Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 20:30 2 487 6

Румъния пред ново начало: шансовете никога не са били по-добри от сега

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • виорика дънчила-
  • ливиу драгня

Преизбирането на Клаус Йоханис означава само едно: хората искат правова държава, независимо правосъдие и неопетнени политици

Румъния пред ново начало: шансовете никога не са били по-добри от сега - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не помогнаха нито клеветите, нито национал-популистките кампании срещу президента Клаус Йоханис. Неговото преизбиране означава само едно: хората искат правова държава, независимо правосъдие и неопетнени политици.

След поражението на Виорика Дънчила в централата на СДП - партията, която твърди, че е социалдемократическа - се възцари гробно мълчание. С покрусени физиономии партийните функционери гледаха в телевизионните камери, сякаш току-що са се събрали пред политическата гробница, в която е намерила последен покой тяхната посткомунистическа партия. Да почива в мир, биха казали някои критици.

„Те сами си го докараха. Бяха обсебили партията и я доведоха до просешка тояга", казват на свой ред някои социалдемократи. Критиката им е насочена към кликата на бившия лидер на СДП Ливиу Драгня и неговата пионка Виорика Дънчила. Като министър-председателка на Румъния тя пое и ръководството на партията, след като нейният ментор Драгня влезе в затвора за злоупотреби със служебното си положение. Преди няколко седмици правителството на Дънчила трябваше да подаде оставка, защото предишните му поддръжници се отвърнаха от него и вместо това гласуваха доверие на консервативната Национална либерална партия (НЛП).

Успех за средната класа и младите румънци

Стратези се надяваха, че кандидатурата на Дънчила за президент ще даде нов импулс на СДП. Сметките им обаче излязоха криви. Шуробаджанащината и корупцията, както и опитът на СДП да демонтира правовата държава, доведоха до тоталния срив на тази партия. Нито национално-популистката пропаганда, нито клеветите по адрес на либерално-консервативния президент Клаус Йоханис успяха да спрат пропадането ѝ.

Най-вече средната класа и младите румънци в страната и в чужбина не се поддадоха на опитите за манипулации. На втория тур на президентските избори те подкрепиха кандидата, с когото свързват надеждите си за една нормална европейска Румъния. Независимо че Йоханис допусна и грешки през първия си мандат - предимно под натиска на СДП и контролираните от нея институции.

Самият Йоханис показа, че се е поучил от тези грешки. Бившият учител по физика и някогашен кмет на град Сибиу успя навреме да мобилизира избирателите си, прояви търпение и прагматизъм - комбинация, която се оказа печеливша срещу политическите му противници от СДП. Мнозинството румънци иска да живее в една нормална държава с нормални политици – красноречивият изборен резултат доказа именно това.

Хората искат европейска правова държава, независимо правосъдие и неопетнени политици

По време на твърде скучната като цяло предизборна битка Йоханис обеща бавно завръщане към нормалността. И хората ще очакват конкретни резултати. Твърде колебливите му понякога действия срещу едно вражески настроено към него правителство не останаха незабелязани.

Какво очакват хората?

Заедно с новото либерално-консервативно правителство на НЛП - т.е. партията, която го поддържа, Йоханис сега трябва незабавно да спре започналото от СДП разграждане на демократичните структури в Румъния. Това очакват от него не само румънците, живеещи в страната, но и онези над 4 милиона румънски граждани, обърнали гръб на родината си именно заради липсата на перспективи за бъдещето.

Ако Йоханис иска да спре продължаващото изтичане на „мозъци“ и да върне обратно напусналите страната румънци, които сега помогнаха за преизбирането му на поста, ще трябва незабавно да премине от думи към дела. Само едно ново начало, постигнато с усилията на всички проевропейски сили в страната, би могло да върне Румъния в спокойни води. Шансовете за това сега се по-добри от когато и да било.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    9 1 Отговор
    Германският президент върши работа.
  • 2 Ханко от село Осеня

    8 10 Отговор
    Така е , и той като Борисов мачкаскимтящите плъхове. Народът не глупав , гласува доверие на можещите и истински хора.
  • 3 Da I as

    2 4 Отговор
    Zashto Rumanzite go moga.
  • 4 А ние

    12 5 Отговор
    А кога ние ново начало? Когато закрият "държавата" България ли?

    Коментиран от #5

  • 5 Иванчо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "А ние":

    При нас може да има ново начало само когато хората станат по-умни и разберат, че докато не се изметат всички наследнице на комунистите, които управляват сега, няма как да се получи. Когато хората осъзнаят, че няма кой, освен самите те да си изберат по-добро бъдеще и гласуват за хора, които имат ясна визия за реформи и желание да реализират такива. Защото настоящото статукво не желае реформи - всички са като свински черва, оплетени в зависимости и доволни от положението, при което една върхуша е пленила държавата и ограбва хората. Последните трябва да осъзнаят, че те с данъците си и осигуровките си осигуряват управлението на държавата и те са тези, които могат да поставят новото начало. Но това няма как да се случи, защото българите са малък, но много, много прост народ.
  • 6 Алекси Жмукич градския шпионин

    2 0 Отговор
    Ако им изпратят нашите вождове, само за един месец ги наврат в калта.