13 Август, 2019 19:01 9 634 40

Защо сме такива?

  • българи-
  • българия-
  • история-
  • петко ганчев

Няма да разпознаете в днешните българи древните ни предци

Защо сме такива? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Преди да започне същинския анализ, като отговор на този фундаментален въпрос, моля за извинение всички мислещи, страдащи, търсещи и борещи се българи за една по-достойна съдба на отечеството ни, в духа на заветите на великите ни предци! Те не са виновните за нерадостната ни съдба, която сътворява масата на народа ни от поколение в поколение, все чакаща и водена не от високи идеали за издигане сред другите народи, а от истинктите за оцеляване, което във вековете на динамичен напредък ни отпраща все по-назад и ни превръща в аутсайдери, заплашени от пълно изчезване от сцената на човешката история.

Моля също така за извинение, съставителите на сборника от началото на 90-те години под това заглавие, в който бяха събрани няколко десетки статии и изказвания на видни деятели на духовната ни култура за българския народ, неговия национален и народностен характер и манталитет, затова че повтарям тяхното заглавие! Като оправдание ще кажа, че и в онази, и в тази епоха не малко мои колеги и не дотам, някои от които медиини герои, ползваха заглавията и темите на книгите ми и статиите ми и дори цели текстове, оценки, анализи, изводи и прогнози, без да намират за необходимо да казват откъде са взети, да цитират и т.н.

Защо сме такива? –това е въпросът, който много често си задават автори на текстове, по повод безобразията на управляващите ни еднокнижници, докато народът, преобладаващата му маса, мълчи или някъде на дивана, в кухнята или в някоя кръчма гръмко се възмущава. А по форумите на малкото останали сайтове на свободното слово зад псевдоним повтарят думите на дядо Петко Славейков – “ Ще кажа и ще свърша- Не сме народ, а мърша!”

И така, защо сме такива? Естествено, отговорът на този огромен въпрос не може да бъде даден в една статия, колкото и дълга да е тя. За това са необходими серия изследвания от колективи учени. По-цялостен отговор на този въпрос се опитах да дам в книгата си “Философия на българската история”- С., Фабер, 2014 г. опряна на стотици изказвания на видни дейци на духовната ни култура преди и след Освобождението от османо-турско робство, мения на хронисти наши и чужди от древността ни, анализ на исторически събития и на биографиите на великите ни водачи и моите наблюдения и изводи за близо половинвековната ми творческа дейност. Сред стотиците автори, които са ми давали своя пример на търсене отговора на този въпрос ще посоча на първо място проф. Петър Мутафчиев, Захарий Стоянов с неговите “Записки по българските въстания”, Антон Страшимиров с неговата малко известна книга “Нашият народ”, Стоян Михайловски с политическата му поема-сатира и разбира се, “Бит и душевност на българския народ” на Иван Хаджийски.

Посочените, както и непосочените анализи и заключения са по-цялостни или малки фрагменти ( моментни снимки) от облика на народа ни в дадената конкретна епоха или историческа ситуация. Иначе ще бъде много наивно и невярно да търсим и отстояваме някакви вечни, фундаментални черти на народностния ни характер от времената на Аспарух, Симеон Велики, Иван Шишман през Шипка и Шейново, Бунар Хисар, Одрин, Дойран, Околчица до днес. Както всичко в тази Вселена еволюира в зависимост от различни фактори, условия и обстоятелства, така и народът ни осъществил синтеза на трите основни етноса – траки, славяни и българи, за да станат всички българи във времената на Борис I и Симеон Велики, се е развивал, изменял. Някой днес може ли да разпознае в съвременните италианци древните римски воини, завладяли с легионите си цялото Средиземноморие и половин Европа до Британия? Или в няколкодесетките хиляди воини на Чингисхан създали най-голямата империя от 38 млн. кв. клм. за няколко десетилетия, да разпознае в днешните монголци? Едва ли!

Няма да разпознае и в днешните българи древните ни предци, за които готския историк Йордан(ес) в своята “Готика” разказва за една война през V век между готи и древни българи – ”изправиха се един срещу друг два народа, които не знаят страх от никой”. Няма да разпознае опълченците от Шипка или 1200-1400-те Преславци, които при Бунар Хисар помитат във вихрена тамерлановска атака 16 000 армия на Мухтар паша. Няма, макар че според изследването на генетическите структури от акад. А. Гълъбов и проф. Драга Тончева съвременните българи носят гените на храбрите траки ( възпяти от Омир в “Илиада”) и също храбри славяни и не знаещите “страх от никой” българи!

