23 Август, 2019 16:05 11 208 71

Новата стара стратегия на САЩ за завладяване на Русия

  • сащ-
  • русия-
  • студена война-
  • хибридна война-
  • ранд

Изтощаване на Русия чрез методическо пренапрежение на нейните икономически и социални сили

Новата стара стратегия на САЩ за завладяване на Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Новата стратегия за овладяване (изтощаване на Русия чрез методическо пренапрежение на нейните икономически и социални сили) е описана в три скорошни доклада на корпорация РАНД: „Русия е бандит, а не партньор; Китай е партньор, а не бандит. Различни предизвикателства, различни реакции“, „Прекомерна и неуравновесена Русия. Оценка на въздействието на вариантите“, „Изтощаване на Русия. Конкуриране при по-добри условия“.

Тези разработки са актуализирани версии на онези, които някога са били използвани за разпадане на Съветския съюз. Говорим за стратегии за рефлексивно управление и използване на инструментите на „хибридната война“ и „контролирания хаос“ чрез въздействие върху „точките на уязвимост“ на Руската федерация. Общото свойство на тези стратегии е, че те позволяват постигане на резултат (унищожаване на макроикономическата и вътрешнополитическа стабилност на руската държава) без прякото използване на военна сила, макар че при това НАТО приближава сили и средства към Москва на разстояние от „пистолетен изстрел“ и то със спуснат предпазител.

Едновременното появяване на три доклада, показващи набор от действия за „възпиране“ на Русия, е реакция на американския военно-политически и финансов елит на независимите действия на Русия през годините на президентството на Путин, когато страната ни значително увеличи своя геополитически статус. В същото време подобно синхронизирано „избликване“ на анализаторите е начин за рефлективно управление на ситуацията с цел насърчаване на Русия да предприеме „реактивни“ действия в точно тези области, които са разгледани в тези доклади.

Доколкото може да се съди от доклада „Изтощаване на Русия. Конкуриране при по-добри условия“, в момента администрацията на САЩ обмисля възможността за преминаване от активна „демонстрационна“ фаза в конфронтацията между САЩ и Русия към нов тип военна фаза („хибридна война“). В същото време оцеляването на противника в конфликта (Русия) вече не е ограничаващо условие за определяне на мащаба и вида на технологията за въздействието спрямо него.

Широко разпространеният метод за водене на „хибридни войни“ е дестабилизиране на обществото с помощта на широк спектър от технологии (от вкарване в надпревара на въоръжението и икономическото изтощение до „контролирания хаос“ и „цветните революции“). Докладът на РАНД „Изтощаване на Русия“ показва, че Съединените щати са започнали системна работа за подкопаване на икономиката и политическата система на Русия, за да я приведат в кризисно състояние с последващо самостоятелно разложение (както се случи със СССР) при минимални разходи за САЩ.

В сферата на външното влияние върху индивидуалното, груповото и масовото съзнание в Русия има преход към сложно многоканално използване на информационно-психологическите технологии на влияние (чрез „точките на уязвимост“ на Русия) и други „невоенни“ методи, основните от които са изключването на Руската федерация от пазара на енергия и участието ѝ в нова надпревара на въоръжението. Разглеждат се и вариантите за дипломатическа и икономическа изолация на Руската федерация.

Отчетите на РАНД не подчертават „универсалния“ метод на въздействие. Изглежда, че по-нататъшните действия на американската администрация ще бъдат определени от ответните действия на Руската федерация. В същото време, част от действията на американската страна може да създаде появата на ситуация, която да стимулира реакцията на руската страна към нея.

Човек може, разбира се, да изхожда от факта, че тези доклади на РАНД са просто частно мнение на група американски анализатори. В подкрепа на сериозността на заплахите, свързани с тези доклади, следва да се отбележи следното.

