ФАКТИ.БГ

Какво крие правителството с избора на F-16

Избирайки по-скъпия от двата изтребителя, ГЕРБ си купуват правото да не инвестират в пълния обем отбранителни способности, от който се нуждаят въоръжените ни сили

Публикувана: 26 Юли, 2019 06:00
104 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14152
Какво крие правителството с избора на F-16
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 55 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С вето номер 18 президентът Румен Радев поиска от Народното събрание да одобри с широко мнозинство сделката за нови бойни изтребители. Мотивът му е, че в усилието да съберат подкрепа от 121 народни представители, управляващите ще трябва да положат усилия да обяснят придобиването на F-16, или ще се премине към нова процедура.

Това коментира Стефан Антонов на „На стената“.

С изказване, за чиято красноречивост и сила на посланията може да завиди целият политически елит, Държавният глава изложи редица силни аргументи в полза на ветото. Те варират от факта, че не само обществото, но и управляващите не знаят с какви ангажименти натоварват държавата, че капацитетът на изтребителите не зависи само от тях като машини, но и от въоръжението, от поддръжката, от подготовката на пилотите и от още много неща. Всички те не са ясно разписани в договора, или са така разписани, че нарушават националния ни интерес.

Ако има един пропуск, който президентът направи, той е, че поддържаното високо ниво на изказ понякога не позволява посланията да се разберат от всички. А те са прости:

държавата не купува достатъчно въоръжение, за да постигне ниска цена

отново заради ниската цена, няма да се подготви оптимален брой пилоти и механици

поделянето на отговорностите по поддръжка и обслужване е неясно

Всички тези неща заплашват Българската военна авиация да се окаже неподготвена за някое от онези предизвикателства, които налагат самото ѝ съществуване. Ако такова изникне, ще е много вероятно пилотите да нямат достатъчно въоръжение и средства за водене на адекватен бой. Така скоро след излитането си авиаторите ще са пред дилемата – да кацнат ли и да чакат примирие, или да се врежат във врага по примера на Димитър Списаревски и Неделчо Бончев.

Ако един изтребител не е въоръжен, няма комуникационна система, няма подготвени опитни пилоти, или не е добре поддържан, ще става само за въздушни разходки и създаването на романтични легенди. Както пее Веселин Маринов „Човекът е човек тогава, когато стане птица той“.

Фактите, изложени до тук са сигурни, а изводите безспорни, макар и да не се правят от военен експерт. В първото може да ни убеди пълният пакет от хардуер, софтуер и услуги, който САЩ бяха готови да ни продадат. Той е публичен. Цената му също 2.92 милиарда лева. Това, което купуваме за 2.2 милиарда лева, включва много по малка част от пакета. По тази тема също вече има информация, но освен проучването на колегите от списание „Аеро“, това потвърди и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в интервю пред националното радио.

Решението да се закупят изтребители F-16 е политически правилно и донякъде справедливо, но скрива провала на държавата да поддържа боеспособни въоръжени сили.

„Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено или какъвто е да е нов тип оръжие“. Това означава, че изтребителите ще са изрядно подготвени, но недостатъчно въоръжени. Причината е, че засега държавата няма да закупи управляемото въоръжение въздух-земя т.н. умни ракети.

Логиката на правителството в тези действия е ясна. Ако се закупят изтребителите плюс пълния пакет от съпътстващ хардуер и услуги, цената ще излезе почти три милиарда лева. Това са пари, които трябва да се платят веднага, за осем изтребителя, които ще получим след четири години.

Управляващите дължат обяснение колко би струвал отбранителният капацитет, създаден с покупката на F- 6, ако доставчик на изтребителите и въоръжението бе шведската SAAB.

Алтернативната оферта на „Грипен“ беше за 10 самолета на цена от 1.6 милиарда лева, 10-годишно разсрочено плащане и възможности за индустриално сътрудничество, при което технологични компании от Швеция щяха да открият бизнеси в България и да си върнем част от разходите косвено чрез създадената допълнителна икономическа активност (офсет).

Натрапващите се икономически предимства на офертата на „Грипен“ можеха да се скрият единствено със заклинания, че шведите ни предлагат голи самолети, без въоръжение, софтуер и т.н. И понеже на това можеше да се отговори с нормално ценово запитване, управляващите дадоха тон на лобистите, които заговориха, че изтребителят трябва да е произведен от държава - членка на НАТО. В това има логика. Особено, ако се притесняваме, че в десетилетията, за които ще ни трябва купуваният днес изтребител, Швеция ще се превърне във враг на НАТО. Колцина вярват в такава перспектива?

