Last news in Fakti

31 Август, 2019 21:30 4 244 58

"И ето ме в месомелачката": из дневника на един бивш сътрудник на НКВД

  • владимир ятченя-
  • ссср-
  • сталин-
  • нквд

Публикувани наскоро документи съдържат стряскащи свидетелства за ужасите по време на режима на Сталин

"И ето ме в месомелачката": из дневника на един бивш сътрудник на НКВД - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"И ето ме в месомелачката…" Публикувани наскоро дневници съдържат стряскащи свидетелства за ужасите по време на сталинския режим. Автор на спомените е бивш сътрудник на НКВД, който сам е станал жертва на репресии.

Книгата „Дневниците на сътрудник на НКВД: документално разобличение на сталинизма", която наскоро бе издадена в Беларус, пресъздава спомените на бившия сътрудник на НКВД Йосиф Ятченя. В продължение на десетилетия дневниците са били съхранявани от неговия внук Владимир, който ги получава дни преди смъртта на дядо си. Владимир нямал никакво намерение да публикува спомените - докато един ден не видял по телевизията парада по случай 9 май, на който тогавашният министър на вътрешните работи Игор Шуневич стоял на трибуната в униформа на офицер от НКВД. Владимир бил потресен, че никой от ръководните държавни дейци не осъдил постъпката на Шуневич.

„През последните години наблюдавам опасната тенденция да се реабилитира сталинисткият режим", казва Владимир Ятченя. „Хората отново възхваляват този период от историята, говорят за заслугите на Сталин и неговите „ефективни методи"". Затова Владимир решава да публикува дневниците. „Дядо искаше хората да узнаят истината за сталинския режим. Още повече, че сталинизмът като явление и до ден-днешен не е осъден на държавно ниво."

Историята на Йосиф Ятченя

Йосиф Ятченя е роден през 1890 година в семейството на селяни. По-късно служи в царската армия, а след революцията от 1917 - в Червената армия. След това работи в милицията, а един ден става и сътрудник на НКВД. На 1 ноември 1937 Ятченя е арестуван и прехвърлен в затвора на НКВД в Минск, където го изтезават, за да изтръгнат от него признания. Година по-късно е пуснат на свобода.

Вкъщи Ятченя не разказва нищо за службата си в НКВД. Спомените си започва да пише чак на 65-годишна възраст, а разказът му за времето в душегубката на НКВД в Минск е смразяващ: „И ето ме в месомелачката. Пет денонощия не ми разрешаваха да седна, не ми даваха да пия, да ям, да спя. Накрая паднах на пода в безсъзнание. Вдигнаха ме, сложиха ме на стол, дадоха ми глътка вода и перодръжка, като ми показаха къде да се подпиша под протокола. Веднага ми стана ясно, че ако подпиша, ме очаква смърт. А така ми се искаше да живея. С треперещи ръце сграбчих протокола и с всичка сила го разкъсах", разказва Ятченя в своите дневници.

Ятченя бил обвинен, че сътрудничи на полското разузнаване - явно защото е бил женен за полякиня. Мъжът осъзнава, че на каквито и изтезания да го подлагат, в никакъв случай не бива да подписва протокола. „Не можете да си представите колко мъчително е да ставаш всяка сутрин с мисълта, че всеки миг ще те убият", пише Ятченя.

В спомените си той говори и за целта на масовите репресии в СССР. Според него, по този начин Сталин се е опитвал да отхвърли всякаква лична отговорност за бедственото икономическо положение и масовия глад в страната. Както пише Ятченя, агентите на НКВД докладвали, че хората обвинявали за всичко Сталин и въведената от него колективизация на земята. За да заглуши недоволството, Сталин измислил "чудодейно" средство: да посее сред народа слухове за многобройни шпиони и диверсанти, внедрени от чужди държави във всички служби и държавни структури на СССР.

В дневниците на Ятченя не се споменава нищо за негово лично участие в репресии срещу задържани. „Даже ако авторът на книгата е участвал в арести и репресии, той не би писал за това в дневник, който е смятал да завещае на внука си", казва журналистката Анастасия Зеленкова, която е издала дневниците. Въпреки това тя е убедена, че става дума за документ, разобличаващ сталинизма: „Тези дневници доказват, че дори човек, който е бил част от системата, е станал жертва на репресивния апарат".

