Новини

Преработиха държавния бюджет заради F-16

Не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг

Публикувана: 15 Юли, 2019 10:44 Обновена: 15 Юли, 2019 10:45
49 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1945
Преработиха държавния бюджет заради F-16
Снимка: ЕPA/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, пишат от правителствената пресслужба.

В изпълнение на Решение на Народното събрание от 16 януари 2019 г. и създадения със заповед на министър-председателя екип за общ контрол и финализиране на преговорите с правителството на Съединените американски щати, бяха проведени преговори по отделните области на доставката на самолетите и на свързаното оборудване, документация и услуги, и индустриално сътрудничество. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание.

Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност - estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Този финансов модел за реализиране на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., което налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева.

С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година.

Същевременно със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните в разчетите към ЗДБРБ за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ужас
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Маминката ви долна....после НИЕ ще плащаме....

Коментиран от #6, #10, #28


Оценка:
-10 +83

El chochone
(гост)

Неутрално
2 Отговор
МАФИЯТА НА ГЕРБ може да бъде спряна от народа! :(

Оценка:
-7 +79

Толкова за излишъка
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Това е новина от 30 Юни 2019

....
Плюсът в държавния бюджет приближава 3.2 млрд. лв. към края на полугодието. Това е 2.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Превишението на приходите над разходите за този период от годината е най-високото за последните десет години

Оценка:
-4 +25

Дам
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Преработиха държавния бюджет да се разбира Изработиха цялата държава

Оценка:
-3 +50

сектант
(гост)

Неутрално
5 Отговор
демек от мойта и твойта пенсия чиче

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +47

6
Този коментар е премахнат от модератор
стягайте коланите
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Голям глад ще изгладувате заради тази порона сделка! Почват глоби за всичко, даже и измислени такива - държавата няма пари, сега ще ни разкатаят!

Оценка:
-3 +41

не е на фтмака
(гост)

Неутрално
8 Отговор

До коментар #6 от "Народа ще":


Плащат индулгенция за Борисов, ако не знаеш какво е индулгенция, означава помилване от САЩ, за да има право да продължава да те ограбва пладнешки ;) Радев искаше самолетите да се купуват на изплащане, за да не страда държавата, а сега ще видите кон боб яде ли!

Коментиран от #17, #18


Оценка:
-4 +47

ДА ПРИПОМНИМ
(гост)

Неутрално
9 Отговор
2,2 миларда лв. + 500милиона ДДС =2,7 милиарда ори заложени 1,8 милиарда първоначално! Та 2,7 миларда лв. за( 6) бойни самолета +2 учебни = на 8 Ф16 с базово оборудване! От,,ГРИПЕН " ще ни осъдят още поне за 1 милиард лв. и стават 3,7 миларда лв. ÷ 8= по 500 милиона на Ф16 с базово оборудване, от които 2 бр. са учебни реално за 6 самолета ще се броят 3,7милиарда лв или 2 милиарда $! Турците купиха за 2,2 милиарда $ С400! АЕЦ,, Белене " би струвало на България 9 - 10 милиарда лв.

Оценка:
-4 +30

Rado
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #1 от "Ужас":


А турците реват ли, че ще плащат С400?

Коментиран от #37


Оценка:
-24 +6

Джудже
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #6 от "Народа ще":


Фатмака! Имаш предвид тиквата,, шкембето и сие?

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +25

Бау
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Не разбирам какъв е тоя вой за военните машини. При всички положения ще се купуват. При всички положения са скъпи. Да не би преди 89та да се даваха по-малко пари за военните? Пък тогава не мрънкаше никой. Хем искате да имаме нормална армия, хем ако може друг да плаща. Колкото до избора на самолет - само идиот ще иде да купи машини, които никога не са били в бой, когато му предлагат машина, която никога не е сваляна от противников самолет.

Коментиран от #39


Оценка:
-29 +6

Простак
(гост)

Неутрално
13 Отговор
съкратете 50% държавната администрация и Ф16 ще бъдат изплатени за 2 години

Коментиран от #42


Оценка:
-1 +26

14
Този коментар е премахнат от модератор
А,де ...
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Е сега, вече спряхме всички ''евентуални агресори''. Разорена къща /държава /, никой не я напада.

Оценка:
-3 +26

Хорцето
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Ясно е че като сме се навели веднъж по този начин, оправянето ще бъде до край, няма измъкване, а и явно не се цели такова нещо.

Оценка:
-3 +8

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Аз спирам
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Аз спирам да плащам данъци на смотаната мафия!
Ще сключа в най-скоро втеме договор за девелопър с чуждестранна фирма в държава, където няма да ме обират разни мутри и ще се цени моя труд. Вие, които оставате, желая ви сполучливо оцеляване сред мутрите! Това са празити, които рано или късно ще ви изпият кръвчицата пи един или друг начин! Нишо хубаво не очаква този окраден титално народ! Аз бях до тук. Свърши ми търпението!