Други са времената, друг е духът на световната и нашата история. През различни епохи на възходи и падения са преминавали много народи, а българите са сред онези, които по силата на много исторически, геополитически, цивилизационни и други причини, въпреки храбростта си и ума на единици, са се оказвали в групата на губещите. И затова за последващите поколения не е имало много основания да се гордеят. Така или иначе, в новата ни история след Освобождението, се е сложил един устойчив комплекс от психически качества, който с редица условности може да се определят като национален характер. Очевидно, той е различен от оня характер на българите от епохата на Симеон Велики – “Златният век на България” след 500-те години геноцид в лоното на варварската османо-турска империя. Но все пак дълбоко в генетическата структура на оцелелите след вековете на отрицателна селекция, родили една от най-глупавите народни поговорки ” Преклонена главица остра сабя не сече” са останали дълбоко подтиснати исконни качества на българския народностен характер, които избухват на Шипка, при Шейново, при Одрин, Дойран и Околчица до наши дни...

Без да изброявам всички тези качества, което е казано в посочената по-горе книга “Философия на българската история” ще се спра на Синдромите на българския народностен и национален характер.

Синдромите, както за отделен човек, така и за един народ, нация, са дълбоки психически травми, които много често не се осъзнават, но действат подсъзнателно и в съответни ситуации отключват инстинктивно определени реакции и поведение. В голяма степен синдромите мотивират или подтискат цяла група други качества, които характеризират дадения човек-личност или цял един народ. Естествено, че когато мотивират пряко или косвено, те събуждат силни качества на съответната личност, народ като чувства за отговорност, храброст, дълг, чест, достойнство. Но когато подтискат те изтикват напред ниски качества като лакейско поведение, страх, апатия, предателство, алчност, завист, агресивност към по-слабите.

В редица ситуации и при определени обстоятелства синдромите взаимодействат синергично и така усилват или отслабват активизираните психически качества.

Но кои са синдромите на българския народностен, национален характер, които са си казвали думата, оказвали са силно влияние върху публичното , обществено-политическо поведение на по-голямата част от българите и техните водачи в продължение на известната ни наша история?

Макар, че българите са безспорно едни от най-древните народи, което непрекъснато ни напомнят различни “ура-патриоти”те определено не са сред народите, създали първите древни цивилизации- шумери, египтяни, индийци, китайци, гърци. Но както е известно върху базата на автентични исторически извори те се формират като етнос в периферията на първите оригинални цивилизации на Земята – тези на Индия, Иран и Китай (Западен Тибет) и естествено се учат от тях. С утвърждаването си през 2 век в пространствата на Северен Кавказ те продължават контактите с древните ирански (персийски) империи, но влизат в непосредствнени връзки с друга голяма цивилизация-Източната римска империя (Византия). Тези връзки стават цялостни отношения след 680 г., когато Аспарух установява нашата българо-славянска България на юг от Дунав и Балкана. В последващите векове ще изкристализира и първия значим синдром на българския народностен характер - интуитивно преживяван и осъзнаван за ЦИВИЛИЗАЦИОННАТА НИ ЗАКЪСНЯЛОСТ.

Първата и неосъзнавана реакция на въздействието на този синдром е завистта. Как той, този другият народ живее по-добре? И следва собственото поведение и действие – не мобилизация на ума, волята и труда да направиш като другия и твоя живот, а най-простата реакция – да подражаваш. Това е естествено, както естествено е децата като гледат възрастните и искат да станат като тях те “играят” на възрастни, копирайки елементарни и често “екзотичви”дейности от рода на майка, баща, да пият, да пушат, да псуват и говорят баналности. Така се възприемат и по-напредналите народи от изостаналите. ..

В зависимост от активизирането на другите синдроми, които усилват или отслабват неговото въздействие върху психическото състояние на големи маси от народа ни, напред излизат едни или други качества на народностния ни характер, сред които две са определено доминиращи – индивидуализмът и колективизмът.

Естествено, цивилизационната ни незрялост не може да изведе някакъв социално зрял индивидуализъм, като този на германците, например, наследници и на готите, с които някога са се срещали българите, нито пък такъв колективизъм, какъвто имат японците. Погледнете историите им, войните, спорта, искуството и науката, за да се уверите откъде идват победите им и върховете в световната култура!