"Човек със съвест"

Владимир Ятченя е убеден, че дядо му не е участвал в никакви репресии. „Дядо беше човек със съвест и с изострено чувство за справедливост. Освен това беше безпартиен. Просто няма как да е участвал в репресии", твърди Владимир Ятченя. Като доказателство за състрадателността на своя дядо той разказва една история от дневниците му.

Докато работел в милицията, Йосиф Ятченя трябвало да състави протокол на един селянин, който бил обвинен, че нелегално произвежда алкохол. Обвиняемият имал осем малки деца, които при арест на баща им щели да останат без никакви пари. Йосиф решил да не дава ход на делото и посъветвал селянина да си мълчи. Заради тази великодушна постъпка Йосиф Ятченя бил уволнен, а малко по-късно бил завербуван от НКВД.

Владимир Ятченя казва, че изобщо даже няма намерение да превръща дядо си в герой. Но се надява, че неговите дневници ще послужат като ново свидетелство за престъпленията на сталинския режим. „Няма значение колко хора са минали през душегубките на този режим. Дори да става дума само за един-единствен погубен живот, това пак си остава престъпление, което трябва да бъде осъдено. А докато не бъде осъден и самият сталинизъм, ще има опити за възраждането му", казва Владимир Ятченя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Woldemars

    14 6 Отговор
    Руснаците см занят греховете.
    Все защо им приписват чуждите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Woldemars

    7 11 Отговор
    Иначе пък:
    Слава СССР!
    СССР - оплот мира!
  • 4 Woldemars

    11 2 Отговор
    Сега, руснаци кого трябва да винят че в Русия имало гражданска война, репресиите, други ужаси?

    Коментиран от #43

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Идентичен случай,

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен човек":

    Кулски те събития и колективизацията, за да гладуват и мизеруват хората!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    16 11 Отговор

    До коментар #7 от "Обикновен човек":

    другарю,сталин е убил цялата рода на жена си,накарал е единия си син и жена си да се самоубият жена му успява сина му не,другия му син се пропива ,а дъщеря му бяга в сащ и си сменя името.та те питам ти кво мислиш за другаря сталин добре ли е постъпил с наи-близките си хора?и ако с тях е постъпил така ,кво би ти направил на теб ,а другарю?

    Коментиран от #9

  • 9 Woldemars

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Простотиите на Хрушчов повтаряш.

    Коментиран от #11

  • 10 Обикновен човек 9955

    11 7 Отговор
    Гледах вчера клипове за бивши нацисти участвали в ВСВ които разказват спомени как са воювали в Русия ,направи ми впечатление как след години този нацист който е бил военнопленник в Русия разказва :след войната руските ветерани бяха и си останаха герои за Русия до ден днешен ,докато аз след като се върнах в Германия от руския плен през1949 съм предател за Германия, до ден днешен всеки германец ме смята за предател! Защо ли в Германия смятат че е предател?Може би затова че не е дал всичко от себе си за победата на нацистите срещу СССР а е позволил да попадне в плен?

    Коментиран от #12, #17

  • 11 стоян георгиев

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Woldemars":

    повтарям изповедта на дъщерята на сталин ,както и историческите биографии на жена му,синовете му,балдъзата му,баджанака му и т.н. негови роднини.изтрепани или съсипани от бащата на народите.дъщеря му има писани споемни.те са публикувани многократно ако те интерасуват може да ги прочетеш.тя едва ли би искала да лъже за баща си и да пише нещата дето е написала.
  • 12 стоян георгиев

    19 7 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен човек 9955":

    нациста в германия не го смятат за човек докато в русия още хвалят комуниста.затова и днес загубилите карат мерцедеси,а победителите ходят да ги молят да им чистят кенефите.та тва е основната разлика и неиния ефект 70 години по-късно.

    Коментиран от #14

  • 13 Пълни простотии.

    8 13 Отговор
    Дядо бил със съвест, а другите дядовци не? Поредните малоумни поддръжници на Сорос.
  • 14 Стояне,

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    твойте тъпи разсъждения и фантазии са ясни. Ама по същество те няма никакъв.