От изключителна важност за лобистите на F-16 е двете оферти да не се поставят под общ знаменател. Тоест да се знае, колко струва един изтребител с пълен боен капацитет, ако е доставен от Швеция и колко ще струва алтернативният изтребител с пълни способности от САЩ.

Такава потайност има простичко обяснение и то се нарича „политика“. САЩ са крайъгълен камък на НАТО. Без тях отбранителният блок дори и да се запази, ще намали отбранителния си капацитет до степен, която ще подкопае доверието в него. И понеже с години, много от европейските партньори в НАТО не изпълняват ангажимента си да влагат в отбрана поне два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП), този дефицит се запълва от САЩ. И когато изтребителите на САЩ струват по-скъпо от алтернативата си, техният избор всъщност компенсира САЩ за ангажимента си да поддържа военния съюз във форма дори, когато европейците се скатават.

Това обаче не може да се нарече оптимално състояние на системата. Това е като да възложим отбранителните задачи на ишлеме на наемници, докато ние изоставяме собствените си отбранителни способности. Подобен подход е изкушаващ, защото разходите за отбрана са ниски и има за харчене в други области, или най-малкото управляващите могат да се хвалят, че данъците са ниски.

Последните две седмици ни показаха истинската цена на това поведение. Пробивът в системата на НАП е най-добрия пример какво се получава, когато не инвестираме в капацитет за защита на суверенитета си. Провалът на НАП е провал на правителството. А свиването на поръчката за нов боен изтребител вещае провал и в сферата на отбраната. Хубаво, че имаме задокеански наемници да ни пазят, но и това може да се окаже до време.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 55 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
на бензиноколонката
1 Отговор
Добре де нашите така наречени евроатлантици, които вият срещу Грипен защо не купиха самолети от страни от ЕС има ги та защо ?Все ми се стува че и тия половината ако не и повече ще стоят на земята както Кугърите ни.Ореваха орталъка че някой взел комисионни за Грипените ма кажете кой взе за ф-ките М ?Ми като ще са свободно падащи бомбите а не умни ракети що не пускаме бомбите от АН-тия селскостопанските добри са и летят вече 50-60 години.А и няма да се Арджим един ще гледа с бинокъл къде ги пуска бомбите един пилот и това ха ха ха !!!!

Оценка:
-16 +112

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
Borislav Popov
4 Отговор
Изборът на Ф-16 е един хубав МиГ в българската авиация. Старите рушки кошници ще ги ползваме да пръскат против комари. А и не мога да разбера логиката на русофилската биомаса - според тях да платим сега за модерни самолети и да ги получим след 4 год. било тъпо, ама да плащаме за Лада която ще получим след 10 год. било развит социализъм.

Коментиран от #22


Оценка:
-175 +41

СоцБоц
5 Отговор

До коментар #2 от "СссереМ":


Крадливите Герберасти треперят че далаварата с Фък16 ще излезе наяве и тогава за пореден път народа ще разбере че са продажно, крадливо и лъжливо гюбре кланящо се на Хамериканската кочина, против интересите на България

Оценка:
-23 +154

Герберски кавал
6 Отговор
Всичко е ясно: Гроб са крадци алчни за комисионки! Каква национална сигурност с 6 самолета, тия крадци за луди ли ни имат?

Коментиран от #94


Оценка:
-9 +145

360
7 Отговор
ДОКАТО "ГРИПЕН" Е ДЕФАНЗИВЕН САМОЛЕТ / Маневрен, Двумоторен/ С 800кв АВТОНОМИЯ НА ПОЛЕТ, ТО Ф16 Е ОФАНЗИВНА МАШИНА /1600км автономия, ЕДНОМОТОРЕН - АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ИСКАТ ЗА ДА МОГАТ ДА НАВЛИЗАТ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ, НА НАС НЕ НИ ТРЯБВА ЗА ОТБРАНА ТОЗИ АРХАИЧЕН ТОЛСТОЛОБ

Коментиран от #49, #101


Оценка:
-21 +121

Батко
8 Отговор
Нашите управници са продажни боклуци - герберасти корумпирани

Оценка:
-9 +113

Сесесере
9 Отговор
Още на третата минута при евентуална заплаха от каскетите заедно с още 300 самолета от някоя от базите в Италия или Германия ще пристигнат тонове ракети и бомби да ги стоварим по тиквите на враговете, затова сега е излишно да се набутваме за пълен пакет, ама той президента нали е руска подлога, какво да каже!

Коментиран от #14, #23, #24, #30, #51, #75, #91


Оценка:
-137 +26

чакащ самолета
10 Отговор
Въх, въх, над 300 самолета щели да дойдат с хиляди бомби да ни защитават въх па като се събуди краката му отвити и потни потни ха ха !!!