Българският индивидуализъм в повечето случаи е примитивен, демонстрация не на стремленията на духовно извисена личност към победи и признания в духовната и материалната култура, а на ниските качества на самовлюбен в себе си човек. Затова не случайно и успехите на талантлив спортист или човек на изкуството, науката и литературата са временни, краткотрайни, с ефекта на фойерверки, а не на истински звезди.Върховете в изкуството, науката, техноличните решения, даже в спорта големите ни таланти постигат в лоното на други народи и култури, в други колективни общности. .

Така е и с политиката ни, в която щъкат в повечето случаи посредствени особи - субекти на политическия плурализъм, и ако по силата на ред случайности стигнат до някаква висок пост в Европа или в ООН и институтите му, то те загубват чувство за нормално поведение. Особено в новата ни история, описана от съвременици, ние не рядко ще видим разочарованието на талантливи писатели и офицери, че много от победите на българския войник са проиграни от глупави и страхливи политици и дипломати, които “пред народа ни се пъчат като лъвове, а пред чужденците се държат като мишки”.

Този ерзац индивидуализъм, както и ерзац колективизма, макар че имат своите ментални предпоставки в цивилизационната ни закъснялост и незрялост, в значителна степен се стимулират от политически мотивираното действие на другия значим синдром на българския народ, определено проявил се в годините и след това на Освобождението ни от османо-турско робство – СИНДРОМЪТ НА ПО-ГОЛЕМИЯ БРАТ И ПРИЯТЕЛ.

Ако до падането ни под това робство, макар и в различни формати и водена от различни владетели, България прави с различен успех самостойно своята история, подражавайки и учейки се от едни или други образци, но никога не надяваща се на никого, то след Освобождението тя постоянно се мята в своите “Филства” ту към Русия, ту към Австро-Унгария, а след нея към Германия, следвана от “Фобства”, за да се възродят в нова конфигурация старите “Филства”, следвани от нови до днес. Но както се вижда от реалната история “по-големия приятел и брат” никога не предлага своята благосклонност безвъзмездно. Най-малката цена, която трябва да плати България е верния васалитет. Което означава приемането на икономическия и социално-политическия модел на този “по-голям брат и приятел”, да закупува неговите стоки и оръжие и да служи при нужда като “пушечно месо”, а в световните организации вярно да го подкрепя.

Разбира се, изборът на “по-толемия брат и приятел”, на който да се предложи васалната, слугинска роля на България никога не е ставал спонтанно от народа.Не масата е решавала. Тя е подкрепяла или с мълчанието си, или с акламации на някоя част партийно привързана.

Главният мотив, който е движел политиците при този привиден избор, е бил да се свържем с бъдещия победител при един започнал или току-що преминал глобален катаклизъм, при това този победител е бил някоя от “великите сили”, които са задавали тон в световната политика. Като имме предвид обаче, че като “извадка от народа”политиците ни, без да блестят с далновидност , но с демагогски умения , тлавно онези, които са имали пряка изгода от това, са подавали приманката и чрез публичните медии са подготвяли еуфорията на масата, от която понякога са се гнусели самите представители на този “по-голям брат и приятел”. Сигурно мнозина от останалите живи възрастни българи помнят как Бил Клинтън при посещението си през 90-те години в България започна речта си пред огромната тълпа на митинга пред храма “Александър Невски”, която в истерия врещеше: “Ю-ЕС-А , Ю –ЕС- А!”- “О, неразумний и юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин!”

До това време масата стихийно е следвала своите традиции и представи, симпатии и антипатии, но след като е “инжектирана” от заразата тя се е втурвала да навакса “пропуснатото”, за да се получат тези загуби на памет и достойнство, които един умен политик и демагог като Бил Клинтън веднага улавя. Разбира се, насаме, много от тълпата след време ще осъзнаят ненормалността на поведението си, но ще бъде късно, много късно. Корабчето на България ще следва курса на “по-големия брат и приятел” без шанс да се отклони даже, защото “по-големия брат и приятел” ще контролира “демократичния избор” и ще издига все по- верни политически “лидери” на партии , независимо от тъмното им минало и невисок интелект.

