15 Юли, 2019 12:34 6 531 106

Велизар Шаламанов за ФАКТИ: Няма нищо притеснително относно въоръжението на F-16

  • f-16-
  • въоръжение-
  • сделка-
  • поддръжници-
  • велизар шаламанов-
  • противници-
  • димитър стоянов

Най-малко е работа на главния секретар на президента да говори по този въпрос

Велизар Шаламанов за ФАКТИ: Няма нищо притеснително относно въоръжението на F-16 - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни сделката за F-16 отново е активно обсъждана в обществено-политическия живот на страната. Както и досега, сделката за американските самолети, продължава да има свои поддръжници и такива, които постоянно търсят различни доводи срещу нея. Полк. Димитър Стоянов, който е главен секретар на президента Румен Радев, вчера заяви, че договореният боен комплект не е пълен. Дни преди това Стоянов констатира, че България купува самолет, който е със способности от 1913г. От ФАКТИ не останахме безразлични към темата за модернизацията на Военновъздушните сили на България и поради това потърсихме за коментар бившия военен министър Велизар Шаламанов.

Относно критиките на полк. Димитър Стоянов, главен секретар на президента, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов отговори така: ''Мисля, че в този етап на развитие на процеса, най-малко е работа на главния секретар на президента да говори по тези въпрос. Още повече, че в крайна сметка са дефинирани едни изисквания, които във видимата им част - срок за доставка, цена и начин на плащане, изглежда са били насочени към това да елиминират доставката на нов F-16''.

''Много добре, че правителството, а надявам се и парламентът, ще приеме промяна в тази параметри, за да може да придобием този самолет, който е изключително важен за трансформацията на Военновъздушните сили и на армията като цяло. Що се отнася до конкретиката, тя ще стане ясна постепенно, но аз не виждам нищо притеснително в комплекта въоръжение, защото наистина самолетът ще бъде усвояван стъпка по стъпка. Въоръжението, което сега е отложено, ще бъде доставено по-късно и то на много по-добра цена, защото вече ще имаме изградени много тесни отношения с Военновъздушните сили на САЩ'', довери за ФАКТИ майор Шаламанов.

''Освен това в рамките на НАТО има механизми, чрез Агенцията за придобиване и поддръжка да бъдат извършвани доставки на всякакъв вид резервни части и въоръжение за самолети F-16, които са масово в НАТО на изключително изгодни цени и се избягват всякакви други затруднения, които могат да възникнат на двустранна основа'', допълни Велизар Шаламанов.

''В началото са поставени параметрите за 1.8 млрд., за две години да се получат самолетите и плащането да е разсрочено. Хората, които са заложили тези изисквания, според мен ясно са съзнавали, че при тези изисквания нов F-16 не може да бъде придобит. Това прави нещата да изглеждат не добре. Сега, когато наистина политическата воля, и на правителството, и на парламента, е в състояние да преодолее този заложен капан, да се говори за такива подробности свързани с комплекта, не е най-доброто'', заяви още бившият военен министър.

Министерски съвет прие днес актуализация в държавния бюджет, а целта на това упражнение е да се осигури възможност за придобиване на новите ни самолети. Предстои Народното събрание да ратифицира на сделката. Оптимист ли е офицер Шаламанов за успешния завършек на процеса по придобиване на осемте изтребителя F-16 Block 70?

''Да, оптимист съм, защото след доста дълго забавяне, вече 15 години от членството ни в НАТО, виждам, че има разбиране за важността отбраната. Има разбиране за изключително ключовата роля на придобиването на нов изтребител, с който да започне процесът на подмяна на старата техника доста по-ускорено, с цел съвместимост, реални способности и намаляване на разходите за поддръжка на техника, която има много ниски способности. Именно поради това, веднага след ратификация и старт на изпълнението на този договор, трябва много по-сериозно да бъде поработено над цялостния пакет за Военновъздушните ни сили. Това означава още осем самолета, необходимото въоръжение, нови радари, нови зенитно-ракетни комплекси и усъвършенстване на системите за управление и логистика, тъй като те коренно се различават от системата, по която е поддържана съветската техника'', добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оз. Пичугин

    91 19 Отговор
    Що не коментира цената за Оман и тази за България?

