Last news in Fakti

3 Август, 2019 16:00 14 833 28

Щастлив край има само в тайландските масажи

  • слави трифонов-
  • политика-
  • партия-
  • любен дилов-син

Откакто имаме нов герб, имаме и Слави Трифонов

Щастлив край има само в тайландските масажи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Dilov.info

Да ни е честита, прелюбезни, 22-годишнината от приемането на новия български герб. Точно в средата на седмицата – на 31 юли – отбелязваме това творение, създадено от изключителните артисти Георги Чапкънов и Кирил Гогов. Гербът има три лъва, четири коронки, два моста, шест пулпита и един кариес профунда. Трите лъва имат общо четиридесет нокти, което е израз на тогавашното състояние в обществото, когато маникюристите бяха по-добре платени от зъболекарите.

Гербът има още шест кръста, и шест жълъда – символ, чието значение все още е загадка, свързана със закона за горите. Според някои, с короните, вървят и горите, а накрая се турга кръст на всичко. Дълго се спореше за имената на трите лъва. Според някои са Тракия, Мизия и Македония, според други – Бойко, Сотир и Делян, според трети символизирали трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна. А някъде, затрупана с жълъди, се криела и четвъртата – медийната. Абе изобщо, спорът коя власт е по-четвърта никога не е преставал. Дори върху герба.

Предишният български герб, изобразяващ лъв, подскачащ върху въртящо се зъбчато колело, беше израз на разбирането на българите за държавата като индустриализиран цирк. Но това беше преди. После циркът изгоря, а и индустриализация вече няма…

През всичките тези години, обаче, върху зъбчатото обществено колело подскачаше един забележителен лъв. Забележителен, защото стърчеше над всички – Слави Трифонов. Откакто имаме нов герб, имаме и Слави Трифонов. 19 години в ефира на БиТиВи и преди това още три в „7 дни” и БНТ. Постижение, без аналог в българските медии. Няма да ви разказвам живота му.

Първо, е достатъчно публичен и почти всичко се знае. Второ има цели две биографии – едната писана от мен, другата – от Иво Сиромахов. Моята, разбира се, е по-добра. Хайде, да не съм нескромен, но да речем – по-смешна е и по-трогателна. Поради гордост и предразсъдъци трудно се намира обаче, въпреки сензационния за времето си тираж. Казва се за „За стърчането” и описва точно това, което прави Слави. Стърчи във всеки един смисъл. За някои неприятно, за други – вдъхновяващо. Няма важна публична фигура, която да не си е опитвала зъбите и ноктите върху него през тези години. Няма и важна публична фигура, без следи от неговите зъби и нокти. Няма и важна публична фигура – национална или чуждестранна – през тези 22 години, която да не е посядала на диванчето му.

Създаде си собствен прайд, разшири ловните полета на телевизионната реклама до 23.30, прокара цял оригинален стил в популярната музика, наречен шеговито от мен още през 1995, „Балканто”. Няма да ни стигне целия вестник, да изреждаме нещата, които Слави направи за първи път през тези 22 години, но сме длъжни да отбележим най-важното. През цялото това време, независимо от крайните оценки за него, той неотменимо разширяваше и охраняваше териториите на свободата. Няма как всички да са съгласни с естетиката му, или с изразните средства, но пък мнението, че Слави е свободен във всеки един смисъл е доминиращо. А има ли поне един свободен човек в едно общество, появяват се и други.

Сигурно ще прозвучи високопарно, но това е парадокс, който не мога да не отбележа: един от най-несвободните в лично отношение хора, които познавам, посвети 22 години от живота си на прокламиране и демонстриране на свободата. И това, в известна смисъл го прави герб. Не случайно най-яростния му сблъсък беше именно с партията, наречена по същия начин.