Първо, на 27 юни 2019 г., уебсайтът на USAID публикува доклад относно рамката за развитие на противодействието на злокачественото влияние на Кремъл. Мерките, предложени в доклада за „сдържане“ на Руската федерация, до голяма степен са свързани с разглежданите доклади на РАНД. По-специално, агенцията предлага: идентифицирането и потушаването на опитите на Руската федерация да повлияе на изборите в други страни; идентифицирането и потискането на опитите на Русия да разпространи „дезинформация“ в чужди медии; прогонване на Русия от енергийния пазар; икономическа изолация на Русия като цяло. Второ, материалът от докладите на РАНД директно съответства на най-новите стратегически документи на американската армия и ги обосновава.

Така през октомври 2014 г. САЩ публикува нова оперативна концепция за американската армия „Победа в сложен свят 2020-2040 г.“. Тук за първи път на ниво официален документ се формулира принципно ново виждане за война от страна на САЩ. Този документ е последният сред онези, които са формулирали стратегията на „превантивна война“ или използването на война като средство за унищожаване на потенциален конкурент, преди да придобие сила, която може да блокира господството на САЩ в света.

„Превантивната война“ включва унищожаването на потенциална заплаха в ситуации, когато вражеската атака не е неизбежна или изобщо не е планирана.

Тази стратегическа концепция има следните характеристики:

1. Постулира се, че няма ясно разграничение между война и мир. Новата проактивна стратегия ще бъде ефективна не само в хода на традиционните военни конфликти, но и в рамките на тежки конфронтации. Появява се състояние на „мирна война“ или „война-мир“, достатъчна за извършване на проактивни действия;

2. Въз основа на факта, че околната среда и участниците в бъдещи конфликти са неизвестни, американската армия се готви да използва стратегията на „превантивна война” срещу всяка държава, което прави невъзможно врагът да реагира ефективно;

3. Приема се, че „проактивните“ действия се основават на използването на целия политически и икономически потенциал на Съединените щати;

4. Сферите на конфронтация се разширяват значително, при което е възможно прилагането на „проактивна стратегия“.

За първи път официално признати като сфери на войната са:

- дипломатическа конфронтация;

- вътрешнополитически граждански конфликти;

- информационни войни;

- финансови и икономически войни;

- трудна технологична конфронтация.

Нов фактор във военната стратегия на САЩ е изключително циничното поставяне на цели, основани на идеята за постигане на победа във войната чрез „изтриване на цивилизацията на врага“.

Всичко изброено по-горе изисква тези доклади да се вземат насериозно. Врагът вече води нов тип информационна война срещу Русия с елементи на хибридно въздействие.

Превод: В. Сергеев

Източник: "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    95 19 Отговор
    Докато си мислят че се гъбаркат с РФ могат да получат една ракета бонус!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 букова глава

    72 13 Отговор
    ХА„ХА„ХА Русия е преживявала далеч по черни кошмари! Ако искат да завладеят Русия трябва някак си да изчезне водката от тази страна,иначе краварите немат шанс!
  • 4 Госあ

    100 15 Отговор
    Русия трябва да се държи с Китай, а Китай трябва да запази достойнство. Виждам че го прави. ЕС, Япония и Канада трябва да се разграничат рано или късно от престъпниците, проститутките и чифутите основали държава в Северна Америка.
  • 5 Гостъ

    25 99 Отговор
    А бе на кой му трябват 150 милиона деградирали алкохолици!

    Коментиран от #47

  • 6 Червен еврейски интернационал

    45 4 Отговор
    Една монета с две страни,на която евреите си играят на ези и тура......
  • 7 ГРУ

    16 47 Отговор
    Мдаа ,на това се вика - Кремълски "опорки" в действие.
  • 8 Кълвач

    77 8 Отговор
    Който гроб копае другиму , сам пада в него!
  • 9 Пульо

    78 15 Отговор
    Мъжко дyпe веднъж се eбe. Руснаците имат спомен от разпадането на СССР и вече няма да се подадат на евтини краварски номера. Те и тогава не се подадоха но симплатиха на Горбачов и обкръжението му. Тук номера с плащането също няма да мине.
  • 10 все продана