    Коментиран от #19

  • 15 Лъжи

    15 5 Отговор
    Преди време започнах да чета една книга за Сталинския режим, написана от репресиран човек избягал после в САЩ. В книгата много удобно бяха премълчани някои факти и написани измислици. ВИНАГИ когато четете книга, статия и т.н. гледайте кой е автора и дали неговото мнение е ОБЕКТИВНО по въпроса. Особено това важи за исторически събития.
  • 16 невероятно

    12 5 Отговор
    Джугашвили е бил прост селянин грузинско циганче и в семинарията намразил руснаците и казал даже че трябва да им хвърчат главите
  • 17 Жан Виденовски

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен човек 9955":

    Клиповетге на руски език ли бяха? Киностудията сигурно е "Звезда". Толкова ли си тъп, за да вярваш на такива глупости. Та те всички немци на края бяха пленници. Само, че немските пленници / които са останали живии /в Русия се върнаха 20 години след войната. Германците приеха ГДР в държавата си, ти ми плещиш за отношение към пленниците. Виж попрочети как в СССР са се отнасяли с руски войници предали се в плен на германците. Чети бе серсем. Не гледай персоналната телевизия на монголоидния славянски лилипут Пухлер.
  • 18 Бесен Язовец

    5 8 Отговор
    Кой го знае какъв е измислен герой Йосиф Ятченя. И аз так мога да си измисля герои и истории!
  • 19 стоян георгиев

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Стояне,":

    аз съм конкретен.писах ти за конкретни хора.всеки от тях има инфо в нета и то доста.сталин изтребва до крак родата си ,кво остава за другите.избива родата на жена си,а жена му се самоубива,сина му единия се пропива другия пробва да се утрепа ,но не успява за което сталин години наред му се подиграва.дъщеря му бяга при първа възможност в сащ и описва баща си като чудовище.тва е конкретно.може да опонираш на всяко мое твърдение и ще ти докажа че си лъжец.има ли по-конкретно от това?
  • 20 Бесен Язовец

    11 10 Отговор
    На това DW всичкият им материал е бъкан с фалшива анти- руска пропаганда. Еднонвреме пишеха преди 1989г.че в България спели хората на земята че нямали пари за дюшеци и си светли по градовете със свещи защото не сме били електрифицирани. Да разкажат как след 1945 трилионите крадени пари и скъпоценности, злато, аре-факти, изкуство се изсипаха във ФРГ и икономиката им се замогна. Да не ми пропагандират колко мн. били работни швабите и затова икономиката им била на- 6! 90/ от кррадебото от фашистите и до ден днешен не е намерено. Крадци целия им просперитет е изграден на кости!

    Коментиран от #24, #31, #46

  • 21 Димитър

    9 8 Отговор
    Достатъчно е да се види дойче гнойче, за да се разбере, че в статията има много много лъжи смесени с щипка истина. Рецептите на гьобелс не са се променили за 80 години. Тия същите по времето на комунизма писаха, че в България през 80-те гладуваме и едва ли не пасем трева и се самоизяждаме.
  • 22 розово

    7 5 Отговор
    Живеем във време на носталгия към Хитлер и омраза към Сталин. И двамата имат своите поддръжници и критици.Но и Сталин и Хитлер са ярки исторически личности.

    Коментиран от #23

  • 23 Комуниста

    9 11 Отговор

    До коментар #22 от "розово":

    Интелигентните поддържат човека който спади света от лапите на алчни фашист капиталист Хитлер а именно Йосив Висаронович Сталин а простотията подкрепят Адолф Шикъл Грубър

    Коментиран от #48, #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Незнайко

    4 2 Отговор
    Има една статия в нета:
    >> Феноменът на "големия терор" в Съветския съюз
  • 26 Незнайко

    2 2 Отговор
    Има една статия в нета:
    >> Феноменът на "големия терор" в Съветския съюз
  • 27 Незнайко

    2 2 Отговор
    Има една статия в нета:
    >> Феноменът на "големия терор" в Съветския съюз
  • 28 Незнайко

    5 3 Отговор
    Има една статия в нета:
    "Феноменът на "големия терор" в Съветския съюз"
    Там пише, че по изследване на архивите, чистките и репресиите на Сталин през 1937-1938 г. са били арестувани най-малко 1.6 млн. души, а от тях 680 000 са разстреляни.
    Та си мисля, ако това е вярно, то тогава Д.Буш който е отговорен за над един милион избити в Ирак е по-голям сатрап и масов убиец, но за него ни дума,ни ума.