И тук следва да видим действието на третия синдром, съпътстващ първия като характеристика на исторически цивилизационната ни закъснялост, но с особена роля за избора и следването на “по-големия брат и приятел” – Патриархалността на бита ни, възвеличаване на главата на правителството, на държавния глава като “ БАЩА”, в различни вариации-

Кой ли не беше възвеличаван в новата ни история с това признание от народа ни? Дотогава, докато той не им натресе национална катастрофа или бързо бъде заместен от друг “месия”. Вероятно едни и същи 2-3 милиона реваха при предизвиканата преждевременна кончина на цар Борис III , а след 5-6 години при подобната кончина на Г. Димитров. Още не беше отшумяла ерата на Т. Живков назоваван през последното десетилетие “Тато”, но масата, особено стари, изветрели недоволници от властта възвеличи като “Бате” довчерашния му пъдар , а след това пъдар на царя Б. Борисов. Защо? Защото беше им обещал да се разправи с комунягите, той най-младия партиен член, който напуска пожарната, защото не иска да се деполитизира? Логика? Няма логика! Така е решил новият господар на самопредложилата се като васал България, фактически като нова колония за империята.

Разбира се, в новата ни история това не е ново явление. В различна степен поддържането на патриалхалната традиция в нейните ниски традиции е била грижа на господарите ни в лицето на “по-големия брат и приятел”. Много строго е следено да не се издигат умни, честни, знаещи, готови да отстояват достойнството на народа си и да работят за неговите интереси политици-държавници. Те, първо трябва да бъдат послушни, верни. По-нататък , те трябва сами да издигат такива послушни и верни на новия господар фигури. Другите, умните, смелите, знаещите, достойните по-далече от властта! Ако случайно някой от тях попадне в кръговете на властта , то той “танцува” само едно лято и бива изритван с компромати или по други пътища от тези кръгове. Вижте в 30 годишния ни т.нар. “преход”кои останаха и кои бяха маргинализирани! Ако пък този ?несистемен? играч знае много и се съпротивлява следва физическото му ликвидиране. Вижте колко политически убийства бележат новата ни история от Освобождението до днес, а не само ослед 1944 г както повтарят примитивните антикомунисти. Гилотината на отрицателната селекция е работила без спир не само в годините на османо-турското робство, но и до днес работи...

Така стигаме и до четвъртия синдром на българския народностен, национален характер . ИЗБИВАНЕ НА НАЙ-ИЗДИГНАТИТЕ СИНОВЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ГИ ВЪЗДИГНЕМ КАТО ИДОЛИ СЛЕД ВРЕМЕ. Това не е просто ритуал, както е записано в древните хроники на други народи за нашия, а е продукт на все тази реакция на някой “лидер” на масата, който не е искал да има духовно по-високо от него стоящи българи, които да казват истината и да се борят за свободата на всички.Това е реакцията на примата, завистта и страхливостта на примитивния субект. Това са инструментите на отрицателната селекция, продължаваща от времената на робствата, но вече в новата ни история от т.нар. българи. А тя е следствие и от първия синдром, и от другите. Това е най-отвратителната проява на ТРАГИЧНОТО САМОУБИЙСТВО на народа ни български! Това го няма като масов факт и традиция при нито един народ. Единствен Фр. Ницше го митологизира в своята философия за “свърхчовека” ( Uebermesch).- трябва да загинеш, за да те оценят и възвеличат след смъртта ти!

Погледнете историята ни от годините на борбите за националното ни освобождение до днес! И ще видите, че в повечето случаи най-ярките ни личности – таланти и гении са били подло предавани от българи, подкупени или от завист и страх , или направо избивани от такива българи! И са предавани и убивани не просто “умните”, българите с интелект, с което се хвалят и до днес “ура патриотите”, “диванните революционери”, а умните с характер, дръзките, които с воля са се стремели към свободата и издигането на народа си.

Къде са били храбрите революционери, когато предадения и заловен поради алчността на оня Поплуканов ВАСИЛ ЛЕВСКИ е каран в една бричка, охранявана от заптиета цяла седмица от Търново до София ??Черкезки заблуден куршум ли удря Хр. Ботев в гърба, а не в челото, когато с настъпването на вечерта турците са спрели всякаква стрелба??Кой отряза главата на дръзкия министър-председател Ал. Стамболийски??Кой хвърли Гео в онази яма, за да разберат едва десетилетия близките му, че е убит??Кой разстреля Н. Вапцаров , осъден като комунист, без да му е съвестно, че убива един талант от световен мащаб?Някои от тогавашните “умници”, уважавани от властите и които кротко мърмореха срещу робството, тиранията и диктатурата, вдигна ли приживе глас в подкрепа на Стамболийски, Гео, Вапцаров?Къде ги днес тези “умници”с академични и професорски титли, с високи постове и възнаграждения да вдигнат глас срещу просташката продажна власт, която убива духовността на народа ни чрез своите натрапени образователни програми и конвенции, за да го превърне чрез мизерията и зомбирането от слугинските медии в покорно стадо??Известна е съдбата на всяко стадо...