Оценка:
-14 +124

Цар Вул
11 Отговор
К,во да крие?ИНДУЛГЕНЦИИТЕ И ОБЕЩАНИЕТО НА КРАВАРИТЕ ЗА ОЩЕ МАНДАТИ И КОМИСИОННИТЕ!"НА СЪДА Е ЯСНО!ДА ВЛЕЗЕ УБИТИЯ!"
Събудете се бе хора!!!Стига са ни правили по глупави от колкото сме!!!
Нека на изборите им покажем "ОТКЪДЕ СА ИЗЛЕЗЛИ"!!!И ДА ГИ ПРПАТИМ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА!!!ИСКАМ ОРБАН ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ОЩЕ ДВА МАНДАТА!!!КАЗАХ!!!!!

Оценка:
-15 +99

12
Този коментар е премахнат от модератор
Манушев
13 Отговор
Подкрепям купуването на нови самолети! Но, защо на двойна цена? Тази оферта е наказателна за България! Или е поредната крупна далавера на Цв. Той първи, още преди повече от 2 години каза, че ще купим нови Ф-16. Тогава още течеше конкурс за избор на истребител и Ф-16 въобще на беше в състезанието.

Оценка:
-7 +93

до един идиот
14 Отговор

До коментар #9 от "Сесесере":


По-скоро една точна руска ракета ще се стовари на твоята чугунена соросоидна глава и тя изведнъж ще поумнее! И ще разбере, че не всичко което хвърчи се яде!

Оценка:
-14 +75

бббббб
15 Отговор
Публикувано във факти.бг: Какво крие правителството с избора на F-16 - Достатъчно пари да продаде нацита и родината

Оценка:
-11 +66

Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺
16 Отговор
Най добре е да изкараме гелотината на жълтите павета,и да изгоним натори от България.
Да изчистим България от крадливите КОМУНЕТА от СИК.

Оценка:
-17 +44

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺
19 Отговор
1946--1989год.Златния век на България.

Коментиран от #41, #82


Оценка:
-19 +65

Боце харем
20 Отговор
Аз харема на баце Дони и пинокио ходи ... От там ни наредиха да преведем едни пари дето народа ще ги плаща , а те ще направят някой ден самолети и ще ни ги дадът !

Оценка:
-7 +31

самолетченко
21 Отговор
На нас въоръжение за самолетите не ни трябва.
Ако се наложи, ние ще превърнем самите самолети в ракети! По примера на Списаревски ще се врежем ( осем пъти) в противника и ще удивим света с нашата храброст. Е, войната ще я загубиме, нали да сме губещи е наша чест, но по- добре губещи и бедни, отколко безславни в очите на слепите.
ИЗВЪНРЕДЕН СЪД!

Оценка:
-5 +51

22
Този коментар е премахнат от модератор
Санитар с бяла престилака
23 Отговор

До коментар #9 от "Сесесере":


Хапчетата , хапчетата пенсиьо ! Не си ги пил тая сутрин ! Да викам ли линейката ?

Оценка:
-7 +31

нагазигонадувара
24 Отговор

До коментар #9 от "Сесесере":


При една заплаха на третата минута самолети няма да дойдат , ама на третата минута може за завали един град от ракети ако не си седим на задните части! Ега ти му и баламурника дето си !

Коментиран от #98


Оценка:
-6 +43

Самолетите ше пазат боки
25 Отговор
Като си пътува за острова да не го срешне сретан😂😂😂😂некъде по въздуха😂😂😂

Оценка:
-6 +25

fermera
26 Отговор
Правителството крие че за ремонта на Графа ще трябват 400 милиона лева.Вчера не дадоха отговор защото щяло да стане ясно след Обществена поръчка.Ф16 ползва гориво JP8 и ще трябва да се изградят нови резервоари,цистерни и станции за зареждане.Горивото ще идва от OMV и ще се сертифицира в Натовска база в Германия.За това ще отидат 250 милиона лева.А нямаме детска болница и е необходима същата сума.

Оценка:
-4 +56

Тръмп
27 Отговор
Радев "поддържал високо ниво на изказ"???:):):)Едва ли един селяндур на хонорар от Решетников има такива способности!!!:):):)Грипена ще бъде забравен заедно с Радев-национален предател N 1 !!!:):):)

Оценка:
-72 +14

Българин
28 Отговор
Както вече коментирах истеричният вой на московската пета колона срещу сделката за F-16 няма да престане докато тя не бъде финализирана и не преведем парите за тях. След като ветото на президента бъде охвърлено Радев ще наложи втори за закона за бюджета и воят ще продължи още една-две седмици, но накрая московските ибрици ще млъкнат.