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 El chochone

    66 16 Отговор
    Всичко е наред ВСИЧИ ще плащате тези самолети! :)

    Коментиран от #12, #79

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТОЧКАТА

    45 6 Отговор
    аХА...,,..политическата воля...,,,е решаващият ФАКТОР за ,,набълбукването,, и опропастяваването на държавата!!!!Да подчертаем----НЕОЛИБЕРАЛНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ПРАВИ ТОВА!!!!!И заемите са малка част от ПРАКТИКУВАНЕТО на идеологията...Само погледнете кой стана шеф на БНТ и ,,дискусиите,,!!!!! около здравето.

    Коментиран от #64, #72

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бау

    28 51 Отговор

    До коментар #2 от "Оз. Пичугин":

    Защото Оман е дългогодишен партньор на САЩ и купуват големи количества, а ние за първи път купуваме каквото и да било от САЩ?

    Коментиран от #11, #31, #60

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оз. Пичугин

    53 12 Отговор

    До коментар #9 от "Бау":

    Ааааа имат карта отстъпка50% лоялен клиент на вехтории!!! А за нов клиент прИмоция няма ли?

    Коментиран от #18

  • 12 El chochone

    7 35 Отговор

    До коментар #5 от "El chochone":

    Да да на пингвин президента прищевките
  • 13 Скоро

    39 5 Отговор
    7,62 за всички предатели асап
  • 14 Мордекай

    13 44 Отговор

    До коментар #2 от "Оз. Пичугин":

    Едва ли знаеш реално на каква цена са ги платили Оман , а и те поръчват от 2002 , имат над 30 купени самолета. Втората партида и за нас ще е по евтина

    Коментиран от #17, #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гарантирано от ГЕРБ

    60 14 Отговор
    Герберунгите одобриха ново заробване на Народа за купуване на ненужни никому самолети производство 1978 г., осакатени напълно, но сделката Гарантира безопасността на Боко Борисоф, който така си Купува Индулгенция от Тръмп да остане на власт
  • 17 Бесен Язовец

    27 7 Отговор

    До коментар #14 от "Мордекай":

    Точно щото знаем не е оферта на бг. СОРОСНЯ!
  • 18 Бау

    11 34 Отговор

    До коментар #11 от "Оз. Пичугин":

    Не знам какви вехтории те гонят теб, но ако си въобразяваш че F-16V и F-16A са една и съща машина, значи нямаш представа за какво говориш.

    Коментиран от #20, #98

  • 19 Защо

    61 8 Отговор
    Трябва да се въведе закон,
    Че всеки държавен разход над 500 млн лева трябва да минава през референдум! Защо герберунгелите немподложат тези хвърчила на народно одобрение?! Защото няма да има разрешение и няма как да се нагушат долната утайка!

    Коментиран от #29

  • 20 Фридман

    65 12 Отговор

    До коментар #18 от "Бау":

    Ти не знам каво си въобразяваш обаче офертата на Грипен беше 1,8 с ДДС за десет оборудвани самолета! Шаламанов е на хранилка.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стефан

    19 56 Отговор
    Полковник Димитър Стоянов, скъсай си дипломата от военното училище бе мурзилка проста, F-16 били със способности от 1913 год. само БОЛЕН РУСОФИЛ ИЛИ ИЗПУСНАЛ РУШВЕТА ЧОВЕК МОЖЕ ДА ГОВОРИ ТАКА и то за самолет който ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА СЛЕД ГОДИНА ИЛИ ДВЕ, аман от простаци в тая държава, аман от гьонсурати и червени кхмери, май трябваше да има здрава лустрация и затвор за отрепки отрекли се от България и от суверинитета си, да е ба и тюфлеката ти смотан.

    Коментиран от #46, #99

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Соня Блейд

    40 8 Отговор

    До коментар #23 от "Асен":

    Ще ги плащате обаче от НПОто къде лобирате за тая скрап! И Борисов от офшорката.
  • 25 Бау

    16 43 Отговор

    До коментар #20 от "Фридман":

    Момчета, това не ви е като да отидете да си купите картофи от леля Цецка. Това е дългогодишен договор за машини, оборудване, ремонт и поддръжка с резервни части. Освен това забравяте, че за разлика от СААБ, Локхийд смятат да построят център за поддръжка на машнити. Следователно не можете да сравнявате цената за кило и да си правите бакалски сметки. Аз лично нямам нищо против да е малко по-скъпо, но да се вземе машина, която се е доказала. Това е най-широко разпространения боен самолет на планетата. Колко да е лош?