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +18

???
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Горанов дано земетресения от близо да видиш,простатата ти да алармира, самолета да не можеш да вдигнеш!Явно много скъпо ви излиза машинното гласуване -скъпо защото ще лъсне как се печели. То друго освен да кълнем като циганите не ни остава, ама нали ги пазите ще взема да се пиша сиган на преброяването .

Оценка:
-2 +7

21
Този коментар е премахнат от модератор
22
Този коментар е премахнат от модератор
23
Този коментар е премахнат от модератор
Джудже
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #14 от "лилипут":


"порезидентосмешника" със сигурност поне от самолети разбира, за разкика от тези които направиха избора. Той настояваше за ясни критерии и прозрачна процедура, но в България всичко се върши по заповеди отвън и за личната изгода на управляващите.

Коментиран от #26


Оценка:
-5 +4

Авер
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Аре,аре,за малоумни проекти,като Беляне,турски поток,южен поток,може да плащаме милярди,за скъпа руска газ пак нема проблем,ама сега има.Смешковци двулични и продажни

Оценка:
-7 +2

26
Този коментар е премахнат от модератор
27
Този коментар е премахнат от модератор
28
Този коментар е премахнат от модератор
Слез Господи и си прибери вересиите...
(гост)

Неутрално
29 Отговор
Публикувано във факти.бг: Що се напиняте бе с тия ламарини?
На гол г*з чифте пищови. Ставате смешни в очите и на новородените.
Пари за пенсии няма.
НАП правят томболи за по 50 000 хилки на седмица
Министрите харчат като пред умирачка
Държавата потъва от всички страни дето погледнете,
а те завалиите се тупат в гърдите, че всичко било наред и се самоуспокояват с лижещите ГИ приближени.
Да ви вдигне торнадо барабар с родата цървули с цървулите

Оценка:
-2 +8

гост
(гост)

Неутрално
30 Отговор
Русофилите скимтят безпомощно а керванът на НАТО си върви ! Безценно :)

Коментиран от #34


Оценка:
-10 +2

Добра сделка
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Eurofighter струва към ~180мл. лв. Su-35 ~170 мл.лв, ние копуваме за 330мл.лв на самолет + 2-3 обикновенни бомби. Евала на преговарящите.

Оценка:
-4 +10

Въпрос
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Защо Турция като 2 най-голяма армия в НАТО може да купува руско оборудване, а ние не? Нали било несъвместимо? Не че 20 години ние участваме в алианса с различни от Миг машини...

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +13

Адолф Хитлер
(гост)

Неутрално
33 Отговор

До коментар #32 от "Въпрос":


Щото Ердоган си е верен комунист,а Боко тиквата вече се пребоядиса и стана върл демократ,ама всичко знаем че си е комунист и до ден днешен.

Оценка:
-1 +6

веселяк
(гост)

Неутрално
34 Отговор

До коментар #30 от "гост":


Той кервана си върви, но BG камилата е в транжорната!

Оценка:
-1 +7

Някой ден ще ви заседне
(гост)

Неутрално
35 Отговор

До коментар #28 от "Настьенка и мама":


Пич, готино е да ти дават и да вземаш 1200 кинта, но живеейки в такава кочина, заобиколен от дебили и цигани и продажни политици приятно ли ти е?
В България се наливат пари само в НПО и фондации, които манипулират и без това проба - грешката на родните ни политици.

Оценка:
-1 +10

Ура
(гост)

Неутрално
36 Отговор
Държавната администрация също ще го усети... Купете още. Браво!

Оценка:
-1 +5

Санчо
(гост)

Неутрално
37 Отговор

До коментар #10 от "Rado":


Нали се сещаш, че турското вече с400, ще свалят нашите 6 ф-ки още докато излитат.

Оценка:
-2 +7

Гарантирано от ГЕРБ
(гост)

Неутрално
38 Отговор
Герберунгите одобриха ново заробване на Народа за купуване на ненужни никому самолети производство 1978 г., осакатени напълно, но сделката Гарантира безопасността на Боко Борисоф, който така си Купува Индулгенция от Тръмп да остане на власт

Оценка:
-2 +13

Самун ляп
(гост)

Неутрално
39 Отговор

До коментар #12 от "Бау":


Самия президент(човек с опит със самолетите) каза, че в този вид, тази покупка е чиста греда, и е в ущърб за България. С какъв акъл пишеш и защитаваш противното, при положение, че и ти и децата ти ще са в кюпа?!Безмозъчен ли си?