Такива ли трябва да изчезнем от историята?Били сме според някои “малък народ”. А голям народ ли има държавата Израел? Големи ли са народите на десетки европейски страни, като Финландия, например, или Норвегия? Но тези народи живеят в благоденствие и с достойнство отстояват своето място в челните редици на човечеството. Ние също сме били там и бяхме там. А днес? В битността ми на посланик един мъдър средноазиатски старец ми зададе като въпрос разказа за една притча. “Срещнали се на бойното поле две армии – едната от овни, водени от лъвове, а другата от лъвове, водени от овни. Коя от тях е победила?” Нека читателите сами да си отговорят “кога можем да не бъдем такива?”

Коментарът на Петко Ганчев е публикуван в Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    22 8 Отговор
    всичко има край и нашият дойде
  • 2 Анонимен 123

    25 8 Отговор
    Човека явно не разбира, че след 89-та на върха, на държавата се изкачиха най долните и подмолни хора в държавата, а това са бивши агенти, бивши УБО служители, бивши наемни убийци, бивши затворници и общо взето най долната каста. В момента ни управлява агент Буда, който е обучен да бъде хладнокръвен лъжец и манипулатор. Мафията държи държавата. Посоката винаги се задава от горе . Не може Господина да прави обобщения на база управлението на държавата и народа, който е пленник на мафията.

    Коментиран от #9, #39

  • 3 До бай Петко

    9 1 Отговор
    Прочети, пич "антихрист" на Емилиян Станев, писана е в други години, преди половин век и открий 10те разлики. Ако можеш!
  • 4 как не те домързя да напишеш толкоз

    18 8 Отговор
    глупости?

    Найджъл Фараж - ако бях на ваше място, щях да си стегна куфарите и да поискам да дойда в Лондон.

    ... политика бате, ще държим българите гладни, за да дойдат да ни робуват, за твое сведение, повечето българи предпочетоха да си останат, масово цигани се изнасят и това много ядосва великите сили с апетит към държавата, ма на тебе не ти плащат да мислиш ;)

    Алчността си е човешко качество, то съпътства всички, не само българи, иначе нямаше да има войни за ресурси и вместо да плюваш българите и да ги зачеркваш без време, вземи плювай по чуждите марионетки, които са поставени в управлението на държавата от тези, на които се възхищаваш!
  • 5 Behemoth

    19 2 Отговор
    Абе в България ако се отличаваш с нещо независимо че си го постигнал с много труд, ще бъдеш смазан от омразата на галошите дето търкат талончета...
  • 6 мнение

    27 2 Отговор
    След 1300 годишно съществуване, за 30 години почти ликвидираха България...
  • 7 Приятел

    18 0 Отговор
    Защо са унищожили кръстовете по пътя за Богородична стъпка?Защо са засипани с пясък и на мястото им е направен паркинг?Затова сме такива,защото някои много се стараят да убият Българския Дух!Човек е толкова силен,колкото са силни враговете му,а враговете на българите са много и силни.Но българина е говедо и ще ги надживее!
  • 8 Приятел

    4 1 Отговор
    Може би ще се запитате как е възможно и кой го е позволил?Станаиловите псета,те са!
  • 9 Джен

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен 123":

    Нещата не тръгват от 89-та. Например, веднага след Освобождението, българските "родолюбиви" политици издигат като идоли Ботев и Левски, но само няколко години след това, "народните" избраници отказват пенсия от 100 лв. на майката на Ботев! Оттогава досега, нищо не се е променило и няма да се промени, ако не го накараме! По- назад в историята, няма смисъл да се връщам, защото положението е същото. Още в древните тракийски хроники се казва, че траките(всички траки са се наричали българи) са имали като най- големи недостатъци разединението и завистта. Затова е сегашната ни съдба. Докато продължаваме да правим това, което правим, ще продължаваме да бъдем такива, каквито сме. Но мисля, че вече е късно за промяна и анализи на народопсихологията ни, нещата-отдавна следват естествения си ход, а ние, вече, сме само в ролята на безучастни зрители.А за агент Буда - него го управляват тези, които са платили назначението му. А политиката винаги ще привлича най-долните хора, така е навсякъде, разликата е, че в другите страни, с които се сравняваме, има държава, която да ги контролира. Изключение правят някои страни от източна Азия, но там са от друго тесто - чест, дълг, бушидо,....., казват, че и потта им не миришела......