Още, когато си другаруваха с Бойко Борисов преди 2005-а година, бях сигурен, че 111 хиляди квадратни километра са твърде малко за две такива фигури. Даже им го предрекох лично – съвсем скоро ще се сблъскат и шумът от сблъсъка ще бъде титаничен. Просто ловната им територия е една и съща, защото характера на властите – медийна и изпълнителна – е един и същ. Триенето между двамата дълги години даваше ток на публичния живот и медиите, подозирам, че ще продължава да го прави. То си е направо физичен закон, вследствие от гравитационното присъствие на големите публични тела…

Изкусително е да кажем, че през седмицата отбелязваме края на една епоха. Познавайки Слави, убедено мога да кажа, че това съвсем не е краят. Първо, е продължение на една неизтребима тенденция, започнала с „Ку-ку”, „Каналето” и „Хъшове”, разклонила се след това в безброй измерения, открити от талантливите ѝ създатели и сподвижници през годините. Второ, прайдът на Слави може да сменя формата, но няма как да смени инстинктите и ловните си територии – медийната и политическа савана на опосканата българска душа. Трето, егото му е достатъчно стърчащо, за да изпълни смисъла на думите, че от всичката вода на света, само жаждата е по-голяма…

Дали може, обръщайки се назад във времето, Слави да каже, както Цезар, преди точно 2066 години на тази дата (2 август) – Veni, vidi, vici? Съмнявам се. Тази игра е природна - в нея няма победители и няма щастлив край (то, щастлив край има само в тайландските масажи).

Има задържали се най-дълго. Върху въртящото се зъбчато колело.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    36 3 Отговор
    политиката се рьководи от олигарси а светьт се рьководи от психопати
  • 2 Омг

    5 6 Отговор
    Копи и пайсте има тука.... и целия вестник немало ви стигне
  • 3 onq s konq

    8 4 Отговор
    И ас придлагъм масаш сас хепи енд
  • 4 NikNay

    2 6 Отговор
    Офффф . . . .
  • 5 Азз

    44 6 Отговор
    Ще гласувам за всеки,който мъти водата на нашата политическа върхушка!А на тези,които чакат някой да ги оправи им казвам че ще има да почакат...Това просто не може да се случи в която и да е държава...с каквот и устройство да е...
  • 6 Българин

    37 8 Отговор
    Дилов скромно мълчи, че всъщност не Слави а той е авторът на "За стърчането". Там, ако имате нерви да я прочетете ще намерите по две три лоши думи за всеки, който е имал нещастието да има вземане даване с Трифонов. Ще научите какви презряни същества са Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров и още десетки други недостойни да се докоснат до аурата на Дългия. Единственият неоплют по разбираеми причини е Дилов тире син. И единственият спечелил от "приятелството" си, с Трифонов. Печалба, която се надява да удвои и утрои съдейки по дитирамбите публикувани по-горе.
  • 7 ПОЗНАВАЧ

    37 3 Отговор
    Дилов, ти си забравил, но ние помним ония плакати със сините и червени задници и една игла. И какво стана след изборите? Вместо с иглата, се свряхте на топло под един червен задник... Сега няма да е така казваш?

    Коментиран от #13

  • 8 Откакто имаме нов ГЕРБ

    11 11 Отговор
    Слави Трифонов е новия ГЕРБ !
  • 9 Павел

    16 7 Отговор
    Дилов, гербава подлого. Нямаш право на мнение и никой не ти е искал такова.
  • 10 Тях червеното знаме роди ги

    14 6 Отговор
    „Читателю, да си представим, че си идиот. И да си представим, че си член на БКП..... О, повтарям се!“
  • 11 Дилов президент

    4 14 Отговор
    Най добрият
  • 12 Обикновен Бг

    26 4 Отговор
    Дилов и сие ХЛЕБАРСКИ ЛОПАТИ. За пореден път синчето доказа, че е поредният подмазвач. Тип плужек. Като се съди по горните възхвалени плужески и подмазвачески думи които този НИЩОРАБОТЕЩ И ПОСТОЯННО НАГАЖДАЩЕ ПЛУЖЕК ДОКАЗВА. А ИЗВИНЕТЕ, ТОЗИ МАЙСТОР НА ХЛЕБАРСКАТА ЛОПАТА РАБОТИ КАТО ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ( финансиран от партийните субсидии за неговата ПОСЛУШНА партия ) ПРИ ФАНДЪКОВА/ДАЛАВЕРОВА. ЗАЕДНО С НЕГО СА И "ИЗТЪКНАТИТЕ БОРЦИ"И ТЕ ВИДНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ( и те спонсорирани от партийните субсидии за тяхната партийка ) ВЕНЦИ МИЦОВ, И ФРОНТМЕНА СВЕТЛЬО...... Софиянци, тези тримката, тези 3 хлебарски лупати, са общински съветници към Далаверова / Фандъкова. Тези тримката се опитват да се покажат сега кооооолко са загрижени. А и са маааааайстори на хлебарските лопати. Все пак партийна субсидийка от 3 милиона, са си 3милиона, а и за да не си ги харчат "за глупости" ГИ НАПРАВИХА ПОСЛУШНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ КЪМ ФАНДЪКОВА. ПОСЛЕДИЦИТЕ ГИ ВИЖДАТЕ......ОБАЧЕ , ЦАРЯ НА ПОДМАЗВАЧИТЕ, Е ГОООООЛЕМ ПОДМАЗВАЧ НАЛИ..... ТЕ МУ С.Е.Р.А.Т. В УСТАТА, ТОЙ МИСЛИ, ЧЕ ГРАДУШКА ИМА...... Както ние казваме в Мордор - ТОЯ Е КИТЕН СЕЛЯК.
  • 13 Моля те, обясни ми

