Last news in Fakti

7 Юни, 2012 00:09 2 628 11

Кучета без край

  • кучета-
  • бездомни
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е разделена на две: в единия лагер са защитниците на животните, а в другия - тези, които мразят бездомните кучета. И докато броят на безпризорните четириноги по улиците расте, властите изглеждат безпомощни, коментира Дойче веле.

В кучкарника в село Горни Богров близо до София шумът е непоносим. Там в клетки са настанени 500 кучета. Всеки ден идват нови попълнения - големи, малки, здрави и болни. Нищо чудно - при наличието на поне десет хиляди бездомни четириноги по софийските улици.

Във ветеринарната клиника на приюта сътрудници на организацията "Анимъл Рескю София" се опитват чрез кастрация да намалят поне малко неконтролируемото размножаване на бездомните кучета. Задачата обаче изглежда почти неизпълнима. На ден там се извършват по 20 кастрации, но в същото време в приюта годишно идват хиляди нови безпризорни четириноги, главно от предградията на София, обяснява Стела Райчева от "Анимал Рескю". Тя казва: "Хората използват животните за защита, не ги кастрират, защото смятат, че това не е хуманно. И когато се родят малки, те просто ги изхвърлят на улицата".

Властите - безпомощни и изпокарани

Преди няколко години властите се опитаха да спрат популацията на бездомните кучета посредством брутални масови избивания. Въпреки 100-те хиляди мъртви кучета, броят на безпризорните животни продължава да се увеличава.

През 2008 година в България влезе в сила нов закон за защита на животните, който предвижда целенасочени кастрации на бездомните кучета. "За съжаление, само на хартия", коментира Стела Райчева. "От 264-те общини, които от 2008 година са задължени да кастрират бездомните кучета, около 60 са издали писмени заповеди. В останалите общини просто нищо не се върши", казва тя.

В последно време в столицата се засилват призивите за решение на проблема с четириногите. Не на последно място, защото през март т.г. един възрастен мъж бе нападнат от глутница кучета и почина от раните си. Гражданите организират дори лов на бездомни кучета. Общественият натиск върху властите расте. Те обаче се оказват безпомощни.

"Проблемът се наслагва от години и не можем да очакваме, че за кратко време може да бъде решен като с магическа пръчка", казва Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната. Тя пояснява, че градската управа от години залага на програмите за кастрация, но броят на бездомните кучета не е намалял чувствително. В бъдеще засилен контрол ще осуетява изоставянето на кучета, а програмите за кастрация ще бъдат разширени, подчертава Радева. "В същото време Столична община работи по планове за изграждане на нови приюти за кучета и ние сме си поставили за цел до 2016 година да намалим до 95 процента броя на бездомните кучета", казва тя.

Не се очаква скорошно решение

Малцина софиянци обаче вярват, че тази цел може да бъде постигната. До този момент кастрацията в столицата протича некоординирано, казва Стела Райчева. Защитниците на животните настояват за задължителна кастрационна програма за цялата страна. Проблемът може да бъде овладян, само ако в рамките на една година бъдат кастрирани 70 процента от всички кучета, категорична е Райчева: "Сякаш сме на кораб с голяма пробойна, през която постоянно влиза вода. Ние изхвърляме водата с кофи, но не запушваме дупката".

Цялата страна е разделена на защитници на животните и хора, мразещи кучетата. Съответните власти са претоварени и изпокарани. Понастоящем парламентарна комисия обсъжда промени в закона за закрила на животните. Но дори и в комисията се надигат гласове за масови избивания на бездомните кучета вместо кастрациите. Казано накратко: в България не се очертава скорошно решение на проблема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    1 0 Отговор
    И това се случва в най-добрия град за живеене-да ви и града!!!!!!!!!!!!!
  • 2 питайте другаря

    3 0 Отговор
    По времето на соца. на който му хванах края, си спомням, че нямаше бездомни кучета, явно трябва да се допитат до някой стар кадър да им каже тайната на безкучеето.
    П.С. Проблема не се решава защото много хора живеят от това, а при тази безработица да загубиш работата си е по лошо и от ухапване на куче.....
  • 3 ...

    4 0 Отговор
    Не мисля, че хората се разделят на обичащи и мразещи кучетата! Аз до сега съм гледал 7 кучета, но вкъщи а НЕ НА УЛИЦАТА! КОЙТО ТОЛКОВА ЗАЩИТАВА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА И ДА СИ ГИ ГЛЕДА ВКЪЩИ!!! А общините нямат интерес да се справят с проблема, защото с това ще спрат да получават пари за това.. а те не са малко!!! Същото е като с циганската интеграция...

    Коментиран от #4

  • 4 Венцеслав Иванков

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    Това е истината!
  • 5 Елена

    1 5 Отговор
    Земята е за всички и на който не му харесва да хваща пътя към планета без кучета и дървета и каквото там му пречи

    Коментиран от #8

  • 6 НЯМА

    2 0 Отговор
    НЯМА ДРЪЖАВА !!
    има само медии и лобисти
    и на НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НИЩО !!
  • 7 Захарче

    0 1 Отговор
    Можем да подпомогнем табахните , ако се обяви промоция при изкупуването на кучешки кожи !
  • 8 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Елена":

    Не знам дали си хубава, но от коментара ти разбирам, че по-скоро си глупавата Елена...
    Прочети ми коментара и тогава коментирай, на кой какво му харесва!
    Аз обичам кучета, както вече споменах! НО, бездомните кучета са проблем и то голям!!! И трябва да се реши веднъж за винаги, дори и с по-драстични мерки. Просто не може да оставим хората на заден план, не може да обикалят глутници кучета, а ние да се крием и бягаме от тях, не може да оставим децата си да играят пред блока и да се връщат нахапани... Това просто не е добре за никоя от двете страни!!!
    Който обича кучета да си ги гледа в къщи (аз имам 2), по вили, да си направи кучкарник и т.н. НО НЕ И ДА ГИ ХРАНИ НА УЛИЦАТА И ОТ ТАМ НАТАТЪК ДА ГИ ОСТАВЯ НА САМОТЕК!
  • 9 мноо тъп

    1 0 Отговор
    според мене тряа са реши тоа проблем
  • 10 bobo72v

    0 2 Отговор
    Смятам, че тези които отглеждат кучета в апартаментите си са меко казано ненормални.Куче се гледа на село в двора или на вилата.По същата логика могат да отглеждат и прасета на терасите си, както и да спят с тях в леглото.Хората правещи това, трябва да бъдат изпращани на принудително лечение в лудници, но за да бъде възможно това трябва да бъде приет закон. Също така не смятам, че опикаването и о.ирането на детските пясъчни площадки от домашните кучета под надзора на стопаните им е нещо нормално.Който иска да гледа куче, да си върви на село.
  • 11 bobo72v

    0 2 Отговор
    Смятам, че тези които отглеждат кучета в апартаментите си са меко казано ненормални.Куче се гледа на село в двора или на вилата.По същата логика могат да отглеждат и прасета на терасите си, както и да спят с тях в леглото.Хората правещи това, трябва да бъдат изпращани на принудително лечение в лудници, но за да бъде възможно това трябва да бъде приет закон. Също така не смятам, че опикаването и о.ирането на детските пясъчни площадки от домашните кучета под надзора на стопаните им е нещо нормално.Който иска да гледа куче, да си върви на село.