    Коментиран от #15

  • 10 много се дразня

    17 5 Отговор
    От всички европейски държави, само България скочи срещу ИК, ма иначе винаги се намира кой да ни сочи с пръст и то от нашите си!
    Докато има такива черногледци, които вместо да напишат нещо окуражаващо за сънародниците си, говорят врели некипели като "ЦИВИЛИЗАЦИОННАТА НИ ЗАКЪСНЯЛОСТ" - все ще е така!

    Алоу, колко години едно и също? Българите таквиз, българите онаквиз... чуждата кокошка - патка!

    Българи сме, народ сме и винаги ще сме такива, България помни и по-тежки времена! Преживели сме много и това ще преживеем!

    За разлика от другите, ние сме се родили знаещи - това означава да си българин, да си просветен!

    Коментиран от #11

  • 11 Джен

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "много се дразня":

    Прав си! Из "Хрониките на Авиѝла" - "...Богария, сиреч земята на всички Богари, които говорят езика на Единия бог, още от първия ден..." Но от векове спим летаргичен сън и сме забравили кои сме. Петър Дънов е казал, че ако не си спомним и не се променим, сме обречени, и няма да изпълним мисията си.
  • 12 Късно е

    1 3 Отговор
    Африканска чума
  • 13 Много здраве

    13 1 Отговор
    Авторът е закъснял с промивките.
    Четох до "цивилизационната закъснялост".
  • 14 бай Даньо

    0 11 Отговор
    Пълен бълвоч! Започва добре за да докара до клишето че политиците са максари и само да дойдат умните смелите и знаещи всичко ще се оправи ... Глупости на търкалета! Политиците на една държава са едни от най-умните , образовани и дейни хора в едно общество, други умни са учени , биснесмени, висши военни ... Я си помислете на коя от тия групи българина има уважение и ще си обясните съдбата му. Не случайно сред умните у нас не слагам художествентъа интелигенция , без тия може да минем без проблем, и без друго въртат сучат и задника им все отворен към Русия... Няма умни и смели и знаещи в България , но ги няма и в съседни държави . А разликата е че никъде не се мрънка така деструктувно като у нас. Това мрункане докара цара да на оправи за 800 дни, заради малките кривини на демократи избираме н аняколко пъти чистото зло на националните предатели комунисти, после ис оплакваме съдбата. Съдбата ни е добра, с толкова глупост и проклетия и без добронамерена Европа, България щеше да е като субсахарна Африка не 11% ръст на заплатите за 2019... Моите 2 стотинки.
  • 15 Траки

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Джен":

    Какви траки. Никъде няма хроника от траките и да са се наричали българи, няма такова тракийско племе с име българи. Траките нямат писменост. От тях има запазени надписи в гробници и върху пръстени с гръцката писменост. Единствените сведения, които се знаят за тракийските племена са от гръцки летописи. Само глупости пишете.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 има

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Траки":

    Ама е дълго за обясняване. Потърси, намери и се убеди сам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Джен

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Траки":

    Това, че ти не знаеш нещо, не значи, че не съществува! Има открити древни рунически (йероглифни) текстове,с тракийски произход, по нашите земи.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 MyH4o

    5 2 Отговор
    Доста глуповат опит за анализ... Едно ще отбележа - първата опорка за цивилизационна закъснялост (отделно от това, че самата концепция е пълна дивотия) не се базира на оригинални факти, защото достъп до тях имат само определени кръгове. Българите определено са измежду най-древните цивилизации (за разлика от крадливите елини-гърци), и който има време и мозък да чете и анализира, вече го е разбрал.
  • 20 Приятел

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Джен":

    Има и Златната тракийска книга в Националния Исторически Музей от преди рождението на Христа.Който казва,че нямали писменост ,да иде да я види-там е!Ей много са я мазали и прикривали,но въпроса е защо!?Защото ги е страх от другата страна на палачинлата и българската визия за Света и порядъка.
  • 21 Приятел

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Джен":

    Има и Златната тракийска книга в Националния Исторически Музей от преди рождението на Христа.Който казва,че нямали писменост ,да иде да я види-там е!Ей много са я мазали и прикривали,но въпроса е защо!?Защото ги е страх от другата страна на палачинката и българската визия за Света и порядъка.

