Last news in Fakti

3 Септември, 2019 19:00 28 356 69

Как е възможно това в Германия?

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • ангела меркел-
  • втора световна война

На 1 септември 2019 година една предимно расистка партия спечели най-добрите си резултати на провинциални избори

Как е възможно това в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 септември 1939 Германия започва Втората световна война. На 1 септември 2019 една предимно расистка партия спечели най-добрите си резултати на провинциални избори. Какво говори това за Германия?

С нападението срещу Полша на 1 септември 1939 година германците започват Втората световна война, довела до смъртта и осакатяването на милиони, до изнасилвания и прокуждания. Следите от разрушителната стихия на нацистите светът носи и до днес.

Точно 80 години по-късно една партия в Германия постига двуцифрен резултат на избори, главно с помощна на националистически идеи и предимно расистка пропаганда. В провинциите Саксония и Бранденбург "Алтернатива за Германия" (АзГ) постигна най-високите си досега резултати, печелени от нея на провинциални избори. От малка и незначителна партия тя успя само за няколко години да се превърне във втора политическа сила и в двете източногермански провинции. И никак не е успокоителен фактът, че десните популисти в крайна сметка не спечелиха изборите в Саксония, каквито прогнози имаше.

Защо се стигна до този успех на десните популисти?

Какво ни казва всичко това за Германия? И как подобна партия може да похвали с такъв успех в една страна, която е стабилна политически, и чиято икономика се развива много успешно? От какво ли тогава ще трябва да се опасяваме, ако ситуацията се промени и Германия попадне във водовъртежа на една световна рецесия? Колко надеждни ще се окажат тогава защитните механизми, и колко силно ще е все още убеждението, че партия с предимно расистки възгледи никога повече не бива да поема управлението на страната?

Губещи на тези избори се оказаха двете утвърдени партии: християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха най-слабите си резултати в тези две провинции от обединението на Германия досега. Тази тенденция сочи, че дори и в стабилната иначе Германия, съставянето на коалиционни правителства ще става все по-трудно. И че масовите партии в Германия, които доскоро покриваха и политическата периферия с нейните крайнодесни и крайнолеви сили, вече нямат такава притегателна сила.

В самата Германия явно се води истинска битка - за това каква да е страната в бъдеще, какъв да е курсът ѝ в миграционната политика, а и по икономическите и социалнополитически въпроси; колко силна да е националната държава и колко - Европа.

Историята показва, че хората чак по-късно осъзнават и оценяват истинското значение на даден исторически момент и неговите последици за бъдещето. Затова можем само да спекулираме какво ли ще пише един ден в учебниците по история на Германия за датата 1 септември 2019 година.

Послание към политиците

Без никакво съмнение изборният успех ще окрили АзГ - тази партия очевидно е силна и няма лесно да изчезне от политическия ландшафт на страната. А другите партии ще трябва да намерят правилния начин за общуване с нея. Фатално ще е обаче, ако те посрещнат изборния ѝ успех с високомерие и арогантност. Тези изборни резултати показват на управляващите политици по твърде брутален начин, че нещата са тръгнали на лошо, и че трябва по-добре да се вглеждат и вслушват, за да разберат какво тласка избирателите в ръцете на популистите.

Историческата отговорност на Германия изисква от нея да остане вярна на определени принципи, които не подлежат на предоговаряне. Към тях спадат например свободата на вероизповеданията и правото на убежище за хора в беда. А това означава, че тези основни принципи при никакви обстоятелства не бива да бъдат жертвани - колкото и трудно да е съставянето на едно коалиционно правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    242 9 Отговор
    Еее най накрая се събудиха тея германци след 75 години сън

    Коментиран от #27

  • 2 Woldemars

    69 117 Отговор
    Слава СССР!
    Долу фашагите!

    Коментиран от #32

  • 3 Десперадо

    252 11 Отговор
    Може и да не звучи добре, но точно от такива партии има нужда Европа днес!

    Коментиран от #58

  • 4 Немския

    165 9 Отговор
    Ако някой си мисли че нацизма и нацистите са минало...е голям наивник.

    Коментиран от #22

  • 5 Помнещ

    87 7 Отговор
    На 1 09 2019 година победа за крайно- десните , а след това идва ред на NAZI?
  • 6 123

    215 4 Отговор
    Тепърва Европа ще бере "плодовете" на отворените врати на Меркел..... за съжаление на всички!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Глупости

    88 14 Отговор
    Германия не е започвала война, война обявява Чирчил и с него франчолята....