    Коментиран от #32

  • 29 Справедлив

    10 4 Отговор
    Добре де...-хубаво,Сталин бил диктатор-да го приемем за истина...Ами сега по-различно ли е? Ако преди 90 години това е било истина-сега например няма ли такива неща в днешно време??? Има...-но са прикрити зад думите за демокрация и свобода...Искате ли примери?-- еми главорезите от ИД кой ги сьздаде?--и колко народ избиха заради американската алчност за ресурси??? Че нали е сьщото...А как се избиват около 4 милиона иракчани от които над половин милион деца само заради една американска льжа за хим.орьжие на Садам...Ще ми кажете-ама това е война и убиват чужди граждани..-добре.Когато Сталин прави тези репресии-в САЩ още са бесили робите си по дьрветата-факт.Или викате на едните животьт им е по-ценен от другите...? Или на едните им е позволено-а на другите не??? Айде стига с това лицемерие-дразни...и най-вече че Сталин е правил тези репресии преди 90 години--а избитите милиони от САЩ са в наше време!!! Не е правилно да се показва само едното деяние-ако ще говорим за това-трябва да говорим за всички жертви-а не да пишем пропаганди и да мьлчим за зверствата на другите-
  • 30 Незнайко

    1 2 Отговор
    А, извинявам се, коментарът ми нещо не излиза целия..
  • 31 Eistee

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Бесен язовец, както винаги пишете глупотевини. Просперитетът на Германия се дължи на много неща. Най-вече на това, че тези хора, макар и не по-умни от нас, винаги гледат в перспектива и взимат решенията си на база не на това, което им се иска в момента, а на база на това, което искат да постигнат в бъдеще. Вие например сте точно обратното - за някакви дребни копейки сте се продали на родоотстъпниците от БСП и пишете тъпотии по форумите. Сега Ви е хубаво, защото слагате сребърници под дюшека, но безумията и лъжите, които пишете утре ще дадат реколта и тогава ще съжалявате. Защото изкривените полуистини и грозните манипулации, които правите се четат от хора, които нямат опит и не са живели в онзи ужас - при нас беше три пъти по-добре отколкото в Русия и пак беше ужас. С малоумното си поведение разпалвате някакви носталгични копнежи у хора, които си нямат и на идея за изстъпленията и човеконенавистната същност на тоталитарния режим. Убити, изселени, с унищожено бъдеще, без право да следват в университет или да заемат ръководни постове бяха стотици хиляди хора. Всичко тънеше кражби, шуробаджанащина и откровена тъпотия. Хората се клеветеха един друг, пишеха доноси за да се придвижат напред и нагоре. Безумна система, в която способните и кадърните бяха мачкани и подтискани. А Вие сте се хванали за немците...

    Коментиран от #36, #38

  • 32 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Незнайко":

    пак експерти еи.сталин е отговорен за убииството на ндоста повече хора от въпросните 680 хиляди .става въпрос за няколко огромни чистки.веднъж след 1918 година,после гладомора в началото на 30 те ,после репресиите в края на 30 те после тъпотиите през втората световна свързани с окупация и убииства на стотици хиляди балтиици,финландци,поляци,после престъпната небрежност при немското настъпление довела до смъртта на милиони,после нов гладомор и прогонване на милиони в ссср и избиването на стотици хиляди в източна европа.та тва е другарю експерт в стотици пъти повече от убитите садамовци през воината в ирак извършена от буш .при воината 2001 година от американската армия загинаха във воината в ирак и кувеит под 40000 човека.сталин избива десетки милиони.

    Коментиран от #41, #44

  • 33 Ивайло Пенев

    3 3 Отговор
    Значи в СССР някой си милиционер решил да не дава ход на делото?! Вие имате ли представа, че всичко се следеше под лупа и непрекъснато се сипеха доноси, вкл. написани от най-близките?! И как героично дядото разкъсал протокола... Нали щяха да го убият от бой, глад или каквото се сетите и никой нямаше да каже и дума... Това са абсолютни глупости и фалшификат! По онези години за най-малкото вкарват не в затвора, а пращат в трудов лагер, често пъти без право на кореспонденция. Причините са преди всичко политически, а безпартиен, който да си позволи подобни неща, просто няма! Спомените са написани, но са неверни и манипулирани. В онези години ти тръсват една политическа присъда 25 години в лагер, после може и да я повториш, а съветската конституция, наказателно-процесуален кодекс и т.н. изобщо не виждаш. Затова твърдя, че няма как написаното да е вярно, щяха да го хванат - и за алкохола, и за пускането на свобода на селянин, а за подозрение в шпионаж, че го били освободили от затвора в годините, когато хиляди биват разстреляни за много по-малко - нека ги обясняват на някой друг!
  • 34 Възмутително