    21 68 Отговор
    НА НИКОЙ НЕ МУ Е НЕОБХОДИМО ДА РАЗКЛАЩА РУСКАТА ИКОНОМИКА ,ЗАЩОТО ТАКАВА НЯМА. (добива и експорта на суровини и енергоносители не е истинска икономика)

    Коментиран от #12

  • 11 някой си там

    80 9 Отговор
    Какво са писали краварите в края на доклада? „изтриване на цивилизацията на врага“.? Нас българите ще ни "изтрият" ли, защото ние сме създателите на тази цивилизация-православие, писменост, език, култура и тн..? Или вече ни изтриват и подменят? Много странен доклад съвпадащ напълно със случващото се.. опит за затваряне на енергийният пазар за Русия в Европа, опит за политическа дестабилизация на Русия с разни оранжеви революции. военни бази до самата Русия и вкарването я в нова оръжейна надпревари. постоянната анти-руска пропаганда която тече и тн..
  • 12 някой си там

    55 8 Отговор

    До коментар #10 от "все продана":

    Тучно така! "горивата и суровините не са икономика", а "икономика" са услугите-заемащи 80% от "икономиката" на САЩ и кухите цифри и статистика.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1122

    67 12 Отговор
    На Русия и трябват само три атомни бомби.Едната да пусне в белия дом,другата в пентагона и третата в Израел....тогава ще настъпи МИР НА ЗЕМЯТА,защото войнолюбците няма да ги има!

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГОШО

    43 8 Отговор
    ЕЕх те щатите все си мислят че света е застинал някъде края на 50те Толкова много им се иска да е така че си вярват та знае ли се
  • 17 тролчета кво да ги правиш

    14 62 Отговор

    До коментар #14 от "1122":

    Не тролик ,на Русия не и трябват бомби (имат си ги в пре-изобилие) ,трябва и демокрация ,трябва и пазарна икономика ,трябва и свобода на словото и печата ,трябва и отваряне към света ,ама - на теб ти плащат с копейки а и си глуповатичък ,та за това пишеш идиотщините си ,нали ?!

    Коментиран от #18, #51, #53, #54

  • 18 Боне крайненеца

    49 3 Отговор

    До коментар #17 от "тролчета кво да ги правиш":

    Като нашата ,,демокрация" ли?

    Коментиран от #20

  • 19 някой

    38 7 Отговор
    Три бомби са много. Една е достаъчна да събуди вулкана в САЩ и континента го няма. Самите американски умници-идиоти го знаят иначе до сега да бяха реализирали пъклените си действия.

    Коментиран от #27, #33

  • 20 тролчета кво да ги правиш

    12 37 Отговор

    До коментар #18 от "Боне крайненеца":

    Ами тук в сайта ФАКТИ ,всеки ден има материали срещу Борисов ,срещу правителството ,срещу съюзниците ни от НАТО ,срещу ЕС и пр. и пр. - я пробвай същото в Русия и ще видиш какво ще ти дойде до главата. В София - всеки ден има по някоя (колкото и да е хилава) неразрешена демонстрация ,ама ако власта реагира ,както Путин реагира - ти ще си първия ,който ще пищи ,че няма свобода и демокрация ,нали тролик ?!

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Наблюдател

    10 29 Отговор
    Поглед инфо е едно от остриетата на руската хибридна война срещу България и люпилня на фалшиви новини. Въпрос на елементарна морална хигиена е подобни материали да бъдат оставени там където им е мястото - в русофилската медийна клоака.
  • 22 От Пирдоп

    26 5 Отговор

    До коментар #20 от "тролчета кво да ги правиш":

    Е и какво като пишат срещу Бирисов, КАКВО? Нещо да се е променило ?!
  • 23 Rusnak

    25 6 Отговор
    Още малко ще ги потраем тези простаци с провокациите им, после жална им майка. Верно ще усетят истинската агрвсия в зъбите!

    Коментиран от #24, #34

  • 24 Borislav Popov

    8 25 Отговор

    До коментар #23 от "Rusnak":

    Не се вълнувай каскет. Пий един валидол и си лягай, че Рамадан те чака с натопорчена ракета.

