18 Октомври, 2019 20:30 1 901 3

Най-после: има сделка за Брекзит!

  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес

Очаква се сделката да бъде ратифицирана до 31 октомври

Най-после: има сделка за Брекзит! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пробивът бе постигнат в последния момент: ЕС и Великобритания успяха да се споразумеят за Брекзит. Очаква се сделката да бъде ратифицирана до 31 октомври. Коментар на Бернд Ригерт от Брюксел.

Дни и нощи наред главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние водеше интензивни преговори с британския министър за Брекзит Стивън Баркли, за да финализира навреме, за срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС, споразумението за напускане на Великобритания . "Вече разполагаме със справедливо и разумно споразумение", заяви Барние пред медиите в Брюксел.

Същите думи използва и британският премиер Борис Джонсън, съобщи Барние. Джонсън е разговарял тази сутрин по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и го е уверил, че договорената сделка ще бъде одобрена и от британския парламент. Барние е станал свидетел на този разговор. В събота е насрочена извънредна сесия на Долната камара. Северноирландската Демократична юнионистка партия, която разполага с десет места в парламента, вече обяви, че няма да подкрепи последния вариант на споразумението. Консервативният лидер на мнозинството в Камарата на общините Рийс Мог се застъпи за новата сделка, твърдейки, че сега тя е напълно различна, тъй като е премахнат "недемократичният предпазен механизъм", т.е. ирландската граница ще остане отворена.

Северна Ирландия остава в британския митнически съюз

Мишел Барние заяви, че промененото споразумение за оттегляне предвижда Северна Ирландия да остане част от вътрешния пазар на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Това ще изисква по-голям контрол върху стоките, транспортирани между Великобритания и Северна Ирландия. Северна Ирландия ще напусне митническия съюз с ЕС, но ще остане свързана в този план с Великобритания. На практика обаче стоките, за които „съществува риск да бъдат изпратени от Северна Ирландия до Ирландия и оттам в ЕС", ще бъдат облагани с мита от ЕС. Това означава, че в бъдеще на пристанищата в Северна Ирландия британските митничари ще облагат с мита стоките, макар теоретично Северна Ирландия да остава в митнически съюз с Обединеното кралство.

Регулацията е сложна, призна Барние и поясни, че са били разработени и техническите подробности около събирането на различните ставки на ДДС. Британските власти ще събират данък и за стоките, които влизат в Северна Ирландия, но ще попаднат в ЕС. Ако има и най-малък риск те да не останат във Великобритания или Северна Ирландия, ще се прилагат европейските ставки. През 2024 г. регионалният парламент на Северна Ирландия ще има възможността да отхвърли или да одобри регламента.

ЕС може бързо да ратифицира проекта

Мишел Барние подчерта, че настоящият текст все още е във вид на проект - предстои окончателното му ратифициране от Европейския парламент и от държавите-членки в Европейския съвет. Барние напомни и, че независимо от политическите разпри и сложни преговори не бива да се забравя, че "става дума за мира и хората на Северна Ирландия и Ирландия". Мишел Барние, който бе по-скоро сдържан и не изглеждаше прекомерно щастлив, заяви, че Брекзит трябва да се ръководи от факти, а не от емоции. Той не очаквал "изненади" от страна на ЕС, що се отнася до формализирането на проекта.

Ако Великобритания действително напусне ЕС със сделка на 31 октомври, ще започне преходен период, който ще продължи поне до края на 2020 г. Дотогава за хората във Великобритания, Северна Ирландия и Ирландия няма да се промени нищо. Правилата на ЕС и митническият съюз ще продължат да важат.

През този период Обединеното кралство и ЕС искат да договорят ново споразумение за бъдещи отношения, което, по думите на Борис Джонсън, ще се отнася само до условията за свободна търговия. Въпреки това ЕС настоява за „игра с еднакви правила“. ЕС не би се съгласил със своите по-ниски данъчни ставки и по-слаба регулация Великобритания да се превърне в конкуренция на прага му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    3 1 Отговор
    бай бай
  • 2 Един

    3 1 Отговор
    Ти да видиш!!!
  • 3 Ъъъъъъъ

    3 0 Отговор
    Простачетата няма кво да коментирате