    Коментиран от #40

  • 26 Пламен

    7 16 Отговор
    Майор Шаламанов само с една статия ще успее да върне в родината толкова мигранти. Все пак всичко това ще трябва да се плаща... Поне 1млн. ще трябва да се приберат и да работят в Химко, Кремиковци, Тежко машиностроене, Видахим, Вапцаров(Плевен), Циментовият(Плевен), Плама, Жити(Русе), Корабостроителницата(Русе), Балкан(Ловеч), Консервните комбинати, Чавдар(Ботевград), Мебелен завод "Независимост" (Габрово), Изкуство(Трявна), Вагонният(Дряново), Георги Генев, Рачо Ковача, Капитан Дядо Никола, Бета(Червен Бряг), преподаватели във Военните училища на РБ, Битова електроника(В. Търново), ЗММ-тата по места, Военният завод(Търговище), АРЗ-тата...
  • 27 Двоен стандарт

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Етем кашькчи":

    Къде е администратора да изтрие този и подобните коментари подстрекаващи към насилие и откровена антибългарска пропаганда?
  • 28 Соня Блейд

    38 9 Отговор
    Без значение е какво говорят шаламанов шаламановица историка и крадлата Поптодорова, цифрите сами говорят и пилота каза какво е най - доброто. Всичко друго е ала - бала опити да прикрият схемата!
  • 29 гост

    19 8 Отговор

    До коментар #19 от "Защо":

    Как ли пък не!У наше село на референдума за Белене гласуваха всички неразбиращи от енергетика с Да ,въпреки,че голяма част от тях нямат средно образование.Такива хора ли искаш да дават мнение по военни въпроси ?
  • 30 Важно е да сме финансиращи и инвеститор

    27 4 Отговор
    И да си купим атракциони.
    Защото някой е казал така. Няма оттърване, здраво са ни стиснали ръцете, чак ги извиват със сила.
    България, страна на лоялните бедни хора. Управлявана от съмнително ориентирани зомбита.
  • 31 Кугър Вертолет ФАЩ

    36 6 Отговор

    До коментар #9 от "Бау":

    Кугарите от Сащ ги взехме и сега лети само 1едвам. Самолетите Спартан от къде ги взехме а ? И те след десетилетие още не са окомплектовани !!! Еми други още техники и централи за милиарди ... Нямали сме история на покупките ... Лъжци !!!

    Коментиран от #58

  • 32 746

    45 7 Отговор

    До коментар #14 от "Мордекай":

    Това са глупости. Бахрейн купува 16бр. блок 70 за 1,12 млрд. долара, ние купуваме 8 , два от които учебни с 2 тренажара. Ще стоят тея бракми на Графа и ще излеем още 100 млн. за писта щото тъпите прахосмукачки не могат да кацат и излитат където и да е. К`в ерър полисинг ще правят при условие, че ние сме 200км граница на ширина. До като дойдат тая бракми до морската ни граница, ще са минали не един а 15 000 самолета. Цялата тая сделка е пълен провал и в ущърб на държавата извършена от зависими от чужда държава чиновници при завишена цена и на всичкото отгоре няма да може да изпълнява функциите си щото на практика ще обслужва само Пловдив и София. За всички отдалечени части като черноморието тези самолети на това летище няма да имат никакъв смисъл.

    Коментиран от #41, #59

  • 33 SAAB

    30 7 Отговор
    Нали ако НЕ купи старото желязо ще го изритат от файтона ...... ислямската посланичка от ФаЩ за Ко я тропосаха ,като трън в ханша на главанака ! :)
  • 34 Град ф 16

    5 15 Отговор
    Ще гласувам за Сидеров
  • 35 Жоро

    42 5 Отговор
    Трагедия, като всичко в България. Имитация на това ,което трябва да се направи. Имитация на армия. Имитация на здравеопазване. Имитация на икономика, на образование, на субсидиране . Изобщо пълна трагедия.
  • 36 Фото услуги обезкосмяване