    Коментиран от #22, #30

  • 22 Джен

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Приятел":

    Защото всички "Завети" ще бъдат опровергани! Който е мъдър, знае защо, който не е, няма нужда да пита!
  • 23 бай Даньо

    2 4 Отговор
    Ако има проблем в българската народопсихология то той идва точно от траките. Според гръцките източници траките са див и жесток народ , безумно смел ( с ударение на безумно) , безписмен , мързелив, отдаден на разврат, алкохол и неподчинение на никаква власт... Това описание обяснява и съдбата им - изчезват в превратностите на историята. Днес българите имаме само около 3% гени от траките . И друго дори съвремените италианци са повече траки от нас - 6% . Забрави траките и свала богу че ги няма. Знам как ни се иска да се отъркаме с гърците защото траките ако не са някаква периферия на гръцката култура са поне първи братовчеди , но реалноста е друга. Българите сме повече кумани, авари и печенеги (освен славяни и прабългари) разбира се отколкото траки. Траките са задънена улица в еволюцията да почиват в мир, въпреки че и те са дали цели 4 римски императори във времената на упадъка му...

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Приятел

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    Абре Байо,да знаеш случайно,че гръцката доктрина е създадена от Евгениос Вулгарис?
  • 25 Приятел

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    Май много се опитват дасе отъркат у нашата игра,а не орбатното.Евгений Булгар ,приятел.Чети повече!

    Коментиран от #28

  • 26 Приятел

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    Няма проблем в българската психопатия.Има други религиозни фанатици,които като чуят за българи получават рядко щастие.Наследници на хазарите,които са приели онази религиика-фанатичната.Момченцата с бакенбардите,сеш' се!?Айде Лека и Мир Вам,а враго да пука.Това е съдбата да превъзхождаш,дори без зор-щежте мразят.Бугарете требва това да разберат,че са мразени,и даже да се наслаждават на омразата на дребните душици.

    Коментиран от #27

  • 27 Поздравления

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Приятел":

    Значи аз съм българка с чиста кръв!

    Зная защо ни мразят, зная, че са безсилни и изпитвам дяволско задоволство от тоя факт!

    БОГ да пази България!

    Коментиран от #32

  • 28 бай Даньо

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "Приятел":

    То само с четене ако ставаше. Иска се и критично мислене. Защо Вулгариса не е създал българска нацонална доктрина? Да подсказвам ли? Ами защото бъгарите като се погледнем в огледалото и се уплашваме и побягваме (разбирай съвремената ни емиграция) . След 89-та имахме редкия шанс да си управляваме сами държавата ( но и без оправдания като Османска империя или СССР) и се уплашихме каква държава създадохме... Започнах да чета статията с надежда ама бърже разбрах че пикае на грешното дърво и тоя автор и цялата ни наша "интелигенция" измислила сал тая глупост - българите сме едни готини само едни лоши политици ни се паднаха (от Марс вероятно) ...
  • 29 ЦАР ЛЪВ

    8 2 Отговор
    Истинският ЦАР не взема,той ДАВА !!!! Глупавите и АЛЧНИ "държавници" ,водят НАЦИЯТА си към ГИБЕЛ !!!!!!! Някои хора,не виждат по-далеч от носа си !!!! Такива сме,защото общото не ни интересува,дори ,когато се касае и за нашето благоденствие !!!! Сами се погубваме,истинските хора са честни,смирени,почтени и виждат всичко наоколо !!!!! Глупавите,гледат,но не виждат !!!..........
  • 30 Етруска

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Приятел":

    Да книгата е етруска, а не тракийска.
  • 31 Госあ

    2 0 Отговор
    Драга Тончева е лаик, а това за армията от овни и лъвове за генерали го е казал Наполеон. Иначе, истината е че негативната селекция определено дава резултати- първо чорбаджиите през турско, после еснафите след освобождението, после партизаните с партийни книжки, та до днес - цялата емиграция на кадри. А черешката на тортата безпорно е тиква като министър председател и обкръжението му. Като от детския роман на Джани Родари - Приключенията на Лукчо. Освен това, да аз мога да посоча италианците като наследници на римляните с ренесанса, науката и изкуството. Авторът запознат ли е с всички италиански учени ? И да кажа за българина - с днешна дата италианците правят всичко от Ферари и Ламборгини до Дукати и Зануси. А и много хубаво еспресо също така. Като оставя на страна кухнята.
  • 32 Елен

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Поздравления":

    Е и,-кое е то,който те радва,че си бьлгарка?
    И зашо и кои мразят теб,-за което пак се гордееш?