Коментиран от #35, #37


Оценка:
-58 +16

Тръмп
29 Отговор
Радев през цялото време се опитва,Той да си купи Грипени,което няма как да стане!!!:):):)ВВС си има действащи Генерали,като и Военно Министерство, те избират самолетите и въоръжението,а Правителството само плаща!!!:):):)Радев не е президент,а руски саботьор и КГБ-ГРУ резидент изцяло подчинен на Путин!!!:):):)Вреден комуноид за изхвърляне!!!:):):)

Оценка:
-56 +17

специалист Ф16
30 Отговор

До коментар #9 от "Сесесере":


По голяма глупост скоро не бях чел за полет от 2 часа на една машина е нужен 100 човека наземен персонал оборудването и подготовката на машината най малко 3 4 часа за 3 минути могат само да видят взривове в хангарите

Оценка:
-3 +32

Точи и Меси
31 Отговор
Правителството начело с баце и ЦЦ може да е компетентно да избира само пожарни автомобили. Там баце е спец. Но не може едно правителство и парламент дето хабер си нямат от боен самолет да избират такива ! Все едно да си купуваш автомобил и да искаш компетентното мнение на градския обущар !

Оценка:
-6 +38

Солинген
32 Отговор
Не случайно ЦЦ ходи на "молитвенни закуски " във фермата! Далаверката е уговорена предварително. Паричките са гушнати и разделени . Как сега да я развалят сделката ? Знаете ли какво ги чака после ?

Оценка:
-4 +42

Да го подържиш
33 Отговор

До коментар #2 от "СссереМ":


Дрисльо дупедавец хамерикански

Оценка:
-10 +25

специалист Ф16
34 Отговор
Националната сигурност се гради с разузнаване и контра разузнаване с две думи с акъл в главата на идиот каквато технология да му дадеш е загуба на ресурс като гледам някои коментари осъзнавам защо сме зле

Оценка:
-1 +22

35
Този коментар е премахнат от модератор
Великденския заек
36 Отговор
Въпреки опитите да се заглуши здравия смисъл, и да не се даде гласност на темата свързана с натрапването на неизгодната и опасна за България сделка с Ф-16, темата получи международно внимание.

Италиански медии излязоха с публикация по темата, което свидетелства, че опасенията ни са споделени и в Европа, а лекомислено отношение към ситуацията е недопустимо.

Напротив, необходимо е привличане на колкото се може повече внимание към темата, за да не се окаже, че със сделката за Ф-16, САЩ искат да превърнат България в нов ядрен склад.

Оценка:
-6 +34

Стрелата
37 Отговор

До коментар #28 от "Българин":


Ти си пълен мангал не българин и дупето намайка си щте продадеш на първо четене без вето герберско диване.

Коментиран от #43, #45


Оценка:
-7 +22

правителството крие
38 Отговор
F-16, които САЩ искат България да купи, могат да носят ядрено оръжие. Това една от опасностите, които почти никой не иска до коментира публично. Обяснение защо именно F-16 от този тип и в такава обстановка ни се натрапва, даде преди дни инженерът от българските ВВС , години работил като военен разузнавач, полковник Чавдар Борачев. Инфраструктурата, която се подготвя на наша територия може да бъде използвана за съхранение на ядрени боеприпаси.

Оценка:
-8 +34

39
Този коментар е премахнат от модератор
Един
40 Отговор
Най-големи са печалбите от наркотици, оръжие и проституция! (Към наркотиците напоследък се присламчва и фармацията!) ТА F16 СА ПЕЧАЛБА ЗА ЩАТИТЕ , която обаче ПЛАЩАМЕ НИЕ!!!

Оценка:
-5 +29

41
Този коментар е премахнат от модератор
Borislav Popov
42 Отговор

До коментар #41 от "Руснак":


Щом не ти изнася - марш в кочината уе русонадупен паразит такъв.

Коментиран от #77


Оценка:
-27 +12

Калбо
43 Отговор

До коментар #37 от "Стрелата":


Да ти го начукам какво замесваш циганите вие българите командвате държавата селяндур мръсен вие крадете ограбвате бедният български народ и после циганите виновни затварящи устата селяндур

Оценка:
-13 +6

Българин
44 Отговор

До коментар #35 от "Да го подържиш":


В тази дисциплина русофилите сте № 1.

Оценка:
-16 +6

Българин
45 Отговор

До коментар #37 от "Стрелата":


Стрела, демонстрираш перфектно културата, манталитета и интелектуалната мощ на русофилите.

Оценка:
-13 +5

46
Този коментар е премахнат от модератор
Коментар📝
47 Отговор

До коментар #2 от "СссереМ":


Аз Не съм Червен на МРАЗЯ ГЕРБ И ЖАЛКО ЧЕ ВЧЕРА НЕ БЯХ НА ПРОТЕСТА С МОЙТЕ .ЗАЩОТО КАТО ИМА ПРОТЕСТ И НЯКАК СИ ГЕРБАРАСТИТЕ СЕ СКРИВАТ В ЛУКС АПАРТАМЕНТИТЕ В КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ И СЕ ЗАКЛЮЧВАТ И ВЛИЗАТ ПОД КРЕВАТИТЕ.