    Коментиран от #23

  • 9 Шмайхел

    156 7 Отговор
    На другите избори Алтернатива за Германия ще спечели с мнозинство и ще прерастне в Алтернатива за Европа и това ще е нашето спасение.
  • 10 Обективен

    107 1 Отговор
    Еййй не ми харесват тия "анализи" на Дойче Веле...Тълкуват фактите както Дяволът чете Евангелието !
  • 11 Алфа Вълкът

    90 7 Отговор
    Ако ги нямаше либералните и социалдемократическите партии, нямаше да има толкова расисти. Ако се продължава така, ще има втори Хитлер и катастрофални последици за света и нашата раса. Защото във войните белите се мелим едни други най-много.
  • 12 no name no face no number

    83 9 Отговор
    Алтернатива за Германив ви е единствената надежда за нещо по добро в тази смотана страна, от Германия е останало само името голо вода сте днес за нищо не става сегашна Германия, малко са нещата, които ми оравят добро впечатление.
  • 13 Точно така

    75 1 Отговор
    Е точно заради тия два принципа младите гласуват за тази партия. И ще гласуват все повече и повече.
  • 14 Johnny

    56 16 Отговор
    Истина или Не...Но Ние Българите си мисля, че мястото ни е винаги до Германия....

    Коментиран от #37

  • 15 сноу

    117 7 Отговор
    Германландъто вече е превърнато в Циганория, и вече е жалко подобие на Германия .Където и да влезеш до дупка дънят маанета ,навсякъде щъкат чаавета, улиците тъпкани с брадати мюслета, а по магазините шетат чевръсти Айшета.

    Коментиран от #53, #57, #69

  • 16 681

    83 10 Отговор
    Не само Германия, но и християнска Европа има нужда от нов модел на управление в стила на А.Х.
  • 17 Ал та фанах Атаопънах

    82 4 Отговор
    Свастиката и г-н Хилтер го цензурирате. А британският и френският флаг не ги цензурирате защото стотиците милиони хора които са избили нямат имоти и пари в банките за разлика от безценните евреи, които между другото се мислят и за "богоизбрани".
  • 18 6666

    92 14 Отговор
    Защо забраняват пречупеният кръст а навсякъде се вее петолъчката?Нали и едните са избивали хора и другите също са избивали.А дано се върне нов Хитлер и реши въпроса с цигани,евреи и други разни чернилки който наводниха Европа и се мислят за недосегаеми.Да започне от хелзинският комитет

    Коментиран от #19

  • 19 Ото.

    48 12 Отговор

    До коментар #18 от "6666":

    Чул те Госпот и дано такива като теб и мен стават все повече с всеки изминал ден хубава вечер съмишленико.
  • 20 Знаещ

    31 5 Отговор
    За тези които незнаят Европейския съюз е идея на господин Хитлер и на 50/ се доближава до това което е искал да направи човека просто е въпрос на време и другите 50/ да станат реялност но ще пострадаме още известно време.
  • 21 Морски

    75 4 Отговор
    Естествено, цяла Германия се напълни с бежанци, турци, арменци и негри, голяма част от които не работят само вземат помощи и правят деца !! Да се събуждат тия германци, че след 20 години ще са малцинство в страната си
  • 22 браво господине

    51 1 Отговор

    До коментар #4 от "Немския":

    никой не го мисли,но еврейте от доиче веле ги яд за провала в промиването на източно немски мозъчета.
  • 23 История

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Е да! Тя не обявява война, но прави аншлус, окупира Студентите и превзема Полша.

    Коментиран от #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Истината

    37 1 Отговор
    Как е възможно? Ей тъй,много лесно и адекватно. Германия вече се опомня откъде е дошла. 80 години по-късно Германия иска най-сетне да се извини на Полша заради и вече го прави тъй, като докато е съществувала Прусия Германия, Полша, Литва и Латвия са били цяла територия и са били в комбинация с Русия. А от 01.09.1939г.са разцепени не от Хитлер, а от САЩ и Великобритания. Истината най-накрая лъсна, че 1 Септември 1939 г. е скроена измама от САЩ и Великобритания.
  • 26 Eleonora

    37 1 Отговор
    Защо да не е възможно? Та това е "шамар" на недоволство именно към "лявата willkommens" политика на Меркел и пригласящите и SPD и зелените, "благодарение" на които се появи отпорната AfD.
  • 27 Гошо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Не съвсем ,но като че ли са започнали Проблема е че много мераци има да ги приспят отново
  • 28 Румбин

    45 1 Отговор
    Около 6-7 млн. са тарамбуките в Германия. Нахални,войнствени и със самочувствие.Не знам какво ще става но, ако подходят грубо ще има кръвопролитие. Те няма да напуснат Германия без бой.