    29 5 Отговор
    Боко тиквата е пътник
  • 37 Съдът да постанови решение

    9 4 Отговор
    По-високият тези по-високи данъци по-високи цени на всичко това не очаква от утре нататък по-високият акциз акцизи акцизи а ти си
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Други

    13 4 Отговор
    45 минути за подготовка преди да излетял и ще ги няма
  • 40 Месершмит Бф 109

    28 9 Отговор

    До коментар #25 от "Бау":

    Тогава нека да вземем Месершмити. Доказал се боен самолет в истински битки от ВСВ /не като ф-16Б70 -хартиен тигър/. Има хиляди произведени бройки и пуска бомбите като ф-ките. Доказал се боен самолет !

    Коментиран от #61

  • 41 Хитър Петър

    8 8 Отговор

    До коментар #32 от "746":

    Това вече не важи, че видите ли, щом два са двуместни значи са учебни. Пълна глупост! Ф-16 И на Израел всички са двуместни, без изключение, значи ли че Израел има само учебни самолети? Ф-15Е ( по-новите) всички са двуместни, Ф-18 Супер хорнет всички са двуместни. Су-30 също са двуместни, значи всички са учебни!

    Коментиран от #49

  • 42 Фактолог

    29 5 Отговор
    Единственото (не)притеснително, че Европа ни дава пари за развитие на младия човек, а ние ги изпращаме зад океана, за 8 тона летяща ламарина!!!
  • 43 продажници

    38 8 Отговор
    Поредният лобист за американските интереси! Няма ли кой да ги разследва тези лица? Нормално ли е, г-н Шаламанов да платим авансово 160 милиона долара за Ф-16 с непълен боекомплект? Посочете поне една страна в света, която да ги е купила на такава цена!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хрис

    34 10 Отговор

    До коментар #22 от "Стефан":

    Стефчо, спести си квалификациите за полковник Стоянов! За разлика от Шаламанов той е бил боен пилот, летял на няколко типа самолети, командвал е и отговарял за живота на поверните му пилоти и технически персонал, участвувал е в десетки крупни учения, стотици тренировки, провеждал е стрелби по земни и въздушни цели и до болка знае какво въоръжение трябва да има самолета за да е ефективен. А шаламанов е от ДИВАННИТЕ СТРАРЕЗИ, представител на една амерканска НПО, не видял нито един'жив войник, камоли да управлвал хора и оръжия.

    Коментиран от #78

  • 47 Притеснителното не е въоражението, а

    12 6 Отговор
    покупката на самите самолети. Не ни баламосвай.
  • 48 тото

    21 3 Отговор
    продажни псета...
  • 49 746

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хитър Петър":

    Петре ти само това ли прочете от написаното? Да си видял да съм казал, че щото са двуместни задължително са учебни? - Кой въобще коментира това? Препоръката ми е да прочетеш внимателно пак какво съм написал! Поставил съм въпроси далеч по- важни от това да е дноместен или двуместен.
  • 50 Пеуник

    7 2 Отговор
    А твоята работа е най–малко да си затваряш устата продажна подлого!
  • 51 Тръмп

    8 16 Отговор
    Путин е гей.
  • 52 ЗАЩОТО

    23 4 Отговор
    Притеснителни са не самолетите, а сделката за тях, господине!
    Неизгодна и ненавременна сделка, която значително ще забави модернизацията на сухопътните сили и други сектори на отбраната. Тази сделка е неизгодна не толкова заради параметрите заложени в нея, а като визия как да се харчат нашите пари. Тя предпоставя значителни разходи занапред. В същото време управляващите за n - ти мандат не могат да предложат прилични пенсии на българите и сме станали нарицателно за бедност в цивилизования свят.
    А иначе F-16 са функционални. Ще имат церемониални функции.
  • 53 гост

    23 4 Отговор
    Народа плаща скъп ток заради Американските тецове , сега пак ще плаща на Американците заради F-16 . Важното е правителството да им лиже маде-та те не ги интересува , че народа плаща .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гост

    24 3 Отговор
    Голям специалист във военната техника извадихте.Сега остава Бойко Ноев и Плевналиев да се произнесат и комплекта ще е пълен.
  • 56 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "321":

