6 Септември, 2019 20:30 3 352 12

Тиранинът, който се мислеше за Христос. И неговата Грейс

  • робърт мугабе-
  • зимбабве-
  • емерсън мнангагва-
  • грейс мугабе

Той обичаше да се сравнява с Христос: Робърт Мугабе, който в продължение на 37 години бе президент на Зимбабве

Тиранинът, който се мислеше за Христос. И неговата Грейс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той обичаше да се сравнява с Христос: Робърт Мугабе, който в продължение на 37 години бе президент на Зимбабве. Африканският тиранин загуби властта си през 2017. Сега той почина на 95-годишна възраст.

37 години той бе на върха в Зимбабве. Почти толкова дълго, колкото съществува и самата Република Зимбабве - бивша колония на Южна Родезия, която през април 1980 е призната за независима държава.

През тези почти четири десетилетия нито бруталното потискане на нежелани етнически групи или пък на опозицията, нито принудителното отнемане на земята на белите фермери или пък катастрофалната икономическа политика на Мугабе предопределиха края на управлението му. Направи го обаче втората му съпруга. Той гласеше Грейс Мугабе, която е с 40 години по-млада от него, за своя наследница на президентския пост. "Тя беше развила забележителен политически апетит и през 2017 ясно показа, че иска да наследи съпруга си", казва в разговор с Дойче веле историкът Кристоф Маркс. Той е автор на биографията "Мугабе, един африкански тиранин".

Никой не обича Грейс

Само че за разлика от Робърт Мугабе, който бе обичан и мразен - и то страстно, повечето зимбабвийци изпитват към Грейс Мугабе само едно чувство: отвращение. Защото ако съпругът ѝ въпреки всичко продължаваше да бъде почитан дори и извън пределите на Зимбабве като борец за свобода от 60-те и 70-те години на миналия век, то съпругата му е известна само с алчността, парвенющината и разсипничеството си. Неслуайно тя е наричана "Gucci Grace". Тя обича скъпи коли, шикозни дрехи, екстравагантни партита. А в страна, в която две трети от хората живеят с по-малко от 1 евро на ден, това не прави добро впечатление.

Според някои наблюдатели, през последните години от управлението си Робърт Мугабе изпълнявал службата си вече само като марионетка на съпругата си. Историкът Кристоф Маркс казва, че това е напълно възможно. И добавя: "Или пък като марионетка на военните".

Затова и Грейс Мугабе нямаше как да разчита на подкрепата на мнозинството зимбабвийци в битката за власт с някогашния съратник на Мугабе Емерсън Мнангагва. А и когато през 2017 борбата за власт се изостри, армията не застана зад дамата с луксозните чанти. Тя и съпругът ѝ бяха под домашен арест, де факто армията взе властта в свои ръце.

Отначало изглеждаше, че Грейс Мугабе ще успее да разчисти пътя си от съперника Мнангагва. но всъщност не успя.

Какво означава краят на "ерата Мугабе"?

Дружбата с Мнангагва, с когото Робърт Мугабе се сприятелява при пребиваването си в затвора, все пак се оказа не толкова силна, колкото връзката със съпругата Грейс. Човекът, получил през 1970-те (по време на войните за независимост на Зимбабве) прозвището Крокодила, в края на 2017-та оглави партията на Мугабе "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ) и пое президентския пост.

Още тогава се знаеше, че краят на ерата Мугабе не означава, че Зимбабве ще стане демократична държава. "При режима на Мугабе Мнангагва беше "човек за мръсната работа", той беше дълги години шеф на тайните служби и известно време - министър на правосъдието. Отговорен е за потушаването на протестите през 1980-те, 1990-те и първите години на новото столетие", посочва историкът Кристоф Маркс.

"Ерата Кол"? "Ерата Митеран"? Името на онзи, който в западните демокрации е бил на власт в продължение на 16 години като Хелмут Кол или пък в продължение на 14 години като Франсоа Митеран, се превръща в исторически символ на времето. Значението на Кол за Германия и на Митеран за Франция обаче е едва ли не малко в сравнение с тежестта на онези 37 години, през които Робърт Мугабе определяше съдбините на Зимбабве. След падането му от власт милиони зимбабвийци се надяваха страната им дълбоко да се промени. Сега Мугабе си отиде завинаги.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 соросоид дебил

    16 2 Отговор
    Нашия Боко Мугабе, не се ли мисли също за Христос?

    Коментиран от #10

  • 3 Навални

    6 6 Отговор
    И тоя го хрантутехме. Трябваше да направи така, че световния комунизъм да победи в Зимбабве. Но се оказа, че с финансовата помощ само той и тия около него живееха в комунизма. Типичен диктатор подкрепян от СССР и целия соц. лагер. Нещо като Мая Манолова - арменски поп издигната от инициативен комитет - готов диктатор, подкрепяна от Президентството, БСП и всички леви сили по света.
  • 4 Великия сифилистик Ленин

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Немците и хонландците на практика правеха националния приход на Зимбабве. След като ги изгони всичко рухна и за една година държавата обяви фалит. Инфлацията стана рекордна - 7.9 милиарда процента. На практика държавата спря да функционира и от добре смазана машина стана дупка в южна Африка. Още плащат предприятията, които комфискуваха гонейки белите собственици. Руснаците ги подкокоросваха да не плащат, но всичко що шаваше / летеше или плуваше /под зимбамвийски флаг биваше арестувано по света и продавано. На края клекнаха. С последни сили ритнаха червените боклуци.

    Коментиран от #9

  • 5 Дойче веле

    1 1 Отговор
    Само помия и лъжи от Дойче веле!
  • 6 Петко

    2 1 Отговор
    Живо шимпанзе!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Великия сифилистик Ленин":

    Родезия е с най-добрия климат в Африка. Изключително апетитно парче! Ама, ние сдадохме ЮАР, че Родезия ли няма да да профукаме!!! Там едва ли е останал бял човек! На мои приятели сина им иска да емигрира от ЮАР в България! Защо? IT специалист е. Там не взимат бели на работа!
  • 10 ЗЕВС

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "соросоид дебил":

    БОГ НА АСФАЛТА-ЦАРЯ НА ЛЕНТИЧКИТЕ-
  • 11 Иванов

    1 0 Отговор
    Може да е някоя реинкарнация на апостол Павел!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.