    5 5 Отговор
    Поредната соросня, щото бритите в Ирландия са били гоуеми човеколюбци!
  • 35 Дориан

    7 3 Отговор
    Режим, пълен режим. Режим, който докара цивилизацията до горещата пустиня, ледената тундра и вековната тайга. Руският колониализъм строи, развива, цивилизова, образова и приобщава хората. От Таджикистан до Естония всички са равни, образовани, част от глобална държава. Британската империя? Всеки колонизират от короната народ бива тероризиран. Там не се мисли за развитие, а единствено за експлоатация. Нека сравним Азербайджан и Пакистан и си направете сметката кое е режима. Защото хората в СССР са равни, а в британската империя в Лондон и Манчестър щракат с пръсти, а в Зимбабве и Танзания пият вода от локви и ядат насекоми.

    Коментиран от #58

  • 36 Бесен Язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Eistee":

    Я не си измисля бе гонения е имало и префалебата ви Америчка съдили са неред хора които са били обвинявани за комунисти! И не лъжи доста фашиски синове завършиха висше по време на соца като се почне с Гусина Стефан Савов син на фабрикант експкататор и дебелото на което дедо му разтрелва деца в Ястребино с инициали Ал Йо и редица други,, интелектоалци" ти лъжеш и очерняш Сициализма!!! Вапцаров, Гео Милев, Славейков.... за вашия капитализъм преди 9.9.1944г.германите имат най - малко право да посочват с пръст като се има предвид че са виновни за 2- Световни Войни!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ПОЗНАВАЧ

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Eistee":

    Човече, на вече увреден чиляк не можеш помогна. По произход и професия. Не се хаби, отдавна е заминало туй...
  • 39 Нощен Наблюдател

    3 1 Отговор
    Дойче Веле стават жалки с такива измислени истории ! Едно време се наричаше пропаганда, а сега хибридна война. Хубавото е , че им се вързват само няколко изкуфели седесари .
  • 40 Бай Шиле

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Явно им е било малко! Христовата истина- " По делата ще ги познаете"!
  • 41 Хуманен Американец

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Такова животно нема! Децата на болшевишкият елит от 30 години живеят в Америка! Познайте защо? Защото носят " парички " със себе си!

    Коментиран от #42

  • 42 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хуманен Американец":

    Америка винаги е ПОМАГАЛА на Русия. Ето фактите:

    През Първата световна война САЩ е съюзник на Русия, "рамо до рамо против германците".

    Начало 20-те години - Америка спасява от глад Поволжието: "През май 1922 г. АРА (Американската Администрация за  помощи) храни 6 млн. 99 хил. 574 човека , американското квакерско общество — 265 хил., Международния Алианс "Да спасим децата " (Save the Children Alliance) — 259 хил. 751 човека."

    През 30-те години Америка извършва  цялата така наречена "сталинска индустриализация" в СССР, при това на много ниски цени. Днепрогес, Магнитка, ЗИЛ, ГАЗ и практически всички големи комунистически строежи са не само  проекти на американски инженери, но и са оборудвани с машини, възли и агрегати доставени, монтирани и пуснати в производство от американски специалисти.

    За 40 - те години няма да говорим, защото руснаците тотално отричат приноса на ленд-лиза. Ще споменем само, че само доставените камиони и джипове са малко под половин милион, а хранителните продукти биха стигнали да изхранването на 10 000 000 армия за 1700 дни/за Русия войната продължава 1418 дни /. Целия ленд-лиза на практика е безплатен.
  • 43 Труден отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Woldemars":

    Йосиф Ятченя тупично руско име
  • 44 Незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Само където си забравил да ми докажеш, как Сталин е избил десетки милиони, или трябва да вярвам на теб?!