    Коментиран от #25

  • 25 Rusnak

    24 9 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    И на тебе много ти знае устата, но и това ще е до време, урод.

    Коментиран от #26

  • 26 Borislav Popov

    9 20 Отговор

    До коментар #25 от "Rusnak":

    Олее и до кога ще е това време бе, каскет? Мали как мъ уплаши!
  • 27 kkk

    26 6 Отговор

    До коментар #19 от "някой":

    Чакай сега, що да разбутват Йелоустоун и да се рискуват глобални проблеми? Една ракетка да сринат Капитолия, преместват бреговата ивица с 30км. навътре като цъкнат копчето на Посейдон, изтриват от картата държавата Чифутия и света става едно много по-кротко място за поне 200г, напред

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Латино парти

    12 9 Отговор
    Абе защо си мисля, че руснаците имат повече опции - едно латино парти с много взивове около САЩ или една иранска кавалкада с много сеч за САЩ войниците... и др. такива все харесвани от Дончо партита...

    Коментиран от #30

  • 30 Borislav Popov

    11 20 Отговор

    До коментар #29 от "Латино парти":

    Абе защо си мисля, че вече е време военните съветници на полу-ръста да ви вземат русофилистиците да им давате акъл? Тъкмо може да ви увеличат заплата от 100 рубли на 200.

    Коментиран от #32

  • 31 времето ще покаже

    14 4 Отговор
    нищо ново под слънцето.РУСИЯ........ НО НЕ ЗАБРАВЯ. Раните зарастват но остава белег .явно има кой да мисли за това.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истината

    14 20 Отговор

    До коментар #23 от "Rusnak":

    Няма по неблагодарна нация от руската. Америка винаги е ПОМАГАЛА на Русия. Ето фактите:

    През Първата световна война САЩ е съюзник на Русия, "рамо до рамо против германците".

    Начало 20-те години - Америка спасява от глад Поволжието: "През май 1922 г. АРА (Американската Администрация за  помощи) храни 6 млн. 99 хил. 574 човека , американското квакерско общество — 265 хил., Международния Алианс "Да спасим децата " (Save the Children Alliance) — 259 хил. 751 човека."

    През 30-те години Америка извършва  цялата така наречена "сталинска индустриализация" в СССР, при това на много ниски цени. Днепрогес, Магнитка, ЗИЛ, ГАЗ и практически всички големи комунистически строежи са не само  проекти на американски инженери, но и са оборудвани с машини, възли и агрегати доставени, монтирани и пуснати в производство от американски специалисти.

    За 40 - те години няма да говорим, защото руснаците тотално отричат приноса на ленд-лиза. Ще споменем само, че само доставените камиони и джипове са малко под половин милион, а хранителните продукти биха стигнали да изхранването на 10 000 000 армия за 1700 дни/за Русия войната продължава 1418 дни /. Целия ленд-лиза на практика е безплатен.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Обикновен човек

    32 8 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    А колко руско злато и произведения на изкуството (откраднати от нацистите )отмъкнаха американците след края на втората световна ?Имаш ли си представа защо САЩ се "включи "в втората световна от всеки вложен долар САЩ спечелиха сто, и въпреки това сега са пред фалит и бръмчат като конски мухи из целият свят!

    Коментиран от #40

  • 36 Borislav Popov

    6 15 Отговор

    До коментар #32 от "kkk":

    Тцтцтц ти с тая уста ли целуваш Рамадан бе? Ако разбере колко си прост, ще ти счупи зъбите и ще му правиш дудуци с беззъбата си уста.
  • 37 rusnak

    13 10 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Е явно не си истината и не лъжи! Ленд лиза е платен до стотинка.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Истината

    11 14 Отговор

    До коментар #37 от "rusnak":

    Нищо не е платено бе путлераст лъжлив, има документи за това.
  • 40 Истина

    11 14 Отговор

    До коментар #35 от "Обикновен човек":

    Е, че руските получовеци грабеха и експлоатираха цяла Източна Европа в продължения на 45 години.

