Новини

Мишена: „Русофили“ или Румен Радев?!

Не зная дали съм прав или не, но Делото „Русофили“ вече мирише…

Публикувана: 12 Септември, 2019 16:00
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3236
Мишена: „Русофили“ или Румен Радев?!
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 45 гласа.
 
Източник:
Поглед.инфо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пиша като ангажиран интелектуалец (много интелектуалци у нас, но повечето – свенливи и страхливи), български гражданин и гражданин на ЕС, бял, хетеросексуален, вярващ и учен-изследовател, „условен“ българофил (за съжаление, не всички съвременни български граждани са олицетворение на моралното и прекрасното и не всичко от българската история е вдъхновяващо). Не се вписвам в някакви други „фили“ или „фоби“, което не ми пречи едновременно да се наслаждавам на Чайковски и Войнович, да се прекланям пред Евгени Матеев и Василий Леонтиев (американски гражданин е, за незапознатите), да изучавам страстно Тони Джъд и Иван Селени ( и този не е руснак, приятели).

Пиша и като онези френски интелектуалци (не съм на тяхното ниво, зная), които се нарекоха moralistes, желаещи да покажат моралната си ангажираност към вътрешните национални проблеми.

Мисля че в момента – колкото и да се разиграва картата „демокрация“, толкова повече се утвърждава един недемократичен режим. Условното разделение на трите власти, укрепването на институциите, спазването на конституцията и законността, съвсем не са убедителни и морални. Напротив, изглежда че у нас има силно срастване на централна и местна власт, на трите „разделени“ власти, на едър бизнес и политика, на външен клиентелизъм (само към Русия ли, хайде бе?!) и вътрешна корупция. Затова, въпреки че съм преподавател в УНСС, не бих подкрепил или отхвърлил нечия кандидатура за главен прокурор – може ли след това прокуратурата да подкрепи някой кандидат за ректор?! Затова към най-дискутираната кандидатура оставам неутрален, но отрицателно неутрален, след като прочетох това-онова.

Да се върнем към историята. През 1894-1906 г. (цели 13 години) във Франция върви делото „Драйфус“. Обвиняем е Алфред Драйфус, единственият офицер от еврейски произход на служба в Генералния щаб на Френската армия, срещу когото в хода на процеса е издадена тежка присъда (доживотна каторга) за шпионаж в полза на Германската империя. В края на 1896 г., 23 месеца след присъдата, Бернар Лазар публикува своето разследване, с което се стреми да докаже, че Драйфус е невинна жертва на скалъпено обвинение. За автора на това разследване няма съмнение, че истинската причина за осъждането на капитана е антисемитизмът. В разследването си Бернар Лазар казва: „Той беше арестуван, защото е евреин, беше осъден, защото е евреин, и пак по тази причина в негова защита не бяха чути нито гласовете на справедливостта, нито тези на правдата.“ Под влияние на протестите и надигналото се обществено недоволство, в съчетание със започналата медийна кампания за преразглеждане на присъдата на Драйфус, френските власти, в лицето на военния министър Кавеняк и началника на Генералния щаб генерал дьо Боадефр, се проявяват с „ново доказателство“ за вината на капитан Драйфус от досието му, което се оказва фалшификат. Това става повод да подадат оставки, а съдебните власти са принудени под медиен и обществен натиск да преразгледат присъдата. Междувременно изпратеният в Алжир полковник Пикар обвинява майор Юбер Анри – първия свидетел срещу Алфред Драйфус, в лъжесвидетелстване. Пикар е арестуван, но след него и Анри е задържан. Последният се самоубива през август 1898 г. и Върховният касационен съд на Франция в повторен процес, воден в Рен, намалява присъдата на Алфред Драйфус на 10 години. Веднага след намаляване на присъдата френският президент Емил Лубе помилва Алфред Драйфус. През 1904 г. Касационният съд постановява провеждане на допълнително разследване. През юли 1906 г. Върховният касационен съд връща капитанския чин на Драйфус и постановява възстановяване на офицерските му знаци – пагоните и сабята му.

В защита на Драйфус се обявяват редица интелектуалци, а през януари 1898 г. писателят Емил Зола публикува знаменитото си писмо „Аз обвинявам!“, чрез което се засилва не само моралният натиск върху измамниците, но и се поставя началото на ангажираните интелектуалци. Ако тогава е било възможно във Франция, защо сега да е невъзможно в България?! Нямаме право да мълчим.

