30 Юли, 2019 09:09 2 752 20

За трети път увеличихме дълга за F-16

  • f-16-
  • ф-16-
  • дцк-
  • дълг

Най-голям интерес към ДЦК са имали банките - 40%

За трети път увеличихме дълга за F-16 - 1

Поетият нов държавен дълг за закупуване на 8-те изтребителя F-16 достигна 700,6 млн. лева, след като днес (29 юли) беше пласирана трета емисия държавни ценни книжа (ДЦК).

Съгласно съобщение на финансовото министерство, днес е била преотворена емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, пусната в обръщение на 21-ви юни тази година и с падеж на 21-ви декември 2029 година. Емисията е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на конвергенция, който е един от Маастрихтските критерии.

Успешно са продадени ДЦК на стойност 200 млн. лева. Лихвата, която трябва да връщаме по тези книжа, е 0,32%. Общият размер на подадените поръчки достигна 305,75 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,53.

Резултатите от аукциона са по-добри, отколкото тези преди месец, когато бяха емитирани 10,5-годишни книжа за 200 млн. лева при среднопретеглена доходност от 0,41%. Тогава общият размер на подадените поръчки за книжата с падеж през 2029 година достигна 472 млн. лева, което съответстваше на коефициент на покритие от 2,36.

Отчетеният лихвен спред на днешния аукцион спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 73 базисни точки т.е. доходността (лихвата) на българските книжа е с 0,73% по-висока от тази на немските.

Най-голям интерес към ДЦК са имали банките - 40%, следвани от застрахователните дружества - 26%, пенсионни и гаранционни фондове – 23%, инвестиционни посредници – 1% и други инвеститори – 10%.

Припомняме, че за да стане факт сделката, парламентът трябваше да преодолява и президентско вето. Сделката е на стойност 2,2 млрд. лева без ДДС.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рее

    38 3 Отговор
    Брей тези летящи котури те златни бре!
  • 2 Живея в Коста Рика

    20 6 Отговор
    Черпя всички българи с нож в гърба

    Коментиран от #5

  • 3 1234

    24 3 Отговор
    Сигурен съм, че едните 200 са за една банка неиздържала теста, както предния път, но я спасиха инкогнито. Имаха предписание не са го изпълнили и сега пак на държавната софра. Иначе бонусите и премиите вървят
  • 4 гост

    26 0 Отговор
    Два от самолетите ще са спарки (за двама пилоти) !!! Единият ще е за Тиквун а другия за Почетният председател да му мисли Пеевски !!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Живея в Коста Рика

    17 5 Отговор
    Здравейте мизерници от България-Ботсвана
  • 7 АУДИттрс420

    18 1 Отговор
    Отне ми не повече от 30 секунди да намеря ориентировачна цена на въпросните изтребители. Ф-16A/B: US$14.6 million (1998)[4]
    F-16C/D: US$18.8 million (1998)

    Коментиран от #12

  • 8 Данъкоплатец

    18 1 Отговор
    Много неразбираеми думи за голяма част от четящите статията. Питайте и пишете кратко и ясно, къде е излишъка от бюджета, защо с него не се плащат ненужните самолети?
  • 9 Коментар📝

    22 3 Отговор
    БОЙКО СЕ ОТКУПИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДЕТО НИ УНИЩОЖИ КАТО НАЦИЯ ДА НЕ МУ ВРЪТНАТ ЗАКОНА МАГНИТСКИ.НО БАЦЕ ДА СИ ЗНАЕ ДОЙДАТ ЛИ НЯКАКВИ ПРОТЕСТИ С 400€НЕ СЕ ЖИВЕЕ И СЪМ НА 20МИН.ПЪТ ПЕША ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.КУЧЕТА ГЕРБЕРСКИ
  • 10 Behemoth

    17 2 Отговор
    Браво Баце!За десет години го удвои дълга ...и сме стабилно на опашката...по всичко....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ханът

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "АУДИттрс420":

    Дори и по 100 милиона лева да е единият пак не излиза сметката...
  • 13 Щ+×Щ

    5 0 Отговор
    Еф-ките платихме .Чумата се движи по график.Избиването също.Какво ли??????не правим за нашите партньори и съюзници.Квото не са казали това не сме направили.Лоялност граничеща със мазохизъм.Дерзайте
  • 14 Хирург

    5 0 Отговор
    И какво от това ... само си пишем. Хайде някой да излезе на улицата... къде сте писателите? Имаме си и ние права. Ще видите догодина като пак трябва да се сменят касовите апарати, за да дават на 24 часа автоматично отчети.
    Винетки - скъпи - мина и замина
    Птичи грип
    Телетата шап
    Прасетата чума - сега ще купуваме оцветени вносни уж европейски парцалки по 8 лв. /кг
    Домати и продукция - европейска...
    И за капак задлъжняла държава с неграмотна управа.
    България изчезва без войни...
  • 15 Хирург

    5 0 Отговор
    Да добавя:
    Синя и зелена зона - милиони на ден къде отиват?
    Спряни блокове на АЕЦ
    Монополни електро, водо и топлоразпределителни дружества с паразитиращи около тях отцепници.
    Парно, което не ползваш - плащаш за тръби и общи части. Пускаш топла вода и чакаш 20мин да стане топла, а не гореща.
    Електромер- не ти е в дома , а е тяхна собственост, но ти трябва да го пазиш иначе те изкарват, че го манипулираш.
    Слагаш водомери за дистанционен отчет, а ти начисляват на база, защото не са влезли в домът ти да ги отчетат.
    И всичко е монопол - приказката е АКО ИСКАШ. ..
    Няма на кого да се оплачеш. Ни съд -съд, нито закони -закони.
    Пенсионерите едва преживяват с пенсии от по 300, 400 лв. Срещу цял живот труд. А навсякъде в Европа връстниците им си живеят старините.
    Тук циганите ни превземат. Настаняват се в чужди имоти и никой нищо не може да им каже. Ако собственикът на имота не извика полиция и не се оплаче няма кой друг да ги изгони от превзетото от тях място.
    България чудесна природа, но до там...
  • 16 ново заробване

    2 1 Отговор
    Ето как въпреки Валутния борд, заробваме следващите поколения! А ако влезем в Еврозоната, заемите ще са безпроблемни и безкрайни - като на комшиите....
  • 17 Ми то

    3 0 Отговор
    Май стана както каза Болен Лидеров към 3 милиона $ а Каракачанов-ааа нема бе ще има преговори па ще видим.Те ..!
  • 18 Грую

    1 0 Отговор
    Удри уйно с двете цеви!
  • 19 Иван

    2 0 Отговор
    Добре господа управляващи разбрахме че тия самолети който даже не са Ф35 ще ги изплащаме 100 години и т.н.
    Ами как не си отворихте устата поне туристическите визи за САЩ да отпаднат или ви е страх Раята да не види как живеят нормалните хора там. Писнало ми е да се редя на тези опашки, като трябва да ходя на обучения и т.н. Може ли други държави които даже не са купили такива стари скраб самолети да имат без визов режим а ние да сме се с визи.
  • 20 баба Пена

    1 0 Отговор
    А къде отидоха 16млрд. изтеглени в началото на мандата. С новите три заема ще достигнем 17млрд дълг за 4 години. Така и баба може да управлява.