    За такива уроди като тебе, май нещо няма модератори в този сайт?!?
  • 57 А е тенекия

    13 3 Отговор
    Глутницата русофоби яростно се нахвърля с ругатни и обиди към стадото русофили и то за интереса на чужди, друго-езични и надути от самодоволство, мислещи се за "пъпа" на света. Нищо, ама нищо притеснително. От САЩ но тенекия
  • 58 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Кугър Вертолет ФАЩ":

    Сигурен ли си ,че Кугър-ът е американски или си най обикновен лъжлив комунист,както и с каква идея са закупувани?Спартана и той е транспортен самолет и не знам сделката да е минавала през Конгреса на САЩ. Спомням си и един посредник при тези покупки,много червен или не съм прав?

    Коментиран от #62

  • 59 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "746":

    Виждам,че много разбираш от бойна авиация,финанси ,опазване на границите и се питам: Защо не си министър на отбраната най малко?такива хора ни трябват да ни управляват,да разбират от всичко!
  • 60 goni

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бау":

    Абе, готин?! САЩ, какво са купили от нас, че ние да купим от тях?! Ние сме част от EU и е съвсем нормално да купим от него, а не от САЩ! Не можем да си позволим европейският боец, но спокойно можем да купим грифона!!!Хич не е за пренебрегване! Идеме да ти тегля една...! Ама, ще ме изтрият!:)

    Коментиран от #63, #67, #68

  • 61 Бау

    5 8 Отговор

    До коментар #40 от "Месершмит Бф 109":

    А F-16 малко ли руски таралясници свали в Сръбия, Либия и Ирак?
  • 62 Ггоосстт

    16 4 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    "Кураж на хората! Проблемът е, че хеликоптерите "Кугър", за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо - над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат", обясни министър-председателят.
    “Тези хеликоптери не могат да прелитат планини. Един час не мога да ги убедя, защото това е записано в правилника им и докато не поех лична отговорност, не излетяха. С кого да споря?"
    ВНИМАНИЕ: Ф-16 ще станат като Кугарите. Има яко КОРУПЦИЯ от САЩ !!!

    Коментиран от #75, #90

  • 63 Бау

    4 10 Отговор

    До коментар #60 от "goni":

    Логиката ти е абсурдна. Ако отидеш да си купиш Мерцедес и тях ли така ги питаш какво ще си купят те от тебе?! Грифона никога не е виждал бой. А F-16 е гръбнака на ВВС на НАТО. Като Грифона е европейски, що цяла Европа ползва F-16?
  • 64 А Ти....О!

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "ТОЧКАТА":

    Либерали са ваще приятели от ДПС не забравяй че ВИЕ бяхте на власт дълго време с тях КТБ гръмна по ваше време! без помощта руските ви приятели вие сте мунти вашия избраник за президент стана такъв благодарение на либералите кгб струваше на държавата 5 милиарда но за тях не плачете либерал комунисти капитал комунисти след цялостното превъоръжаване с нова американска техника идва вашия ред вие сте като бивола в чиста вода не витеете има светлина в тунела само народа да ви пропъди
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българче

    9 4 Отговор
    Мммм да, купуваме бутиков самолет, който все още е само една химера, който няма нищо общо с изпитаните ф16. Това е най-скъпият ръждив пирон в ковчега на ВВС. Дано да не съм прав.

    Коментиран от #70, #74

  • 67 А Ти....О!

    5 9 Отговор

    До коментар #60 от "goni":

    Кой си ти та ще казваш каква техника да се копува като не ти изнася иди си в Русия 1944 г.руснаците показаха ние за тях сме нищо наложиха силово техния начин на живот стига дори вие комунистите да владеете медии бизнес съдебна система да развращавате народа идва видов ден,няма нужда да се правиш на велик просто си кажи да КОМУНИСТ
  • 68 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "goni":

    Ако не знаеш какво купува САЩ от нас ,то разговора е приключен! Оръжие,бе ,оръжие! Защо мислиш че ВПК работи на 3 смени.Намери и прочети за колко пари сме им продали оръжие!
  • 69 А Ти....О!