Бруталната активна операция, която се провежда срещу някои от членовете на движението „Русофили“, по всяка вероятност може да се припише на школата на Andrzej Wyszyński. Той е широко (но грешно) цитиран за принципа „признанието на обвинения е кралица на доказателството“. Ето как може да се организира „изтръгването“ на подобни признания в днешно време: (1) рано сутрин ти звънят на вратата; (2) нахлуват и започват неколкочасов обиск; (3) отвеждат те демонстративно с белезници на ръцете; (4) конфискуват телефон, компютър и „хартиени“ документи; (5) водят те в следствието, естествено – с белезници; (6) най-близката до управляващите медия първа получава информацията и разтръбява: „Закопчаха Х в разследване за шпионаж“; (7) случайно всичко се случва точно на една сакрална дата за движение „Русофили“ и опозиционната партия БСП (законово оставена без нормални финансови средства); (8) също случайно на тази дата се открива изложба, пряко свързана с русофилите и опозицията; (9) след неколкочасов разпит „закопчаният в разследване за шпионаж“ (следвам просташката лексика на официоза!) е освободен, като му е казано че е привлечен като свидетел; (10) редица публични личности, свързани с движението, също се „привличат“ набързо за свидетели. Само ще вметна личното си емоционално отношение: отвратително бе отношението към моя идеен (като философ) приятел Юрий Борисов, „свидетел“ по обвинението; отвратителни са ми тези, които го замислиха по такъв тъп и просташки начин!

Как човек да не си помисли – стига да не е празноглав – че тази „оперетка“ е писана от същите, които не ни убедиха във вината на Иванчева (и там имаше също сценки не за показ)?! До този момент има привлечен само един обвиняем за „шпионаж“, но поради дълбоката „държавна тайна“ не ни става ясно какво е изнесъл и продал от стратегическите тайни на „високотехнологичните“ ни икономика и отбрана. Твърдо съм убеден, че ако някой е предал наистина класифицирана информация на чужди държави, мястото му е най-малкото в затвора. За съжаление, не видяхме затвора онзи, който изнесе данните за нашите резиденти в една съседна страна; не видяхме онези стотици в затвора, които (срещу апетитни подкупи) предадоха и продадоха на чужди страни и организации елементи на стратегическата ни сигурност и резени от икономическата ни торта. Впрочем, ако трябва да се вкарат в затвора всички отявлени „небългарофили“, строителството на затвори ще отбележи разцвет!

Но Делото „Русофили“ вече започва да прилича на Делото „Драйфус“. От многото „доведени“ или „закопчани“ остана един, който е пуснат под гаранция. Да сте чули някъде по света заловен и „доказан“ шпионин да се пуска у дома под гаранция – това е българският принос към принципите на правото! Забраниха и на пенсионера генерал Решетников да влиза в България за 10 години! Напротив, аз моля прокуратурата да привика генерала и да го разпита за шпионите, може пък да си признае!

И сега вървете по следите на интересите на плутокрацията (ох, как изрева като ощипана от една изложба!) и управляващата я олигархия: Николай Малинов, Юрий Борисов и останалите – Движение „Русофили“ – генерал Решетников – БСП – Румен Радев.

Не зная дали съм прав или не, но Делото „Русофили“ вече мирише…

Нямаме право да мълчим. Целта е да се отстрани единствената ясна и критична личност към сегашния режим: мишената е президентът!

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 45 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Приятел
2 Отговор
Авторът не беше ли от "24 май",демек от клуб "Русофили".Благодарим за обяснението,но не се приема.Нека квиченето продължи....

Коментиран от #12


Оценка:
-68 +40

Наблюдател
3 Отговор
Oчaквaнo и нaпълнo в cтилa нa руcкитe хибридки ceгa щe бъдeм зaляти c някoлкo дeceтки вeрcии eднa oт другa пo нeвeрoятни и прoтивoрeчaщи cи пo тaкa нaрeчeният "шпиoнcки cкaндaл". Цeлтa e дa ce дeзoриeнтирa oбщecтвeнoтo мнeниe и дa ce минимилизирaт щeтитe зa руcкитe aгeнти и Руcия. Cпoмнeтe cи кaк ce дeйcтвaшe вeднaгa cлeд oтрaвянeтo нa Cкрипaл и cлeд cвaлянeтo нa мaлaйзийcкият Бoинг.

Коментиран от #5


Оценка:
-54 +30

onq s konq
4 Отговор
Треперят от страх гербаджийте защото усещат провал на изборите. Няма го Цвинокио да организира и финансира агитките по общини. Мобилизирана е цялата гербареста сволоч да защитава банкянския тарикат като Матросов на амбразурата. Нооо няма да ви се получи. Народът ще ви измете на изборите.

