и в НАТО. Вече дори се чуват гласове страните да бъдат оставени сами да се справят.

За Бойко Борисов проблемът между Сърбия и Косово е… като “камъче в обувката”. В кулоарите на конгреса на ГЕРБ той увери, че разбира сърбите колко ги боли за Косово. „Но колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. (…) Това е като камъчето в обувката - не го ли извадим, не мине ли, в региона колкото и да си говорим за инфраструктура дигитална свързаност - няма как”.

Повече от 30 години отне на Атина и Скопие да извадят “камъчето от обувката” - чак сега бе решен спорът за името на Македония. 11 години изминаха от 2008-ма, когато Прищина обяви независимостта си.

В опит да потуши новата балканска свада, сръбският президент Александър Вучич, с когото Борисов неведнъж е демонстрирал разбирателство, заяви, че лично ще се погрижи Белград и София да се върнат към отличните си отношения. След като определи случилото се като “малко недоразумение”, Вучич обяви, че тази седмица ще разговаря с премиера Борисов и с президента Радев. В изявлението си той някак успя да вметне, че в Сърбия живее българско малцинство, което “не бива да страда заради такива разногласия”. Впрочем, и това “камъче в обувката” не е извадено вече стотина години*.

*През 1919 година българските земи, известни днес като Западните покрайнини, са предадени на Кралството на сърби, хървати и словенци по силата на Ньойския договор.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този винету

    48 10 Отговор
    До война ще ни докара с малоумщината си!
  • 2 гост

    42 3 Отговор
    Айде Бойко като голем дипломат,да върне Западните покрайнини на България и американците да подкрепят акта.

    Коментиран от #5

  • 3 Най,великия,да е жив и здрав

    45 6 Отговор
    Тиквата си тиква,излага ни на всякаде
  • 4 Прост Бойко

    45 6 Отговор
    Като нищо шопара от Банкя, може да ни вкара във война с неговите приказки при друга ситуация. Сърбия беше права в случая, защото ЕС, ако дори и една членка е против, не се гласува решение. Цели 5 членки са против Косово и няма как това да е позиция на ЕС.

    Коментиран от #7

  • 5 Пена

    35 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Бойко е голем дипломат само сред обкръжението си от по големи страхливци от самия него.
  • 6 Боко тиквуня

    42 3 Отговор
    Това е бай ви Ганя в 21 век. Голям дипломат ))))))))))))))))) СМЕХХХХХХ цял свят му се смее, но се смеят и на нас , че някои си го избраха.

    Коментиран от #8

  • 7 Некакъв

    7 23 Отговор

    До коментар #4 от "Прост Бойко":

    Каква война? Къде сърбите ще нападнат НАТО?

    Коментиран от #10

  • 8 Анонимен

    47 4 Отговор

    До коментар #6 от "Боко тиквуня":

    Българите не гласуват за Бойко. Само с роми и мъртви гласове печели.
  • 9 пико

    33 6 Отговор
    Тоя не е тиква,това е хубав и полезен плод.Той е празна кратуна говореща глупости.Ще каже някоя вечер подобна глупост за Турция и сутринта конете на Ердоган ще пият вода от Дунав.
  • 10 гостъ

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "Некакъв":

    Смех.Ако не дай Боже сърбите ни нападнат,НАТО нема да си мръдне и малкия пръст.Ще гледат сеир.

    Коментиран от #24

  • 11 ТОЧКАТА

    18 5 Отговор
    бе къв завой направи ДВто?????Такъв реализъм ,направо за чудене...Е остава и да се престрашат и добавят ,че СЪРБИЯ е достойна и независима държва---озъбила се и на Германия на времето и на САШ?НАТО преди немного време...ТЯ си пази историята е не е склонна да приеме ГОЦЕ ЗА БЪЛГАРИН>>>!!!!!!!!А като гледам колко соротъпаци се зъбят на Сърбия направо опикаха ЕСизискването да НЯМА НЕРЕШЕНИ ВЪПРОСИ МЕЖДУ СЪСЕДИ!!!!!>>>>>>И бочката е соротъпак,с рибарските си приказки и акъл в гащите.

    Коментиран от #12

  • 12 ТОЧКАТА

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "ТОЧКАТА":

    ......Гоце за българин ,АМА умрел за Македонийо.....ТОВА НАС НЕ НИ УСТРОЙВА>>>ОТИ Македония е България според Санстефано.. пък и от по-рано.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1098

    21 4 Отговор
    Значи между дипломат и тиква разликата е огромна
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 добре че

    5 1 Отговор
    има само едно``изречение``.....
  • 17 Ernesto Guevara

    20 2 Отговор
    Супер Компютъра от Банкя си е една обикновенна Тиква-Калинка
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нервен ( разбивача на тролове )

    9 3 Отговор
    Мразя герб и тиквун ....но сърбите ги мразя повече
  • 20 Мнение

    11 4 Отговор
    Бойко трябва да отговори на сръбските политици " Добре върнете ни западните покрайнини и ще си оттегля думите". Защото ситуацията със западните покрайнини е сходна с тази на Косово и Сърбия и в двата случая се отнема територия от суверенни държави.
  • 21 Гледач

    7 0 Отговор
    Бойко борисов е свикнал в България медийни да покриват гафовете му но извън страната няма кой да го покрива .И му се смеят
  • 22 hinkel

    7 0 Отговор
    Брой до десет има една приказка и след това приказвай ама това е за интелигентни хора не за ...........!!!
  • 23 с едно

    6 0 Отговор
    изречение-простак!
  • 24 Джейми Карагър

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "гостъ":

    Прав си, че е смех! Сърбите ядоха доста бой при разпада на Югославия, а уж бяха най-голямата и най-силна република в състава й. Хърватите ги пердашиха, че са една шепа народ, бошняците ги млатихакато маче у дувар, накрая и косоварите се отдели а без проблем, та сега сърбите ще го вадят голям 😂😂😂... Недей, че нападнат ли ни (което дори не сънуват в най-смелите си мечти), зад нас е цялото НАТО, което е с огромна тежест дори само в политически план. Може и да няма сухопътна операция срещу сърбите, ама е достатъчно няколко натовски страни да изскърцат със зъби и Вучич (Вълков) ще стане на Пинчерич...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.