Оценка:
-2 +18

Абе троловете
48 Отговор

До коментар #46 от "руската нация е най гнусната нация":


Я се хванете на работа, платете някакви данъци, па тогава ми казвайте какво да купувам с моите данъци. И ако не ви харесва в България, марш към супер развитата и иновативна конюшня САЩ да рупате всякакво ГМО и палмово масло.

Оценка:
-4 +23

Чичо АДИ
49 Отговор

До коментар #7 от "360":


Отново изплувахте , като неможеш да четеш поне гледай картинките https://saab.com/gripen/our-fighters/gripen-fighter-system/gripen-c-series/gripen-c/ КЪДЕ точно пише за дефанзивен двумоторен самолет ????? СТИГА ПИСАНЕ НА ГЛУПОСТИ пък и "Масата" ти слага плюсове ,Вие идиоти доведохте Тиквеника и Бостана на власт !! Аман от вас

Оценка:
-2 +19

ВЪВ ВЪХ
50 Отговор
Не съм привърженик на комунистите и на президента, гласувах за ГЕРБ през последните избори, но вече няма, защото ръководните кадри по места и кметовете им станаха изключително нагли и надменни и второ с тия самолети тотално се осраха. Не мога да ви разбера когато тази сделка си е направо заробваща, десетки година на нас народа да плащаме, а не премиера да ги вади тези пари от собствения си джоб. Никъде не видях президента да казва да се купуват руски самолети, а напротив европейски, та нали не сме в ЕС, а не в САЩ макар да сме членове на нато. А как други членове на нато с европейски самолети нямат проблеми в синхронизация. Та за това мотивите на ГЕРБ са пълни глупости в случая. Индия праща в космоса машина за 145 млн. долара, а ние купуваме самолет за 280 млн. а сега да видим дали не ни цакат американците. За тия пари индийците ще ни изградят космически щит и няма да имаме равни и ще сме най модерните с въоражаването.

Коментиран от #74


Оценка:
-3 +25

Опа тролчо
51 Отговор

До коментар #9 от "Сесесере":


Ами като ще идват над 300 самолета от чужфите бази, ние що въобще да си купиваме 6 бойни и 2 тренировъчни? Що тия пари не ги инвестираме в друго въоръжаване, ами в безсмислена бройка самолети? Можеш да отговориш нещо смислено с едната си мозъчна клетка?

Оценка:
-3 +19

Бат Мишо
52 Отговор
до сесесере ТИ ЧУВАШ ЛИ СЕ ВЕ ...при 1 война с каскетите както ги наричашбазите Авияно и в германия са ПЪРВИТЕ МИШЕНИ на подводниците и ще бъдат КАЛИБРИРАНИ много преди 3 тата минута ....не бъркай войната срещу ДЪРЖАВАТА СПЕЧЕЛИЛА 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ с войни срещу камилари ....Аз съм бивш ПРОФЕСИОНАЛЕН ВОЕНЕН обучаван и в Русия И ТИ ГАРАНТИРАМ - война срещу ,, каскетите,, както ги наричаш ЩЕ ОТВОРИ ВРАТИТЕ НА АДА и нито 8 нито 800 самолета могат да ги затворят .....трябвят ми 3 поста тука само да ти изредя бактериологическия арсенал на тея каскети И СРЕЩУ НИТО 1 НЯМА ВАКСИНА .....имат си те за тях си -другите отиват при Пешо горе ....Новичок е една такава разработка но изоставена като НИСКОЕФЕКТИВНА през 60 те и както виждаш и от нея НЯМА СПАСЕНИЕ....а освен бактереологическия - в стратегическия им арсенал има още КЛИМАТИЧЕСКИ , ХИМИЧЕСКИ , ПСИХОТРОПЕН КОСМИЧЕСКИ и ЯДРЕН ....И САМО ПОЛОВИНАТА ОТ ЕДИНИЯ ОТ ВСИЧКИТЕ ЩЕ ОБЕЗЛЮДИ ПЛАНЕТАТА

Коментиран от #83


Оценка:
-5 +26

агент08
53 Отговор
Тъпа статия! Кой те пази зад океана, бе!