    Коментиран от #33

  • 29 идиотчо

    47 0 Отговор
    Ми след прилива на секакъв вид цигани от Европа, Азия и Африка, какво чудно има, че тези които не ги искат се увеличават и за това
    партии като тази печелят. Всяко прекаляване е вредно независимо от
    посоката си. Прекаленото гостоприемство е в основата на този успех.
    Меркел е виновна пред цяла Европа.
  • 30 Неутрален,обективен

    32 2 Отговор
    И преди повече от 80 г. и сега нацистите печелят,заради допуснати грешки на предишните управници.
  • 31 Антимангалист

    23 0 Отговор
    Хем логично,хем и патриотично!!!!
  • 32 _he_

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Ти, който пишеш: "Слава СССР! Долу фашагите!", погледни картата на Германия, върни се съвсем малко назад в историята и ... дано осъзнаеш, че цитираните в статията две провинции, са принадлежали на съветската окупационна зона ГДР или както вие я наричахте - Източна Германия.
  • 33 Анализатор

    30 1 Отговор

    До коментар #28 от "Румбин":

    Германия само да спре помощите на талибаните и да им каже че трябва да работят и 2,3 милиона сами ще си заминат,другите лесно ще ги извозят самолети и пари немците имат бол
  • 34 Анализатор

    27 1 Отговор
    Никъкви скандали никъкви партии само спиране на помощите и цигойнерите ще си бият камшика,накарай цигойнерите да работят и няма да ги видиш повече
  • 35 Бригада

    38 2 Отговор
    Когато един организъм е нападанат от зарази, то той започва да произвежда бели, кръвни телца. Те от своя страна запшочват да унищожават вредителите. Ако организмът не реагира по тоя начин, означава, че е болен от СПИН (синдром на придобита, имунна недостатъчност).
    Нормално е след политката, която евро-джендърите водят за унищожаване на Европа, да се събудят нацистите. Ако не се събудят, значи Европа е болна от спин и ще загине.
  • 36 Някой

    27 0 Отговор
    На хората им е писнало от пишман демокрацията и толерантноста Всеки почна да си прави каквото си иска Няма никакъв ред демокрация а анархия и хаос.
  • 37 Пич

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "Johnny":

    Колега, не на България мястото е до Германия, а на Германия мястото е зад България! Това трябва да се осъзнае от всички. Просто тук са напред с материала и трябва да се поучим от тях. На нас също ни трябва такава партия. Не се живее вече с тези ГЕРБ, БСП и ДПС. Другите не ги споменавам, защото са производни на тези партии. Ако лидерите им не идват от тези големите партии, то поне парите им идват оттам. Много сме зле като народ. На никой не му пука какво става около него, важното е той да е добре.
  • 38 Алекс

    23 1 Отговор
    Един умен човек е казал-"Лесните времена раждат слаби хора, слабите хора раждат трудни времена, трудните времена раждат силни хора, силните хора раждат лесни времена". Това просто е един цикъл който сега ясно се вижда в Англия, Германия , САЩ.
  • 39 Историята помни

    25 2 Отговор
    Добрата новина в последно време е, че европейците май се събуждат от летаргията... а това е жизнено важно за оцеляването на европейската цивилизация! Спасението е в алтернативата за Европа на Орбан, Мари льо Пен, Салвини и т. н.!
  • 40 FtF

    23 1 Отговор
    С тия джендъри и мигранти се цели заличаването на Европа и след като ръководните фактори си траят, нормалните хора вземат нещата в свои ръце. Някой ще каже , че българите като бягаха преди 40 години те ги приютяваха , но бягаха хора с образование и търсеха работа, а не като сегашната необразована пасмина търсеща да се възползва от социалната система , а работата да не я помирисва.
  • 41 Lonecheer

    20 3 Отговор
    Първо Германия не е нападала Полша а обратното. Полски войски нападат на 30 август 1939г. пет немски села и убиват стотици цивилни граждани. Едва тогава Хитлер отвръща на тази агресия и навлиза на полдка територия. Такава е историческата истина и е крайно време да се знае от всеки. Полша атакува Райха след обещания от страна на Великобритания, Франция и Америка, че ще получат военна подкрепа от тях, но такава няма и те биват анексирани от Хитлер.

    Коментиран от #60

  • 42 Lonecheer

    30 0 Отговор
    Пред Европа и света като цяло има два пътя : унищожение на цивилизацията в следствие на либералната педерастия и диктатура на евреите или национал - социализъм и спасяване на цивилизацията и Европа. Ние нямаме нужда от разни мигранти, евреи, цигани и педерасти за да живеем добре. Те искат да живеят сред нас и да паразитират от нас така, че пътя и да ги няма! Това е нашия дом и ние ще решим как да живеем.
  • 43 соросоидни кърлежи

    23 0 Отговор
    Десните популисти? А други партии мазохисти, след като пускаш в Родината си 1.5млн.талибани без паспорт..Каква реакция очакваш от обикновени хора.
  • 44 Евро реалист

    20 0 Отговор
    Това е възможно, заради наглоста и безочието на партиите на статуквото. За тях гражданите са нещо средно между роби и крепостни селяни, в чието мнение не искат да се вслушват. В комбинация с голямата данъчна тежест в Германия , това води до отрезвяването на хората, независимо от агресивната пропаганда.
  • 45 ИСТИНАТА

    11 0 Отговор
    Четете хора четете Втората световна война е започнала на 7 юли 1937 между Китай и Япония. Както и Третата световна война е започнала на 15 декември 2011 г. и още не е в разгара си не е достигнала Европа....