    3 4 Отговор

    До коментар #65 от "ужассс":

    Не се възмущавай няма смисъл просто си къжи КОМУНИСТ такъв съм си с бетонна глава искам си РУСИЯ мъкамие те ме направиха човек иначе щях са гоня говедата на село
  • 70 А Ти....О!

    5 6 Отговор

    До коментар #66 от "Българче":

    Прав си просто си кажи аз съм про руски КОМУНИСТ.Защитник на българският народ
  • 71 Ша(ла)манов

    12 0 Отговор
    Ф16 може и без двигатели да ги вземем, пак ще са по-добри от всички други. Ще имаме първият безмоторен изтребител.
  • 72 Лейтенант Гюров

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "ТОЧКАТА":

    Опропастяването на държавата бе при соца , огромни военни разходи , а хората тънеха в мизерия , да не могат да получат елементарни стоки и услуги, да не можеш да си купиш и кафе освен онова мухлясалато виетнамско смляно. %-тата колона на Русия ореава орталъка , щото България иска да е независима .
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Опа Опа Та Бузукя

    4 6 Отговор

    До коментар #66 от "Българче":

    Българче ти е просто ника /партизанското име / , а иначе си русначе . Как не те е срам да се пишеш Българче , нали за всеки комунист първа чест е да си руснак ,сталинист ,путинист и вся остальная сволоч.
  • 75 Хелиос

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ггоосстт":

    Ти какви глупости дрънкаш знаеш ли къде се намира противо обледениталната система на хеликоптера вервайте му следвай те го и той ще ви води но този път води към ада!провери електрически системи на хеликоптери всичко което вие мислите за секретно го има свободно на всякъде освен у нас!Действай ограмотявай се ако си силен ученик може и авиоспециалист да станеш
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 сноу

    4 1 Отговор
    Важни са за тебе Зузи-и ..че иначе банковата ти сметка бързо ще завие на кухо.Те ония отвъд локвата знаят как се налапват роби ,че вече стотици години го правят .Първо напълват гушката на такива като тебе и другото е само побутване.
  • 78 Доктор Михайлов

    5 8 Отговор

    До коментар #46 от "Хрис":

    Полковникът -ординарец на Фатмака Радев е толкова прост овенен ,колкото не можете да си представите .

    Коментиран от #93

  • 79 Майна от Пловдив

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "El chochone":

    Опропастяването се нарича социализъм , Жан Виденово управление и ченгеджийски номера. Забравихте гладните години ,когато ядяхте боб и домати с ориз до пръсване да спестите някой лев, как излизахте с дългоочаквания семеен автомобил само в неделя .а зимата го зазимявахте, как си купувахте с големи мъки 5 продукта за ядене след като сте обиколили всички магазини, как не бяхте виждали бойлер някои и до 80та година , а други цветен телевизор до 90та година , някои не бяха виждали и зехтин , как се борехте да ви прекарат домашен телефон и след родилни мъки и хиляда молби ,препоръки и връзки евентуално ви прекарваха дуплекс , който не можехте да ползвате ако съседа ви говори в момента. Някои от вас дори не бяха ползвали и тоалетна хартия .Добре ,че дойде демокрациятра ,че да влезете другари в 20век и да научите нещо. Но не можахте да промените гадния си манталитет да плюете и да мятате ония кафявите неща по нормалните хора. Щото Партията така ви е учила , да търсите врага навсякъде .
  • 80 Радко

    4 1 Отговор
    То няма здравеопазване въобще у нас брате ,а не не е за говорене.

    Коментиран от #82

  • 81 Слуга на народа

    11 3 Отговор
    Лобистите почнаха на втория кръг да се редят - рекламират Ф-16 за коричка хлебец.
  • 82 Георги

    11 2 Отговор

    До коментар #80 от "Радко":

    Няма медицинска апаратура,няма качествени лекарства , а ментета,няма медицински сестри,лошо обучени лекари ,а те самолети купуват от кого да ни пазят?Но за тях елита има хубави болници по чужбина , а нас лека ни пръст
  • 83 Румяна Костова

    7 5 Отговор
    Убягва ми логиката как един полковник няма право да обсъжда военна сделка, а пък крадлата на козметика няколко пъти се изказва по въпроса? Кой ли от двамата е по-компетентен?
  • 84 Петър Волгин