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Приятел

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Елен":

    Айй...нали!?А гръцката е финикийска,врагът не спи.
  • 34 Приятел

    4 0 Отговор
    Ако първата книга на Д-р Стефан Гайд разкри недвусмислено разкодирането на най-древната писменост в света (съществуваща от преди 7000г.), втората потвърди ефикасността на метода Гайд чрез разчитането на още десетки артефакти от енеолитната епоха, съдържащи идеограмите на древната тракийска пиктографска писменост, като най-забележително беше разчитането (и по-този начин преоткриването му като вечна светиня) на Кивота с Плочите на Орфеевия завет – най-ранния в историята Завет между човека и Бога.

    Третата Книга, току що излязла от печат – е апотеоз на всичките последни разкрития за траките! Представените в нея СЪВСЕМ НОВИ разчитания на текстовете върху енеолитната плочка от Точиларе, пръстена от Езерово, Кьолменския надпис, Фригийските надписи върху Стелата на Цар Мидас и др., доказаха в пълно съгласие, че линеарната писменост произлиза от най-древната йероглифна пиктографска писменост (тракийски калиграфски стил), и е създадена пак от нашите предци траките, от която писменост по-късно възникват и гръцката и финикийската фонетични азбуки.
  • 35 ВСИЧКО

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Елен":

    Нито секундичка не съм спирала да бъда ГОРДА БЪЛГАРКА!... ако не го разбираш, значи просто не си такъв ;)

    Кръвта българска ти го говори, ние сме началото, ние сме в основата на бялата раса, ние сме познанието, ние сме това което сме - природно интелигентни хора и от години се опитват да ни затрият като нация точно защото сме българи!

    500 г. сме били под турско робство със съгласието на Западна Европа, с едничката надежда, че гена български ще бъде заличен, но УВИ - този на турците е заличения, нашият не е мръднал, резултат - турците от черни, са станали бели :D

    Ето, просвети се: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056779

    Войната срещу бялата раса няма да има ефект, докато не ни унищожат!
  • 36 дхп

    6 1 Отговор
    След 1989 г. на върха на държавата и с чужда помощ се изкачиха много некачествени хора, демагози, лизачи, властолюбиви но прости, кариеристи които разбиха държавата и държавноста.
  • 37 Нечий мнение

    0 0 Отговор
    Аспарух от векове е мъртъв.
    Ако беше жив дали щеше да възприеме реалното положение на един българин от източна България, което е откачено, до някъде окаяно и поради липса на хубав живот е с раздвоение на личността и прилича на типичен психопат...
    Липсата на уреден живот води до откачено положение.
    Който не е свикнал да страда, като не може сам да си подреди живота, стига се чак до там че не е за пред хора .
    Това че някой се е родил с повреда, това е било по време на раждането му, а не по рождение !
    ("Повредата" не се е развивала докато е бил в корема на майка си, а точно по време на раждането му, става въпрос за "една варненска лястовица")

    Допълнителна информация :
    БОГинята ТАНГРА има число - 7 .
    В света има общо 7 континента.
    Светът е котка, а лъвът е от порода котки.


    Всеки който се е родил ,значи съществата, които са измислили и създали епохата на човечеството, всъщност са искали да се роди, а ако хора копират от него, може да се счита че истинската орисия и истинската му съдба е да прави не какво да е, а чудеса.
    За да прави чудеса, трябва да излезе от девета глуха (с подрепата на хора) и да е на мястото си в живота, след това да почне работа !
  • 38 ьяо

    1 2 Отговор
    Колко по-велики империи и народи са загинали, та българите ли ще просъществуват ! Сами ще се затрием и то по-скоро от колкото очакваме.
  • 39 Грую

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен 123":

    Аааа не е баш така. За едно си прав: Изкачиха се хора, не допускани до тогава във властта или неглижирани от самата власт, а от тях имаше много свестни хора, но тези които цитираш бяха повече или както на руски се нарича "больше" , а на български болшинство или появи се един вид "болшевизъм" на пост комунистическия политически елит, а народът първо нямаше експертиза за да разпознае тези хора и второ след умишленото закриване на политическия и стопански контрол на социализма нямаше инструмент, с който да ги отстрани от политиката и властта и тези хора организираха в държавата капитализъм по възможно най-дивия вариант на бананова латиноамериканска държава. Жалкото е едно, че въпреки тези 45 години народът нямаше съзнанието да разбере, че политическите грешки се заплащат много скъпо и за много продължителен период от време защото политическите процеси са инерциални и веднъж поели в една посока, движението в тази посока в държава с ориенталски манталитет, като България, може да продължава поколения наред, което се случва в момента.
  • 40 Българин

    4 2 Отговор
    И тая руска подлога все за робството квичи и за отношението към освободителите.