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Незнайко":

    няма нужда да вярваш на мен има си руски изследователи.сталин участва в управлението на ссср от създаването му до смъртта си.само през гражданската воина загиват над 10 милиона руснаци,основно цивилни,основно от глад и епидемии,основно след тъпотии и жестокости на сталин и съратниците му.справка руското вики ако не ти се търси по-подробно!после идва гладомора дето е лично сталиново дело и въпреки съпротивата на огромна част от съпартииците му.загиват между 3 и 7 милиона човека според руски данни,следва големия терор убити между 600 хил и 1,2 мил.по руски данни,убииствата и депортациите в полша ,литва,латвия, естония,бесарабия и финландия засягат милиони невинни граждани и са организирани от ссср при лично участие на сталин.следвоенните отмъщения в същите страни са пак негово дело,обхващат и бългаските обшности в ссср ,които са почти унищожени,а народи като татари,чеченци и т.н. са напълно изселени от земите си като те губят при депортацията си значителна част от населението.справка отново руското вики ако не ти ше четат други източници.през втората световна воина ссср дава огромни загуби от над 25 млн.човека ,по общо мнение включително и руско поне половината загуби е можело да се избегнат ,но сталин заради собственото си его ги е извършил.та тва всичко другарю е конкретно.извън убииствата на семеиството си сталин избива наи-близките си сътрудници и приятели.тва е твоя идол.

    Коментиран от #47

  • 46 Глупости бате

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Дори и дечурлигата са наясно, че хамериканската паплач изнесе всичко, скъпоценности, технологиите заедно с авторите им и т.н. рушките да не останат по назад и те изкрадоха каквото могат
  • 47 Незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Младеж, тия пропагандни небивалици още преди десетилетия ги плещеше Суворов, но го изобличиха с огромната му лъжа,сега и на Запад вече му се смеят. И защо ми буташ гражданската война, запалена след преврата на германския агент Ленин, или жертвите от ВСВ, когато Германия напада СССР, или Голодомора- икономическа реформа взела жертви колкото при икономическата реформа на Голямата депресия в САЩ почти по същото време, но за там се мълчи,а ?!!

    Коментиран от #50

  • 48 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Комуниста":

    Само като ти гледа правописа , на човек му става ясно че си точно от простотията...ама от най-простата простотия..даа!!!
  • 49 Смях

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Комуниста":

    Е какви заслуги има грузинския гном, като всеки може в отчаяние от трибуната, да призовава народа да се хвърля в огъня, понеже мозъка за друго не му е стигал, няма място за сравнения с Шикългрубер.
  • 50 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Незнайко":

    казах ти да не лъжеш другарю.няма как да мине пред мен.гражданската воина в русия е разпалена от болшевишката партия на ссср където главен ръководител е сталин.неговите издевателсвта в царицин да речем са толкова жестоки че се налага ленин да го критикува за тях.ти представяш ли си комунист да те критикува че си жесток???!!!!!сталин участва пряко във вземането на всички решения през този период в болшевишката партия ,така че носи пълна отговорност за последствията.икономическата реформа за която говориш е измисля сталин отменяики непа на ленин.знаеш ли другарю, кво значи неп и що сталин я отмени?следствие на отмяната настъпва масов глад измира маса народ,но другаря сталин продъжава да изнася ....жито!!!как ти се струва другар дали е цинично да изнасяш жито когато умира народа ти от глад?да го сравняваш с голямата депресия е смешно.при нея държавите се мобилизрат правят се безплатни кухни,търси се помощ от къде ли не и глад няма.няма умрели по улиците на берлин или чикаго като е в киев другар!та не лъжи!и както ти писах това не е от виктор суворов ,а от руската академия на науките другар.отваряш и четеш лъжецо!как обаче не те е срам ми е въпроса,а другар?нямаш ли поне малко съвест и поне малко морал?

    Коментиран от #51

  • 51 Незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Младеж, ако не знаеш, историята е наука. Не може да я интерпретираш според твоите възгледи. Вземи я прочети тая история подробно, че ставаш смешен.
    Гражданската война в Русия е от 1917 – 1922 г.
    Владимир Илич Ленин - след Октомврийската революция е водач на Руската съветска федеративна социалистическа република(РСФСР), а от 1922 г. – лидер на СССР.
    Сталин става ръководител на СССР след смъртта на Ленин през 1924 г.
    Освен това, в периода на Гражданската война в Русия е имало интервенция и на чужди войски - английски, американски, чехославашки, френски, японски, германски.

    Има ли смисъл изобщо да пишеш по тия форуми?