Оценка:
-3 +8

Бат Мишо
54 Отговор
ПС Знаеш ли че кът тъ облъчат с психотропното настроено на ел магнитните ти вълни на мозъка ти ще си застреляш семейството -или всички от взвода и после ще се застреляш в тлавата да спреш гласовете ....ша каиш няма такова оръжие нали - ПОРАЗСЪЖДАВАЙ НАД ТОВА АКО ИМАШ С КО ДА РАЗСЪЖДАВАШ -154 самоубийства за 155 дни - броят на самоубилите се американски войници през 2012-та е по-голям от този на загиналите в Афганистан. Пентагонът се опитва да противодейства, но без да вдига много шум около черните цифри.

Коментиран от #65


Оценка:
-4 +15

Мънроу
55 Отговор
Американски втечнен газ,американски тецове,американски самолети.Домати по 5 лева,краставици по 4 лева,лук по 2 лева в разгара на сезона.14000 свине загробени.Срещу кого се готвим да воюваме.От какво ни пазят и изобщо пука ли ни за стратегическите интереси на янките и тяхното величие.

Оценка:
-4 +29

Един
56 Отговор
Фатмак президент, мотиви фатмашки и всички останали постъпки също!!!!!!

Оценка:
-27 +4

Бат Мишо
57 Отговор
ИНАЧЕ НЯМА ПСИХОТРОПНО ОРЪЖИЕ И КАКЕТИТЕ НЕ СА ГО ИЗПРОБВАЛИ НАЛИ ....или меслеш така само щото Путин не ти епратил телеграма с подпис -Епидемия от самоубийства се наблюдава сред американските военни, участвали във военните действия в Ирак и Афганистан, пише в днешния си брой френският ежедневник "Le mondeБроят на доброволно избралите да сложат край на живота си надвишава в пъти броя на жертвите във войните в двете страни.
Най-малко 6 256 души от американските военни са сложили край на живота си. Това ще рече, че 17 военнослужещи се самоубиват на ден.

Оценка:
-7 +5

Бат Мишо
58 Отговор
ей ти го признато с 2 реда в офицялния сайт на пентагона ЧЕ КАСКЕТИТЕ ИМАТ ПСИХОТРОПНО ОРЪЖИЕ и са го тествали над американската армия във афганистано ираксите конфликти ....Deaths by suicide in US service members and veterans have risen substantially since 2005, leading to substantial investment in research, prevention, and treatment initiatives for suicides and underlying mental health conditions

Оценка:
-6 +6

Крие
59 Отговор
1. Обещаните или дадени бонуси
2. Разходките в щатите
3. Заплахите, които са ги накарали да купуват
4. Глупостта си

Оценка:
-2 +15

Бат Мишо
60 Отговор
СЛУЧАЙНО след 2005 войниците в Афганистанската война решават да се самоубиват СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ПО ЧЕСТО от всички други войници във всички други СТОТИЦИ войни по света .....случайно.......

Оценка:
-3 +10

КОНСТАНТИНОВ
61 Отговор
Някои знае ли кои ще ни напада та са ни нужни тея самолети.

Оценка:
-3 +22

Бат Мишо
62 Отговор
КАЗВАМ ТИ ГО ПОСЛЕДНО И СА ПОДПИСВАМ ОТДОЛУ - при 1 война срещу каскетите хората ще мрът като мухи -пред което мренето през 1 та и 2 та световни ще е като детска игра....иЛИ ЩЕ ТИ ЦИТИРАМ Руския командващ Ракетни войски - ,,Денят в който НАТО атакува Русия ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНИЯ ДЕН ЗА ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА,,

Коментиран от #84


Оценка:
-3 +21

SAAB
63 Отговор
Невъзможно е да скрие тежката зависимост от ЦРУ , която го качи на файтона ........това е агенцията , която ще го свали от него !
Жалък потомък на Кръсю Никифоров .....:)

Оценка:
-1 +13

64
Този коментар е премахнат от модератор
хамсал
65 Отговор

До коментар #54 от "Бат Мишо":


Ти не се коси, вакуума между ушите ти не се поддава на никакви психотропни УрУжия!

Оценка:
-6 +3

66
Този коментар е премахнат от модератор
Пламен
67 Отговор
Елена, елена, дете на дивата пустиня, амор, елеенааа, само теб обичам азз. Бомбите за къде, Сърбия, Русия, Столипиново, за къде?

Оценка:
-2 +5

30 години парвеню изроди
68 Отговор
Най добрият F - 16 разбитият в земята, Яжте алуминий в 4 - тата национална катастрофа роби долни!!!

Оценка:
-5 +13

Голямо браво
69 Отговор
Много добре написана статия! Всичко е ясно представено. Грипен може би сгрешиха, като не предоставиха оферта с вариант въоръжение, което постоянно ни се натяква като основна причина за избор на Ф16. Сега управляващите манипулират избора си, стъпвайки на липсващото въоръжение при Грипен, а от друга страна омаловажават орязаното такова за Ф16.