    Коментиран от #45, #49

  • 41 Ептем зле

    11 13 Отговор

    До коментар #27 от "kkk":

    Не говори срещу Израел бе бавняр. Имаш късмет, че демокрацията, срещу която плюеш е такава че ще живееш. Ако демократите мислеха, като другаря ти сталин и ленин и живков, досега да си мъртъв, или в лагер и да чукаш камъни, за подронване на строя в името на народа.
  • 42 тролчета кво да ги правиш

    10 13 Отговор

    До коментар #28 от "kkk":

    Ами дай ги бе ! Има сайтове ,които пишат срещу Путин и срещу политиката му ама ... нито един не е базиран в Русия ,няма опозиционни телевизии ( тук България е №1 - то не Сашо Диков ,то не е Люба Кулезия ,то не е БСП телевизията ,то не ... чудо) няма нито един опозиционен вестник ,който да се печата и разпространява в Русия ( нещо като "Капитал" или "Поглед" ) .няма (вече) и свободен достъп до интернет ,тъй като влезе в сила Закона за филтриране на сайтове ,няма я (дори) пародийната руска демокрация от близкото минало. Що става дума за вулгарния ти език и за цинизмите , с които ме "обсипваш" - не ти се сърдя ,на ясно съм и с възпитанието ти и с образованието ти ,и със социалният ти статус - така че , (пак) не ти се сърдя ,жал ми е за теб.

    Коментиран от #44, #62

  • 43 rusnak

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "rusnak":

    А аз обичам BBC 👨🏽 8=========D 😛
  • 44 Въпрос

    9 5 Отговор

    До коментар #42 от "тролчета кво да ги правиш":

    А на кое място в света сме по свобода на словото , бе умнико ?
  • 45 Истината+

    14 6 Отговор

    До коментар #40 от "Истина":

    А американските нечовеци продължават да грабят по целия свят .
  • 46 Начо

    8 10 Отговор
    Така или иначе рашастан ще се скапе защото няма правов ред и частна инициатива.стават суровинен придатък на Китай и после се разпадат.

    Коментиран от #48

  • 47 Ники

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гостъ":

    Ти на кого си му притрябвал кавал
  • 48 Ники

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Начо":

    Начо начо много си изостанал
  • 49 Ники

    11 7 Отговор

    До коментар #40 от "Истина":

    Ти на ясно ли си С експлотацията или някой ти каза всички експлотраха Русия получавахме от тях за целувки петрол и $ сега няма плащаш милиарди за 8 самолета и ставаш мишена трябва да си много зле умствено за да не го разбираш

    Коментиран от #50

  • 50 Истината

    9 4 Отговор

    До коментар #49 от "Ники":

    Е, че под руска опека за 45 години България фалира на три пъти.
  • 51 Коментатор

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "тролчета кво да ги правиш":

    Русия продължава да прави стратегически грешки, като ограничава свободата на личността и обществото. Русия като че ли имитира и се опитва да бъде СССР. Но 20 век свърши. В РФ не разбират, че няма да станат просперераща държава, ако нямя граждански свободи и свободна икономическа иницатива. Имитацията на демокрация и олигарсите на Кремъл спъват просперитета на Русия. И все повече руснаци осъзнават това и емигрират...

    Коментиран от #55

  • 52 Стратег Мишкин

    9 4 Отговор
    Бе тези руснаците ,са пълни шарани , Как така все се хващат. Кой ги кара да се изтощават . Болни мозъци , НАТО щял да ги нападне . Това е абсурд. ПО скоро те искат да завладеят чужди територии'
  • 53 Данчо МЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "тролчета кво да ги правиш":

    Да трябва и,но от онези които не искат това да се случи ще се оправят сами и ще се оправят наистина
  • 54 None

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "тролчета кво да ги правиш":

    Голям разбирач си само където на всички такива на които уш им трябваше демокрация станаха колонии за източване на ресурси от САЩ. Големите държави биват стъпквани а такива като нас са обречени на изчезване защото по всяко време могат да ни прекроят картата и да ни подарят земята на когото си искат както се случи в Югославия и много други държави по света!
  • 55 Наблюдател