    Коментиран от #52

  • 52 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Незнайко":

    другарю не лъжи бе!!!нали ти казах да не лъжеш че те хващам всеки път.през 1917 година сталин става член на политбюро на болшевиките.знаеш ли кво е тва бе другар?и дали члена на политбюро е имал пръст във взимането на решения ,кажи другарю експерт?само да ти кажа кои са другите членове та малко да придобиеш представа кво е правил сталин.те са ленин,троцки и свердлов.през гражднаската воина е пратен на наи-опасния участък при царицин където избива масово де кво добара.та имал ли е роля в гражданската воина, а другар?после организира настъплението и сътветно е част от разгромената червена армия в полша!!!та дали е имал участие и вина в гражданската воина и свинщините извършени в нея?кажи бе другарю!!!та има много смисъл да пиша в тези форуми за да се разправям с такива като теб.и кво общо има участието на други воиски в гражданската воина с избиването на местното население от комунистите,кажи бе другарю!!!!виж колко въпроса ти се насъбраха!!!!

    Коментиран от #53

  • 53 Незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Ми естествено, че трябва да стане член на болшевиците, бе неук младежо! Как без да стане член ще влезне в болшевишката партия? Но когато това е станало през 1917, властта е била в ръцете на западните агенти Ленин и Троцки. И по-късно, когато с хитрост и жестокост взема властта, избива и прогонва цялата западна пасмина заедно с всички идеологизирани болшевици- разпарчетосали, ограбили и разрушили страната му. За това Запада въоръжи и подготви Германия за ВСВ, защото Сталин ги удари през алчните ръчички-веднъж като взе властта и втори път-като спечели Велика Отечествена война.

    Коментиран от #54

  • 54 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Незнайко":

    и затова ли изтрепа семеиството си бе другар?затова ли изтрепа наи-близките си приятели от каквказ дето го създадоха?или е бил морален като е изнасял зърното на измиращия си народ?как ти се струва другарю да умират 3-4 милиона човека от глад ,а ти да пращаш милицята по слеата да им обира скритие запаси от жито и да го изнасяш?и тъпотитие ти за разни агенти там в циганската маала ,като се събереш с останалите пиялки в гаража с домашарката.там след 300 грама метил и шампоан за баня,не тук!сталин участва във всяко заседание на цк другарю и гласува.гласува за разстрелите,други сам нарежда и извършва,гласува за изгонването на червения кръст дето храни поволжието ,обричаики на смърт милиони.тва че няки лоши агенти правят тва или онова не го онивинява като самия тои е вдигал ръка за да се извършат тия тъпотии.или вие от циганската махала си мислите че не носите отговорност както и да гласувате ,а другар?между другото циганина хрусчов е мислил същото.в спомените си тои спокоино обяснява как е гласувал за масовите убииства ,но после обяснява че бил невинен.смях!
  • 55 Незнайко

    0 0 Отговор
    Освен че си неук, започваш да обиждаш и ставаш нервен!
    Личи си, че си възприел "правилната" история и мозъкът ти е увреден до неузнаваемост.
    Истината рано или късно, винаги излиза наяве. И тогава повредената ти глава ще се пръсне.
    Един добронамерен съвет - пий успокоителни и не се занимавай с неща непонятни за твоята щампована глава. Лека вечер!

    Коментиран от #56

  • 56 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Незнайко":

    освен че си лъжец и си без морал другарю.истината е излязла на бял свят,лошото е че красавците като теб се опитват да я покрият с лъжи.типично по съветски.писах ти конкретни неща може да ги провериш в руската академия на науките,а като нямаш аргументи хванат в плитките ти лъжи се обиждаш!!!не съм виновен че си лъжец и тва не е обида ,а констатация.не съм виновен че си комунист ако тва те обижда промени го от теб зависи,но не продаваи таш,ци за бъбреци на образованите и информираните.плоските ти лъжи могат да минат само в кварталния гараж с останалите подпиинали красавци.тук не се пробваи щото виждаш колко си жалък!и само да те светна напълно съм спокоен.спокоино разобличавам такива като теб,но съм краен към хора рекламирщи тероризма и диктаторите използващи плитки лъжи .
  • 57 никога повече комунизъм

    0 0 Отговор
    Нали знаеш че в България през диктатурата на Комунизма беше същото.
    В някой" селски изцепки от коминтерна" и отвратително много по-лошо.
  • 58 пият от локви вода че нямат

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Дориан":

    Поеми си малко студен въздух и слез от облаците.
    Нерде Русия , нерде Пакистан.Нерде нормални държави?
    Има много други държави Швеция,Норвегия,Дания,Исландия,Финландия,Германия , е там не пият от локви, нали другарю?