Коментиран от #40


Оценка:
-3 +9

Бау
(гост)

Неутрално
40 Отговор

До коментар #39 от "Самун ляп":


И защо си въобразяваш че Президента или който и да било от тая пасмина говори истината? Освен това ако се зачетеш в думите му никъде не казва че машината е лоша, а че процеса бил корумиран. Идеално се измъква от това, да не излъже и все пак да оплюе опонента си. Има статия лично с него когато още беше на активна военна служба където се скъсва да хвали именно F-16. Ти си прави заключенията.

Оценка:
-6 +2

ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
41 Отговор
ооо я виж ти как попълваме америчкият ДЕФИЦИТ!!!и крепим долара/за сметка на лева/ като зобаме амерички дългови книжа!!!!!Разбира, се тва са,,нискорискови,,,дългови книжа!!!!,,,ЗА ТЯХ!!!!!!

Оценка:
-0 +4

Пламен
(гост)

Неутрално
42 Отговор

До коментар #13 от "Простак":


Как ще съкратят всички супруги-калинки на ГЕРБ, завършили задочно в универвитета на ГЕРБ - ВТУ, разни там исмислени икономики, соц. д-сти и предучилищни педагогики. Едно врме тъпаните ставаха шофьори, женските - детска учителка. Сега - полицай и държавна администраторка.

Оценка:
-1 +4

ПЕНКО
(гост)

Неутрално
43 Отговор
АМЕРИКАНСКИЯТ КОНГРЕС Е НАНЕСЪЛ "НЕЗНАЧИТЕЛНИ " ПОПРАВКИ В ДОГОВОРА !!! ВМЕСТО "БЛОК-70". ..ДА СЕ ЧЕТЕ "БАЛЪК-71" И ВМЕСТО ОБОРУДВАНЕ -ДА СЕ ЧЕТЕ -"ОБАРВАНЕ " !?!?!?

Оценка:
-2 +5

Джудже
(гост)

Неутрално
44 Отговор

До коментар #26 от "лилипут":


Браво бе, юнак, Крим ли си тръгнал да атакуваш с шест самолета! На нас за какво ни трябват самолети? За да воюваме с Русия или за защита на въздушното ни пространство?

Оценка:
-2 +4

Грую
(гост)

Неутрално
45 Отговор
Ейййй не можахте ли там едно перце и за мен да включите бюджетец бре? Само за аванс и запллата. Повече не ща!

Оценка:
-1 +2

46
Този коментар е премахнат от модератор
киро
(гост)

Неутрално
47 Отговор
ГЛАДНИ ПОМИАРИ !

Оценка:
-1 +2

НЕНЕНЕ И НЕ
(гост)

Неутрално
48 Отговор
Не искам сляпо да критикувам, но то и сляп да си ще разбереш, че тази сделка ни хваща на едно дълго хоро от разходи! Сега ще платим нещо, което ще чакаме да получим след три, четири години. Като го получим, то ще бъде без най- доброто си въоръжение. Със самолетите получаваме по няколко обикновени ракети, незнам не се ли предвижда да ги изстрелват по в.еме на учения! Понеже 8 самолета са крайно недостатъчни, ще купуваме още 8 на първо време! За тях ни ОБЕЩАЛИ, че ще ни ги продадат по- евтино! Не се казва колко по-евтино! То и с един долар надолу е по- евтино. Разбираемо е, че за да ни ги дадат по- евтино, то ние трябва да слушкаме и да пазаруваме от същия магазин-USA консумативи!
Това си е безотказна схема за политическо и военно обвързване, което очевидно ни харесва!
Всеки бъдещ бюджет ще трябва да се съобразява с наложителни разходи по притежаването и експлоатациалята на F-16!
Увеличаване на доходи и пенсии, нанайси!
Това ще затвърди тенденцията за обезлюдяване на Държавата, инвестиции няма да има, те ще ни заобикалят и ще се настаняват някъде около нас, както сега ще направят ФолксВаген, защото у нас няма да има квалифицирани кадри. У нас ще се увеличават неквалифицираните кадри, наречени цигани. Циганите ще продължават да изместват, да изтласкват българите. Когато българите достигнат един критичен минимум, процесът на миграция ще се забърза и ще доведе до асимилация на етническите българи, които ще се претопят в морето по- многобройни нации- герма

Оценка:
-0 +2

Дядо
(гост)

Неутрално
49 Отговор
Не ми стигат парите за да си оправя зъбите.В Турция всичко е било евтино.А минималната пенсия е била 560 лв.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Прогноза на премиера Бойко Борисов при срещата ми с Мишел Барние, главен преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС
Надявам се Великобритания да се върне в ЕС"

Още бисери