    Коментиран от #56

  • 46 гост

    25 1 Отговор
    Преди около 2 месеца си говорих с германец, за положението там .Той ми отговори- както при вас проблемът с циганите, така и при нас , но ни натискат да си мълчим ?
  • 47 Пор

    9 0 Отговор
    И на тия им писна
  • 48 Мунчо

    3 2 Отговор
    Тази партия не е расистка, а расисти са педалите Нацистко Веле, които наистина искат реабилитацията на Хитлер, за да горят Евреи.

    Дойче Веле мразят Евреите и съжаляват че са останали толкова живи.
  • 49 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "История":

    Малка поправка- Не окупира Полша,а си я разделят със Сталин !!!
  • 50 Tate

    18 1 Отговор
    Слава на Фюрера ,изринете сволачите ! Германия на Германците
  • 51 Тръмп

    15 0 Отговор
    На тъпия въпрос бих отговорил с древната сентенция-"Каквото повикало (Меркел),такова се обадило"!!!:):):)Национализма е реакция против Мюсюлманското Нашествие,което самите те не отричат!!!:):):) Аятоласите ги пратиха публично с напътствие срещу Кръстоносците,които вече не се имат за Кръстоносци,а са Сребролюбци!!! Напътствията бяха,да колят жените ни,да ги изнасилват,да ни убиват с каквото намерят,коли,камиони или бомби!!!:):):)
  • 52 Тръмп

    11 4 Отговор
    Аристотел твърди,че на всяко действие има противодействие,но явно Германските политици не са чели достатъчно!!!:):):)

    Коментиран от #54

  • 53 адолф

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "сноу":

    те и евреите беха 6млн ама
  • 54 Хайнщайн

    9 1 Отговор

    До коментар #52 от "Тръмп":

    Не е Аристотел , а Исак НЮТОН .
  • 55 Пропагандавеле

    3 1 Отговор
    Тия долнища от дойЧАВЕле започват да приличат на министерството на пропагандата...
    Това не е журналистика, а целенасочена пропагандна атака!

    Колко ви плащат да ги публикувате и тук и до кога си мислите, че ще търпим тия комунисти?!
  • 56 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "ИСТИНАТА":

    Третата е от 1991 с нападението на сащ над ирак...
  • 57 Истината боли много...

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "сноу":

    Това са новите германци(мюслетата на Доганя)Той Хитлер е голям почитател на Ататюрк и от него се е учил на геноцида.Франко е също голям почитател на мюслетата и използва марокански батальони срещу народа си......
  • 58 Коmapak

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десперадо":

    Като гледам колко плюсове са ти забили се замислям дали и на България не и трябва такава партия...
  • 59 Ot bezmozachni

    0 0 Отговор
    Kurwi kakwo ochakwash
  • 60 Фоти

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Lonecheer":

    Ами той джандъра Бейнса Дуно спси евреите в България и сега за благодарност ни точат ресурсифе и геноцидират. Ето как на доброто се отвръща със зло. Германските запалянковци се събудиха май.
  • 61 Sieg Heil

    4 0 Отговор
    За немците всички хубави неща идват от исток както и AfD
  • 62 Фен

    7 0 Отговор
    Щом Дойче веле ги плюе, значи тия момчета са готини!

    Коментиран от #64

  • 63 Adolf

    1 0 Отговор
    Да най накрая се събудиха ама
    да не забравяме че това бившите източни германци те нямат вина за изтрепаните долни мръсни евреи и цигани така ги възпитаха руснаците.А между впрочем защо да се чустват виновни?Човек защо отива на война естествено за да убива да ограбва и така на татък. Sieg He
  • 64 Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Фен":

    Май си прав!
  • 65 AfD

    3 0 Отговор
    Хайде Германци! Приберете при вас цялото Столипиново, Аджасана, Шекера и Арман махалата! Пък после изберете ОНЕЗИ. Че тази Алтернатива щом и позволяват да участва в избори, значи не е Алтернатива, а част от статуквото.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Българогерманофашист

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Ганьоооооо":

    Турци,цигани,евреи на сапун
  • 68 Каунь

    3 0 Отговор
    Да питат ханъм Меркел!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.