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Коментатор":

    Тези олигарси за които говориш отдавна ги има в САЩ и точно те я управляват затова и са страната с най много убити президенти. Лошото е че чрез САЩ се мъчат да управляват и целият свят и почти успяват. Само държави като Русия и Китай им пречат да довършат започнатото!
  • 56 Коко

    4 3 Отговор
    Крайно време е някой да изгори изоснови тва гнездо на оси наречено САЩ че дано света стане по добро място за живеене
  • 57 Scout for funn

    2 5 Отговор
    Вижте кво Русия е доказала коя .Защо не го правят това на франция на австралия а само на русия защото тя се е доказала ксто примитивно агресивна и брутална към свойте хора дори Никой нма вяра на Русия никой САМО НИЕ събудете се бе .Честно казано ако се затрие като политиписка формация без да се унижват хорта на Русия а просто се разпадне на някви области без войска ЧЕСТНО ЦЕЛИВТ СВЯТ ЩЕ СПЕЧЕЛИ .

    Коментиран от #61, #63

  • 58 Scout for funn

    2 3 Отговор
    Вижте кво Русия е доказала коя .Защо не го правят това на франция на австралия а само на русия защото тя се е доказала ксто примитивно агресивна и брутална към свойте хора дори Никой нма вяра на Русия никой САМО НИЕ събудете се бе .Честно казано ако се затрие като политиписка формация без да се унижват хорта на Русия а просто се разпадне на някви области без войска ЧЕСТНО ЦЕЛИВТ СВЯТ ЩЕ СПЕЧЕЛИ .
  • 59 Илия

    4 1 Отговор
    Мръсната краварска общност би направила всичко да смаже Русия. Те са подли, цинични, ссмовлюбени които в интерес на парите в края на краищата ще унищожат света. И говна като нас им се кланят. Боже пази!
  • 60 Хасан

    3 0 Отговор
    Човек ако не опита чуждия юмрук си мисли че неговия си боздуган ..едно е да бомбиш бедния бедуин в пустинята а друго е да срещнеш реална военна сила
  • 61 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Scout for funn":

    Запада е алчен ..иска ресурсите на Русия ..останалото е за пред публика ...
  • 62 Крали Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "тролчета кво да ги правиш":

    И като можеш да квичиш срещу тиквата какво променяш бе джендьо? Това е псевдодемокрация! Квичи си ...И кво? Да ви с€ра на еврогейскошорошатлантската фекална демокрация!
  • 63 Крали Марко

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Scout for funn":

    Много си зле! Тези страни които споменава ш са кравешки слуги а Русия показва 🖕на грингос ! Богата е на ресурси и е съперник ! Генетично грингос ( ингилизите също)са увредени да крадат и грабят още от колонизаторско време: земите и ресурсите на индианците, негрите-роби , мексиканците, та до днес ! Ама ще им преседне скоро ! Да се задават и пукнат!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    докато се опитват да завладеят русия тя окупира нови територии.интересна ситуация ,но постоянна.русия и ссср преди това постоянно се оплакват от чужда агресия докато окупират нови и нови територии!
  • 67 ели

    1 0 Отговор
    Въпроса тук не само Русия " Световното зло " приема за враг - всяка страна която трябва да бъде унищожен ако иска да провежда собствена политика по точно независима .
  • 68 РУСКАТА ПОЛИТИКА

    2 0 Отговор
    Съветския съюз да беше по-добронамерен със завладените държави и всичко щеше да е на ред . Но не ! Щом се казва не - сега Русия да си събра попарата която я надроби . Не са и виновни бившите поробени държави ! ! !
  • 69 Чугуни

    1 0 Отговор
    Поглед Инфо Рубладжийската медия
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 виадек филиман

    0 0 Отговор
    Сметките са без кръчмаря!Русия си е самодостатъчна и може да преживее и просперира без външни отношения/търговия.Даже ще ѝбъде по-добре.