    6 0 Отговор
    Коя държава с такъв стандарт и БВП, е направила такава покупка? Ами АЕЦ? БЕЛЕНЕ? И без това токът е в излишък два пъти, факт, и страни с нашият стандарт имат три пъти по-малко ток на глава и два пъти по-високи цени. Администрацията ни е с най-ниска издръжка и обем, с 200 пъти по-малко от Германия като пари и 20 пъти като обем, а сме 10 пъти по-малко население, но очакваме качество? Правим немско здравеопазване, а здравната каса е 2-ва милиарда лева, а Германия дава 700 милиарда лева. Имаме ли 70 милиарда за здравни каси? КАЧЕСТВО? ОБХВАТНОСТ? В коя бедна държава има саниране? В коя бедна дясна държава има парно? Пенсията в Холандия е колкото минималната заплата, плюс минус 20%. България от 130лв до 1200пв, разлика 9 пъти, ... сега. Владимир Живков се пенсионира с максималната пенсия, от БАН. Значи тук дават държавна пенсия и на богати, работещи, и дори на милионери. А в НРБ дори нямаше вноски за пенсия.
    До момента най-високият дял работещи на непълно работно време е бил наблюдаван през 2016 г. в Нидерландия (46,6 %), като на следващите места се нареждат Австрия, Германия, Белгия, Обединеното кралство, Швеция, Дания и Ирландия, в които повече от една пета от заетите лица работят на непълно работно време.Коефициентът на икономическа активност е делът на населението на възраст от 15 и повече години, което е икономически активно: всички хора, които предлагат труд за производството на стоки и услуги през определен период. Турция 32%, България 46%, САЩ 46%, Я
  • 85 Румяна Костова

    9 3 Отговор
    Шаламанов потрива ръце, че след комисионните за F 16 ще ги огреят още комисионни и за американски ПРО. Да му мисли народа. С тези самолети най много да стреснем северно македонците, ако много се перчат.Всеки друг потенциален враг тези самолети могат само да го разсмеят.

    Коментиран от #88

  • 86 Бай Мъдурко

    5 3 Отговор
    Предстои да ни въоръжат със каменни брадви, топори и конопени прашки срещу СУ-тата и МИГ-овете. Ще ни продадат и вносен вазелин....
  • 87 ХаХа🙈

    8 4 Отговор
    Ще ги усвояваме постепенно !
    Първо две кошници с камъни - въздух земя , после по едно резервоарче с вода
    за въздушно пръскане , а накрая - към 2063 г. и самите прашки - за директни попадения !
    Освен това - Софи Маринова , Тони Стораро и най новата мис Плеймейт също като Експерти са очаровани от хамериканското хвърчило !

    Коментиран от #91

  • 88 Рашка с чашка

    3 3 Отговор

    До коментар #85 от "Румяна Костова":

    Американците не дават комисионна на никой. Още по-малко на бившия министър от когото нищо не зависи. Между другото бившия военен министър на БСП също одобрява Ф-16, за Ангел Найденов става дума, и на него ли ще дадат комисионна? Май според вас всичките 1,2 милиарда долара ще отидат за комисионни.
  • 89 асд

    7 4 Отговор
    Никой комуняга не казва , че продължението на турски поток през България струва колкото 8-те Ф16-блок70. Не сме длъжни да го строим до сръбската граница , до Варна от турската граница имаме газопровод. Сърбия, Австрия, Унгария, Италия и Путин да го плащат от Варна до Сърбия, плюс такси за 20 метров пояс под тръбите като консигнационен наем за земя и пропуснати земеделски и други дейности. Още 2 млрд да се платят от гласувалите за БСП/ДС/БКП през последните 30г за поръчани два реактора без да има даже договор с цена , елементарно ей така по комуняжки дебилски.
  • 90 Рашка с чашка

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ггоосстт":

    Троле, Кугър са френски хеликоптери бе, поне това да беше проверил! Какви американци те гонят.

    Коментиран от #105

  • 91 Рашка с чашка

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "ХаХа🙈":

    Софи Маринова, Стораро! Това ти е средата и културата! Къде си тръгнал за авиация да умуваш?
  • 92 Има ли кой

    3 2 Отговор
    Да си признае, че по тази сделка всяка стъпка е неправилна от българска страна, и в изгода на щатите? И срещу тези погрешни стъпки, какви бонуси ще бъдат получени?
  • 93 Хрис

    4 2 Отговор

    До коментар #78 от "Доктор Михайлов":

    Да летиш на свръх звуков самолет, да пнасяш претоварвания 6-7 g, не е работа за посерковци, като теб.