Оценка:
-34 +79

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
Българин
7 Отговор
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГНУСЕН И ПРОДАЖЕН кремълски ИБРИКЧИЯ.!!!

Коментиран от #11


Оценка:
-57 +27

Кольо
8 Отговор
ПРЕДТЕЛИ ДОЛНИ ВМЕСТО ДА СЕ ПОКРИЯТ , ТЕ КВИЧАТ КАТО КРЕМЪЛСКИ ПОМИЯРИ !БЪЛГАРИЯ НЕ Е МЯСТО ЗА БЪЛГАРОФОБИ , ЩОМ ТОЛКОВА МИЛЕЕТЕ ЗА РУСИЯ ХВЪРЧИЛОТО ДА ВИ ТОВАРИ И ЗАМИНАВАЙТЕ , ТУК Е МЯСТО ЗА РОДОЛЮБЦИ !

Коментиран от #32


Оценка:
-51 +27

Кой68
9 Отговор
Докъде я докарахме да ни върнат в началото на студената война?От цялата делба на русофили или русофоби сме губещи ние обикновенните хора... р

Оценка:
-9 +51

10
Този коментар е премахнат от модератор
червено тролче
11 Отговор

До коментар #7 от "Българин":


Самореклама ли си правиш?

Оценка:
-5 +19

TтТ
12 Отговор

До коментар #2 от "Приятел":


Братле, това сЪ комунисти с медийна трибуна факти!

Коментиран от #13


Оценка:
-26 +15

Приятел
13 Отговор

До коментар #12 от "TтТ":


Да,брат.Очакваме и онзи брадатият ,с жената рускиня.Още не се е изказал.

Оценка:
-19 +10

чукча
14 Отговор
„На всички срещи с Русия се обсъждат кандидатите, които социалистите в България подкрепят – например, за президент, но детайли от срещата на Нинова с Решетников не зная“, призна Малинов.

Оценка:
-18 +13

Тръмп
15 Отговор
Когато някой военен твърди,че е Интелектуалец,това е пълен абсурд и раздвоение!!!:):):)Интелектуалеца е Хуманист и няма нищо общо с агресията, оръжията и противопоставянето на човек срещу човека!!!:):):)Интелектуалеца създава духовна храна за човека и се грижи за всеобщия душевен Мир,което автоматично обезврежда всяка връзка с военното дело,което е чисто физическо противопоставяне между хората!!!:):):)Толкова по въпроса,дали авторът е Интелектуалец или се самозалъгва подвеждайки всички!!!:):):)

Оценка:
-23 +11

Тръмп
16 Отговор
Да сравняваш Драйфус и Франция от 1894-1906-та година с Малинов и България през 2019г. е нелепо!!!:):):)Щом някой от Съветска Русия дава 1милиард лева на комуниста Малинов,значи е ясно какво иска срещу парите си,Подчинение и Робство прикрито зад фалшиво братство на народите!!!:):):)

Оценка:
-28 +15

Тръмп
17 Отговор
Предайте на Путин,че цялата му Идея за повтарянето на Историята и връщането назад към СССР и Васалните му държави е обречена и предвидена от към резултата още от Херодот!!!:):):)Точно това е проблема на Путин,че не е обграден от Интелектуалци,а от Военни и Репресиращи комунистически апарати за мачкане на човека и лишаването му от Божията Светиня-Свободата!!!:):):)

Оценка:
-24 +13

Тръмп
18 Отговор
Единствения шанс на Путин и Русия е да Прогледнат,както направи Китай и да премахнат конфронтацията със Западния свят,за да просперират всички руснаци,а не само една клика от Олигарси!!!:):):)На фона на Русия,Крим беше точица която можеше да бъде легално купена или по други Законови начини на бъде придобита,а не с Агресия и избиване на братя украинци!!!:):):)Генетически,украинците и руснаците са братя и нямаше смисъл от този конфликт!!!:):):)Умния може да владее и без Агресия,защото Агресията е слабост а не сила!!!:):):)Китайците го знаят много добре от Даоизма и за това пак са Велика Сила!!!:):):)И то с помощта на Запада!!!:):):)