Коментиран от #78


Оценка:
-3 +13

сМук
70 Отговор
По времето на бай Тодор, НРБ купуваше само западна военна техника, затова сега искаме съвеЦка.

Оценка:
-9 +3

самолети
71 Отговор
Какво лошо има да обивят цената и на двата самолета , а после да решават...

Оценка:
-2 +9

До Тръмп
72 Отговор
Действащи български генерали какво ще рече? Че къркат по кабинетите?

Оценка:
-2 +11

Мнение
73 Отговор
Добре, че имаме един мислещ президент, че всичко останало са някакви несретници - като започнеш от политици и свършиш с "експертите":))

Оценка:
-4 +23

Без аналог!!!
74 Отговор

До коментар #50 от "ВЪВ ВЪХ":


Индийците вероятно ще купят същият самолет като нас , вместо да си изграждат космически щит

Оценка:
-6 +2

75
Този коментар е премахнат от модератор
Сложи си соросоидната чалма и върви
76 Отговор

До коментар #39 от "Руснак":


на гей прайда в Анадола, където ти е прародината. 😂

Оценка:
-2 +7

С фалшиви "Руснак"
77 Отговор

До коментар #42 от "Borislav Popov":


сте си обърнали задните части към говедата и те ви оправят. 😉

Оценка:
-4 +12

Грипен
78 Отговор

До коментар #69 от "Голямо браво":


обвиниха нашето правителство в лъжа, като заявиха, че цената е с пълното въоръжение плюс наземни съоръжения.

Оценка:
-3 +9

АТАКА казва
79 Отговор
Това правителство е подлога на ФАЩ и ще пожертва всичко и всички за да угоди на ФАЩ ...
Ставай народе предателите изгони !!!

Оценка:
-3 +16

Алкатраз
80 Отговор
Извънредно законодателство, Закон за защита на държавата и смъртни присъди за безстопанственост от която са пречинени значителни щети за Държавата, за тежки длъжностни престъпления и едра корупция.
Конфискация на имуществото на престъпниците злоупотребили с власт, от което са настъпили особено големи вреди за обществото и Държавата.

Оценка:
-2 +11

Брадата
81 Отговор
Плащаме 3 милиарда за спокойствието на Тиквоний. Американците му демонстрираха набързо какво ще му се случи ако не слуша(любимия му син-Цецко апартамента за един месец го рзкараха) и то само като пример за това какво го очаква, ако си въобрази, че може да мърда без разрешение от Козяк 16.Тъй че утре и самолета на братя Райт да ни предложат, ще го купим и окото им няма да мине.

Оценка:
-1 +15

Роко
82 Отговор

До коментар #19 от "Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺":


По това време България е колония, пряко е управлявана от съветското посолство дори свалянето на правешкото говедо става след като бандата на Луканов взима разрешение от там. Така че за къв златен век иде реч?

Оценка:
-6 +4

специалист Ф16
83 Отговор

До коментар #52 от "Бат Мишо":


ПРОПУСНАХТЕ психотронно оръжие и машина за земетресения съвременни системи за РЕБ прекрасен коментар колега

Оценка:
-1 +6

специалист Ф16
84 Отговор

До коментар #62 от "Бат Мишо":


Най после да им го каже някой в очите бъди здрав колега

Оценка:
-1 +5

@@@@
85 Отговор
Нека САЩ ни кажат каква е годишната такса за охрана и просто си я внесем, без да вдигат цената, карайки ни да купуваме уникални 8 форажумрлки...

Оценка:
-2 +11

86
Този коментар е премахнат от модератор
Husein
87 Отговор
Турчин съм ,но ми е жал за българите.
Избягаха над 2,5 милиона българи.
Избиха ви козите, овцете и прасетата.
Вдигат ви цените на всичко.
В Германия е по-евтина храната.
По-качествена.
Надника е над 170 евро.
Жал ми е за вас и презирам управлението на ГЕРБ.
Ще ви докара до просешка тояга.
Гробищата в България са препълнени.
Махайте се,не можете да си позволите живот и деца.

Оценка:
-3 +17

Справка
88 Отговор
Понеже сделката е за много пари, като сума представлява почти продажба на страната ни срещу оръжие, възможно ли е, да направите списък на лицата които подкрепят договора за ф16? Да го има този списък, с изтеклите егн-та, данни и да следим в бъдеще къде ще отидат тези хора, след 5,10,15 години.

Коментиран от #90


Оценка:
-1 +7

Оня с косата
89 Отговор
Хюсеин, слабо познаваш българите. На никого не препоръчвам да застава срещу тях. Ако трябва, ще чакат с години, но отмъщението ще бъде страшно и безмилостно.