    Коментиран от #97

  • 94 пламен

    2 2 Отговор
    азадецата пари нямммммммммааааааааааааааааааааа
  • 95 Каракачанов брус

    4 3 Отговор
    С тези пари вместо 8-те жалки кокошкарници, можем да купим поне 60 броя СУ-35 или 30 СУ-57!
  • 96 Пламен

    3 2 Отговор
    Добре де, в крайна сметка, след като националната ни сигурност е заплашена - защо не купихме третата употреба F16 от Португалия? Че и Израел се спрягаше. Щяха да дойдат НА ЧАСА, оборудвани с всичките ракети и системи(без да са орязани специално за Б-я), евтини.

    Коментиран от #101

  • 97 Пламен

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Хрис":

    Те затова им се разшиват задниците през три години без самолети! Да не говорим, че 2001г. випускът завършиха без самостоятелен полет, с 2часа нальот за петгодишен курс и 2скока с парашут! Един от тях го бяха возили само веднъж. Така и не разбрахме - страх ли го е, мързи ли го. После в Каменец пак само ходеше на стола преди старта. Набитичък такъв, фамилията му с "В". Всичките са за "ПО-ПО-НАЙ".
  • 98 Н е не са

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Бау":

    еднакви,защото единия съществува,а другия дори не е на чертожната дъска и завод за другия няма още построен. Да много се различават. Да и ние сме най-тъпите да плащаме цяла сума за нещо не произведено. Предлагам ти,като отидеш на ресторант да платиш първо сметката,а после да ядеш и пиеш. Става ли?
  • 99 Много си прост

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Стефан":

    Стефанеее,а защо плащаме цялата сума предварително след,като ще се произведат селде ен години. И ако руснаците произведат една Жигула ВАЗ 2101 сега това означава ли,че като е модел връстник на Фи 16 е нова бе папуняк. Дори и да не е Жигула,а Опел или Форд или там каквото и да е. Старата база си остава стара,ако ще и със злато и скъпоценни камъни да я покриеш. А за предварителното плащане само прости хора могат да го направят.

    Коментиран от #100

  • 100 Инженер Стрезов

    4 3 Отговор

    До коментар #99 от "Много си прост":

    Прост човече ,ти май забрави ,че при Социализма всичко се плащаше предварително . Вноски за кола , която чакаш 11-15-20 години , Вноска за жилище в необозримото бъдеще . Тогава излиза ,че май всички са били прости. Вноски в ДСК с лихва 1% която след 10 години бе изядена. Вий комунягите наистена сте много прости ,щото си отваряте устата да кажете нещо , а то винаги ви се връща . Като риете само хвърляте калта на гърба си.
  • 101 Фил Киркоров

    3 2 Отговор

    До коментар #96 от "Пламен":

    Ревахте ,че все купуваме на старо ,сега като се поръчат новите самолети ревете ,що са нови. Ей нямате угаждане , мрънкалници ниедни!

    Коментиран от #102, #103

  • 102 Пламен

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "Фил Киркоров":

    Няма проблем, че самолетът ще е нов, американски, спарка, червен, бимбян и т.н. Проблемът е, че ще дадем една чанта пари за БАЗОВ!!! F, и тепърва ще ни издоят още 2млрд. за въоръжение. Ще ни доставят F s бомби. За какъв чеп ни е? Освен ако не ни е отредено да бомбардираме Сърбия.
  • 103 Пламен

    0 2 Отговор

    До коментар #101 от "Фил Киркоров":

    Ето ти едно материалче днес пак от ввв.загадки.бг. Та мен, от ТОВА ме е страх. Ставаме "куче касичка"! https://fakti.bg/bulgaria/395237-prerabotiha-darjavnia-budjet-zaradi-f-16
  • 104 ГНИДА

    1 1 Отговор
    Поредният ибрик на тиквата ...
  • 105 ЮАР

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Рашка с чашка":

    Не са ли производство на ЮАР
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.