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ПОЗНАВАЧ":

    За тези плакати. Роден съм през демокрацията и съм бил малък по това време за което говориш.

    Коментиран от #14

  • 14 ПОЗНАВАЧ

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Моля те, обясни ми":

    Ами потърси в нета Движение Гергьовден и Любен Дилов. Ще видиш, че тая игра вече е свирена веднъж - неуспешно, но българите забравят. Че Дилов продава вестник Новинар на Пеевски, че е съдружник с Бареков в коалиция България без цензура - пълните лъжи на Дудука, и какв ли още не. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БОКЛУЦИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ АКО СА ДОКАЗАНИ В ПОЛИТИКАТА!!!
  • 15 Монсиньор

    18 5 Отговор
    Българския народ се оказа учудващо мъдър. Не кълве на бастуни. Какво стана впрочем със Жорж , дето викаше - "Не ме гледай умно българино " ? Същото , каквото става и със всички, дето си мислят , че са хванали деда си за потника. Поздрави от Монте Карло.

    Коментиран от #17

  • 16 слави вади артилерията

    17 6 Отговор
    значи положението не е каквото му се иска :D

    Ако ще и куклата от Ку Ку да изкара - все тая!

    Повече глупаци в политиката не щем да си праска песнички с дриско, да се радва на силикон и джуки, ма да не се явява кандидат опосквач, че вече ни писна и ще играе бухалката!
  • 17 Име

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Монсиньор":

    Жорж не, че се правеше на много умен, по-скоро се правеше на интересен, ама по американски, някак престорено, излишно се опитеаше да остроумничи. А при нашенеца тия номера не хващат дикиш. Но виж как възват на простотиите на тиквата.

    Коментиран от #18

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "Име":

    Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!
  • 19 Тръмп

    16 5 Отговор
    Такова лизане и шпакли не бях виждал скоро!!!:):):)Нищо не става от тия стърчащи комплексари!!!:):):) Гнусни и меркантилни чалгари на повикване от БСП!!!:):):)
  • 20 ха ха ха

    9 6 Отговор
    Попитайте го слафчу, защо неговите колеги оъ Ку-Ку, не го понасят /осве тоя любчо, дет се надява да се намърда про паричките - надушва ги/?

    Защо не успяха да разделят парите на сорос, който им крепеше години наред продажния проект?

    Какво постигнахте бе куковци, като се продадохте? Днес сте плюнки откъдето и да ви погледнат!
  • 21 Кой68

    0 1 Отговор
    Някой недочакват края ?
  • 22 Българин

    10 3 Отговор
    Абе то и сега сме резил с тия министри и партийни вождове, да вземем да изберем дългия, та поне да не остане и капка съмнение у народите по света колко прост народ сме!
  • 23 Рублите извращават

    8 3 Отговор
    Кога ще се ожениш ве миндил Ти една жена не можеш да завъртиш семейство и деца да от гледаш Партия ще прави Правителство да сваля

    Коментиран от #24

  • 24 😀 Май бъркаш "момата"

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Рублите извращават":

    😀 Нещо бъркаш Брат. Той няма да се жени насила. 😀 Той ще се омъжва по желание. 😀 Снаха ще става.
  • 25 ААА

    2 0 Отговор
    "Щастлив Край " може да има и в турската баня , поне за единият от двамата.
  • 26 Фенко

    4 0 Отговор
    Слави, човек на гроб. Тиквата слиза, качва се още по голяма тиква(Слави) и пак по стария път.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 репти

    0 0 Отговор
    Точно па тая подлога за всестранна употреба е капацитет за нищо и половина.