Оценка:
-15 +12

Тръмп
19 Отговор
Тази Планета е Остров във Вселената и човечеството трябва да се сети за Великденските острови,където след изчерпването на ресурсите не останаха хора,а Каменни статуи!!!:):):)На там Върви смело света и се занимава с дребни конфликти,а не виждат Цялостната картинка!!!:):):)Как да стане регресията от към хора без ядрена война,защото Вселенския Компютър е изчислил бройката хора които могат да живеят на Вселенския Остров-Земя!!!:):):)

Коментиран от #21


Оценка:
-12 +4

Тръмп
20 Отговор
А за Радев???:):):)Кой беше тоя,че не се сещам???:):):)

Коментиран от #29


Оценка:
-24 +10

За да се роди землянин,
21 Отговор

До коментар #19 от "Тръмп":


Душата трябва да получи задачата си и да си избере родителите си! Щом се раждат хора, няма проблем с бройката.

Оценка:
-6 +2

име
22 Отговор
бля бля ...абе защо нямаше такова надигане и протести с/у обвинените български граничари за убийството на турски риболовец и бракониер в наши териториални води?много червени зад ници ...къде са истинските българи?

Оценка:
-7 +12

23
Този коментар е премахнат от модератор
Byg
24 Отговор
Поредния копекаджия , руски слуга разтяга локуми в ефира на клюкарника. Да не се чудиш дали мирише делото ще ти кажа , мирише на предатели и продажници които са се насрали от страх, ей на тва мирише.

Коментиран от #28


Оценка:
-14 +3

25
Този коментар е премахнат от модератор
Мислете малко
26 Отговор
Абе, хора, какво да ни шпионират ръшъните?? Течните ни горива- руски(Лукойл), електроенергията ни- основно руска(АЕЦ-Козлодуй), армията ни велика с 4-ри летящи стари руски изтребителя и 8 стари нарисувани (на чертеж) американски, Недвижимата собственост по курортите-масово руска!!! Е за чий х*й им е да ни шпионират??? Ама високообразования бански интелект реши,че на народа му трябва външен враг, за да не мисли за вътрешния.

Оценка:
-0 +13

100
27 Отговор
Бе, чудя се какво е интелектуалец?

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +3

28
Този коментар е премахнат от модератор
Nemess
29 Отговор

До коментар #20 от "Тръмп":


Акой е пък този тръмп ли тромпет ли маи не е Българин ...май и ти не си щом незнаеш и тогава невиждам защо коментираш

Оценка:
-1 +6

вярвам
30 Отговор
че в българия има руски шпиони, ама такива леваци и идиоти както излиза от "разкритията" на многоуважаемата прокуратура не вярвам да са. Тези завеяни хорица без влияние,без достъп до държавни тайни,без да се крият да са шпиони-това и оня прокурор с хакнатите пръскачки не може да го измисли.

Оценка:
-0 +4

101
31 Отговор

До коментар #27 от "100":


Спокойно пич,ти не си от тях и никога няма да бъдеш!

Оценка:
-1 +0

Патриот,но не от обединените патриоти
32 Отговор

До коментар #8 от "Кольо":


А ти Кольо,щом като толкова милееш за Америка,да ти дават зелена карта и заминавай.Ама приятелите ти ,не само,че не ти дават зелена карта,ами и виза ти недават.Продължавай да ги цункаш,дано се смилат,и ни отърват от продажници като теб.

Оценка:
-0 +2

Гражданин
33 Отговор
Не се излагайте. Славяново и бкп. Никога. Земеделци, сдс. И тя по-добре по-добре турчин а не комунист. Той президента е от за очен род. Не съм им фен. За чушити има нещо вярно, но не зная дали те са. Които познаваме са чешити и маняци за чистота, други са в топ 10,, сами всичко, покойници. Селски, работливи. Не се говори в селото лошо за тях. Питам, разпитвам. Но Хасково и околностите може и цунами, зад него стоят еродираните. Не е лъжа. Все сиган, не може така, доктор и.. Хаха проблем нямаме, проблем иате вие за кокала

Оценка:
-1 +0

34
Този коментар е премахнат от модератор
35
Този коментар е премахнат от модератор
Митки
36 Отговор

До коментар #35 от "NikNay":


Пази се да не ми пръднеш на оная работа.

Оценка:
-1 +0

Боян Дуранкев
37 Отговор
Авторът на тази статия е Боян Дуранкев от Поглед.инфо.
https://pogled.info/avtorski/Boyan-Durankev/mishena-rusofili-ili-rumen-radev.108465

Оценка:
-0 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор
39
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Цвета Караянчева
Думи на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ към БСП по време на петъчния парламентарен контрол
Нямате една хвърлена лопата асфалт"

Още бисери