Оценка:
-1 +11

В името на справедливостта
90 Отговор

До коментар #88 от "Справка":


Точно така! Публикации на договора, споразумения и допълнителни клаузи. Подписите на всички от българска страна.

Оценка:
-1 +6

Кккк
91 Отговор

До коментар #9 от "Сесесере":


Посесерко, тези бомби и ракети да не си мислиш че са безплатни. Ако имаме излишни милиони да си ги купим да, ама понеже управляващите са посесерковци като тебе, ще гледат като телета у железница. Ей тъпунгери едно да знаете, никой склад на САЩ няма да бъде ей тъй отворен и ние да си взимаме от там.

Оценка:
-2 +6

Яясно е
92 Отговор
Ама кой Ви пита бе,мишоци.
Ние (Варшавския Договор) изгубихме студената война,а победителите никой не ги съди.
Американцитв няма да се остявят на малка Швеция да си продава самолетчетата . Така са наредили завоевателите и така ще стане!
Руснаците да не ни се сърдят,защото ни оставиха безпризорни и USA ни засмука.

Оценка:
-2 +8

Гост
93 Отговор
Всички от ГРОБ на бесилото!!!

Оценка:
-1 +8

Бсп дудук
94 Отговор

До коментар #6 от "Герберски кавал":


Явно бяхте изпреварени служебното правителство се скара с президента за комисионното засега само завист и злоба

Оценка:
-5 +3

Кой68
95 Отговор
Купува си политическо спокойствие и индулгенция от новите господари.......Досега който ни е управлявал не е казвал и 50% от истината за каквото и било.Подхвърлят се трохи и "обществото"почва да жужи........Сега е същото.

Оценка:
-1 +4

Торбалан
96 Отговор
Сега е момента червените прошляци да си пореват на воля за изгубената бългоро-руска дружба и осраното "братство" ! Ха наздраве !

Оценка:
-5 +2

Милен Илиев Минков
97 Отговор
България,...

Ще- даде- повече,....

Защото- го.......

Оценка:
-0 +0

Някой
98 Отговор

До коментар #24 от "нагазигонадувара":


Ама те няма и да ни бомбят много с ракети. Само няколко. Защото умните ракети се използват за унищижението на ПВО на протиеника и стратегичрески обекти. Каквито ние нямаме. Направо ше ни засипят със свободно падащи, евтини и мощни бомби. За какво да харчат ракети за половин- един милион бройката.

Оценка:
-0 +0

сталин
99 Отговор
с новите самолети е като--старшината казва на новобранеца-сега ще служиш 2 години .ами пушка -ще я получиш след 3 години.

Оценка:
-0 +1

Божеее
100 Отговор
Най-смешното в цялото плюене срещу президента. Наричат го русофил заради грипените които са шведски. Пука му на Путин какви са-и в двата случая милиардите не отиват в Русия. Ама с пяна на устата зомбираните Гербери въртят едно и също и не се замислят. От американците ги купихме и разбрахме, че няма безплатни молитвени закуски. Е Цецко поне се назакусва.

Оценка:
-1 +9

колчо
101 Отговор

До коментар #7 от "360":


двумоторна е главата ти...даже не знаеш с колко двигателя е грипен и коментрираш...

Оценка:
-0 +2

Nona
102 Отговор
Герберунгите одобриха ново заробване на Народа за купуване на ненужни никому самолети производство 1978 г., осакатени напълно, но сделката Гарантира безопасността на Боко Борисоф, който така си Купува Индулгенция от Тръмп да остане на власт!

Оценка:
-0 +4

НАШЕНЕЦ
103 Отговор
Бойче, мани тия самолети! Да похарчим парите за борба с демографската криза и за образование. Да върнем българите в България.
Истината е, че в България живеят около 3.900.000 българи. Изчезваме, няма майтап!
Бойче, ти си мъдър шоп!
Не ни трябват оръжия. Кажи на американците, че ги уважаваме, но не можем да си позволим такива харчове.

Коментиран от #104


Оценка:
-0 +1

RLT
104 Отговор

До коментар #103 от "НАШЕНЕЦ":


Точно казано нашенец-евала/по нашенски/.
Още едно,маалко, уточнение. Толкова разхвърляни сме,
че нищо не вършим като хората-няма окончателно решение
какво правим с АЕЦ Белене, не знаем грешим ли с тези фешанки/самолети/, магисрали уж строим/всички виждаме как и колко/,а това с икономически ръст от 2,3,4 и незнам колко си процента е бошлаф.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Министърът на културата за изгорелите Тютюневи складове в Пловдив:
Потресен съм от гледката. Какви красиви сгради са унищожени. Те носят духа на австрийската архитектура..."

Още бисери